söndag 30 oktober 2011

Mera höst

De blir så lyckliga när det vankas trädgårdstid. Kissemissarna. Mina fina. Mats och Milda. Lurvbollar som kom in i vår familj genom bloggvän för snart ett år sedan. Var jag än går i trädgården har jag ett fyrfota följe efter mig. Några stora hjälpredor är de förstås inte :-)) Men bästa sällskapet.


Kära hösten fortsätter att glänsa. I dag har jag hunnit med det mesta behövligt inför vintern. Skönt. Höstkrokusen tittar upp och den utplanterade primulan från i våras blommar för tredje gången. Lavendeln med sina torkade blomställningar doftar fantastiskt när man sveper förbi växthusrabatten och Claire Austin och Crocus rose fortsätter paradera som om det vore augusti. Heja Austin. 

 Inkupat ormgräs - inte för att det behövs direkt haha.....  Men är vackert och lite kul. Får stå där några dagar bara för att det gör mig glad. 
Allt behöver inte vara förståeligt, logiskt eller praktiskt.

Höstmangold 
Räddade mangoldplantor från en sommarplantering, som fick bli en höstkruka med mossa och kottar. 
Mangold är en absolut favorit. Alltid vacker och uthållig som få.


I denna undanplockningens tid flyttas krukor runt här mer än vanligt, när bord och bänkar försvinner, eller får nya platser som ska fungera under de kommande månaderna med snö och kyla.


En helg till bara, så är jag helt klar och förberedd för snö och vinter. Meeen... den får väldigt gärna dröja till december. Minst. Frost är ok. Några snöflingor som vackert singlar ner och lägger sig som en skir spetsduk är också ok. Men sen är det stopp. Om jag får bestämma. Förra året kom vintern i mitten av november, d v s om två veckor från nu... och stannade.... ehhh..... DET hoppas jag verkligen inte sker i år. Har hellre en grön jul. Nåja. Det blir som det blir. Å jag gillar faktiskt snö. Bara inte så mycket i trädgården :-))


°°°
Ni har väl inte missat min utlottning..... Den hittas HÄR.

Ta hand om er.
Hoppas helgen varit slapp, go, energifull och bara skööön helg! 


fredag 28 oktober 2011

Firar, washi och bloggning

Äntligen fredag. Helg och frid vare med oss. Meterologerna lovar milt väder närmaste tiden. Jag jublar. Här är det fullspikat med jobb och aktiviteter så att kalendern nästan inte räcker till. November närmar sig och jag som är en riktig jultoka har inte ens kollat upp nya Blossa-glöggen. Någon som smakat? Det är så mysigt med glögg tiden fram till jul. Nåja, det fortfarande bara oktober. Och nu är nu.


I dag har jag klonat mig och huserar på Svenska Trädgårdsbloggar också. Berättar där lite mer om mig och så i dagens inlägg. Varmt välkomna dit! 

Washi
Washi-febern är stor just nu bland inredningsbloggarna, och jag kan inte låta bli att bli smittad av alla kreativa tejpningar Helt enkelt och En mammas dag bjuder på i sina vackra inlägg. För någon dag sedan blev jag också med washi. En sån finurlig tejp det är som inte lämnar några märken vare sig på väggar eller det man tejpar upp. Kreativiteten som frammanas att fixa i ordning snygga collage är stooor. Älskar när saker och ting är flexibla. Så här kommer det nu att tejpas hejvilt. Och det roliga är att tejpen finns i så många färger och mönster. 


Firar
I dag känner jag för att fira en aningen. Fira för att jag när jag tittade till besöksräknaren för någon dag sedan såg att den passerat 100 000. Hur gick det till hihi... Vill passa på att tacka er alla härliga som tittar in här och hälsar på - bloggarglädjen är stor ska ni veta tack vare er! 


Utlottning
Firar gör jag med en liten utlottning av två stycken set med vackra kort på grönsaker. Själv har jag en förkärlek till botaniska blad av olika slag. Dessa hittade jag hos Etsy. Korten visar: Farm Fresh Spring Vegetables och Farm Fresh Summer Vegetables. Man skulle kunna göra grönsakscollage på väggen av korten med washin. Bara en tanke sådär :-)) Utlottningen pågår till 11 november. 


1 lott = lämna en hälsning 
2 lotter = lämna en hälsning + länka med bilden ovan
3 lotter = lämna en hälsning + länka + vara följare av bloggen

Berätta i hälsningen hur många lotter du vill ha. Om du inte har någon blogg lämnar du mailadressen.

°°°
Halloween på gång nu. Bäst att ladda godisförrådet så att man kan freda sig mot påhälsande monster :-))

Go' helg på er!

onsdag 26 oktober 2011

Prydnadsmajs

Sedan jag förra året i cybervärlden lärde känna svenska Annelie som bor i Boston och har bloggen New England as I se It (tidigare Nature as I se it), har jag varit så inspirerad av de mängder av pumpor och prydnadsmajs man dekorerar med i dessa Thanksgivingtider 'over there'. Framförallt väcktes mina habegär i fjol efter så kallade indian corns. Det vill säga mulitfärgade majskolvar. Eftersom att jag inte sett något etablissemang runtomkring mig, eller i Sverige för den delen, som odlar sådana till försäljning tänkte jag att jag får väl odla dem själv :-)) 


Sagt och gjort. Sorten jag sådde heter 'Harlequin'. Även en annan sorts prydnadsmajs såddes: 'Strawberry Corn' som ger röda kolvar (båda från Impecta). Hur gick det då? Ja, det bidde inte riktigt som jag tänkt mig. Jordgubbsmajsen blev nog som avsett och jag kunde skörda ganska många, men mina efterlängtade indian corns uteblev helt. Någon söt gul kolv hann växa till. Men inte i någon mulitfärg. Attans då. Jag som sett fram emot det så länge. Ja, ja....

Lönnen lyser rödare än rödast. Absolut favorit just nu i trädgården.


En varm trädgård i en kall tid
Frost på morgnarna och kyla som ångar i luften på dagarna kontrasterar så läckert mot alla varma färger just nu. Vilken grej egentligen. Och uppgiggande. I denna höstens falnande tid kom mina tussar med ormskägg fram ur doldheten. Hade nästan glömt bort att jag har flera tussar med ormskägg. Resten av säsongen döljs de tyvärr av för stora grannar. Ormskägget är så vackert mot allt höstgult. 


Angående majsen så blir det ett nytt försök nästa år igen. Det finns en annan sort som ska ge avlånga mulitfärgade kolvar som jag ska testa (Impecta). Tills vidare inpireras jag av Annelies inlägg (fina tips där!!) och har gett mig på att göra några dekorationer 'the american way' med min lilla skörd... plusss några kära torkade solrosor.

Fiffigt högt ljus i glasburk från Granit. Även hyacintvasen kommer därifrån.

°°°
Höstdimma här idag. Både vackert och lite jobbigt. Man blir så lätt trött av dis och mörker. 
Ljuskompenserar med tända lyktor inne. Inte så tokigt. Å ganska mysigt.


°°°
Happy Wednesday!

söndag 23 oktober 2011

Snart klar

De sista dahliorna är upptagna, sist morötterna likaså, luktärtskogen rensad och solrosorna är de allra flesta utblommade. Frosten kommer och går, soliga dagar likaså. I går på soffan sov jag bort min trädgårdstid. Under en varm filt försvann tid och rum. Behövligt. I dag fanns energin där. 


Köpte några tidlösa på Ulriksdal förra helgen. Mina första. Gillar.


 Snart klar
Snart, snart är de sista sysslorna avklarade i trädgården. Inför vintervilan. Men inte än. 
Inte än får kylan slå fast, eller snön börja dala. Ska bara fixa lite grejer först. 
Å njuta mer av hösten. Löven. Solen. Och stillheten.Mintchokladkaka
Jag som nästan aldrig bakar nuförtiden, bakade idag. Till kiosken på sonens basketmatch. Å till mitt trädgårdsfika några timmar innan hihi..... Skojade till den vanliga chokladkakan i långpanna med att hälla några mintdroppar i glasyren och vips blev det en mintchoklad-kaka. Riktigt gott om jag får säga det själv. 

Kärt barn har många namn.... snoddas och kärleksmums är de vanligaste häromkring.
 Fast hemma hos mig heter den Karins chokladkaka.


°°°

Ni har väl inte missat att bli medlem i svenska trädgårdsbloggar?!  Den sköna, gröna samlingsajten för alla med något grönskande i sin blogg. Den kommer jag, Charlotta 'Cesars trädgård' och Anna 'Anna Vattenkanna' och förstås allas vår Hillevi 'Tankar från trädgårdsmästaren', att vara trädgårdsvärdinnor för. Varmt välkommen dit för gemenskap i klorofyllens tecken!

* Tyvärr strular sig blogger och jag kunde inte lägga på länkar ovan


Ha det gott i fina hösten trädgårdsvänner!