söndag 27 februari 2011

Plus, plus, plus

Men nu är vi väl på gång ändå..... Jag säger bara: plus, plus, plus......  I helgen har det töat som bara den. Det är nästan så att jag börjar tro att det kommer bli vår i år igen :-) Jag är inte helt övertygad ännu, men vibbarna finns tydligt 'out there'...

Framtinad lykta.... Man får vara glad för alla små tecken :-)

Torkad födelsedagsbukett och spirande skott
på silverfat gör mig glad just nu...


 ... och ärtskotten har varit helgens godis! Mera är på gång... 

Det är vanliga gula ärtsoppe-ärtor som gror 

Dock inga frösådder ännu. Är seg i år.... Har heller inte köpte en endaste bok på bokrean 'so far'.... Men det ska jag i alla fall se till att göra under de närmaste dagarna. Har spanat in flera godingar. 

Har ni fyndat något på rean? Kanske något tips!?

Håller tummarna nu för dripp, dropp och sol hos oss alla!

Fin vecka på er.... mars är här :-)

lördag 26 februari 2011

Trolsk dimma och nordiskt sommarljus - Magical mist and Nordic summer light

I helgen drömmer jag mig bort till trolsk sommardimma och nordiskt sommarljus. Jag blev helt fascinerad av den här bilden med det övervuxna pariserhjulet omgiven av lätt sommardimma. Helt enkelt underbar...... Får fantasin att fladdra iväg......... eller hur!

Källa: http://beaucolburn.com/

Retreat
En annan bild jag blev betuttad i när jag stötte på den är denna. Tänk....... att få ligga där i glashuset.......... helt omgiven av det norrländska sommarljuset och vidderna............. lyssna på tystnaden..............tänka en och annan tanke.... eller inte........... vara ett med naturen.........men ändå så skyddad..... och myggfri :-) Retreat av högsta klass!


En vacker och funktionell bod nära till hands för sin vildmarks-retreat-vistelse, är nog ganska bra att ha..... Även om det verkar vara trädgårdsdoningar i den... vad man nu ska ha det till i skogen... fniss.....

Källa: http://www.helyes.fi/en/designers/linda-bergroth

Det är skönt drömma sig bort för ett stund...

Önskar er alla en helg i drömmarnas tecken! Själv ska jag drömma om snösmältning...

Nästa vecka är det MARS oh la la...... Dags att dansa regndans :-)

torsdag 24 februari 2011

Tänker på Iris - Thinking of Iris

I ett tidigare inlägg nämnde jag att trädgårdsiris står på önskelistan till en av de nygrävda rabatterna. Och utan att överdriva något alls..... skulle jag kunna ha trädgårdsirsar lite här och var...  lätt :-) Tycker dom är så vackert pampiga och på nåt sätt majestätiska i sitt utseende. Här är två som jag blev riktigt kära i förra året på Chelsea. De ger en fingervisning om vilka färger jag snöat in mig på.


Snygg!


Om du är ute efter trädgårdsiris kan jag rekommendera Westgarden i Uddevalla, som har ett mycket stort och exklusivt sortiment, och som går att beställa för hemleverans... praktiskt!  Här är några av mina favoriter, såå läckra!!! Westgarden är förresten den svenska återförsäljaren av de finaste engelska växthusen från Alitex, som jag gjorde ett inlägg om HÄR.

Rip City, Vitafire, Thunder Echo

Patina, Paint it Black, Dangerous Mood

Mera irisar


Efter att ha varit på inspirationskväll i går hos trädgårdsföreningen om trädgårdsdesign, känns rabatt-planerna i högsta grad angelägna... Nu ska här planeras in irisar.... Jajamensan!


Billan 'Aurora Borealis': nästa gång samåker vi..... blink, blink ;-)
Billan har visat sig vara min absolut närmaste 'blogg-granne'. I går gick det upp för mig att vi bor mindre än 1 km från varandra.

Juliette Wheelbarrow
Kan inte låta bli att visa en skottkärra att bli glad av - eller hur! Juliette : the-wheelbarrow-that’s-also-a-comfy-garden-seat, som den också kallas kan enkelt förvandlas till en sittplats. Nu var det kanske inte riktigt den finessen som fick mig att dansa loss, utan mera känslan och utseendet som bara signalerade ett stort YES! till mig. Den går att få i lite olika färger, om nu inte babyturkos skulle falla en på läppen ;-)) Design: Chris Eckersley 
Bilder från:


Tack så hjärtans för alla fina hälsningar på förra inlägget! Jag blir alldeles varm i kroppen...

Ha det gott!

måndag 21 februari 2011

Ett år går fort

Nu i dagarna har ett helt år passerat för min 'cyberarena' eller blogg. Många funderingar snurrade runt inom mig inför starten: Men jag är ju inte 'expert' på något... Vad ska jag skriva om? Vad har jag att komma med? Under flera år har jag haft en lust att göra något mera av mitt trädgårdsintresse, fast jag har inte riktigt vetat hur. Utbilda mig så klart... men olika anledningar har hela tiden försvårat och försvårar det, framförallt geografiska. Vet faktiskt inte varifrån idén kom att jag skulle börja blogga. Men det gjorde jag i alla fall. Så smått, innan bloggen, startade jag med en hemsida, men det var inte lika roligt då det inte blir någon egentlig kontakt med läsarna.

Ärt- och rödbetsskott/groddar på gång

Ja, men vad skulle den handla om då? Tankarna gick hit och dit och jag kände och klämde på mig själv ;-) Slutligen mynnade alla funderingar ut i den enorma kärlek jag känner för trädgård och allt därtill, som exempelvis den friskvårdande och kreativa sidan. Hrmm... vilket namn skulle jag ha då?? Det var inte lätt... och funderingarna fortsatte. Till slut blev det Trädgårdsflow... för det är SÅ det känns, nästan som att vara i ett ständigt flow ute i trädgården. Och det är en mycket positiv och angenäm känsla och tillstånd eller medvetande- och energinivå. 

Många grönsaker är vackra som blommor - eller hur!

Och med det slängde jag mig ut i den grönskande cybervärlden. Trevande till en början...  Nervös inför varje klick på publiceringsknappen (det är jag fortfarande), och med en spänd förväntan inför hur det skulle bli... Upptäckte snabbt att trevligare och snällare människor än hem- och trädgårdsintresserade... och inom fler områden också förstås.... ;-) inte finns och många har blivit goa, goa VÄNNERTacksam är ett ord som passar att använda här.... 

Ögonen inställda på 'vacker-läge'
Vad är det för snurrig människa som visar en bild på en vattenslang (eller skräp-korg för den delen).... kanske någon tänker... Och, ja visst är jag snurrig emellanåt, men med bilden på slangen vill jag säga att det viktiga är att vi inte hetsar upp oss över småsaker. Även om en ful och oformlig vattenslang inte alltid känns som en 'småsak'.... Men att i stället försöka se det som ÄR vackert! Att ha ögonen inställda på 'vacker-läge' gör att du ser fler och fler saker/vyer som är vackra. I stället för den fula vattenslangen (som jag aldrig lyckas dra in....) eller ogräs, oavslutade projekt, fula hörn och så vidare, försöker jag se annat istället. Jag vill att Trädgård ska vara ett 'vill' och 'längtar' och inte ett 'måste'. I bland är orken större, ibland mindre. Ibland finns gott om tid, ibland inte. Huvudsaken är att glädjen får finnas där och att ambitionerna anpassas efter förutsättningarna. 


Är gladare än gladast över er alla som tittar in hos mig. Vill med detta inlägg säga mitt varmaste och innerligaste: TACK! Det är ni som gör bloggandet så hola bandola-roligt ;-)


Det här var alldeles FÖR trevligt - jag tror jag fortsätter ett tag till ;-)

Trädgårdskärlek till er!

lördag 19 februari 2011

Veckans favoriter - This week's favorits

... är bland annat mitt eget salladsströssel. Fast, nu ljuger jag lite... Salladsströsslet är en favorit hela året om. Underbart gott att strössla över sallader, pastarätter, grillade grönsaker och ja, nästan vad som helst.  Jag blandar lite av varje, men nästan alltid blir det åtminstone följande ingredienser:

Salad - sprinkles
Sunflower seeds (preferably roasted)
Pumpkin seeds
Melon seeds
Salted nuts (chopped into small pieces)
salt


Har ni några favoritblandingar?

Snarlika blandningar kan man förstås köpa färdiga i affären, men till ett mycket, mycket, mycket högre pris... 
Och eftersom strösslet så himla enkelt att göra själv finns det ingen anledning alls att köpa färdiga dyra påsar.
Speciellt inte när man är storkonsumenter som vi är....

Andra favoriter
Glad som bara den blir jag av att ha hyacinter precis på kanten vid diskhon, och ännu gladare är jag över att mitt lilla myrtenträd fortfarande lever ;-)

Äntligen har jag kommit mig för att plantera alla skott som växte ut på blomstängeln 
på en namnlös krukväxt jag har. Känns liksom bra att ha det gjort 
när man gått och tänkt på att göra det i några månader ;-)

Ute
Ute är det värre än någonsin med snökaos och kyla, fast otroligt vackert med gnistrande solsken. Längst där borta kan man skymta taket på växthuset. Under snöhögen till vänster, som är över 2 meter hög, döljer sig vår veranda.

Crazy..........

Jag längtar ut!!

Verandan från andra hållet i somras

Vad blir det för middag?
Nu blir det mys framför brasan och tv:n... nja.... troligtvis datorn också.... men först middag. Undrar vad det blir? Har ni tips på något gott? Ibland känns fantasin högst begränsad när det gäller middagsmaten....

Tillägg: Med facit i hand blev det sallad på diverse vanliga ingredienser, men också färsk ananas, mango och sharon-frukt.... gott!!! Till det färsk pasta blandad med en grillad kyckling och tillbehör i form av riven parmesan, hackad salami och SALLADSSTRÖSSEL ;-) Och det bästa av allt: tillagningen skedde helt utan min inblandning :-)))

Lördagsmys till er alla :-)

torsdag 17 februari 2011

Vita tulpaner och sweet sixteen

Den rafflande och i högsta grad spännande tulpanundersökningen är avslutad sedan några dagar tillbaka. Resultatet är kanske inte såå överraskande. Att rosa, lila och vit skulle komma högt upp räknade jag med. Men att vit skulle vinna trodde jag kanske ändå inte. Lite förvånad var jag också över de låga siffrorna för röd och gul, framförallt gul. Röd kan man kanske förstå... Julen är precis avklarad när det blir tulpantider och då kanske röd inte är den första färgen man väljer. Men att siffrorna var såå låga, var oväntat tycker jag... i denna väldigt tillförlitliga och strikt vetenskapliga undersökning... blink, blink ;-) Nu innehöll förvisso kategorin mixad också alla som väljer helt olika varje gång, så där gömmer det sig säkerligen ett antal röda och gula buketter också... DET tror jag i alla fall :-) Tack snälla, alla ni som deltog och röstade!!!

Vit 31 %
Rosa 24%
Lila 23 %
Mixad 19%
Orange 6%
Pasell 6%
Gul 2%
Röd 1%


Sweet sixteen
Till dottern R som fyller 16 år i dag blev det inga tulpaner, utan mer sweet sixteen-blommor, om ni förstår vad jag menar....

Loppisvas.... såklart.... vad annars ;-) Den är riktigt massiv och 'tung', vilket gör den stadig, 
Samtidigt är den smal och ganska hög - en kombination inte många vaser har. Behöver jag säga att den är en favorit....

Kan inte låta bli att frossa i bukettmakeri när det vankas födelsedagar. Om det inte är akut tidsbrist går jag gärna loss på buntar och styckvisa snitt hemma i köket. 

Hur är det för er:  Passar ni på att kreera egna buketter när möjlighet ges?


Den här gången blev det som synes pastelligt i rosa, aprikos, en aningens ljuslila och ett stänk mörkare rosa. Jag hoppade jämfota (ja, nästan i alla fall) när det fanns Stjärnflocka att köpa i butiken. Får man inte sommarlängtan så säg...


Tror jag har en förkärlek till udda och oregelbundna binderier som gärna får vara lite röriga och kanske en gnutta bohemiska. Att bryta av med en udda färg, eller en enstaka blomma tilltalar mig. 


Ja, tårta blev det förstås. Med egenhändigt gjorda marsipanrosor, inspirerad av Anna-Karin, Landet KrokusInte dom snyggaste kanske, utan bohemia här också. Nu vankas födelsedagsrally hos oss, mååånga vårkalas blir det... Inte det bästa inför bikinisäsongen - det är tur att jag inte är någon badare av stora mått. Risken är betydligt större att jag sommartid har arbetsbyxor på mig än någon slags strandutstyrsel... :-)


Må så gott alla vänner... och trevlig helg på er!