fredag 29 april 2011

Fjärils-ris


Så blev det helg igen... hur gick det till !? :-)


Har pimpat påskriset med rara fjärilar jag inte kunde motstå i dag.

Är svag för flytljus
*
Första doftande
Har provat på att bleka rabarber. Lyfte på 'kupan' i kväll för att en liten titt. Tycker att det verkar arta sig ganska bra därunder. Drömmen vore förstås att ha en riktig rabarberklocka. Dom är väl bara för snygga!! Är annars lycklig över att den sibiriska nunneörten har slagit ut. Doften är himmelsk och i nivå med liljekonvaljer och syréner och är det första som doftar i min trädgård. Den är förstås lite lynnig och sprider sig ganska lätt, men eftersom att den helt vissnar ner efteråt så tycker inte jag att det gör något. 


***
Nya odlingslådorna levererade oh la la
I dag fick jag hem mina nya odlingslådor. Hela sju stycken i varierande storlekar. Några gaaaanska stora, och andra lite mer normala :-) Nu ska bara lekstugan bort, lådorna betsas och marken förberedas lite.... och sen blir det rock 'n' roll när allt ska göras i ordning för kommande odlingar. Jisses vad jag är till mig...

Go trädgårdshelg på er!

onsdag 27 april 2011

Naturens haverier

I dag har jag mest känt mig trött och lite ledsen. Jag vet att det finns de som har drabbats betydligt hårdare än jag av 'naturen ger och naturen tar'. I mitt fall är det ett av mina tre gamla och vackra äppelträd, som säkert är över 100 år, som nästan helt havererade under snömassorna i vintras och knäcktes. I dag var det dags att ta bort de knäckta stammarna. 


Och vips bara....... fick den delen av trädgården en helt annan karaktär. De tre äppelträden bildade nämligen en slags äppel-sal med sitt lövverk. Salen ett nu minne blott.

Nu vill jag bara få bort eländet från gräsmattan.Flera haverier
En mycket stor och gammal björk längs nere i trädgården, havererade redan i höstas. Även den togs om hand i dag (eller började tas om hand...). Passade på att klippa loss massor av kvistar, som hade börjat grönska även fast grenarna legat på marken sedan i höstas, och gjorde en krans. Känns alltid bra att kunna återanvända det material trädgården ombesörjer att leverera till en på olika finurliga sätt :-)

Min lilla entréplantering just nu. Alpviden slår snart ut.

***
Vackert
Annars är det vackert ute nu förstås med allt som spirar och grönskar. Flera nya tulpaner är på gång att slå ut när som helst. Såg första gullvivan idag och auruklierna är nära, nära att blomma... Ja allt händer rasande fort! Gissar att det så för oss alla oberoende var vi bor i vårt avlånga land.


*
Här ser ni en del av eländet 
En snabbväxande klätterros kommer att inhandlas för att klä in den stamdel som står kvar mitt i den nygrävda rabatten... Attans.... Den blir förstås inte alls lika bra nu med den havererade stammen mitt i. Men, det är bara att tänka nytt... som i nya möjligheter :-) Nu blir läget mycket soligare exempelvis... blir bra med en ros eller två där i stället.


***
Lisebergs trädgårdsdagar
Nu är det mycket jobb som gäller, tur att det är ett väldigt roligt jobb :-) Nästa vecka bär det av till Göteborg och Lisebergs trädgårdsdagar där kommer jag jobba i en monter -  ska bli jättekul! Kom gärna förbi och säg hej om ni ska dit. Montern ligger vid ingången till Café Taube och företaget heter Westgarden. Berättar mera i ett inlägg längre fram.


Må så gott alla trädgårdare! 

söndag 24 april 2011

Härliga påskdagar

Vilka dagar det varit... Oj, oj..... 
Sol och värme a' la juni brukar man inte vara bortskämd med i april. 
Frukost, lunch och middag har ätits ute alla dagar - mys på hög nivå. 
En hel del trädgårdsjobb har också hunnits med... känns riktigt bra.

***
Har...
räfsat hela trädgården
städat alla rabatterna
sparat torkat 'gräs' från diverse perenner att använda till dekoration och täckning
röjt undan alla spår från vintern
spolat av verandan (det gjorde inte jag....)
tagit fram alla utemöbler och invigt dem med råge
skruvat ihop studsmattan ;-)) å det gjorde barnen eller ungdomarna...
plockat den första buketten för säsongen 
och
burit upp i dagsljuset för första gången
den fina, fina, men slitna, slitna och lite knasigt målat
superläckra bänken som fanns i källaren när vi flyttade till huset för massor av år sedan....
*

*
Underredet blir svart
Planerar att måla det vackert detaljrika underredet svart så snart tid ges. Är inte soffan läcker!! Tror att den är från sekelskiftet (det förra... hihi). Vi har nämligen ett kort på huset från den tiden ungefär där det står två sådana här bänkar på framsidan. Ribborna behöver bytas också, men det blir nog inte i år.

Den gula växten heter Gullpudra 
* 
Den gula söta växten en bild längre upp är en 'fådd' blomma från förra året och heter Gullpudra. Nu lyser den som den finaste solen med sin klara gula färg. I morgon ska här skolas ut några hundra småplantor. Lite pyssligt, pillrigt och tidskrävande, men ganska kul ändå! 

Hur har ni haft det och vad har ni haft för er? Det har inte blivit många minuter vid datorn dessa dagar. Gissar att de flesta av er spenderat tiden ute... och haft det fantastiskt!

Önskar er alla en fortsatt underbar påsk!


torsdag 21 april 2011

Happy Easter!

Åh, påskledigt närmar sig.... Jobbar undan det sista just nu för att kunna få vara ledig de kommande dagarna. Helt otippat, hihi... blir det trädgård hela helgen.... varvat med grillade middagar (tack my beloved one), slappa bruncher och mys i största allmänhet. Rosévinet är inhandlat, förvisso påskmust likaså ;-) Vill bara här önska er alla en riktigt härlig och fin påsk!!

Glad och Go' Påsk på er alla!

Har blivit tokkär i kottar... nu.... så här i vårtider.........(kottar hör ju kanske mer julen till....) 
Älskar den varma mjuka färgen som de torkade grankottarna har. 
De är så vackra med sina 'fjäll' som brer ut sig likt den finaste blomman.

***
Påskblått till det påskgula


*
Goa och fina ärtskott
...bästa kombon!


Det är fy skam, men vår ytterdörr har vanprytts med en barrande krans ända tills igår. 
Men, men... ibland räcker inte tiden riktigt till... Skönt att barren är borta nu i alla fall :-)


Det är mycket man vill hinna med... det gäller att sålla och prioritera... inte så lätt alla gånger dock, eller vad säger ni? Men......... nu är det härligt påskledigt som vankas och massor av tid till skänks - ska bli såå skönt!!

Påskkramar,

måndag 18 april 2011

Old postcards - påskpynt!


Många saker gjordes snyggare förr... mmm... Vykort exempelvis. Med tillhörande hälsning förstås... skriven i snirklig stil :-) Blir man inte glad av de söta hälsningskorten!


Sorry om jag tjatar :-) om favoritshopping på loppisar i var och varannat inlägg... Men det kommer jag nog att fortsätta med, för finare ställen får man leta efter... och så mycket inspiration man får sen av saker som varit med ett tag. Vykorten kommer absolutely från en loppis, eller kanske mer en antikaffär med lite dyrare grejer än en vanlig loppis. Vykorten dock, betalade jag ynka 5 - 10 kr st för. Fick habegär när jag väl stod där och bläddrade i lådan med mååånga fina motiv...


Röbets- och mangoldskott
Korten är fastsatta på pinnar med en gnutta vit häftmassa eller fint gem från Granit och nedstuckna i röbets- och mangoldskott. Jag blev så himlarns nöjd med påskligheterna som uppstod. Man tager vad man haver... och enklare än så här blir det nog inte.

Fina vårliga ljus i grönt och gult med prickar eller rutor har IKEA

*
Påsk till helgen.... Ska önska mig ett stort påskägg tror jag! 


***
I lördags slog de första vitsipporna ut längst ner i trädgården...
 å min endaste blåsippe-planta också.
Nu är det gott att leva!

Ha en underbar vecka!

lördag 16 april 2011

What a day for a daydream

16° i dag. För två veckor sedan på dagen var det full vinter. Nu är det otvetydligt full vår. Kan faktiskt inte minnas när våren anlände senast så här snabbt och så här tidigt där jag bor. Det får bli vilket bakslag det vill (nästan....) för NU ÄR DET FANTASTISKT! I vintras gick jag och hoppades och önskade att det skulle bli en tidig vår, liksom som plåster på såren för den lååååånga och snöriiiiika vintern. Och se, min önskan gick i uppfyllelse :-)) Det är inte alla gånger den gör det hihi........  Hoppas på en tidig vår gör jag dock förvisso varje år..... vem gör inte det!?

Irisen 'George' blommar lite överallt. Tydligen fick jag dille på den förra våren när jag gjorde beställningen.

***
Portabelt trädgårdskontor
Spana in mitt portabla trädgårdskontor hihi..... Har skaffat en finfin lädermapp (på favvo-loppisen) där jag har alla små anteckningsböcker, papperslappar med mindre snygga skisser på, listan över alla lökar och ja lite av varje. Jag är sååå nöjd!! Nu har jag allt samlat på ett ställe, och lite skyddat, när jag är ute och vimsar i trädgården och drömmer mig bort med större och mindre planer. Så lätt att bara zippa igen och ta med sig när man förflyttar sig. Och just i dag har jag stegat upp och skissat nya odlingslådor som jag ska få hjälp med att tillverka. Looking forward to that!


Julrosorna blommar - mirakel, mirakel
Å jag är sååå lycklig.... Jag som inte trodde att mina nyplanterade julrosor skulle blomma i år. Men vilket mirakel.... Dom blommar! Alla fyra plantor har knoppar.  Även dom som hela sommaren fick stå i sina krukor och nästan dog på kuppen för att jag glömde bort dom... har knoppar.


Årets nytillskott från trädgårdsmässan
Nu är dom äntligen krukade. Men jisses. Det är nästan fullt i växthuset redan nu. Flyttade upp de gamla dahliorna från källaren och ställde på verandan. Har inte den minsta plats för dessa i växthuset. Nu är det bara att hålla tummarna att det inte blir minusgrader och hoppas att bubbelplasten räcker som skydd. 


***
Kvällssol
...och värme, ett vinglas och trädgårdspyssel - kan det bli bättre så här en kväll i april!?


*
Hoppas ni haft en härlig dag i dag!