lördag 27 oktober 2012

Planting tulips in snow

Växthuset är som vanligt fullt. Antingen av plantor eller av pryttlar. Eller både och. I denna fiffig hylla kommer jag kunna hålla ordning och reda på framförallt alla snören. Har en del om man säger som så. Skulle nog kunna kalla mig en samlare. Fast jag använder alla. Jorå.


Vi har fått snö... Som troligtvis kommer att stanna för vintern också. Håller dock tummarna för varmare dagar så att den smälter bort. Om en månad eller så är jag mera redo för winter wonderland och julvibbar. Nu känns det lite för tidigt.


Idag stängde jag klart i trädgården. Skönt att ha det gjort. Nu är det bara lite smått småfix kvar. Vill egentligen dra ut på nedstängningen. Behålla känslan av att säsongen fortfarande är i gång. Men när det så drastiskt blev vinterlikt ute var det inget annat att göra. Överraskande tidig snö som sedan ligger kvar resten av vintern har man varit med om förr.


Har väl aldrig förr satt tulpaner när det legat snö på marken haha.... Men jag hade en korg kvar med lökar som inte hanns med förra helgen. Eftersom snön kommit ganska hastigt har inte marken frusit helt överallt. Och turligt nog gick det att gräva precis där jag hade tänkt mig tulpanerna. Yes. 


Tänder ljus i växthuset. 
Mysigt både när man är ute i trädgården eller bara ändå.


°°°
November nästa vecka. Var tog oktober vägen egentligen?
 Sakteliga börjar små granar, enris och kottar smyga sig på i tankarna.
Å hyacinter. Denna fantastiska blomma som är en slags språngbräda mellan vinter och vår.
Men än dröjer det ett tag till för allt sånt. Vill först ha höst ytterligare några veckor. Om än med snö på marken :-)


Happy Sunday.

torsdag 25 oktober 2012

My garden


Trädgården och trädgårdslivet. Det som betyder så mycket. 
Och som vi alla trädgårdsälskare har en speciell relation till. 


Har fått den fina möjligheten att med egna ord berätta om mitt trädgårdsliv i en tidning. 


Känslor, tankar och ja, hur det började.


Det kan man nu läsa om i Hus och Hem Trädgård.


°°°
Här virvlar det av iskalla snöflingor i luften i kväll. Kylan tränger sig på alltmer. Minusgrader på nätterna och bara någon enstaka plus på dagarna. Nästa vecka lovar prognosen en påhälsning av hela -10° här hos mig. Känns alldeles overkligt. Har inte riktigt stängt klart i trädgården ännu. Blir till att klä på sig ordentligt i helgen och ta hand om det sista. Njuta av frosskimrande blommor och tänka tillbaka på säsongen som gått. Nu börjar drömmarnas och planerandets säsong. Inte en helt tokig tid det heller :-)


Käraste trädgårdshälsningar till er alla.


söndag 21 oktober 2012

Autumn with a glimpse of winter


Vaknar med hjärtat i halsgropen. Varje morgon. Kikar ut mellan gardinerna i sovrumsfönstret. Hoppas att få slippa se snö. Har varit bortrest några dagar. Då. Förstås. Passade det på att snöa. Rejält. Tung blötsnö som knäckte grenar, vår terassmarkis (en ganska stor historia som var utdragen för att jag höll på att måla bräder därunder) och ett gäng fräscha perenner som helt enkelt lade sig ner och intog plant vinterläge. Panik, panik, panik.... Inte nu. Neeej. Jag som inte hunnit få ner alla lökar i jorden. Trippen, till bland annat Elmia garden, förkortades med någon dag och vi begav oss hastigt hemåt. Det blev inte någon mer snö denna gång och den som kom har smält bort. Men igår morse välkomnades man käckt av minusgrader. Tjoho. Vill inte riktigt inse att det kanske är dags. För vintervibbar. Vill fortfarande njuta av hösten ett tag till. I helgen har äntligen de sista lökarna kommit i jorden. Bland annat i växthusrabatten. Pust. Jag hann. Före snön. 


Löven som börjat dala ner i mängder är fortfarande fluffiga och lägger sig som ett virvlande täcke överallt. 
GILLAR :-))


Fina rostiga silen, som jag fått av goaste bloggvännen Helena med bloggen The Swenglish Home, är fylld med mossa. Enkelt och höstligt. 


Oh. Idag har jag köpt mig ett par helt makalöst sköna trädgårdstövlar. Invigde dem direkt. Egentligen är det jaktstövlar och säkerligen en 'herrmodell'. Jag norpade den minsta stoleken (40) och kände omedelbums att jag måste ha dem. Det är lätt att få ner en skön ullstrumpa också. Helt perfekta. Njöt hela eftermiddagen med dem på fötterna. Ute var det inte många plusgrader. Stövlarna är ett par Viking. På resan till Elmia blev det ett stopp på Zetas. Så klart. En mörkröd julros i full blom kunde jag inte motstå. Får stå i en kruka och vara snygg ett tag tills jag ska plantera den. I rabatten vecklar sig mina vanliga vita upp sig allt mer. Kanske, kanske hinner de blomma innan snön kommer.

Provar lite nytt i växthusrabatten. Tulipa Evergreen bland annat. Kan tyckas konstigt med en grön tulpan. Men jag tyckte att den såg kul ut. Blir fin tillsammans med alla starka färger. Tulipa Sweet Love är jag också nyfiken på. En ljusrosa-aprikosstrimmig tulpan med mörka stjälkar. Ska göra ett inlägg längre fram när vintern känns som längst :-)) om de lökar jag satt i höst. Förutom Evergreen och Sweet Love blev det ett flertal andra nya tulpaner också i växthusrabatten. 

°°°
Den senaste tiden har här snickrats 'vägg' och ett par bord till växthuset. Det var det jag höll på med under terassmarkisen som havererade på grund av det överraskande snöfallet. Jag är SÅ nöjd med resultatet. Ska visa när jag har städat upp lite grann därinne.

Dags att börja tända lyktor ute nu,
och omge sig med ljusa punkter i höstens mörker.
Å.......... några vintriga snöfall göre sig inga besvär den närmaste tiden. 
Så det så.

Ha det gotteligott alla!

lördag 13 oktober 2012

Garden afternoon


Dåså, har ytterligare en rabatt fått sina vårlökar nedgrävda. Bara några kvar nu. Med fodrade trädgårdshandskar går det ganska bra faktiskt att inte bli för kall om händerna dessa dagar. Värmen i kroppen ångar man lätt upp. Och med stödvärme från solen gör det inte så mycket att det bara är några plusgrader ute nu. Det är bara att klä på sig helt enkelt.


De absolut vackraste höstbladen hos mig får Aroniahäcken och Finlands vita ros. Båda två i underbart färgspektra från varmaste gult till djupaste vinrött. Eller rättare sagt, Aronian börjar sitt färgspektra i varmaste gult, medan Finlands vita ros hoppar över den färgfasen och startar direkt med eldig orange. Båda två toppar dock sina färgmelodier i mörkaste vinrött.

Finlands vita ros vars blad precis börjat övergå i fantastiska orange och mörkröda toner. 


Syrenhortensian Limelight måste vara en av de mest outstanding buskar som finns. Snacka om långlivad blomning. Från mitten av sommaren fortsätter den att blomma helt oförändrat ända tills vintern kommer. Lyser upp gör den också med de vita blomklasarna på ett helt säreget sätt. Nästa år ska jag skaffa minst en handfull exemplar till. Helt plötsligt vill jag ha vita svävande syrenhortensiabollar i varje hörn av trädgården. Kan just nu inte komma på ett endaste ställe där det inte skulle passa med en Limelight


Kaffemuggen i porslin, med drickvänligt lock från internationell kaffekedja, är bara bäst. Är man en kaffeälskare som gärna släpar med sig kaffemuggen överallt i trädgården, är det ganska skönt om det är en portabel doning. En som fungerar också (håller värmen, läker inte och är drickvänlig). Tack säger jag till mannen i familjen som känner sin fru så väl :-)

Vita rabattens tulpaner, allium, krokus och irisar är nu på plats.


Höstkrukor som tål frost. Plättarna i luften övervintrar jag sen i en rabatt. Kom på det för något år sedan. Att det fungerar. På våren ser de alldeles döda ut med kala 'grenar'. Men sen så, växer de små plättiga bladen ut igen. Prova om ni inte gjort det förut. Happy weekend!

Hoppas ni kommer ha massa skoj för er. Här får vi se vad det blir för något. Beror mycket på vädret. Helst vill jag fortsätta med vårlökarna. Men med helgens väntade minusgrader eller regn verkar det inte troligt. Men man vet aldrig. Prognoser stämmer inte alltid. Håller tummarna.

torsdag 11 oktober 2012

October joy


I eftermiddags blev det raskt fart i planterarhänderna. Tjoff, tjoff så dök lökarna ner i jorden. Lyckades klara av knappt hälften (det tar sin tid...). Skönt att ha börjat i varje fall. Fortsätter i morgon. De första minusgraderna väntas först under lördagen. Och sen lovar prognosen gråväder och regnrusk kommande veckan.  I år blir det rekord gällande antalet lökar. Jihaaa.
Vårens fyrverkeri kommer bli stooort :-)
Och rådjur göra sig inga besvär här i trädgården inte.... Nope.


Oktotoberglädje
Höstbäst just nu.
Färgvitaminer på ett fat.
Trädgårdskarameller.
eller bara:
Mmmm.


°°°
 Åt lunch ute i solen i dag. Vilken vardagslyx. Det ska jag göra i morgon igen. 
När solen lyser vill man bara springa ut och dansa runt i fina hösten. Passa på och insupa allt. 

Hösthälsningar.
Hoppas ni har det hösthärligt med sol och fina dagar.

söndag 7 oktober 2012

Autumn colorsDe vackra höstfärgerna gör en verkligen riktigt varm. Det är mer än man kan säga om höstluften. Nu kallnar händerna snabbare och snabbare. Har utmaningar med känselbortfall i fingrarna som kan komma även mitt i sommaren ibland, och nu när det blivit kyligare märks åkomman av ganska snabbt när jag är utomhus. Då får man gå in och värma upp dem en stund för att sen skutta ut igen :-)


Där kronärtskockorna tidigare låg i tråget ligger nu lysande lila små rödkålshuvuden.


Soliga höstdagar är det lätt att bli förtrollad av de brinnande färgerna på träd och buskar. 


Denna helg var dock inte så förtrollande (bilderna är tagna några dagar tidigare). 
Regn och rusk båda dagarna.


Förutom rödkål är 'färgad' i blomkål i limgrönt eller lila så läcker att ha i höstkrukorna också. 
Hos mig är de inte så lätta att hitta i mataffärerna dock. 


Löven gulnar å det finaste.


Sista (tror jag) buketten med dahlior är inplockad. 


Vad rik man känner sig när man kan ställa en maffig bukett från trädgården på matbordet så här en vecka in i oktober.


Stora uppackningen och sorterningen
Ja, och så är lökarna äntligen uppackade och sorterade. Tanken var att denna helg skulle bli stora löksättarhelgen. Men nope. Det satte regnet stopp för. Med utlovade minusgrader på fredag och kommande kyligare period, gäller det att ligga i för att få ner de små saligheterna innan dess.


Julrosor
Jag som inte haft julrosor i så många år (detta blir tredje) blev ju alldeles till mig i fjol när jag upptäckte knoppar i mitten av november och trodde att jag skulle få uppleva blommande julrosor till jul. Något som säkerligen skulle ha varit möjligt om det varma vädret skulle ha hängt i något längre. Nu kom dock snön 27 november och förhindrade det. Men pannkaka och makaroner. Vad skådade mitt högra öga när jag idag rensade växthusrabatten från sisådär några kilo nedfallna äpplen. Jo, julrosor på gång :-)) De lär troligen inte hinna blomma nu i höst. Men oj, vilka vårvibbar man får när man ser de små knubbiga och spirande knopparna. 


°°°
Här jobbas det på å det intensivaste med mitt spännande projekt som jag hintat om tidigare ;-)) Eller, projekt och projekt. Det vet jag inte om det är rätt att kalla det. Snart så, ska jag berätta om det skojiga.Höstvärme till er alla.
Ha det allra bäst trädgårdsvänner - hoppas ni haft en härlig helg!