fredag 28 september 2012

Finding light


Att hitta ett fint ljus eller inte när man fotograferar gör verkligen skillnad. Ibland hamnar man mitt i det. Ibland finns det inte hur man än letar. När man far omkring och gräver, planterar, kör skottkärror och ja, gör allt sånt där man gör när man är i trädgården är det inte alla gånger man uppmärksammar om det blir ett magiskt ljus någonstans som blir så vackert att fota i. Himmel och pannkaka. Håller man på att flytta massor av växter och det ser ut som ett mindre slagfält kring fötterna är kanske inte det första man tänker på att man ska springa in tvätta av sig all lort och hämta kameran när solen strålar fram bakom några grenar och belyser något på ett riktigt läckert sätt.


Men. Det är lätt att bli helt uppslukad när sådana tillfällen infinner sig. Och man har sprungit in och tvättat av sig och hämtat kameran, eller för den delen lyckats pricka in sin tänkta fotostund med ljuset. 


Minst lika ofta tycker jag scenariot dock är att man står redo med kameran för att ta några bilder. Men inget förförande ljus vill uppenbara sig hur man än krumbuktar sig och försöker hitta trevliga vinklar. Men det är spännande det också. Att försöka få till det ändå. Prova sig fram och lära sig.


Cherry Brandy, detta inläggs toppmodell, är jag helt enkelt tokkär i. Det var längesen jag fick ett sådant tycke för en annuell. Nästa år blir det många, många fler. Sensommarens och höstens finaste hos mig alla kategorier. Har 'tjatat' om denna blomma flera gånger förut också...


Ytterligare några fyndplantor hann bli nedgrävda i dag så nu återstår inte många alls. Om man nu inte förstås räknar med alla gamla godingar som grävts upp för omförflyttning i ja, ni vet flyttkarusellen som oftast inträffar när man börjar gräva någonstans. Slår aldrig fel :-))


°°°
Helgen lovar hyftsat väder här med sol. 
Hoppas ni får det också.

Happy weekend!


onsdag 26 september 2012

Pumpkin times


Det är något alldeles särskilt med pumpor och deras starka växtkraft. Helt fascinerande egentligen. Hur stora de kan bli. Minns när barnen var små. En av de sagoböcker vi läste väääldigt många gånger var 'Den underbara pumpan' av Lennart Hellsing. Har ni inte läst den - gör det! 

Pumpor i betong. Funderar på att måla dem svarta. Eller så behåller jag dem grå.
Har flera mindre svartmålade betongpumpor som står ute året om i trädgården.

°
Varje år odlar jag pumpor. I begränsad omfattning och inte några jättevarianter. Men i alla fall. Använder dem mest som prydnad. Älskar den känsla av skördetid som pumpor, solrosor, majs och liknande ger. I år blev det knasigt med pumpaodlingen. Försådde för sent. Och så den kalla sommaren på det. Av en handfull sorter blev det frukt på endast en. En liten söt vit en vid namn Squash Buffy som är en ny mini-vintersquash med sött kött. Klarar att lagras i 6-8 månader. Frö från Plants of Distinction.


Köpepumpor är finfina de också. Det blir även ett gäng sådana som jag strösslar med ute och i växthuset. Har dukat upp ett skördebord i växthuset med pumpor, solrosor, minimajs och massor av annat. När det regnar är det mysigt att smita in där en stund och torrskodd lapa trädgårdsenergi.


°°°
Skottkärran står halvfylld på gräsmattan. Ja, eller helfylld egentligen. Hälften med kompostmaterial och hälften med regnvatten :-) Vet inte hur det gick till... Arbetskläderna hänger på kroken redo att svingas på. Bara det ville bli en torr dag. Första brasan i kakelugnen tändes igår. Gu' så skönt. Vintertid går den varm näst intill varje dag. Raggsockorna är framtagna och ja, nu tas långkalsongerna på när det vankas trädgårdstid. I morgon ska det bli uppehåll här. Då ska kompostsoppan tömmas ur skottkärran så jag kan fortsätta där jag slutade sist. Håller fortfarande på att gräva ner fyndplantorna som köptes för massor av veckor sedan.

Hösthälsningar,

söndag 23 september 2012

Not funny (thuja disease?)Efter en gråååå, regnig och kall.... burr..... helg bröt solen igenom i eftermiddags. 


Lördagens regn gjorde att dagen ägnades till varma aktiviteter inne istället för till behövliga trädgårdskramar ute. 


Men i dag morskade jag upp mig och klev ut i gråvädret... som turligt nog förvandlades till sol på eftermiddagen. Solen och dahliorna strålade i kapp. Det har inte varit någon bra dahliasommar alls här. Sen och klen blomning. Men så har det förstås varit för flera andra växter också. Hittade en dahlia som håller på att veckla ut sin första knopp nu. Lite sent kanske haha... Och några som precis slagit ut i full blom. 


Som rubriken antyder handlar detta inlägg egentligen thujasjukan. Jag förhalar det tråkiga genom att prata om dahlior. Ni som följt med här ett tag vet att jag i fjol drabbades av buxbomsjukan, Cylindrocladium buxicola. 250 nyplanterade buxbom grävdes upp och lämnades tillbaka. Nu provar jag istället japansk järnek i en rabatt för att se om den vill övervintra. Förra året planterades även ca 100 thuja Smaragd. Bland annat som häck runt nya köksträdgården, men även på ett till ställe. Några av er förfasas möjligen över hur man kan göra något sådant :-) Plantera thuja liksom.... Inte så poppis växt kanske. Underskattad skulle jag vilja säga. Bor man där jag bor och inte vill något hellre än att ha en vintergrön häck och inte har lust att bli ruinerad är just thuja ett fantastiskt alternativ. Därför blev det så. I somras kom 'larmet' om den nya sjukan som drabbar thujor. Phytophthora lateralis som den kallas. En aggressiv svamp som drabbar ädelcypress och läkeidegran. Men nu har den alltså även gått över till att angripa thuja. Det som händer är att barren svartnar och till slut 'torkar' hela thujan och dör om jag förstått det hela rätt. Angripna barr kan visa fläckar i spetsen men det vanligaste är mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Ja, som rubriken ger en vink om tror jag att denna skitsvamp drabbat mina thujor och helt enkelt fanns på dem när de köptes förra året. Why not. Buxbomsjuka och thujasvamp. Lika bra att klara av allt på en gång så att det är gjort.

Det är lätt att känna sig hängig när man inser att 100 thujor kommer måsta grävas upp.

Nu ska jag säga att jag inte helt säkert vet om det just äPhytophthora lateralis som mina thujor drabbats av. Men någon bedrövelse är det och det ligger nära till hands att misstänka Phytophthora lateralis. Häcken runt köksträdgården rensades idag på alla svart-bruna barr. Cirka två skottkärror fulla blev det av de döda delarna. Under sommaren har de svarta delarna synts på några ställen. Det har även skymtat fram en del torkade grenar. Men inte så mycket. Tillräckligt  dock för att jag skulle bli misstänksam. Vid en närmare undersökning insåg jag att hela häcken är svart-brun och torkad längst innerst närmast stammarna. Något man inte så tydligt såg först. Men nu när jag rensat häcken på allt dött ser den inte skoj ut alls. Från att ha varit frodig och tät, är den den nu gles och kal på sina ställen. Jag hoppas förstås att den kommer att återhämta sig och att det är något helt annat den drabbats av. Innerst inne vet jag dock att det inte är så. Är inställd på att gräva upp allt. Just nu känns det ganska skönt att det snart väntar en lång vinter så att jag både har chans att förtränga och att stoppa huvudet i sanden ett tag, men också att räkna ut vad jag ska ersätta med. Nåja. Värre saker kan förstås hända. Vad är några häckar eller 100 thujaplantor. Inte mycket i det stora perspektivet. Det är lätt att tänka snävt...

Klicka på bilderna för att se dem större
°°°

Tillbaka till dahliorna
Här är en sköning som behagar att öppna sin första knopp nu. 
Hallå där.... Vet du inte att det är dags att bli uppgrävd strax?
Hon har verkligen inte koll på kalendern :-))
Ser hon inte lite förvånad och yrvaken ut hihi...
E' re sommar nu eller ?


Purjolöksblommorna har blommat så fint hela sommaren. 
Snacka om långlivad blomning.


Söta bollar som först är helt vita och sedan övergår i ljust violett.


Det är de små purjolökarna från förra året som nu blommar. De fick stå kvar i en odlingslåda över vintern och flyttades sen över till en kruka. I år har jag inte odlat någon purjolök.


°°°

Håhåjaja. Häcken är nu också klippt för första och gissningsvis sista gången (passade på när jag ändå var i 'rensningstagen'). Blev så himla snyggt att få bort det spetsiga och få jämna till kanterna. Tanken med häcken var hela tiden att klippa den ganska hårt för att hålla en skarp och rak form. Och inte att släppa upp den mer än drygt en meter. Men nu blir det troligtvis något annat istället. Kanske staket. Vem vet.

Ny vecka, nya tag. Och så en lång vinter i sikte :-)  
Det finns som sagt betydligt värre saker än sjuka växter. 
Men visst är det en aningen surt.

Stor kram till er alla trädgårdsvänner!
Nu ser jag fram emot att resten av alla vårlökar ska komma med hopp om våren. Väntar fortfarande på några beställningar innan det blir dags att börja gräva. Oh yes.


fredag 21 september 2012

Evening roses


Jag säger då bara det. Kvällsrosor. Det är något det. 
Lyser upp i skymningen å det allra finaste.


Förra året påbörjades en ny samlariver. Av rosor. Innan dess kan jag inte påstå att det fanns särskilt många i min täppa. Två av de första som planterades var Crocus rose Emanuel och Claire Austin. Redan då första säsongen blev jag helt betagen och imponerad. Betagen i blommorna och imponerad över uthålligheten i blomningen. Bland de första att slå ut och definitivt de sista att blomma. Just nu blommar de både finare än någonsin. På bilderna här är det Crous rose Emanuel.


Har Emanuel både i vita rabatten och i den nedre av äppelträdsrabatterna. 
Där står också Claire Austin. 


Vita rabatten är härligt höstfin med Cherry Brandy som sticker upp som mörkröda utropstecken.


En stor bloddracenan har fått flytta till en av tunnorna. Det blev så tomt i den när jag klippte ner alla sladdriga och långa lammöron. Hela sommaren fram tills nu har det surrat av bin i blommorna. De förvuxna blomstänglarna, som jag egentligen velat klippa bort under långt tid, har därför fått vara kvar för binas skull. Men nu tyckte jag att det var dags. 


°°°
Ohh........ jag håller på med något riktigt roligt på dagarna nuförtiden :-)) Planerar, förbereder och kreerar. Det blir inte så mycket tid för trädgården tyvärr, eller något annat för den delen. Men så är det ibland. Hur som helst är det spännande så det förslår. Lovar att berätta när det är dags.

Förkylningen hänger i men solen skiner och gör en glad. Men oj, vad kallt det börjar bli. Redan. Det har varit nära frost några nätter nu. Hoppas att kylan lugnar ner sig. Tänk hur det var förra hösten. Vilken värme. SÅ får det gärna bli denna höst också från och med nu. 

Önskar er alla en go' och skön helg!
I kväll blir det bokklubbs-träff (trevligt....) och i helgen ska trädgården få sig några behövliga kramar.

lördag 15 september 2012

Picking apples

I dag har det varit sol och långkalsongfritt.
Vad mer kan man önska sig en höstdag i september....?


Det har blivit dags att börja ta reda på alla äpplen. Det blir måånga äpplen här.
Gräsmattan ser mest ut som en gul-röd prickig härlighet av alla som dråsar ner.


Har ett gammalt sprucket loppisfyndat tråg jag bara tycker så mycket om. Att den är sprucken i botten är bara bra för dräneringen. Just nu tycker jag extra mycket om planteringen i den. Färgerna är som godis för ögat.


Några av alla gröna tomater ligger där också Jag avvarar helt enkelt några till att vara ögongodis. 
Nu har de förvisso snart lämnat det gröna stadiet och håller på att övergå i varma rödorange färger, vilket också passar sååå bra.


Andra sidan. Mmm... 
Gillar. 


°°°
Annars är det riktigt förkylt här. Har alla symptom man kan ha på en dunderförkylning. Känner mig en aningen klen :-)) Inser samtidigt att det var väldigt länge sedan jag var sängliggande och förkyld. I dag blev det bara några stapplande äppelplockarsteg innan halsen, hostan och kroppen sa stopp. När det gör ont bara för att man andas är det inte så skoj. Nåja. Det är förhoppningsvis snabbt övergående. Tulpanbeställningarna har börjat ramla in. Jihaa... Håller som bäst på att färgsortera. Ja, eller rabattsortera :-))) De sista leveranserna kommer inte förrän i slutet av september, så det dröjer ännu ett tag till stora vårlöksdagen här. 

Hoppas ni har det finfint, soligt, skönt och njuter av fina september!
Nu ner under filten igen.

tisdag 11 september 2012

Lovely dark berries

I avsaknad av snyggfläder fungerar aronia alldeles ypperligt. Just nu dignar det av bär i buskarna. Flera av grenarna ligger längs marken på grund av tyngden. Så. Med en räddande sax klipptes några fria från sina klasar idag. Och jag hann före i år igen. Före fåglarna :-)


Den senaste tiden har jag seriöst varit orolig för att det ska bli frostnätter. Det har varit riktigt kallt. Usch. Men så igår blev det varmare igen. Precis som det ska vara i september. Soligt. Och skönt varmt.


Men. Just nu är det intensiv innejobbarperiod. Från arbetsfönstret ser jag ut på växterna som fyndades på rea förrförra helgen. Står fortfarande och väntar på att jag ska komma ut och gräva ner dem. Snart blir det av. Jorå. En del såg en aningen törstiga ut idag och behövde till och med nödvattnas...


Det doftar höstsött i trädgården av alla äpplen nu. 
Speciellt när solen värmer. 

Rönnbär är fina de med


I morgon blir det jobbpyssel. 
Skoj. 

°°°
Ha det allra bäst!
Hoppas att ni njuter av den begynnande hösten.