söndag 31 oktober 2010

Pigg av rosa

... när hösttröttheten gör sig påmind. Fransig, frizzig, fantasifull cyklamen... har väckt mitt habegär (finns i vitt också...) och nu hjälper den rosa härligheten mig att bli piggare.

Finns hos Plantagen

Städat arbetsrum
Har ägnat söndagen åt att städa arbetsrummet: fått upp några hyllor på väggen och plöjt mig in bland röran av tidningar, fröpåsar, sladdar, papperslappar, pennor, snören och gud vet allt..... Det är ganska trångt om saligheten i mitt svart-vita lilla krypin, så det gäller att vara organiserad för att få plats. Och det har jag inte varit den sista tiden... :-) Men nu ser det lovande ut när jag blickar runt i rummet, som kanske bara är 5 kvm men har 3.20 i takhöjd och ett stort fönster. 


Städa kan också göra en pigg. Men, det är klart... jag beundrar hellre blommor... likt Ferdinand... än städar loss... fast det är väldigt skönt när det väl är gjort. 

Helgen i övrigt bjöd på besök av både monster och gråväder.... Bonustimmen i går natt välkomnades och ägnades till extra sömn med gott samvete.... 

Jisses, redan november!!!

Dags att leta fram ljusbringande slingor att drapera på logiska och ologiska ställen.... VARDE LJUS!!!! 


torsdag 28 oktober 2010

Snart färdigfrossat

Snart har jag frossat färdigt i pumpor... så det så... Ett litet tag till får dom hänga med, men sen så.... är det dags att lämna plats för vintrigare och frostigare fint.... 


I år odlade jag inga stora pumpor, bara små, små..... Nästa år blir det troligtvis några större varianter ändå. Saknar dom liksom nu.... Pumpor är sagolikt vackra och är något jag längtar efter redan i augusti.... och dom som inte är orange är fina att ha som prydnad året om egentligen.


Sen är det ju det där med Halloween och pumpor. Ganska kul ändå.... även om jag föredrar vår egen tradition med allahelgona-helgen och att tända ljus för våra nära och kära som inte längre finns hos oss. Det ena behöver faktiskt inte utesluta det andra. Och barnen tycker ju att det är såå kul med allt som hör Halloween till. 


Ska det bli någon halloweenpumpa med ljus i här oss oss i helgen kommer det måsta bli en köpe-pumpa, och det blir med allra största säkerhet inte något monster utskuret, men kanske ett fint mönster.... Korgen med 'trick or treat' - godis kommer vara fylld för att göra små monster glada som ringer på dörren... och varenda lykta i trädgården kommer vara tänd.... så att dom små monstren hittar ordentligt och inte behöver vara rädda. Sen så... är pumpafrossan över hos mig... Off they go! En vecka kvar.... (de får vara kvar över vår egen Allahelgona-helg också). 


Om jag uppfattat det rätt är själva Halloweenkvällen nu på lördag.... Så då gäller det att vara laddad med godis ;-)


I helgen hoppas jag på mys och pys.... Kanske lite trädgårdspyssel också om vädergudarna är goda! 


Hoppas att ni alla får det fint i helgen!


tisdag 26 oktober 2010

Näe, jag ser inte fram emot vintermys... blink, blink

De där eftermiddagarna man kan smita åt sig för att vara i trädgården eller göra något annat, bara för sin egen skull, är guld värda. I dag hade jag möjlighet till en sådan eftermiddag... Jag fortsätter plocka undan, flytta runt och förbereda för eventuell snö. Det värsta är att man aldrig riktigt vet när den kommer... och ifall den kommer ligga kvar, eller smälta bort. Men ännu har inte en snöflinga synts till i mina trakter. Peppar, peppar.... I övrigt snurrar tankarna ganska mycket kring jul och vintermys. Doften av hyacinter, glögg, pepparkakor och mmmm... allt annat som hör slutet av november och hela december till. Hrrmm, hrmmm... MEN, nu är nu och nu är det höst och vackert... Det där kommer tids nog... Men förbereda lite, kan jag nog inte låta bli ändå...


Om det hade ramlat ner massor av löv förra veckan, är det inget mot för vad det gjort nu... Gräsmattan känns som en riktigt fluffig ryamatta, och mycket skön att gå på...... Det gäller att passa på att njuta av fluffet. För med lite höstregn och allmänt gråväder förvandlas ryamattan snabbt till en kladdig pizza i stället. Och DET är inte lika kul! 


I dag spettade (!) jag ner de sista tulpanerna. Jag som trodde jag var klar med tulpaneriet insåg att jag glömt ett ställe det är så trevligt att ha tulpaner. Skönt... nu är det gjort! 

Nä, nu ska jag nog ta och laga middag till hungriga ungdomar... Ha det bra vänner!

söndag 24 oktober 2010

Arbetshelg

Från mitt arbetsrum ser man ut i trädgården på baksidan ner mot eken. En ganska trevlig utsikt vår och sommar. Höst och vinter är den däremot inget att hänga i julgran... Ställde därför dit ett bord  med en korg på i blickfånget. Några ljuslyktor också... Såja... lite bättre. Här brukar jag också ha min utelampa hängandes från en gren som lyser upp fint i mörket. Men den har jag fått för mig att flytta till ett annat ställe. Hrmm... Kanske ska flytta tillbaka den.....


Flytljus i en kopparkittel där löven letat sig ner blir ganska fint.


Helgen har mest ägnats åt arbete. Roligt sådant, men dock ;-) Inte en sekund i trädgården faktiskt. Men bara för någon dag sedan när jag räfsade löv som mest, passade jag på att samla ihop pinnar, ris, mossa, kottar och andra fyndigheter. Superduper att ha till arrangemang och inför julen. Man får glad att åt trädgården producerar 'skräp' som går att använda till fina saker....


Minusgraderna har lugnat ner sig och håller sig nu kring modesta någon grad minus bara eller till och med plusgrader på dagarna. Skönt! 

Hoppas att ni alla har haft en bra helg! Inte mer snö hos någon hoppas jag..... !?

Psst.... endast en månad kvar till första advent..... oh la la......


fredag 22 oktober 2010

Nu är det kallt även i norrland

Så, då har den kommit till min del av norrland.... kylan.... Hyfsat frostfritt och plusgrader på dagarna har bytts till sträng kyla. De hela 10 minusgraderna det var i morse får man allt ha respekt för. Fläkten i växthuset jobbar för brinnande livet, men räcker inte längre till. Räddade in några växter alldeles nyss. 


Hoppas kylan ger med sig ändå och att det blir fler dagar med plusgrader.... Hoppet, är det sista som överger människan, är det inte det man brukar säga ;-)


 Kanske dags att plocka in de små sommar-ljuslyktorna.... 
och ta fram lite mer bastanta vinterdoningar.


Fniss, hörrni.... modigt eller ej att visa en närbild på mig själv... Gjort är nu gjort i alla fall. Och såå läskigt var det inte... ... det kanske finns fler modiga ;-) Kan i alla fall berätta att jag slängde på mig halsduken när jag kom på idén. Den brukar jag inte ha på mig i trädgården. Tänkte försöka dölja min övriga outfit... Men det där med trädgårdskläder är verkligen ett kapitel för sig. När man spenderar så mycket tid ute i trädgården som man gör blir de kläderna viktiga så klart. Och att hitta kläder som både är praktiska och fina är en utmaning kan jag tycka. 

Ha en finfin helg!

onsdag 20 oktober 2010

Vilken lööövlig eftermiddag!

Hoppas det märks på bilderna vilken solig eftermiddag jag haft. Minusgraderna i morse steg och blev varmare under dagen, men framförallt tittade solen fram... Normalt sett brukar vi behöva köra bort mängder av löv på våren. Med många och stora träd blir det en hel del och mina  lövkomposter sväljer inte de volymer det blir. Nu tänkte jag i stället prova på att förvara/kompostera löven i nätsäckar, efter ett tips i en engelsk trädgårdstidning. Köpte säckarna på Granngården och piffade upp dom lite genom att ta bort det mindre snygga lysande blå plastbandet som satt överst för att knyta ihop säcken. Ersatte med ett grovt hampasnöre i stället. Ja, nu är det bara att fylla på. Har precis börjat. En hel del kommer förstås få ligga kvar till våren.... Hur gör ni med era löv?


En fikapaus ute förstås... kändes nödvändigt när solen var så snäll i dag. Tog mod till mig och knäppte kort på mig själv också. Lite svårt är det måste jag säga ;-)


Stora gula och lilla röda...

Nu väntar spännande basketmatch.... See you!

tisdag 19 oktober 2010

Nedstängning pågår

Har grävt ner den sista fyndplantan, börjat räfsa ihop löv, tagit fram min 'machete' och huggit ner det största luktärtsståndet som varit hängig de senaste dagarna (de mindre har jag inte hjärta att slita upp ännu....), har satt alla lökar, flyttat dahliorna till källaren i väntan på inbäddning, tömt majoriteten av krukor och tunnor... Och det mesta är som sagt nedstängt, closed for the season, och i viloläge helt enkelt..... 

Stockrosorna blommar fortfarande... hurra! 
En del löv e bara finare än andra.... det kan inte hjälpas...

Men, som tur är har jag 'spara't lite göromål.... Man kan väl inte göra sig trädgårdssysslolös heller ;-) 

För än kommer en spade genom jorden, än är löven är lätta och krispiga, och än bor det fortfarande darlingar i växthuset som behöver tillsyn...


Så den där nedstängningen är bara partiell... Har inte flyttat in helt och hållet... än....

Galen eller galen?
I går fick jag katalogerna från Plants of Distinction.... Är man galen, eller är man galen som redan börjar tänka på nästa års frösådder?! Gillar papperskataloger..... På nåt sätt går det mycket lättare att bläddra i dessa än i en nätkatalog... DET kommer jag nog alltid tycka.... För var gör man av alla små noteringar och bockar man vill göra innan man bestämmer sig.... på nätet??? 


söndag 17 oktober 2010

Nyanser

Livet... det där fina, underbara, lyckliga, fridfulla, drömlika, uppmuntrande, vackra..... sorgliga, jobbiga, svåra, oåtkomliga, fula.... utmanande, utvecklande, flow-aktiga, berikande, nydanande, uttryckande... bara varande, upplevande, själsliga, sinnliga, familjära, bekanta.... konkreta, handfasta, tydliga, målinriktade, utvärderbara, mätbara....diffusa, visionsartade, planlösa, dimlika, oförutsägbara, oväntade, dramatiska... stora och lilla... och..... och..... och .... och..... och... och..... och.... och.... och.... beskrivningarna är oändliga.......


Ibland blir livets nyanser extra påtagliga... och man känner varenda molekyl i kroppen tydligt, tydligt.... och varenda
en av dem gestaltar varsin nyans av livets alla.... Det är då......... man upplever livet allt annat än beige och stillastående, utan något flyktigt och kanske overkligt att förstå sig på..... Men också så kärt och innerligt att man nästan blir en blöt fläck bara av att tänka på det..... Och man känner varenda andetag man tar..... och ser varenda nedfallet löv på marken...... och blir kär i var och ens speciella färg.


Djup i kväll va?! Fniss..... Aaa, en aningens ;-)


Men, i bland är det ju så att den fina jämna lunken i känt mönster (love it) skymmer sikten..... 
och gör en lite avtrubbad.... på gott och ont förstås.


Fina Skåne
Bjuder i bildväg gör jag på goa kossor från ett fint skånelandskap på Bjärehalvön och Hallandsåsens dramatiska sluttning. En vacker upplevelse jag sällan kommer glömma..... Korna rättar in sig i ledet och ställer sig som på beställning på rad. Tittar samtidigt, med sina stora bruna ögon, funderande och nyfiket på mig som står längre ner i sluttningen för att försöka ta en bild på de fina... och ska erkännas en aningens nervös över att dom ska braka ner i full fart emot mig...  Nu gjorde de inte det, vilket jag är väldigt glad över..... 


Det finns sannerligen mycket att vara glad över ;-)


Önskar er alla en fin vecka!
Och tack så hjärtligt för alla grattis-hälsningar på träffningsdagen ;-)

fredag 15 oktober 2010

En egen liten vedbacke

...skulle inte vara helt fel att ha... Eller, om jag ska vara helt ärlig kanske hellre en färdig stor hög med vältravad och torr ved på ett smart ställe nära huset... Just nu skulle det kännas ganska bra om det stod en sådan utanför huset och bara väntade... ;-)

Museets vedbacke... inte min.....

I somras när vi besökte Gränsfors Blomkruksfabrik, tittade vi naturligtvis in till grannen Gränsfors Bruks yxtillverkning också. Förutom själva smedjan finns där en butik och ett museum över yxtillverkningens historia i Gränsfors. 


Jag formligen älskar gamla redskap som är så där använda och skavda genom år och år av arbete. I museet fanns det gott om sådana... 


Köpa ved
Att köpa ved på säck kan ju ruinera vem som helst.... Och det har man blivit genom åren när lusten att få elda i kakelugnen övergått det ekonomiska förståndet... I år tänkte vi försöka vara lite klokare.... och beställa hem en större mängd i stället. Nuförtiden använder vi ungefär hälften pellets hälften ved när vi eldar, vilket känns bra förstås. Men känslan det innebär att elda med riktigt ved går aldrig att ersätta.


Inga mirakel i sikte
Ute fortsätter hösten äga scenariot. Inga mirakel om återvändande sommar eller för tidig vår verkar ske... ;-) Det har inte snöat ännu, även om det inte skulle förvåna mig ett dugg om det gör det vilken dag som helst. Om man tittar noga bland alla virvlande löv så blommar det faktiskt en hel del fortfarande... Det är inte någon överväldigande prakt direkt, men det som finns kvar är tillräckligt för att jag ska bli extra glad...


Löv, löv, löv
Mattan av löv växer för varje dag... och snart är det dags att göra något åt de värsta ansamlingarna. Fast än så länge får allt ligga kvar och bara vara fint. Det är det där med ett eventuellt snöfall man får kalkylera med.. att man ska hinna före så att säga... Om vi har tur kommer det inte något förrän i december... DET hoppas jag på...Ha' en go hösthelg!