fredag 30 november 2012

First, second, third...

Och fjärde så klart.  Idag är det storstädning här. Att man kan bli så glad av att få städa. Adventsstjärnorna är på plats och 'barnens' (snart 18 + 15 år....) adventskalender håller på att fiffas. DET är verkligen en tradition som inte verkar gå att avskaffa :-) Nåja. Med tuggummi, kola och en och en annan strumpa i paketen är den inte allt för krävande att få till och en ganska mysig tradition.


Adventsljusstaken är också på plats på köksbordet. En helt vanlig i plåt som hängt med i många år. Tycker egentligen allra bäst om adventsljusstakar där man har hederliga kronljus i. MEN. Det är också kul att göra någon mer fixigt arrangemang. Och det är det jag bjuder på idag.


Har använt allt från torkade fröställningar från trädgården, till torkade limesskivor, vide, brudslöja, vitmossa, scillalökar som stuckits på järntråd och en del grönt. I mitten en 'Plättar i luften' och runt om några Echeveria.


Träpärlorna gillar jag skarpt.


De hela limefrukterna är köpta färdigtorkade. Så snygga.


Skåpet som arrangemanget står på är ett av mina allra bästa superfynd. Inropad på auktion i somras för hela 90 kr. Jorå. Men jag har faktiskt haft lyckan att få göra flera liknande fynd genom åren. Många av våra möbler här hemma är auktions- eller loppsifynd. I skåpet förvarar jag vaser, ljusstakar och diverse plock. Behöver jag säga att det är knökfullt på hyllorna?! 


°°°
Nej, det här går ju inte. Dags att återgå till dammsugaren :-) 

Önskar er alla en riktigt God och Glad första Advent!


fredag 23 november 2012

Christmas feeling?


Än är det inte jul, men nästa helg är det tro't eller ej första advent. I avsaknad av både snö och tjusig frost har den där mysiga julkänslan inte riktigt infunnit sig ännu. Gjorde ett tappert försök att få liv i den genom att spela julmusik häromkvällen. Gick så där. Men, men. Jag vet att känslan snart kommer att svepa in i huset som en virvelvind. 
FÖR, jag bara älskar hela december


Julen är för mig alla sköna kvällar och mysiga aktiviteter hela månaden lång. Inte stress, julklappshysteri eller annat tråkigt. Utan att få sippa på en varm glögg en tisdagskväll i soffan framför en tänd brasa. Lyssna på julmusik och bara vara. Eller mysa runt på en julmarknad en söndagseftermiddag. 


Även om julkänslan inte riktigt infunnit sig börjar julpysslen locka. Torka citrusskivor, göra egen fågelmat, frysa islyktor och dekorationer (ja, just det går förstås inte riktigt så bra att göra nu, eller att använda ute i varje fall...) och allt annat.


Har börjat göra lite julfint ute. Det ska jag fortsätta med i helgen. Tror faktiskt att årets gran ska införskaffas redan nu. Låta den vara ute och pryda tills det är dags för den att komma in.


°°°
Alla bilder är från tidigare år. Men att återvinna är ju bra ;-)) Tiden till att fota just nu är knapp. Ja, eller till att blogga för den delen. Jobbar och står i med mitt lilla 'projekt' som förhoppningsvis är klart om några veckor. Ser fram emot det. I helgen blir det att skaffa gran, fixa lite utomhus, räfsa löv och sätta upp ljusslingor. 

Önskar er en go' helg kära vänner!
Hoppas ni får det riktigt mysigt med massor av adventsvibbar.


tisdag 13 november 2012

Playing with bulbs

Är glad att ingen i familjen är allergisk mot starka dofter om man säger som så :-) För nu är härliga hyacinttiden här. Fram till jul är det övervägande vita som känns bäst (no surprise), även om jag gillar många andra färger också. Men hur vackra är inte de blå och rosa hyacintlökarna... Måste alltid ha några bara för att färgen på själva lökarna är så ljuvlig. Några andra vars små lökar också är ljuvligt fina är blå scilla. Eftersom att det är superrea nu på höstens lökar passade jag på att köpa några påsar. Bara för att få leka med. De hade redan börjat gro i påsen. Har inte alls någon förväntan på att de ska utvecklas normalt och till slut blomma. Men precis så läckert spirande som de är just nu är alldeles, alldeles tillräckligt för att jag ska bli innerligt glad i själen av att få leka med dem. 


Än är det inte jul. 
Så lite rosalila höstkänsla blir så bra så :-)


Ja, och så tazetterna. Så fina i alla stadier. Först spirande. Sen med kort och behändig stjälk. 
Och slutligen med den där vältningsrisklängden på stjälken - men som också gör tazetterna så stilfulla att arrangera i höga urnor.


Vårlökar i kruka
Har en drös med påsar av diverse lökar som i helgen ska planteras i krukor. Har inte riktigt hunnit med mig där. Men det blir inga tulpaner i källaren i år. Nope. Tänker inte föda de små rackarns mössen med sådana gottesaker igen. No, no. Alla andra lökar låter de bli, men tulpanerna ger jag upp. Däremot ska jag göra ett försök att förvara dem på ett annat ställe i vinter. I källaren blir det narcisser framförallt, men också krokus och lite annat. Lekfulla tisdagshälsningar.
Ta hand om er i novembermörkret. 


måndag 12 november 2012

Lovely Holly

För något år sedan blev jag förtjust i järnek. Sådana man ser i engelska trädgårdar och kanske mest associerar med jul, men som är SÅ vackra året om. Jag började med att skaffa mig ett bollformat exemplar: Ilex meservae 'Heckenstar'. Testade om den skulle övervintra hos mig. Och det gjorde den. Så, sedan dess har det blivit en handfull plantor till. Ett av höstens nyförvärv är denna skönhet Ilex meserveae 'Casanova'. Titta bara så läckra mörkbrunlila stammar den har. Tillsammans med de variegerade bladen blev den genast en av mina favoriter.


Järnekens blanka och mörkgröna blad känns så friska i en annars insomnad höstrabatt. Helt klart ett fint alternativ till bollklippt buxbom. Bilden nedan är 'Heckenstar'. Har även skaffat mig några 'Blue Maid' som ska vara en mer kraftigväxande sort än 'Heckenstar' och tydligen kunna bli upp till tre meter (gissningsvis inte här uppe dock). Jag provar mig helt enkelt fram och ser hur de olika sorterna trivs och växer hos mig.


Syrenhortensian 'Limelight' har nu gjort sitt för denna säsong. 
Men oj vilken uthållig blomning den har bjudit på. 


 Än finns det höstfärger att bli glad av. Allt är inte bara brunt, torkat och vissnat. 


Den japanska järneken, som skaffades som test istället för buxbom som häck, blir det spännande att se huruvida den kommer klara vintern. Håller tummarna. Har även planterat ett antal bollklippta singelplantor av den i olika rabatter för ett bredare 'övervintringstest'. Lilla bilden ovan till vänster är en sådan liten bollklippt japansk järnek.

°°°
När snön och kylan försvann kom hösten tillbaka igen. I vanliga fall skulle jag ha passat på att springa ut små lediga stunder för att ta vara på de sista dagarna med barmark och 'grön' känsla i trädgården. Men, men. Har varit fullt, fullt sysselsatt med annat inomhus till sena kvällar den senaste tiden. Fast idag. I skarpt solsken tog jag mig några timmar. Skrotade runt i trädgården. Fotade lite. Pysslade. Och bara fyllde på. Med lust. Och det där viktiga andrummet. 

Önskar er alla en finfin vecka!
Hyacinter, tazetter och annat vinterskojs står i växthuset och väntar på lite andrumspyssel :-)
Det ser jag fram emot.

Ha det gott vänner.

fredag 2 november 2012

Grey weather requires light

Gråväder, gråväder, gråväder. Mulet och regn. Men ingen snö (tjoho...).
Minugraderna är som bortblåsta för stunden. Är så glad för det.


Men det är mörkt. Det tar alltid ett tag att vänja sig. Vissa år är det extra svårt. Tycker att behovet av ljusslingor är som allra störst nu. I höstmörkret. Blir så glad därför att det finns så mycket att välja bland nuförtiden. I januari någon gång har de sedan gjort sitt. Då vill man bara invänta det skarpa vårljuset med öppna sinnen.

Det kändes ganska annorlunda att plocka en blombukett (om än av tåliga kärleksört bland annat) när det var minsgrader och snö ute för några dagar sedan.

I äppelträdet har den permanenta ljusslinga (som aldrig tas ner) tänts för säsongen 
och inomhus har några plockats fram också.


Men framförallt är VM i att tända ljus just nu. 
Har precis varit och handlat storpack för att lägga i ljuslagret. 
Varde ljus säger jag bara.


°°°
Och så är glöggsäsongen igång här. Jag är en riktig glöggälskare. Så gott.
 Glögg hör senhösten till. Och väntan på julen, eller december. 
Hela december är en enda stor mysmånad. 
Å snart är vi där. Gosh. Men först är det dags för november.
En ganska mysig månad det också. Om man vill se det på det sättet. Och det vill man ju :-)
För. Novemberligt gråväder manar inte bara till att tända ljus, utan också till innemys.

°
I fina Lantliv Jul & Pyssel som finns ute nu är jag extra glad över att ha med ett DIY-reportage: 
Julkalas för fåglarnaLjusa helghälsningar till er alla!
Hoppas att ni höstmyser så det står härliga till och tänder massor av ljus.
Någon som smakat årets glögg förresten?