torsdag 30 december 2010

Nyårshälsning - Happy New Year

Nytt år...  Nya mål... 
Nytt år...  Ny vår... 
Nytt år.... och det Nya Trädgårdsåret redo står... 

...soon it will be spring! Happy New Year

Vad bra det är att vi har brytpunkter att se fram emot, att utgå ifrån, att räkna ner till och att ha som riktmärke. Så tråkigt det vore annars....
Happy New Year.... we're heading towards spring buds!

Var sak har sin tid, även vintern. Tycker bara att den inte behövde vara så lång...

Happy New Year ...looking forward to see the tulips in bloom!

Nu är det bara den långa, eller korta väntan kvar tills att det är dags för oss instängda trädgårdssjälar att få komma ut på grönbete igen. Visst längtar man... till att få väcka liv i växthuset, få känna den fuktiga jorddoften, att räfsa löv och städa upp efter vintern. Och sen.... att 'vårtecken/knopp-spana' varenda dag........ ;-)

Happy New Year ....with wishes for a wonderful spring!


Önskar er alla kära vänner ett riktigt Gott Nytt År!

Och tack för i år!!!  Vilket år det varit..... på många olika sätt. Så många nya vänner jag fått, och så mycket nytt jag har fått lära mig, och så mycket inspiration alla delat med sig av... Tusen tack!  Att börja blogga måste vara bland det roligaste jag gjort. Snart har ett år gått även där.


Kram...

tisdag 28 december 2010

Beth Chatto Gardens

Ända sedan jag för flera år sedan läste boken Min trädgårdslund, av den engelska legenden Beth Chatto, har jag velat åka till hennes trädgård. I maj var det dags. Trädgårdsanläggningen som kanske mest är känd för sin 'Gravel Garden' har flera andra delar också, om vilka Beth skrivit böcker. Bland annat en del där ett antal dammar är i centrum. Trädgårdslunden var till största del redan överblommad när vi var där, vilket var en liten besvikelse.... men något jag förstås kunde ha räknat ut... I stället fick jag upptäcka de andra delarna jag inte visste lika mycket om. Flera av er har säkert besökt BC Gardens :-) Här kommer en liten skildring av mitt besök.


The Gravel Garden, man ser på bilderna ovan och närmast nedan, är oerhört vacker. Både formstark och lite yvig. Den gillade jag mycket just på grund av det. Och eftersom att jag är mycket förtjust i att ha grus i trädgården... föll denna del mig verkligen på läppen.

  Om du är intresserad av information kring växterna i trädgården hittar du det  HÄR!

Efter att ha passerat den grusigare delen kommer man ner till dammarna och The water Gardens. Gräsmattan är av green-typ ;-) och planteringarna löper följsamt vattennivån vilket ger en mjuk linje. Broarna över dammarna består av gräsmatte-bevuxna övergångar. Snyggt! Hela området kring dammarna upplevs som en intim privatträdgård i parkformat, med en härlig känsla av avskildhet. Inte för stort, men ändå stort... 


Vackra vyer
Det största intrycket och 'sinnesbilden' efter att ha besökt B C Gardens (ja av hela Englands-besöket egentligen, inklusive CFS) var hur otroligt skicklig Beth är på att skapa vackra vyer. Var du än står i trädgården har du en vacker vy framför dig med blickpunkter längre bort. Alla delar samspelar med varandra på så vis. Jag kunde inte låta bli att testa detta överallt: vrida på huvudet och titta åt alla håll..... fascinerande faktiskt...... SÅ vill jag också ha det i min trädgård..... Lite att jobba på där alltså ;-)


Tyvärr förmedlar inte mina bilder alls denna starka känsla jag fick av dessa vyer.


Planteringarna har rundade former och är centrerade kring de träd som finns, samt dammarna, eller ligger i sluttningarna. Nivåskilladerna är ganska stora på en del ställen så trappsteg är nödvändiga. Det här är inte en trädgård med särskilt mycket formklippt, som ju märks.... Strukturen finns där ändå på ett helt annat sätt. 


Även om det inte var så mycket som blommade när vi var där, så fanns det förstås en hel del. Plantskolan lockade också med massor av begärliga växter. Två styckna inhandlades, förutom galet nog ;-) ett brätte med uppdragna luktärter..... med fantastisk doft..... De bästa jag hade i somras.....


Under tiden vi gick runt i trädgården stötte vi på en man som jobbade för fullt med underhåll. Vi började prata med honom, och tro't eller ej, men han hade bott i Sverige (och norrland) i många år... Fniss... Där står vi helt plötsligt och pratar 'Sverige' med denna trevliga människa som naturligtvis var mycket nyfiken på oss och att få prata om sin tid i Sverige. Kul, kul.....
Ytterligare en pusselbit på plats
Efter att ha lämnat trädgården snurrade tankarna i huvudet kring det där med vackra vyer..... och jag kände mig både tacksam och inspirerad över att få ha upplevt det så konkret och känslomässigt. Ytterligare en pusselbit i visionen om min drömträdgård hittade därmed sin plats i pusslet...

Resan tillbaka till London gick inte riktigt som planerat..... Den tänkta taxi-resan till tågstationen uteblev då alla taxibilar visade sig vara upptagna just då med skolskjutsar i denna lilla by.... Och b-planen med att ta bussen, gick så där, då vi stod på fel hållplats.... och ingen buss kom.... Ja, vi kom med tåget i alla fall till slut, efter att ha promenerat ett bra tag till en bensinmack där en taxi-bil precis körde in för att tanka..... I bland hjälper det inte hur planerad man än är..... ;-) 

*

En av Beth's böcker: Dear Friend And Gardener, är egentligen en brevväxling mellan henne och Christopher Lloyd, skapare av trädgården Great Dixter (gissar att flera av er varit där också). I den diskuterar dom och jämför odlingsresultat i sina olika trädgårdar, men också naturen och livet i allmänhet. En förtida blogg skulle man kanske kunna säga mellan två personer...... Boken har jag inte läst, men står på min lista. Någon som läst den?! Trädgården däremot, besökte vi dagen efter Beth's trädgård. To be continued!

Kram alla - hoppas att ni har det bra! 

Nu ska jag djupdyka i frökataloger... En av julens favoritsysselsättningar...

lördag 25 december 2010

God fortsättning... på julen!

Jaha.... då var den över..... julaftonen........ :-) För kallt att åka skidor har det varit,  men vackert solsken att bli glad av! En frisk promenad (till ICA för att köpa marshaller....) gjorde susen i stället.

Hoppas att ni haft en skön julafton! 


Efter allt fikande och julmats-ätande kändes några timmar i soffan väääldigt lockande. Tror övervägande delen av familjens paket bestod av böcker och filmer. En knäcktes redan under kvällen: Inception, en av vår film- och bokälskande dotters favoriter just nu (hon hade förstås redan sett den....). Deckare hör julen till tycker jag, både på tv och i bokformat. Har en liggandes nu på nattduksbordet som hägrar.

Med minusgrader kring 25.... är ju islyktor så snabbt ordnade. Och det var vad jag bland annat 
pysslade med i förrgår.... Gjorde massor och ställde ut på verandan.
 Det är julklapps-papperet som eldas i eldkorgen hihi...

Det bästa är ändå att julen liksom fortsätter i flera dagar..... Man äter julmats-rester tills man storknar :-), läser böcker och eldar i kaminen, åker skidor och andas frisk luft, eller går raska promenader... och allmänt bara ha det bra. Sovmorgnar också.... skönt.... 


Skänker alla som jobbar under julen extra värmande tankar och hälsningar... Så mycket glädje ni skänker!


Önskar er en God fortsättning på Julen kära vänner!