fredag 30 april 2010

Basilika forever!

Är inte utrustad med någon större köksträdgård... Odlar i pallkragar och några ektunnor. Förutom i växthuset förstås... Det brukar heller inte bli något avancerat... Gurka, tomat, färska kryddor, sallader, morötter, mangold, ibland bönor eller sockerärtor, squash, potatis eller lök. Har provat paprika (och misslyckats), aubergine (och misslyckats), melon (och misslyckats) och säkert massor av annat också som jag förträngt :-)

Det här blir det åtminstone varje år:
Basilika (olika sorter)
Timjan, dill, persilja
Sallad (rucola, olika baby leaf, andra sorter)
Gurka
Tomat (fördrar de mindre varianterna)
Morötter (olika sorter)

Inspirerad blir jag dock av alla som har stooora köksträdgårdar, eller som odlar lite ovanligare sorter. Ceasars trädgård är en av dom. Oj vad jag alltid blir sugen på att antingen laga mat av alla odlade härligheter, eller att raskt utöka mina egna odlingar efter ett besök hos Charlottas fina blogg. Du kommer dit: här!                                           


Basilika för mig är väldigt mycket pesto. Pesto gjord på nässlor har bland annat Eva 'Med fingrarna i (j)orden' och Annika 'Naturliga ting' delat med sig av sina recept på. Måste medge att jag är sugen att prova. Har dock inget bra nässelställe.... Däremot gör jag pesto i massor av min egenodlade basilka. Pesto kan man förvisso göra på lite av varje. Provade häromdagen med spenat, basilika och fetaost... Och rucola går också mycket bra att blanda i. Favoriten än så länge (har dock inte smakat nässelpesto ännu...) är ändå den vanliga, gjord på basilika. En röra som går att använda till det mesta!

Peston på bilderna är den jag gjorde på fetaost. Strukturen och konsistensen blir lite annorlunda än när man använder riven parmesanost.

Fryser inte in särkilt mycket av sommarens odlingar. Färska kryddor är dock så himla lätt att klippa ner och lägga i påsar eller plastlådor för användning under bistrare tider och bara smula över maten.


Men så långt kommen är inte odlingarna ännu... Har fortfarande inte skolat om basilikan (startade lite sent med sådderna). Det godaste är förstås när man går ut i växthuset med en bricka och hämtar de kryddor, sallad, varma tomater och kanske en gurka till middagen :-)

Torrt...
PS. Mycket torrt är vad det är på många ställen, samtidigt som det faktiskt ligger snö kvar på vissa andra... Ett rejält regn nu och det skulle gynna det mesta! Ser fram emot helgen med massor av vårpyssel!

Önskar alla en solig, varm och skön vårhelg!

tisdag 27 april 2010

Vill inte gå in...

En avkopplande paus... och en pytte, pytte liten vårbukett gjorde mig glad i dag! Jobbar hemifrån. Kan välja upplägget på arbetstiden... En vacker vårdag, vad händer.... Jag tänker att det gäller att passa på när solen lyser... Det blir mycket kvällsjobb nuförtiden.... :-)

Den snygga 'paus' - skylten i bakgrunden kommer från Min Lilla vrå
Även den rostiga Venus i inlägget längre ner.

Det grönskar, vitsipporna börjar slå ut, aklejorna tittar upp under löven, de blå krokusarna som legat under det tjockaste snötäcket protesterar mot snön och har börjat blomma, en ekorre hälsade på idag och.... Än är det mest lite grönt och några få bleka färger som kan skådas, men jag formligen ääälskar våren med all ny grönska, knopparna, vårblommorna, vårarbetet, sådderna och... 


Turban på....! Vill inte blir solbränd....


Och i går kom ett brev med supertjusiga blommiga brevkort från Claus Dalby, som ett tack för länken till honom. Antar att det är fler med mig som just nu är riktigt glada för sina kort :-) 

PS. Har i dag diskuterat med sonen om var studsmattan ska stå..... Vi är inte riktigt överens kan man väl säga... Det är härligt för barnen att ha något roligt att göra utomhus. Men den är inte särdeles vacker att se på bara... Fotbollsmålen står farligt till på det största gräsmatte-området. En viss gallring i rabatterna får man räkna med när bollarna flyger in i bland blommor och blader... Vad skönt att få hjälp med det :-)

Nä, allvarligt talat så njuter jag verkligen av att se barnen vara ute till läggdags och som inte alls vill komma in. Den beskrivningen gäller även för mig....

Ha' det gott!

söndag 25 april 2010

Smått och i knopp

Solkysst har jag snokat mig runt i trädgården på jakt efter smått och i knopp. För de gröna vårtecknen hos mig är just i formatet smått eller i knopp...

Smått...


I knopp...


Som ett gudomligt utropstecken står min nyinförskaffade rostiga Venus bland blommande krokusar...och min enda lilla blåsippa förtjänar att visas igen, nu med två blommor... :-)


Längst ner bland bladvecken ligger de små knopparna, tätt packade och bara väntar på att få komma fram hos mina superfavoriter - auruklierna.


Under eklöven fanns dom - vårlökarna... i knopp...


Smått...


Torkad och vissen skulle man kunna kalla kransen på ytterdörren. Barren från enriset har dansat in i hallen varje gång dörren öppnats... Det var dags att befria kransen från vinterskruden och göra lite vår...


Har en grundkrans som jag använder året om och sticker i grönt efter säsong. Här är den torkade vinterkransen och själva grundstommen.


PS. Det växer så det knakar i sådderna och snart börjar jag närma mig tidpunkten för utmaningen att hitta det 'stjärterum' som kommer att behövas. Tulpanerna börjar titta upp i rabatterna och jag hoppas att mitt provisoriska stängsel och doften på pinnar som ska stoppa rådjuren, verkligen räcker... 


Den söta lilla rosa blomman på översta bilden undrar jag vad den heter... Jag har den lite överallt och den ser ut som en slags nunneört, men jag och namn...:-) Är det någon som vet? Det är en lök/knöl av något slag.

Önskar alla en härlig vecka!

fredag 23 april 2010

Gröna drömmar

Vårmässan i Sundsvall bjuder på grön inspiration. Elever från Nordviksskolans Trädgårdsdesignutbildning visar sköna rum som ger mersmak... 

Vem skulle inte vilja somna i denna säng gjord för gröna drömmar... med fantastiska kuddar av mossa. Stommen, fick jag se, var vanligt hönsnät. I sovrummet, som gick i skirt vitt och de kontrasterande färgerna cerise och orange, omslöts av gröna inslag på de mest oanade ställen. Mjukt....


Varför inte en bellismatta vid sängen?En liten rabatt också förstås i ena hörnet...såklart!


Vakna till fågelsång...


Sen kommer vi till ett rum eller uteplats i mer minimalistisk anda. Här fanns det bland annat störtsköna kudd-stenar gjorda i ull. Dessa kan du läsa mer om på Annelies mysiga blogg:  'Nature as I see it'.


Kul detalj är äpplena som får flyta med i vattenblänket tillsammans med ljusen.


Sist besökte jag 'Rum för sinnesro'. Med skogslik känsla, mossa och endast ett fåtal blommor manade rummet till vila och återhämtning. Här träffade jag på Gunilla, som 57-årig domstolssekreterare, sadlade om och är alldeles strax klar Trädgårdsdesigner. Vad roligt det var att få höra henne berätta om glädjen i den nya banan i livet. Riktigt inspirerande och hoppingivande. Jag passade på att prata med flera andra av eleverna också. Mycket inspirerande (ännu än gång...), och alla vara verkligen glada, trevliga och super-positiva. Men, det vore väl konstigt annars med tanke på att de håller på att utbilda sig till ett sådant kreativt och härligt yrke.


På väg hem ramlade jag över en liten pärla till webb-butik. Det blev svårt att välja och ha-begäret satte in på de fina rostiga pryttlarna... Butiken heter 'Min Lilla Vrå'.

PS. Nu är det dags för fredagsmys...

Önskar alla en rolig trädgårdshelg!