fredag 24 februari 2012

Purple seedlings

Aubergine och alla dess kringtoner hör till mina favoritfärger :-)) I väskan hem från England blev det inte några växter, men däremot en liten vattenkanna. Givetvis i färgen aubergine. Why not, tänkte jag. Färg blir man glad av!! Haws vattenkannor är något att längta efter. Så klassiskt vackra och gjorda för hand med gammeldags maskiner. Riktigt hantverk med andra ord. Vi besökte deras fabrik och fick se hur tillverkningen går till. Jodå. Helt fascinerande att se att de fortfarande tillverkas enligt traditionella metoder. Man blir så himla glad av sånt. Jag har inte riktigt gått igenom de bilderna ännu, men det kanske blir ett inlägg från fabriken längre fram. 


Den lila favoriseringen hos mig märks på årets sådder också.
Insåg när jag gick igenom alla påsar, att det var mååånga som hette något med Purple... 
Konstigt :-)


Total Eclipse
Den mörka varianten av Prins Gustavs öga är fantastisk. Har sått den förut, men nu var det något år sedan. I år kommer jag ha den lite överallt. En perfekt låg växt för krukor eller framkanten av rabatter. Färgen är så läcker med den mörka auberginetonen på blomman och de vita kanterna. Den kan nästan tas för svart. Så mörk är den.


The Purple list (so far...)
 1. Penstemon Chocolate Drop
 2. Lejongap Apolla Purple F1 
 3. Sommaraster 'Matsumoto Violet Striped'
 4. Prins Gustavs öga 'Total Eclipse' (eller Menzieesii som den heter hos Lord Nelson, eller Dioscoidalis hos Rara växter - jag tror det är samma sort. Har fröer från alla tre)
 5. Purple Podded Pea 'Desiree'
 6. Sockerärt 'Shiraz'
 7. Purple Sprouting Broccoli 'Rioja F1'
 8. Purpurkål 'F1 Redbor'
 9. Morot 'Purple Haze'
 10. Luktärt 'Black Knight'
 11. Luktärt 'Dark Passion'
 12. Luktärt 'Cupid Black'
 13. Baby leaf lettuce 'Red Cos'
 14. Pionvallmo 'Purple Peony' + 'Black Beauty' (samma?!)
 15. Klint 'Black Boy'
 16. Klint 'Purple Midget
 17. Borstnejlika 'Tuxedo Black'
 18. Lövkoja 'Purple Punch'
 19. Pensé 'Chalon Purple Picotee'
 20. Pensé 'Springtime Cassis'°°°

Med detta vill jag skicka en stor dos Purple love till er alla! 
Och trevlig helg också!

No more ordkontroll hos mig tralala. Om jag nu mot all förmodan skulle ha den kvar, eller om den skulle dyka upp längre fram av någon konstig anledning: snälla berätta så att jag kan ta bort den. Igen...

Follow my blog with Bloglovin

onsdag 22 februari 2012

Att ofrivilligt dras med bråkande bokstäver

Nu är det ömsom vår, ömsom vinter i luften. Tio cm fluffig vit snö dalade ner i går. Det var väl inte vad jag längtade efter för stunden. Hrrmff..... MEN, när solen senare samma dag sprack fram och förvandlade vinterdagen till en härlig vårdag istället med blå himmel och drip drop från taken, kändes allt bara så fantastiskt. Har ni sett sådana ljuvliga helleborus jag fick hålla en stund på ett av trädgårdsbesöken England. Nu längtar man. Ja, jag har bara vanliga vita julrosor då förstås. Men de är så fina de också. Undrar hur knopparna har klarat sig under snön i vinter. Det var ju en sån mild december ni minns, att knopparna nästan slog ut för många av oss. Och hos en del hann de till och med att blomma. 

°°°
Men nu till de bråkande bokstäverna. Den egentliga anledningen till detta inlägg. Grrr.....


Att ofrivilligt dras med bråkande bokstäver
Jag blir mäkta förvånad över att få reda på att jag har ordverifiering här på bloggen. Den tog jag bort för ca 1,5 år sedan och har levt med tron att jag inte har den kontrollen vid hälsningar. När jag själv lämnar kommentarer här har det aldrig dykt upp någon ordkontroll. Inte en enda gång. Så nu har jag en liten undran till er som hängt med ett tag: Har det funnits ordkontroll hos mig länge? 

Det jag funderar över är om den kopplades på när jag bytte till det nya gränssnittet för snart ett år sedan. Utan att jag har vetat om det. Man blir så himla sur. Jag har alltid tyckt att ordkontroll är så onödig och tidsödande och varit  sååå glad över att jag inte har den. Men ack vad man bedrog sig.

OM, jag visste ett sätt att ta bort den skulle jag göra det omedelbums. Men..... nu verkar det vara som så att man måste gå tillbaka och ändra till det gamla gränssnittet för att komma åt den valmöjligheten. Och det har jag inte lust med. Är nöjd med min mall och vill behålla den. 

Har en till fråga till er: Ni som har det nya gränssnittet som jag med de nya mallarna: har ni gjort ett aktivt val och tagit bort ordkontrollen tidigare (hur gjorde ni då i så fall)? Jag är fundersam över hur en del med det nya gränssnittet/nya mallarna kan slippa ifrån ordkontrollen och en del inte. Nu är det kanske som så att jag har fått allt om bakfoten om hur detta hänger ihop. Upplys mig gärna då i så fall.... snälla ni!!!! För den där bedrövliga oläsliga rymdskriften man ska uttyda måste väck. 

Man kan bara hoppas att blogger har förstått vilket elände de infört och tar bort den, eller åtminstone inför valmöjligheten för oss själva att ta bort den. SÅ, jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att eländet finns kvar hos mig tills en lösning på problemet dyker upp. Nu är det förstås inte bara jag som dras med detta gissel. Tillsammans får vi uthärda tills vidare och ta på oss ett extra par glasögon för att se de kryptiska skrifterna. Har svårt att tro att det dröjer allt för länge innan blogger fixar till detta. Flera bloggar har uppmärksammat detta problem, men som sagt, tyvärr finns det ingen lösning vad jag förstått, om man inte vill gå tillbaka och ändra till de gamla mallarna. SUCK..... 

OM..... det trots allt finns någon som vet hur man gör: Pleaseeeee tell me!
°°°
SÅ, kära vänner... 
Tålamod.
Är helt säker på att detta kommer lösas.
Tills dess får vi försöka härda ut med de bråkande bokstäverna.
 Positive thinking nu garden lovers :-)))


Uppdatering 1
Tack alla snälla som har lämnat hälsningar och berättat att man kan göra en slags skenmanöver och först gå tillbaka till det gamla gränssnittet, ta bort ordkontrollen, och sen ändra till den nya malldesignen igen. Jag har hela tiden uppfattat det som, när jag läst på olika bloggar, att man måste kvarstå i det gamla mallsystemet också, om man vill slippa ordkontrollen. Men så verkar det alltså inte vara. HURRA!!!! Och tack för hjälpen alla rara! Nu ska de bråkande bokstäverna bort. 


Uppdatering 2
Nu har jag gjort det!!! Hoppas att det fungerar bara :-)) Säg till snälla annars! Så här gjorde jag:
1. För att kunna byta tillbaka till det gamla gränssnittet följde jag instruktionen hos Fixa din blogspot. 
2. Ja, sen hur man tar bort ordkontrollen i den gamla panelen hade jag redan koll på, det är lätt hittat. 
Men om man inte vet hur det går till, berättar Anna Vattenkanna om det. 
3. Efter det kryssade jag i rutan överst som har någon formulering kring om man vill prova det nya gränssnittet. Och vips är du tillbaka igen.Stor kram
PS. Semla även idag.... Gott.

tisdag 21 februari 2012

Vårluft

Glad tisdagskväll!

Upplevde tre otvetydliga vårtecken idag:

Vaknade till ljuvt fågelkvitter i morse. Hur underbart är väl inte det.
Markiserna i köket behövdes fällas ner på morgonen. Vårsolen bländar annars vid frukostteet.
Solen sken hela dagen lång och det lät 'drip drop' från taken.
JAA...
Våren både känns och hörs just nu.


°°°

Och doftar.
Fast i krukor bara än så länge förstås.

Måste bara berätta om mitt senaste superfynd. Vad sägs om 70% på reapriset på detta blomformade fågelbad av marmor.
Har suktat efter ett i många år men inte tyckt att priset passat mig. Men nu så, gjorde det det :-)) Från Indiska. 
Längtar till sommarens alla flytblommor. 

°°°
Vet inte hur det är med er. Men jag blir så ofantligt mycket piggare och på bättre humör, när det är ljust på morgonen och när solen lyser på dagarna. Modet återvänder. Och lusten. Och det börjar spritta i benen. Trädgårdsspritta.

Mera mörker för några hyacinter. Så att de får sträcka på sig en aningen till. De andra blekfisarna är redan gröna. 
Svisch vad snabbt det gick. Två dagar bara.

°°°
Att det bara är februari och 'vinter' bryr jag mig inte ett skvatt om. Och det faktum att det fortfarande skulle kunna snöa ca 1 meter till innan april..... säger jag bingo, bingo till :-)) För nu är nu. Och nu känns det som att det är vår.


Är det vår i luften hos er också?


Den traditionella semlan är avnjuten. Och inte bara i dag. Utan ett flertal under den sista veckan. Älskar semlor. Jag är ganska kinkig och vill ha mycket mandelmassa och grädde:-)) Därför blir det oftast egengjorda. Har ni ätit någon idag? 


Kram, kram


lördag 18 februari 2012

Garden News


Ni må tro att jag blev full i skratt när jag står i kön till kassan i en mataffär under vår resa i England och hittar tidningen Garden News i tidningsstället. Hahahaha....... En dagstidning med trädgårdsnyheter :-))) Man tror nästan inte att det är sant. Ja, nu var det inte en dagstidning visade det sig utan en veckotidning. Men ändå. Tryckt på traditionellt dagstidningspapper. Det ska vara ett trädgårdspassionerat land som England som kommer på ett göra en sådan. Jag är nästan sugen på att prenumerera på den. Bara för att den är en sån rolig grej. 

Engelska shortbred med apelsin- och chokladsmak till kaffet. Smaskens.Tack Helena för dom!

°°°
Fågelmums
En halvt intorkad vindruvsklase chansade jag på att fåglarna kanske skulle uppskatta. 
De brukar inte gilla köpefrukt, men kolla, kolla. Lite mumsiga måste vindruvorna har varit ändå. 

Sorterade fröpåsar. Skönt. I dag ska här sås!

°
Spirande bleka hopp 
Äntligen har jag hämtat upp krukorna från källaren med lökarna som sattes i höstas. Skoj!! 
Läs mer i mitt inlägg hos Svenska Trädgårdsbloggar om egendrivna lökar, del två.


Nu är det full fart mot våren som gäller :-)

°°°

Trevlig helg!

onsdag 15 februari 2012

Ett skepp kommer lastat


- Besök hos snödroppsodlare, plantskolor och trädgårdsantikvariat i England -

...med snödroppar. I tusentals. I varje låda närmare bestämt kring 4 000. Små lökar som snödroppar mår som bekant allra bäst av att planteras in the green. Här är det en odlare som håller på att packa i ordning för veckans leveranser in the green. Jisses vilka mängder de hade redo för utskick. Jag säger då bara det. Det här är bara en ynka del av allt som var på väg just då. En av de plantskolor vi besökte under resan hade kryddsortimentet i fina och charmiga kokosfiberkrukor. 
Gillar.


Speciellt fina var de tillhörande träskyltarna med odlingsanvisningar. 
Läckra detaljer som tilltalade mig mycket.


Och så har man besökt sitt första trädgårdsantikvariat. 
Så klart finns det sådana i England :-)


Där fanns det allt från all sköns rariteter i redskapsväg, till staketdelar och gamla järnsoffor...


... samt bokstäver i järn med äkta patina i varierande storlekar, fröpåsar från första hälften av 1900-talet, rabarberklockor, vattenkannor, gammeldags orchidékrukor (med små hål i runt om hela krukan). Och så mycket annat vackert att ögonen vindlande av habegär.


Men, men.... det var liksom 'se men inte köpa' som gällde för en vanlig dödlig :-))


Flertalet av redskapen i antikvariatet är så pass unika att de finns dokumenterade i en bok.
Häftigt.


Trädgårdslustan blev inte mindre av att se allt som erbjöds på alla de plantskolor 
vi dök in iRosor bland annat.


Och Bellis... och Penséer.... och Primroses (eller Primula då) och överlag väldigt många och varierande växter. Man blir inte så lite avis på den never ending trädgårdsäsongen de har i England. Även om det förstås är lågsäsong också där just nu. Men långt ifrån den sortens lågsäsong vi har i Sverige haha.... Speciellt här uppe i norr.

I uteplanteringarna såg jag betydligt flera Primroses än Penséer. Lite överraskande för mig. 
Trodde penséer var vanligare. Men de kanske kommer senare. Vad vet jag.
Har inte varit i England så här tidigt på året förut. 
Åh, vad jag ville packa med mig några vårblommor. En kruka full med Bellis för att stilla vårlustan hade inte varit helt fel. 
Men det bidde inga växter i väskan denna gång.


°°°
I dag lyser solen sitt allra finaste.
Och i källaren doftar det ljuvligt av vår. 
Hyacinter, narcisser och pärlhyacinter. Inte mina egendrivna dock. 
Men de ÄR på gång, och det är hög tid att ta fram de flesta av krukorna i ljuset nu. 
Det ska jag pyssla med under någon av de närmaste dagarna. 
Och greja med den första omgången sådder.
Längtar. 
Om två veckor är det mars.
Det känns lovande.
För sen kommer april.
Och då börjar hela härligheten igen.
YES.

°°°
Ta hand om er goa trädgårdsvänner!


fredag 10 februari 2012

Ett vintrigt England

Då så. Då har man för första gången bott på ett riktigt B&B i England, med tjocka gardiner för fönstren, heltäckningsmatta, häftigt självdrag i väggarna och öppen spis i frukostmatsalen. 

Det så kallade snöovädret i helgen blev upphaussat här så pass att det nästan utfästes katastrof-varning. Äldre uppmanades ställa soppåsen i kylskåpet istället för att bege sig ut till soptunnan hihi... Vi tuffade på med svenska härliga vinterdäck och förundrades över alla som påstods behöva övernatta på parkeringsplatser för att det snöat 5 -10 cm. De första två nätterna bodde vi på en ombyggd kvarn. Matsalen låg precis ovanför vattendraget med utsikt över dammen. Äggröran, med ägg från de egna hönsen, intogs i full beundran över det fantastiska landskapet. Visste ni förresten att det finns pastellgröna ägg? Det var något nytt för mig i alla fall. De svarta hönsen på bilden värper sådana. 


I snart en vecka har vi kuskat runt nu på vindlande vägar och i sagolikt vacker natur.
Dimman har legat tjock på morgnarna och bäddat in allt i ett trolskt skimmer. 

 Resan, som är en jobbresa har innehållit besök hos leverantörer, 
Birmingham Spring Fair, plantskolor och en lite speciell privat trädgård. 

°°°
De senaste dygnen har vi bott  på ett charmigt mindre hotell med himmelskt god mat. 


Hotellet heter The five arrows hotell och ligger i Aylesbury i Buckinghamshire
Rekommenderas varmt om ni har vägarna förbi.


Alla detaljer på och kring hotellet är målade i mörkt vinrött (engelskt rött kanske!?). 
Är inte planteringslådan på bilden ovan helt underbar!!!


Trädgården är grön och fin med formklippt och varierande vintergröna växter.
Utemöbler står framme och bara väntar på att solen ska titta fram.


Igår hann vi med ett snabbt besök på Daylesford organic farm i Gloustershire.En modern skapelse med ekologiskt odlade grönsaker, ekologiskt kött och matprodukter, 
restaurang, spa, trädgårdshop, klädbutik mm. 


Allt vackert inramat av formklippt, stilfulla enkla möbler 
och traditionella byggnader i modern tappning.Det är nästan lite italiensk känsla i miljön.


Butiken med de ekologiska grönsakerna var en ren fröjd att botansiera i.
 Här fanns till och med egenproducerade te-påsar.I dag står besök hos en snödroppsodlare på agendan :-))))) 
Jajamensan....

°°°
Jag är kär. 
I det engelska landskapet. 
Tror faktiskt inte jag upplevt sådana vackra vyer 
under så koncentrerad tid som jag gjort de senaste dagarna. 
Tyvärr har det inte funnits tid till att stanna bilen var tionde minut för att fotografera. 
Något jag lätt skulle kunnat ha gjort om det varit möjligt.
Efter snödropps-stoppet landar jag in i London. 
Hoppas hinna med ett eller två roliga besök.
Sen bär det i väg till ett swengelskt hem.

°°°
Ha det gott gardenlovers!
Vi hörs och syns.

torsdag 2 februari 2012

Packar väskan


Snön smyger sig på. Några flingor här. Och några flingor där. Inte mycket jämförelsevis, men snömängden ökar konstant nu. Hrmpf...... Tänk om man fick se snödroppar istället för snöflingor. Hur underbart skulle inte det vara. Nåja. Här hemma dröjer det förstås dryga två månader till innan några sådana underverk kan skådas. Men i England. Där blommar de nu. Och vet ni vad. Om några dagar åker jag dit. Tjoho.... Till snödropparnas förlovade land :-)) En fullspäckad och rolig jobbresa under dryga veckan med flera intressanta besök. Bland annat på Birmingham Spring Fair, Englands motsvarighet till Formex. Om jag får fota där  lovar jag en liten englandsrapport på mässfronten. Och ja, det kan kanske bli några andra bilder också... eventuellt :-)) Man blir ju alldeles salig när snälla svärmor ringer, efter att ha sett blogginläggen från Formex, och undrar om jag vill ha hennes gamla växtpress. En växtpress hon fått i sin tur. Och gammal var den redan när hon fick den tydligen. Precis en likadan som den jag visade en bild på. SÅÅ GLAD jag blev. Nu ska här pressas. Glad blev jag också när jag fick upp en belysning i växthuset för någon vecka sedan. Alltså inte någon belysning för växtlighet. Utan för mig :-)) Kanske inte den snyggaste. Skulle gärna ha haft en anordning med patina och så. Men jag tänker eventuellt göra någon slags skärm och hänga över. Billig var den i varje fall (drygt hundralappen) och med IP44 som man måste ha. °°°
Nya kameran är toppen! 
Håller precis på att lära känna den. 
Det var några som undrade vilken modell jag skaffat: Canon Eos 5D Mark II. 
I'm in loooove.


Ha en underbar fredag och helg!
England - here I come!!