lördag 31 mars 2012

Kontraster


Men alltså, va' e nu detta.... I går fram till och med lunch vibrerade våren i luften. Det fixades och donades med vårkrukor. Sen, som i ett trollslag. Vad händer på eftermiddagen. Jo, vintern brakar lös och lägger sig över våren. Men alltså. Allvarligt. Nån måtta får det väl ändå vara med skojerierna. Man kan väl inte först få bli invaggad i vårens härligheter, och sen få mattan undanryckt så här. Så... morgonen fick lov att ägnas åt att sopa vårkrukor rena från kall och felplacerad snö om si så där fem cm.


Lilla vattenblänket från gårdagens fixeri har frysit till lite snyggt får man väl ändå säga mitt i snöbedrövelsen.


Tur att det finns blommor som är gjorda att klara temperaturkontraster.


Och appropå kontraster. Våren gör sig påmind. Trots snön. Både subtilt...


..och mera tydligt. I varma rabatten, där tulpanerna alltid är tidiga, 
känns kontrasten extra stor mot den övervägande vinterfeelingen just nu.


Nöp av en snödroppe för vårligt pepp inne. 
Kom tillbaka kära vår! Jag säger då bara det.


°°°
Solen lyser och egentligen är det en alldeles underbar dag i dag. Men just nu känner jag bara: smält snälla, smält... och kom tillbaka våren. Som plåster på såren ska jag nog plocka mig några tulpaner från rabatten. DET är trädgårdslycka det. Att kunna få göra det just nu när man kanske behöver det som allra mest.


Hur har ni det med snön? 
Har förstått att jag inte är ensam om att få denna objudna gäst.

Kram alla,

fredag 30 mars 2012

Planterar vårkrukor

Nu är det vårkrukedags hos mig. Framförallt är det penséer som planteras. Är en riktig penséälskare. Men visst är det en hel del annat som petas ner i krukorna också. Det är så skönt att kunna få stå ute och plantera, fixa och dona. Meeen det gäller att passa på och njuta... för det kommer tydligen några dagar med kyligare temperaturer nu. Lagom till själva påskhelgen ser det ut att bli varmare igen. Ja, hos mig i alla fall. Asch... det är väl bara att slänga på sig långkalsongerna :-)) Värre är det med händerna. Inte lika lätt att hålla sig varm om fingrarna om man samtidigt vill kunna jobba. Skönt att man kan värma sig i växthuset. Det kanske några krukor också kommer att få göra under de kommande kyliga nätterna. Vi får väl se hur kallt det tänker bli.


Småflaskorna har åkt fram igen. Sist hade jag cyklamen in dem. 
Nu är det rara tête-à-tête som hänger i syrenkvistar.


 Ett alternativt påskris skulle man kunna säga.


Är så nöjd med mitt 'nya' bord ute. Har lagt en gammal dörr över två mindre bord med ribbor. Dörren fyndade jag helt otippat för någon månad sedan på en ny loppis i stan. Köpte även ett gammalt fönster där. 


Välkommen kära grönska
Ute söker sig våren uppåt, sakta med säkert. Vecklar ut sig och skapar liv och färg i en nyvaken trädgård. Ser så fram emot att gräsmattan ska börja grönska och ta över trädgårdsscenen och förpassa allt torkat och färglöst till nästa viloperiod. Nu är det energi som ska vibrera. Färg som ska signaleras. Och dags för trädgårdsälskare att få vara ute på grönbete.


°°°
I helgen blir det kalas och trädgård. Känns som ett alldeles förträffligt innehåll :-))


Önskar er alla en riktigt skön helg!
Vad roligt att se all er vatteninspiration!
Det går fortfarande bra att höra av sig med länkar till inlägg.


måndag 26 mars 2012

Vill ha näckrosor

Nytt trädgårdsår = nya vattentankar hos mig. Skulle så gärna vilja ha mera vatteninslag i trädgården. Helst en slingrande och porlande och bäck med kabbleka och annat vackert i kanterna. Det gäller att visionera stort :-)) Har börjat drömma om näckrosor också. Och tur är väl det. För att ordna förutsättningar för näckrosor är nog ett lättare projekt än att gräva en bäck. Allra helst ska det förstås vara en naturlig bäck som inte behöver grävas, utan bara finns där. Meeen.... för att få det måste jag absolutely flytta, hur mycket jag än tror på mirakel :-)) Det får bli näckrosor helt enkelt. Kanske som på bilden nedan. Jag blev alldeles sprallig i kroppen när jag såg bilden. Två små ursöta slags dammar. Med näckrosor i. Och de gulliga vindkraftverken sen. Är det inte fina! Nu verkar snurrorna endast vara av dekorativt slag. Men visst borde man kunna ansluta en pump till dem?! I fantasin i varje fall.


°
Solblekta vattenkyssar från förra sommaren hos mig. 
Måste jobba på näckrosspåret. 
Känner det starkt nu.

 

Har ett litet vattenhål eller minidamm också, som kanske är 70 cm i diameter och ca 50 cm djup. Ingen pump eller så är dock ansluten till den för att få det där porlande ljudet. Hittade inte riktigt någon bra bild, men nedan kan man ana det lilla vattenhålet vid stenarna.


°°°

Mer vatteninspiration hittar du hos Svenska Trädgårdsbloggar.

Jag efterlyser vatteninspiration från alla er bloggvänner :-)) Lämna gärna en hälsning i inlägget hos SVTB, eller här, eller skicka ett mail till mig (charlotte@tradgardsflow.se) med en länk som visar en damm, härligt vattenblänk eller annan vatteninspiration. Litet som stort, så lägger jag upp länken hos Svenska Trädgårdsbloggar.

Tillsammans inspirerar vi mera!

Ha en alldeles bäst vecka!

söndag 25 mars 2012

Skön helg


En sån skön helg. Sol och värme. Smältande snö och torkande vindar. 
Nu är det bara små, små, små fjuttiga fläckar kvar av vintern här.


 Man kan äntligen gå till köksträdgården på bar gräsmatta. Inget trampande i snö längre. 
Även om det finns lite kvar.


I väntan på den naturliga grönskan vill man liksom hjälpa till överallt. 
Så, en kruka med tete a tete får stå för det livfulla i köksträdgården just nu :-)) 


I min varmaste rabatt är de årligen återkommande röda tulpanerna på god väg upp. 
Och i gräsmattan har jag hittat blommande tusensköna. Underbart.


I helgen har jag lekt snickare. Skruvat och sågat så spånet yrt omkring. 
Håller på med lite trix och fix som ni kommer ni kunna se längre fram i en tidning :-))

Längtar tills att allt blir grönt.

°°°
Sådder, sådder, sådder
Fler sådder förstås också har det blivit. Lyckas alltid hålla mig kring 100 - strecket när det gäller antalet påsar haha... Hur tänkte du nu?! säger jag ibland till mig själv. Med ett växthus på 14 kvm är utrymmet begränsat när man ska härbärgera ovannämnda mängd sådder, dahlior, och annat som ska in. Jag står dessutom och jobbar i växthuset med allt. Just nu är det helt okej med plats. Men om några veckor. När omskolningsfasen sätter igång på allvar. DÅ är det trångt om saligheten. Och precis innan allt ska sättas ut får man helst inte andas när man ska vända sig om för att komma åt att vattna. Meeen, jag har kommit på en smart lösning som kommer att underlätta enormt när trängseln är som allra störst. Berättar i ett senare inlägg om vad jag ska göra.

Hoppas att ni har haft det lika trädgårdsskönt i helgen!
Nu ska jag se Trädgårdstoppen på play. Har inte kanal 8, men play fungerar så bra så.
Kram,

fredag 23 mars 2012

Cleaning the house


I dag är det städning som står på schemat. Det är så skönt när man kan ägna några timmar i lugn och ro till det. Inte behöva springa med dammsugaren i all hast precis innan läggdags eller så :-) 


Bjuder på några glimtar inifrån. Vågar mig inte på några vybilder. Håller ju på att städa :-)))
Just nu är det lite påskigt tuttifrutti som gäller här. Fast så långt som till påskpyssel har jag inte kommit ännu.


°°°

Näpp. Bäst att fortsätta med dammsugaren nu så att man blir klar någon gång. Lyckas nästan alltid fastna i något som måste fixas till, flyttas runt, eller arrangeras om haha... Nån som känner igen sig?!

Ha en alldeles fantastisk helg!


Kram,

tisdag 20 mars 2012

Att börja samla och radio

Det där med hur det går till när man börjar samla på saker och ting, eller växter i det här fallet, är gissningsvis olika. Det kanske växer fram successivt och bara händer.... Eller så finns en målmedvetenhet som gör att samlandet blir ett specialintresse. Man blir fångad, kanske en aningen besatt, fascinerad och allmänt kär. Ja, hur det nu än är med det, så har jag bestämt mig för att börja samla på aurikler. Jopp. Samlarvibbarna har frestat mig i flera år gällande just aurikler, men jag har inte kommit till skott tidigare utan nöjt mig med mina vanliga, men ack så fina sk trädgårdsaurikler. Det är något så extra speciellt med de tjocka, robusta och vintergröna bladen. Särskilt de gråskimrande och en smula ludna. Och blommorna sen, ljuvliga vippor i alla färger. Tidiga är de också. Vårens blommor är så extra välkomna. Aurikler är därför en av mina absoluta favoritväxter.

En del av mina kära trädgårdsaurikler i blandade färger 

Svåra att hitta
Det är inte lätt att få tag på olika sorters aurikler i handelsträdgårdarna. Åtminstone inte de jag besöker. Oftast är det trädgårdsaurikler som säljs. Ibland finns det att köpa plantor på mässor. Men inte i någon större utsträckning enligt vad jag upplevt. 

Köpt som 'Grey Monarch', men jag tycker inte att utseendet stämmer när jag jämför bilder på nätet.

Beställa
Men på nätet.... Där finns det grejer :-))) Efter lite googlande och jämförande av priser blev det en beställning från en engelsk firma. Plantorna kom med posten igår. Jag ska även precis lägga en beställning från en svensk odlare. SÅ, nu så... ska här samlas. 


Aurikelteater
Drömmen är att ha en teater för ett vackert vårligt uppträdande. Mmmm.
Auriklerna på bilderna nedan odlas just för att ställas i en klassisk engelsk teater. Modell större.
Därför är det inte bara några få plantor som drivs fram varje år i den här fantastiska trädgården.


Utan massor. Ni må tro att jag gick ner i splitt vid besöket i februari.

Härligt växthus också. Från Alitex. Säljs hos Westgarden i Sverige.


Ser fram emot trädgårdsmässan och den aurikel-utställning eller idéträdgård som kommer att vara där. Synd bara att man inte kommer kunna köpa några plantor på plats. Men, man kan beställa nu (länken ovan: 'svensk odlare').

°°°
Trädgårdsradio
Vet ni, idag har jag varit på radio, Lönnå i P4och pratat om frösådder :-)) Det såddes basilka och rucola bland annat. Kul, kul. Klicka på länken för att se bilder från sändningen eller lyssna på ljudklipp.
Ha det allra bäst trädgårdsvänner!

    

lördag 17 mars 2012

Blåsippan ute i backarna står


Måste bara få dela med mig av min finfina upptäckt i dag. Jag tror aldrig jag varit med om att min rara lilla blåsipperugge varit på gång att blomma så här tidigt. 


När jag skulle pulsa över snön för att komma längst ner i trädgården för att hämta björkris, fick jag se det sötaste och finaste av alla vårtecken. Kära lilla blåsippa. Du är så varmt välkommen.


Med halva trädgården fortfarande täckt av snö känns det en aningen ofattbart faktiskt, 
även om blåsippan är en av de tidigaste blommande vårväxterna. 
Fast min lilla rugge blommar inte ens varje år...


Vårlycka.

°°°

Hoppas att ni har haft en skön dag!