tisdag 31 maj 2011

Finally...


Äntliiiigen är mitt nya odlingsområde klart. Något jag sett fram emot att få i många, många år. 

Lilla kruktorget

*
Ursprungsläget
En oanvänd lekstuga och fyra slitna pallkragar. 
Inte min favoritplats i trädgården precis... om man säger som så. 
Har länge velat göra något åt platsen.


Med barn som är 13 och 16 kändes det helt ok att ta bort lekstugan :-)
 Den står nu hos grannar med barn i lämplig ålder.


Sex kubik fint grus, 140 säckar jord, säkert 150 meter markduk, ca 10 liter olja... Ja, något sånt har det gått åt. Å glömde nästan... 45 thuja 'Smaragd' också. Förutom då själva odlingslådorna. Sju till antalet där den längsta är fyra meter lång.


 ***
Tatadaa!
Saknas gör nu bara några spaljéer/klätterstöd till långa lådan till höger och en liten plantering som ska grävas ur framför häggmispeln (längst ner till höger där det sticker upp pinnar). That's it. Annars allt klart. Förstår ni hur skönt det känns... Nu ska här odlas hihi...


Behöver jag säga att jag är ganska nöjd ;-)))

Thujorna som är planterade i två böjar runt området ramar in alltsammans. Det finns tre ingångar. En i mitten och en i varje ände av häcken. Har försökt tänka till 'trafik-mässigt',  även måttat ut så man kan komma fram med skottkärran obehindrat.


Källarfynd
I källaren kan man fynda det ena och det andra. Inte bara sekelskiftessoffan jag visat tidigare, utan fin tunna med tappkran också. Den fick flytta hit.


 Återbruk
Den del av ena äppelträdet som nästan helt gick av i vintras och fick tas bort, finns på ett sätt kvar i trädgården. Har tagit reda på massor av fina mossiga och lite knotiga grenar. Nu står dom nedstuckna likt en äppelträd-pinnskog i en av bäddarna. Här blir det luktärtor, pionvallmo och andra skira sommarblommor. Tänker mig att det kommer bli vackert med grenarna som stöd.


*
Några riktigt kraftiga grenar får bilda brygga från krukorna till det knotiga gamla rosentryt. Det är blomsterböna bland annat som är på gång här.


Vy upp mot växthuset.
*
Det har blivit en aningens glest både med inlägg och besök hos er den senaste tiden. Dygnet har haft för få timmar känns det som. Men men, med projekt 'odlingsområde' klart (vet inte vad jag ska kalla det faktiskt) kanske dygnet helt plötsligt blir längre. Vad vet jag...... hahaha....

*
I morgon är det juni... två veckor kvar tills barnen får sommarlov. Är det månne sommar snart... Jag som fortfarande är kvar i våren. Håller krampaktigt fast så länge det går. I går kväll dock plockade jag första buketten med syréner. Ganska härligt ändå.....

Tack snälla för era fina hälsningar tidigare. 

Välkommen juni!

fredag 27 maj 2011

Jag säger bara... å historien om två rabatter

Oj.......... inser att jag haft totalt bloggledigt sen i söndagsmorse. 
Så det kan bli.


Nya odlingsområdet
Flitens lampa har lyst hemma hos oss. Mycke' jobb å mycke' trädgård har det blivit de senaste dagarna. Största tiden har gått åt till att göra klart nya odlingsområdet/köksträdgården. Är nu inne på finliret :-) Visar resultatet i nästa inlägg.


Fascinerad 
Kan inte låta bli att fortfarande vara fascinerad av de fantastiskt mäktiga rosa 'Salmon impression'. MInst lika vacker i sitt falnade skede. Knopparna på 'Queen of night' ser ganska små ut i jämförelse hihi..... eller vad säger ni !?


Nya rabatter kring äppelträden
Förra året grävde jag ut flera nya rabatter. Bland annat kring två äppelträd. Började med att märka ut formen med hjälp av pinnar. Inspirationen till de oregelbunda formerna kommer från Aaltos kända Savoy-vas.


Men, mer än gräva ut, bearbeta och förbättra jorden och att plantera vårlökar och lite annat smått och gott hanns inte med innan det blev vinter.


*
Häck av buxbom
För någon vecka sedan blev det dags för nästa steg. Nu är det planterad en låg buxbomhäck runt rabatterna. Jag är såå nöjd. Grönt, grönt, grönt... stramt och formklippt är något jag tycker väldigt mycket om. Passar så bra till yviga planteringar. Å buxbom går faktiskt bra att ha hos mig, även om jag bor långt norrut. Det är bara i kruka som den är kinkig att övervintra tycker jag. 


Kvar är nu
...att fylla på med växter som ersätter alla vårlökar och vårblommor. Några bollbuxbom finns redan på plats samt lite annat. Har letat febrilt efter vit löjtnantshjärta, men inte hittat någon ännu. Tänker mig att att rabatterna till övervägande del blir vita.  Mängder av vit digitalis är redan planterade, sen blir det marktäckare och någon ros längst ner där det är ganska soligt numera sedan större delen av äppelträdet brakade i vintras. 


Det behövs mååånga
130 buxbomplant behövdes för att få till häckarna. I en annan rabatt jag grävde ut i somras och som jag också håller på att göra färdig nu, behövdes 100, haha.... man är storkonsument numera :-)) Visar bilder från den i ett kommande inlägg.

*
Buxbomplantorna är köpta. Har inte 'producera't dom själv....

***
Planschen 'KEEP CALM AND GARDEN ON' kan man beställa HÄR
Min kommer vilken dag som helst med posten :-)

I dag regnar det. Sån't behövs också.
*

Ha en underbar helg!


söndag 22 maj 2011

Inte mycket finlir

Nu är det många tunga och släpiga sysslor på gång. Jordsäckar hit och gödselsäckar dit. Skottkärran far fram som en oljad blixt... lasta av, lasta på. Inte mycket finlir just nu. Men men... med doften av underbar hägg i luften och solen som värmer.... gör det inte så mycket :-) 

Vad gör ni i helgen?


*
Tulipa 'Burgundy' blommar - en trevlig liten tulpan. Gillar den mustiga färgen. Liljeblommande tulpaner är så vackra. Darlingarna auruklierna får jag aldrig nog av, en växt som är fin året om och som jag skulle kunna ha massor av fler av. Längst ner 'Blue Diamond', samma tulpan jag provade på att driva upp inomhus i vintras. 


Trädgårds-konversation
Min ständiga följeslagare och sällskap i trädgården. Fröken Milda vill gärna konversera hela tiden. 
Mmmm... säger Milda.... Mmmm..... säger jag då :-)
 Å så håller vi på i evigheter. Hon tycks aldrig bli nöjd på våra givande samtal.


***
 Precis när jag skulle gå in för kvällen
upptäckte jag att de första Liljekonvaljerna slagit ut längst ner i trädgården.
Lycka.


*
Våren är bäst.


Hoppas att ni har det bra!

torsdag 19 maj 2011

Smågodis

Det är som att gå i en godisbutik nu i trädgården. Det är smågodis överallt man bara vill 'äta' med ögonen. Här en riktig raring: Muskhyacinten 'Muscari murscarimi' som odlades i Turkiet på 1600-talet för sin kraftiga väldoft. DEN beskrivningen föll jag som en fura för när beställningen gjordes förra året. Visst är den rar!


***
Hostor i utvecklingskedet är bara för vackra, kan inte låta bli att bli extra kär i dom varje år. Gillar de fina, fina skotten som först dyker upp och sen när bladen tätt, tätt packade växer fram och vecklas ut. Och check it out.... Brungul klocklilja 'Fritallaria acompetala'. Snyggare än snyggast. Ny för i år hos mig.


Längtar tills mina dyrgripar till Rembrandt-tulpaner ska slå ut. Här ovan en knopp av 'Absalon', en gammal sort från 1780. Arucliern 'Grey Monarch' har äntligen blivit lite omfångsrikare än de första åren i min ägo. Tror jag nu har hittat de bästa platserna i trädgården för auruklier. 


***
Äntligen visade sig solen så jag kunde olja in alla odlingslådor (den längsta 4 meter...) 
Mission completed säger jag bara!!! Nu är det bara resten kvar... hihi..... 

Av de lila sommarblomsinköpen på bilden kan man ana att någon kruka i sommar 
kanske, kanske kommer att gå i lila toner :-) 
Även om jag drar upp massor av egen plant, kan jag inte låta bli att köpa ett antal också.

*
Tulipa 'Maytime' 
Sort från 1942. 

Tack Botanicus för all kuriosa-information som finns i katalogen. Skulle aldrig ha tid med att kolla upp ursprung och åldershistorik,
men sånt är väldigt kul att få veta.


*
Hoppet om vårvärmen återvände i går. Skönt. Erkänner att långkalsongerna varit en del av min klädsel de senaste två veckorna... Men nu så, hoppas jag att de kan läggas bort och tas fram först till hösten igen. Man blir som helt annan människa när värmen och solen återvänder. Kände mig rent lyrisk och liksom så sprudlande glad i går bara för att solen visade sig. Dansade nästan steppdans av lycka, men hejdade mig i sista stund... ville inte riskera att vädermakterna skulle missta den för regndans :-)))

Heja solen!

tisdag 17 maj 2011

Just nu...är jag bara så mina ståtliga ljusrosa darwin-tulpaner 'Salmon Impression'. Det står
 att de ska bli ca 55 cm höga. Mina är de flesta 70 cm, likt en av mina favoriter: vita senblommande 'Maureen'. Den längsta tuplan jag haft och har i alla fall... och ståtligaste. Nu har jag hittat en jämlike.Forfarande i knopp mellan de rosa skönheterna kommer 'Queen of night'.


Tulpanspaning
'Princess Irené'  är på gång i min rödorange rabatt. Här bredvid den kanadensiska rosen 'Morden Fireglow'. Synd de inte blommar samtidigt. Det hade blivit en fin färgmatchning.

Här ser ni en övervintrad 'Plättar i luften'. Provade på att gräva ner en planta i höstas jag haft i en sommarkruka. Och se, den överlevde. Det är massor av gröna blad på gång - kul!

Nedanför
Ja, här nere håller jag till nu. I den vildare delen av trädgården, nedanför området med nya odlingslådorna.  Eller håller till var väl att överdriva, men en skottkärra fick raskt fyllas med övervintrade växter av diverse slag från de gamla pallkragarna, små sådder (de flesta misslyckade...) likaså och fjolårets tulpaner som fått en andra chans är nu uppgrävda från pallkragarna och nerflyttade hit. Lite glad blir man ändå när det har grott i några byttor. Det där med stratifiering är inte riktigt min grej. Lyckas inte få till en bra rutin för att få det att fungera.
Efter regn kommer sol
I dag kom solen fram, efter en regnig förmiddag. Äntligen kanske det blir väder för att kunna olja in lådorna. Den trävita färgen är alldeles för skrikig och stör mig lite.  Lådorna kommer att bli mörkbruna. Har skaffat en olja med färgpigment i.


***
Raraste lilla växten (etiketten är borttappad så klart....) har fått flytta ut.


 *
Lyssnar på
Just nu lyssnar jag på Veronica Maggio och nostalgimusik med Sade. Passar som en smäck i öronen när jag valsar runt på min numera ängsliknande gräsmatta.... (varmt välkommen hem min gräsklippande make :-)) Vad lyssnar ni på?

Tillbaka till jobbsaker nu.

Blogger lever sitt eget liv just nu med rader och så... som kanske märks :-) och under tiden jag hållit på och trilskats med rader (JAG GER UPP!!!) har det börjat regna... igen........ hrmmm..... Jag vill ha SOL!!!

Kram,