fredag 30 september 2011

Små glädjeämnen

Nu är det små miraklen man blir glad av. Som att hitta höstpenséer. Vilken tur att man inte är alltför noggrann av sig. Bakom växthuset, där ordningen inte alltid är den finaste, har flera penséer frösått sig på marken och nu står där otaliga söta plantor. Några blommande. De ickeblommande kommer att hamna i en odlingslåda i väntan på våren. 


Målar korgar
Målade korgar i eftermiddags. Svisch vad det torkar snabbt i de sommarvarma vindarna. Enklare än enklast. Små korgar kan man inte ha för många av. Speciellt när de är i en snygg matt grå nyans :-)))

Färg/bets från IKEA. Spånkorgar Panduro.

°°°°°°°°°°°

Torkar solrosor
Torkar solrosor för fullt. Vackra att se på och gott för fåglarna. Redan nu är de flesta utblommade solrosorna, som står kvar i rabatterna, halvt uppätna av småfåglar. Så det gäller att skynda sig. Försöker också klippa av solrosor som inte helt blommat ut. Det blir så vackert när det finns färg kvar. Solrosor håller sig förvånansvärt bra i torkat skick. Ja, även andra blommor också förstås. Dahlior exempelvis, och rosor så klart. I vintras när snön låg som tätast hittade jag min torkade skörd i växthuset. Vilken färgkick det var att få uppleva mitt i allt gnistrande vita!! Om du är nyfiken på hur det såg ut, hittar du bilderna. HÄR


&

Sommaren är tillbaka. Så sant. Eller, tänk om det var sant hihi..... Fast igår kväll vid åtta-tiden när jag skulle bege mig hem från ett föräldramöte var det då helt sant. 18° visade termometern. Snurrigt. Men jag säger: ja tack!!!  Här i norr har dock sommarvärmen precis kommit. Har förstått att ni i 'södern' har haft den ett tag nu. 


Helg nu... fantastico. Arbetsbrallor på. Yes. Trevligt veckoslut gardenpeople!måndag 26 september 2011

A new week is here

Med nyklippt gräsmatta, tulpanlökar i jorden, höstkänslor i massor, varmt solkysst... och med tiden en aningen i mer balans än för någon vecka sedan.... känns det här med att det är måndag... riktigt trevligt. Livet är ganska gott just nu.


&&&

Cerise rättika 'Hilds Blauer Herbst und Winter' (Impecta), morot 'Yellowstone' och små taniga 'Suger Snax' (Plants of Distinction), 
liten svedjerova 'Enon Kanta' (Lord Nelson), och längst bak majrova 'Purple Top White Globe' (Impecta)
Lyssnar för tillfället på en 'gammal' favorit: Kings of Convenience. Blir aldrig less.
Har nästan alltid musik i öronen när jag är i trädgården. Tyvärr är vi begåvade med ljud från en stor väg som 'tar plats'.... därav musiken.
Nån gång vill jag bo där man kan lyssna på tystnaden istället. Saknar den rätt ofta.

&

Snart oktober
Men oj vad veckorna springer iväg. 
Insåg att vi går in i oktober nästa vecka. 
Ärligt talat är jag mentalt egentligen kvar i början av augusti.

°°°°°°°°°°°
Broccoliskörd nr två på gång. Och där har vi den egna skörden av pumpor. Två 'Red Kuri', två 'Baby Bear' och en 'Blue Hubbard'. 
Några har ruttnat bort också och 'Futsu Black' ville inte leverera annat än blommor tyvärr.

&
Nu är nu
Men inte desto mindre är tiden nu fantastisk. Insåg också att jag reflekterade över att jag tyckte det att var bra att veckorna rusar iväg. Så att resan till våren går snabbare. Det går att både leva helt i nuet... och samtidigt längta framåt. Jorå. Det är som med drömmar och visioner.... som inte är en motsats till att värdesätta det man redan har. Ja, så tänker jag i alla fall.

Nu dags att göra middag till sonen som ska på basketträning. Och till oss andra oxå i la familia:-))

Ny vecka - nya möjligheter.
Japp. Ta hand om er. Livet är nu.


söndag 25 september 2011

Tulpaneri

Planterar tulpaner i finaste höstsolen. Är så glad att jag lyckades pricka in en fin helg för det. Det är inte alltid det blir så. 

Namnskyltar är ett måste för mig. Har så svårt att minnas både var jag satt lökarna, och namnen på alla. 
De smarta märkpinnarna kommer från Biltema, som jag berättat om tidigare. Nästan gratis :-))
* 
Själsligt
Att plantera eller sätta vårlökar är nästan en rituell procedur för mig. En själslig syssla. På samma sätt som frösådder är. En syssla fylld av drömmar och hopp. Och med förundran över naturens mirakel. Känslan är lika stark varje vår och höst. 


Vårlöks-högkvarter
Trött att stå på knä onödan fixade jag ett vårlöks-högkvarter när jag skulle skriva namnskyltar och sortera lökar. Perfekt. Mycket skönare att få sitta ordentligt. Stå på knä gör man tillräckligt ändå. Eller hur!! Här satt jag i går och blickade ut över vita rabatten och tänkte till på var lökarna skulle ner. Högkvarteret är nu flyttat till äppelträden och rabatterna där för dagens planterande hihi...

 Tur att man har bord ståendes överallt för flexibel användning :-)) 

***
Vad roligt det var att läsa om era favoriter bland trädgårdsböcker.
Och tack för alla fina tips. 

Today is going to be a Great Day!

Hoppas ni alla får en själsligt fin höstdag.
Dags nu att bege sig ut för att fortsätta med tulpaneriet.


onsdag 21 september 2011

Trädgårdsbibliotek och blommiga ljus

Go' 'mitt i veckan' !! Och go' är precis vad man känner sig när solen lyser. Fast det börjar bli allt kallare här. I helgen blev det till att klä på sig långkalsonger... men i dag brände solen på ryggen. Skönt. Blir så sugen att läsa böcker när mörkret lägrar sig på kvällarna. I trädgårdsbok-kategorin är favoriterna de berättande, gärna i någon slags dagboks- eller trädgårdsårs-form. Eller livet med trädgård. När vi var i London i somras stod ett besök hos den stora bokaffären Foyles överst på tonårsdotterns önskelista. Hon är en bokslukare av stora mått. Med henne parkerad vid sektionen 'Teen noir' tog jag trapporna upp några våningar till trädgårdsavdelningen. 


Och där blev jag fast. Hur i hela friden skulle jag kunna välja bland alla intressanta titlar? Två av de böcker som tillslut inhandlades, läser jag nu. Båda trädgårdsdagböcker, fast på lite olika sätt. I stället för att läsa från början i böckerna, har jag hoppat fram till september för att följa författarnas trädgårdsliv parallellt med mitt eget. 

Har ni några favoriter bland trädgårdsböcker?


*
Hösten doftar
Just nu gillar jag den riktigt höstliga doften av fuktig jord som gifter sig så fint med all sköns äppelparfym i trädgården. För att inte tala den allra sötaste lukten av alla. Den som luktärtorna sprider i skira puffar. Puff, puff....  Mina nya kära rosor ska heller inte glömmas. Men dessa damer får man allt böja sig ner på knä för att få ta del av deras vällustigheter. Det är det dock värt. Och att bli blöt om knäna. Om man nu glömt knäskydden eller knädynan vill säga.

 Höst i mitt 'vilda' område nedanför köksträdgården. 

***
Blommiga ljus
Ett enkelt ljusarrangemanget jag ofta gör är att lägga blommor i en vid och hög vas eller skål med vatten och ställa ett stort blockljus i mitten.


Här har jag krånglat till det haha... och använt oasis. Lätt det också förvisso, men tar liite längre tid än om man bara rufsar ner lite blommor i ett vattenbad :-)) 


*
Varde höstljus!

söndag 18 september 2011

Morgonljus

I morse vaknade jag och solen samtidigt. Så kändes det i alla fall... för en urbota morgontrött mänscha, som kliver upp när resten av familjen ligger och sussar, bara för att få komma ut i trädgården lite tidigare. OCH för att få uppleva morgonsolen. 


Det där med hur solen strålar in i paradiset är ju makalöst olika morgon och kväll. För min del är den riktigt tidiga morgonsolen extra speciell. Kanske för att jag så sällan upplever den. Delar av trädgården, som resten av dagen vilar i skugga, är vackert solbelysta och ljusa under tidiga morgontimmar. Växter glimmar och glittrar på ett sätt som inte kvällsolen lyckas med. 


I den dimmiga morgontimmen kunde jag inte låta bli att tända några ljus. Tänkte: varför tänder man bara ljus i kvällningen egentligen? Nu kanske någon av er undrar om jag klev upp si så där 04.00 i ottan för att fara omkring som en toka och tända ljus :-)) Närå.... tidigt för mig innebär vid 7-tiden. En ofantlig bedrift kan jag lova. Men så gick jag och la mig tidigt också för att överhuvudtaget klara av det.


Så gudomligt skönt det kändes att hinna med massoooooor av trädgårdssysslor som bara lagts på hög de senaste veckorna.


Nu är jag fulladdad. 
Med färsk grön energi.
Ända ner till tårna.

Min fina gamla bänk.... fortfarande med rött underrede. Men svart ska det bli. Nån gång...


Hoppas solen strålat på er också!
...och att ni är påfyllda. Med kraftgivande klorofyll!