onsdag 30 juni 2010

En bil kommer lastad... Med vadå...?

Hihi... hem kom vi.... men några väskor och plantor fick helt inte plats i bagaget, utan fick hållas i famnen....eller klämmas in bredvid fötterna.... Vad gör man inte för lite plantfynd eller 'fådda' gåvor...... :-) 


Sprang direkt ut i trädgården när vi kom hem för att se vad som hänt sedan sist. Och jisses vilken växtkraft som hinns med på fem dagar......  Tyvärr också på ohyrefronten.... Ut ur växthuset åkte plantorna med de värsta angreppen för åtgärd inom snar framtid.... Och fram med vattenslangen för vattning på behövliga ställen....... 

I dag har det varit riktigt varmt och ganska kvavt - skönt för omväxlings skull (långkalsongerna är nu bortpackade...). Men rätt var det var blev det busväder med störtregn och rejäl åska och trädgårdspysslorna fick avbrytas. Min 'vilda ros' som doftar fantastiskt, blommar kort tid, remonterar inte och sprider sig som ogräs..... Men som är helt underbar.... blommar nu. Tror att den heter Finlands vita ros. 


Alla nyköp står utplacerade i rabatterna i väntan på nedgrävning.... kul, kul!!! Har en japansk lönn (min ögonsten...) i Växthusrabatten som måste ansas hårt varje år för att inte bli för stor. Angenäma problem.... Under lönnen i skuggan finns några små söta vita allium (Ivory Queen). Man måste nästan böja sig ner och lyfta undan några grenar för att kunna se dom... Så nu ryker de nedersta grenarna och några till för att lätta upp i bladverket och hålla formen på lönnen som jag vill ha den. 


PS. Nu känns det verkligen att det ÄR sommar! Värmen var den sista pusselbiten som fattades.....

Ha en fortsatt varm och go' sommarvecka!

måndag 28 juni 2010

Bästa vänner och goda grannar.....

Har i dag följt med svärmor på en tur till bästa vännen och ett besök hos goda grannen... Inspiration hittar man överallt, så även här... Bästa vännen Anita har stooor odlarglädje och en trädgård med mycket att titta på. Hennes uteplats med hemmagjutna plattor i stort format och fint mönster tog jag speciellt till mitt hjärta. Mellan plattorna växer vallmo och aklejor i frodiga exemplar, mossan har fått fäste och platsen inramas bland annat av gigantiska aklejrutor.... En fin röd pall erbjuder en sittplats till den trötte.


Snälla Anita lät mig få två plantor av hennes fina Aklejruta och en stor rugge av Gullpudra (Chrysosplenium alternifolium) som är en flerårig liten ört. Vilken sorts Aklejruta det är vet jag dock inte. Någon som vet?

*
Lokala plantskolan hade rea i dag. Och vem var där när dom öppnade?!  Känner mig riktigt nöjd med inköpen:

Purpurviol (Viola Labradonica)
Skunkviva (Primula parryi)
Tolvgudablomma (Dodeacathon meadia 'goliath')
Ångsnäva (Geranium pratense 'Dark reiter')
Fingerborgshatt (Penstemon digitalis 'Huster red strain')
Borstnejlika (dianthus barbatus 'Nigrescens')

Ett gäng sommarblommor blev det också, bland annat Lofos 'Wine red', en blomma jag aldrig haft tidigare. Som man kan se på bilden nedan blev det en hel låda av växter med mörkröd bladfärg.... Hem kommer också följa en låda med kattfötter, som jag fått lov att gräva upp i skogen. Hoppas, hoppas att jag får dem att överleva. Har ett riktigt torrt och kargt ställe där jag tänker ha dem... Den rostiga grytan och några andra fina trädgårdsattiraljer med patina har jag fått av svärmor...(tack!). Hur vi ska få med oss allt hem blir spännande att se :-)


*
Hos grannen Eva får man rost-inspiration som heter duga. Titta bara på hur hon har skapat med rostiga detaljer i hennes fantasifulla trädgård. De hängande ringarna kommer från en vedspis... och bordsbenet på lilla pelarbordet är ena sidan från ett gammalt symaskinsundrede..... Detaljerna är många och uppfinningsrikedomen stor.....

PS. I morgon kväll bär det iväg hemåt igen. Det har varit mycket skönt med några lediga dagar..... Och i dag var det riktigt varmt och skönt! Hoppas att ni alla har det underbart i sommaren, antingen på semester eller på väg mot semestern.........

Sommarkramar....

lördag 26 juni 2010

Vittra, fantasi, dyslexi och vallmo......

Tror du att vittra finns?
Jag har åtminstone besökt ett av de ställen där de tros bo..... På midsommaraftonen gjorde vi en liten utflykt till Vitterhuset som ligger nära Åsele i Västerbotten/Lappland.... Å vad jag spanade efter de små.... Men det enda jag såg och kände var en massiv attack från mygg och knott.... :-) 


Vitterhuset är en klippblocksanhopning med väldiga överhäng och överbryggningar som bildar salar och grottor. Klippformationerna i Vitterhuset är uråldriga minnen från istiden som intresserat grottforskare. På den angränsande Vittermyren sägs dessutom en gammal dam vandra omkring ljusa sommarnätter. Det berättas att kvarglömda smörgåsar från tidigare besökare legat kvar orörda i flera dagar trots det rika djurlivet...Skogens knotiga stigar som slingrar sig fram är vackra, även om man får se sig för så att man inte kliver fel... Ljungväxten Rosling, Andromeda polifolia, har söta rosa blommor som påminner om lingonblommor. 


Hjortronen blommar...


och Skogsstjärnan, Trientalis europaea, glimmar vit...


Det var en enormt pampig upplevelse att stå under de stora klippblocken som till synes ligger 'löst' på varandra... Här inne bor alltså vittra enligt folksägen. 


Om Vittra ur Wikipedia:
Vittra är ett mytiskt folk inom den nordiska fäbodkulturens folktro. Det räknas till dem som inom folktron kallas "de osynliga". Vittra beskrivs som ett folk som lever som människorna, men på annan plats och under andra tider. De håller till på fäbodvallen under vinterhalvåret då människorna inte är där. Sägnerna om vittra påminner om de i Norge förekommande om huldrefolket och gutniska berättelser om di sma undar jordi.
Vittra sägs hålla egen boskap, som kallas vitterkor. Dessa kor ansågs som särskilt förtrollade. Det sägs att fäbodjäntor eller butöuser fått ta hand om och behålla någon av dessa kor genom att kasta en kniv eller sax över kon. Vitterkor har dock den egenheten att de alltid mjölkar stävan full, men aldrig mer än så.
Vittra ser ut, lever och klär sig som människor. De är dödliga. De bor under jorden, eller snarare i en parallell verklighet. Vittras vägar kallas för vitterstråk och på många platser i norra och mellersta Sverige finns det kartor över dessa. Illa går det för den som bygger sitt hus rakt på ett vitterstråk, då går vittra med sin boskap tvärs genom huset.

*

Fantasi och kreativitet är bästa kompisar..... Så tro på vittra eller fantasier kring vittra kan inte annat är vara främjandet för kreativiteten... :-) ...... Och att läsa fantastiska böcker med kittlande historier är det lätt att bli uppslukad av. Dottern exempelvis manglar alla Twilight - böckerna om och om igen. Först på svenska och nu på engelska. MEN, det förutsätter naturligtvis en god läskunnighet..... Har också erfarenhet av hur det är för barn som inte klarar läsningen lika bra för att kunna 'mangla' böcker för uppbyggande fantasi, kreativitet, språkutveckling och massa annat gott som skönlitterär läsning för med sig. 

På Chelsea Flower Show uppmärksammades just läskunnandet genom trädgården: Dyslexia – A Barrier to Education? där man vill lyfta forskningen och de framsteg som gjorts inom området. Böckerna som ligger i murens öppning symboliserar det hinder som just brist i läskunnande kan vara för en del. 


*
Hemma blommar skönheternas skönhet.....

 

De flyktiga dagarna man får uppleva jättevallmons blomning vill man helst inte missa..... Håller tummarna för att några knoppar finns kvar när jag kommer hem igen...


PS. Hoppas att helgen har börjat bra för er alla! Själv blir jag bortskämd hemma hos svärmor.... :-)

Ha det gott!