måndag 30 april 2012

Grilling hot dogs

Wow. Vilken dag. Sol igen. Varmt likaså. Ingen sticketröja. Rensa rabatter. Plantera rosor. 
Känna doften av hönsgödsel. Höra fåglarna kvittra. Nu händer det. Den bästa tiden på året är här. Love it.


Söta kaminen som stått i källaren i många år. Defekt. Jorå. Spruken och otät. Men en darling. Förra året släpades den upp i dagsljuset och fick agera allt från pedistal till tvagningsbord i trädgården.

Mumsig utelunch

I dag återfick den sin orginalfunktion. Att grillad korv kan vara så gott. 
Nästan en smaksensation. Röken yrde omkring. Ohh ja. Hur passande är inte det så här på valborgsmässoafton.


Nu vill man vara  ö v e r a l l t  och fixa och greja :-))
Har börjat bo in mig i köksträdgården. Flytta ut den ena och det andra. This i like.

Gott, gott med gräs.

°°°

Näpp. Här har jag inte tid att sitta något längre. På med långkalsongerna nu :-)) Goda middagen är avnjuten och det är dags för kvällspasset. Nu är det växthusrabatten som  ska få sig en duvning.
Man har ju lite att stå i just nu hahaha....... Eller hur!

°
See you later.
Ha en fortsatt skön valborg och underbar första maj kära trädgårdsvänner!

lördag 28 april 2012

A table for plants and stuffSå äntligen kom den. Vårvärmen. 
Den där när man tar av sig tjocka sticketröjan och kavlar upp ärmarna. 
Oj, som jag har väntat. Väntat att gråvädret ska försvinna.


Redo i startgroparna studsade jag ut i tidiga morgonstund. 
Tänkte inte förlora en enda minut av denna soliga lediga dag.

Trifolium 'Debbie'

Började med piffla i ordning nya planteringsbänken. 
Man bara måste börja med såna vansinnigt roliga saker. Om man kan välja :-)) 
Sen blev det rabattrens och så.... inte tråkigt det heller förstås. 

Bakom jutevävsgardinen döljs fula vattenslangen

Bänken snickrades ihop för någon vecka sedan. Men vädret, det kära vädret har inte direkt varit gosigt. 
Så den har fått stå och bida sin tid. Tills idag. Å jag är så nöjd. Precis vad som saknades här.


Jag vet inte om det kommer bli så mycket planterande på den om jag ska vara ärlig. Men ett bra ställe att ha förvara redskap och andra behövliga doningar när man springer omkring i trädgården och helst skulle behöva ha en vagn med alla 'bra-att-ha-saker' med sig. Bordet står nämligen vid ena kanten av huset mitt i händelsernas centrum. 


Det syns inte, men på högra bordskanten finns det en redskapslist för handredskap. Och bakom jutevävsgardinen döljer sig fula vattenslangen. Där bänken står sluttar marken en hel del. Därför gjordes benen 20 cm längre än behövligt. Benen är nergrävda i gruset olika djupt för att få en plan yta på bordet. 


Å så klart kommer bordet att vara ett finemang-ställe ha snygga saker och växter på :-))

 °°°
Å, ja sen ägnades resten av dagen till rabattrensande. Och rosplanternade. En rabatt klar. Bara resten kvar :-)) 
I morgon blir det sol igen.....

Hoppas ni också har haft en skön dag i trädgården!

söndag 22 april 2012

Lovely pineHär är den. Mitt senaste loveköp. En Pinus mugo 'Humpy'. Lyckan var stor när jag väl hade bestämt mig. Har ställt den allra längst bort i vita rabatten, där planteringarna övergår till den gröna och sparsmakade delen i trädgården. Snön är borta, men det mesta är fortfarande brunt och torkat. Grönska kom!!


°°°
Sommar, sommar...
Nu blir det lite repris för er som följt med i mina förehanvanden ett tag :-)
I den här delen av trädgården är det mesta grönt. Flera barrväxter och endast några få blommor. Gruset var ursprungligen ett sätt att bekämpa en massiv ogräsinvasion för många år sedan. Och det var här jag började att använda grus i trädgården. Nu har gruset blivit en sammanhållande beståndsdel som finns på flera ställen. Gruspartier är både lätta att anlägga och kostar inte mycket.


Min nyköpta tall kommer passa bra här känner jag. Buxbomkloten i de tre krukorna är borta i buxbomsjukan. Men det blir något annat där. Vill att det ska vara bollformat och vintergrönt, så kanske järnek eller thuja. Huvudsaken att det är exemplar som redan är klara i formen. Orkar inte vänta 5-10 år på att klippa till något. Sockertoppsgranen har stått i bonsai-krukan i många år och är en av mina favoriter i trädgården. 


°°°
Rådjurskalas
Tillbaka till nutid :-)) Dagen började med minusgrader. Inget snöfall dock. Solen kom fram och man kunde ana en kommande värme. Så långt allting gott. Humöret var på topp och livsandarna återvände. Strax därefter kom bedrövelsen. Glad i hågen ville jag så klart inspektera rabatterna för att se hur mycket alla lökar kommit upp. Och vad får jag se då... JO, ett glupskt rådjur har varit och ätit av säkert 8-10 grupper av tulpaner. Slurp..... så var de borta. Grrrr....... Jag blir så himla arg. Här brukar det inte vara rådjur. Har bara haft problem med sådana ett år förut. SUCK. Först vill vintern inte ta slut, sen kommer rådjuren och äter upp vårens blomprakt som man längtat efter. Ja, det är inte mycket att göra åt förutom att försöka stoppa fler lättätna kalasmåltider. Så, nu har jag försökt att stängsla in de mest lättåtkomliga rabatterna. Har även lagt stora jutevävsbitar över primörerna. Alla skott är fortfarande så pass korta att det går att göra så utan att de knäcks. I natt blir det att hålla tummarna... i sömnen.

Hur har ni det med råddjuren i år?

Kram,

fredag 20 april 2012

Snowy flowers

Känner mig en aningen energilös. Efter en alldeles för rysligt lång vinter, när man med alla ens sinnen längtar till vår och sommar, och tror att den är inom räckhåll. Till och med tidigare än vanligt, och depåerna öppnas upp för påfyllnad. Vad händer? Jo, någon där uppe drar i nödbromsen och börjar backa bakåt. Jag vill bara skrika ut: SLUTA SNÖA FÖR SJUTTON NÅGON GÅNG!! Det räcker nu. Punkt.


Vårlökarna trotsar snön och kylan. Det är ju banne mig slutet av april, snart maj. 
Heja! Opp, lökar opp.


Känslan att vilja emigrera vibrerar dock mellan moi, långkalsongbeklädd trädgårdsägare, och kylslagna blommor.


Vårblommor avnjutes bäst solvarma. Så är det bara.
Inte med ett istäcke över sig.


°°°
I väntan på bättre tider har nyligen levererade rosor jordslagits (mera Austin... jippie...), ytterligare dahlior har satts i krukor och i växthuset ångar det på och växer. Planteringsbänken är klar. Jajamensan. Och själv är man mer än redo att 'flytta ut'. Ni vet. Bära ut allt stuff som lagrats i källaren eller på andra fiffiga ställen och som bara längtar efter ljumma vårvindar istället för instängt damm. Sluta snöa, snälla...

Hoppas ni har det vårligare!
Skönt med helg :-)

onsdag 18 april 2012

Nordiska trädgårdar del 2


Förväntningarna kan ofta vara stora på en trädgårdsmässa. 
Man vill bli inspirerad, göra fynd, kanske träffa vänner eller höra på intressanta föredrag och ta vackra bilder. 


Verkligheten är att det många gånger är trångt :-)) Man har troligtvis handlat så att armarna värker, vilket förvisso en angenäm åkomma....  Man kanske tycker att det är lite väl många korvar, tråkiga maskiner och märkliga saker som visas i montrarna. Kameran finns med i påshavet som dinglar på armarna, eller i shoppingvagnen. Den åker upp när man har ork, möjlighet eller kommer ihåg :-)) Ibland glömmer man helt bort sig. Går förbi toppenidéer, vackra arrangemang eller något riktigt tokigt roligt. Men tar inga bilder. Händer rätt ofta här.... Men så ibland fiskar man upp kameran och tar några kort. Yes. Då känner man sig nöjd.

Guerilla gardening - fröbomber. SÅ KUL!!!!

Ibland kanske allt bara blir för mycket. Man ser ingenting. Man rushar på och vill 'göra klart' mässan så effektivt som möjligt. Ja, det kan vara rätt olika det där hur man uppfattar allt beroende på hur man angriper en mässa. Vilken tid man har och vilket humör man är på. Denna gång hade jag möjlighet att gå i nästan två dagar. Mingla runt och inspireras i lugn och ro. Handla i lagom takt. Ta kort i lagom mängd. Precis som det ska vara för att man ska kunna ta till sig allt kreativt och snyggt som serveras. Med andra ord för att hinna med att SE. Kändes bra. För det lurar inspiration där man minst anar det. Om man tittar noga. Älskar att gå på trädgårdsmässa :-))) 


Aurikelteatern inspirerade stort. Mmm.... 
Snart kommer mina beställda plantor.


Och Zetas. Är Zetas. Alltid classy och med ett sådant ypperligt vackert utförande. Tallen ser nästan identisk ut som den Ulf Nordfjell hade i sin vinnarträdgård på CFS för några år sedan. Underbart vacker. När jag besökte Zetas i Skärholmen, precis innan mässan såg jag att de hade ett riktigt stort sortiment av finfina tallar och granar. Alla med stor 'vill-ha- faktor!!


Alltså. Lampan. Suck.


Kan jag säga att det näst intill var omöjligt att fota helheten av Zetas idéträdgård på grund av storleken på den. Jag försökte därför inte ens med det. Men jag tror inte att jag var ensam om att bli sååå inspirerad av deras pergola- eller uterumsbygge. Så läcker!!  Jag undrar över vad byggnationen räknas som och om det skulle behövas byggnadslov för att göra något liknande. För hahah... det går liksom inte att beskriva vad de hade gjort egentligen. Inte ett hus, inte ett plank och inte en pergola (enbart). Utan liksom en mix av dessa. Ett är säkert i alla fall. Det var sjukt snyggt och med ett härligt nytänk av uterummet i trädgården.


Peter Odegaards idéträdgård Ljus och skugga var en annan favorit på mässan. 
En blandning av Brasiliens djungel och Italienska amalfikusten. Me like.


Skärmtak som silar solljuset fint och grova linnelängder som ramar in, mjukar upp och gör det så där ombonat mysigt.


Citronträd så klart. Och med en liten trendväxt under, vildpelargonen P. Australe. Vilket vackert och sirligt växtsätt den har. På mässan fanns den lite överallt i montrarna. En sån där blomma man bara blir omedelbart kär i. Och det blev jag redan innan jag kom till mässan då jag besökte Zetas. För även där fanns den i flertalet inspirationsarrangemang. Kunde förstås inte motstå frestelsen utan köpte ett exemplar. Helst skulle jag ha velat köpa 10 dock :-))) Såg sen att Ulriksdal även sålde denna läckra pelargon och använde den i sina idéplanteringar. 


Sent på lördagseftermiddagen när jag var klar med mässan för detta år och var på väg ut gick jag förbi Tage Andersens helt unika idéträdgård (ja, jag hade förstås sett den tidigare också hihi...). Och vem sitter inte där mitt i skapelsen. Jo, mister himself, tillsynes i djupa funderingar, men han pratar i telefon :-) 


Som vanligt bjuder Tage på något extraordinärt. Denna gång är det känslan av en uppstammad barockhäck han försökt skapa. Stommen är en stålkonstruktion i rost. Dolt längst nere bland 'trädgrenarna' står blomlådor med murgröna som slingrar sig upp genom konstruktionen. Säger bara: cool idé :-))) Å så Tage. Plättar i luften är också något jag förknippar med Tage. Denna gång var det fåglar som formats med hjälp de flygande plättarna. Visst har jag berättat att det går att övervintra Plättar i luften ute i rabatten?! I år är det andra vintern jag lyckas med det. En riktig toppenväxt i krukor ute.

Av montrarna på mässan gillade jag Fiskars mycket också. Riktigt roligt gjort med nytänk.


°°°
På hemvägen sladdade jag förbi Ulriksdal också. Här blev det lite smått och gott. 
Men framförallt en helt ljuvlig växt. Visar i ett senare inlägg. 


Det är så mysigt att strosa runt i växthusen.
 Fyllde en plantvagn innan jag styrde kosan hem mot Sundsvall igen, nöjd med en helg fylld av trädgård.


°°°
Men nu är väl ändå tiden ur led!! Eller så är det bara väldigt mycket april. Det har snöat överallt jag befunnit mig de senaste dagarna haha.... Först i Stockholm i helgen. Sen på Västkusten, där jag var igår. Och så här hemma. Förstås. Nu är vi less på snö och kyla - eller hur!


Kom fram våren, kom fram!! Please.