måndag 31 december 2012

Part two - Spring


Den tidiga våren, när grenarna fortfarande är kala men då tidiga vårlökar tittar upp, är både kittlande och helt underbar. Då, precis innan trädgården helt briserar i grönska och färger, är det lätt att känna sig trädgårdsglad. I våras hade jag snödroppar, krokus, julrosor och iris som blommande redan i slutet av mars. De första tulpanerna, de i varma rabatten, slog ut en vecka senare.


Första projektet: planteringsbänk
Våren var tidig och lovade mycket. Den visade sig dock bli ganska kall och långdragen. Ett av vårens projekt, en planteringsbänk, byggdes ihop delvis när det snöade (bild i mitten nedan). Lyckligtvis gick det ganska snabbt att såga till alla delar och skruva ihop. I slutet av april stod det klart. Ett planteringsbord som det kanske inte planteras så mycket på, utan mer fungerar som en avställningsplats för redskap. Den döljer också den fula vattenslangen och grunden på huset  och gör övergången från verandan till kanten på huset mjukare. Tidig vår ivrade jag också med min nya samling av auruklier. Lyckades tyvärr inte ta några bilder på dem i blom. Men det ska jag göra i vår.


Grönska
Grönska, du kära grönska. Den där skira limegröna färgen som bara kan upplevas tidig vår är himmelsk. 
Allt är så fluffigt och nytt. 


Det är från och med nu man önskar att man kunde jobba halvtid för att få vara ute i trädgården så mycket som möjligt. Man vill inte missa ett enda av vårens alla små och stora ögonblick.


Färgshow
När sen alla vårblommor och vårlökar slår ut på bred front. Ja, då är det bara att hålla i trädgårdsmössan. Vårlökar och allra främst tulpaner är väl helt oemotståndliga. Man vill bara ha hur många som helst. De senare åren har även glädjen i narcisser växt sig större och större hos mig. Tacksamt med dessa är ju att de troget kommer åter, vilket man inte kan förlita sig på att tulpanerna gör. Så heja narcisser!!! Har framförallt fallit för de vita och i ljusa pastellfärger.Några tulpanfavoriter
Årets favorit blev utan tvekan denna fransiga tulpan Cuban Night. En annan som ligger i topp på min tulpanlista sedan något år tillbaka, är Jackpot. Där hamnar även påfågelstulpanen Mary Ann, en tulpan som troget kommer tillbaka årligen. Sådana gillas extra mycket förstås.  En annan återblommande tulpan är långa, vita, vackra Maureen. Läste för länge sedan i en tidningsintervju att det är Ulf Nordfjells favorittulpan. 

Har namgett fler av mina tulpaner under etiketten Tulpaner, ifall någon är intresserad.


2013
I dag är det nyårsafton. Tänka sig. Tiden rusar. Här hemma städas det garderober och klädkammare. Vi försöker att ha mottot 'in med det nya och ut med det gamla' när vi rensar. Det lyckas stundvis :-) Men jisses så skönt att få detta gjort. Något vi behövt göra länge. Känns som en riktig bra start på 2013. Vilket är en ganska världslig sak förvisso att känna sig nöjd över. Det finns betydligt viktigare saker än att ha ordning och reda i sina garderober, men det är inte desto mindre tillfredsställande att ha det. Livet är många gånger inte lika lättsorterat som en garderob ändå är. Ett nyårsskifte är ett bra tillfälle att tänka på allt som man har att vara tacksam för. Något som är lätt att glömma bort i vardagsstressen. Kvällens skål här i familjen kommer därför att handla om det. Inte om löften, drömmar eller så. Drömmar är ändock viktiga och hos oss dröms det nog mycket. Men de har vi lättare att ha för näthinnan. Orden: 'Only dreamers make dreams come true' tycker jag stämmer så väl. 

Happy New Year!
Alltid lika spännande att kliva över tröskeln till något nytt.
Vill inför 2013 tillönska er Alla den största Glädjen, Lyckan och Trädgårdslusten!
I nästa del av årskrönikan blir det sommarlust. 

lördag 29 december 2012

Part one - A new year in the garden


Att påbörja ett nytt år i trädgården är som att högtidligt och med stor förväntan öppna en vacker port. När vintern är som kallast, snörikast och mörkast börjar det. Det nya. Många är vi som ivrar med våra drömmar, planer och förberedelser. Precis nu. När trädgården sover. Det klickas och tummas i frökataloger och bildarkiven gås igenom. Och precis nu är det så fint att summera året som gått. Personligen vet jag nästan ingen trevligare läsning än just årskrönikor eller dagböcker från någons trädgårdsliv. Trots det har jag aldrig själv lyckats med att sammanfatta mitt trädgårdsår i skiftet från ett år till ett annat. Tänkte därför att jag skulle göra ett försök. Kanske mer tankar än konkreta händelser. Först ut är vårvintern.

Bild tagen i England i februari.

Känslor kring snö
Även fast snö både är exotiskt, gör det ljusare ute och är vackert, finns det inte något så påfrestande som snö. Rent praktiskt är snön förstås bra för växterna. Bättre skydd går knappast att få. Växthuset måste dock ses över extra mycket, speciellt taket. Men det är ok. Det jobbiga är att trädgården helt försvinner under snön. I månader. Att prata om att vintergröna växter skänker glädje och grönska på vintern är nästan ett skämt här uppe. Höst och vår absolut. Men väldigt sällan under vintern. Man får ha tur om man kan se några konturer överhuvudtaget i trädgården annat än av träd. Nåja. Även om vi fått massiva snömängder flera vintrar de senaste åren, inträffar förstås motsatsen emellanåt med lite snö. Och då är det fint med vintergrönt :-)  Jag ska erkänna en sak. Inom mig bor det två drömmar: den första är att någon gång få bo på landet. Nära skogen och naturen. Den andra är att någon gång få bo längre söderut där vintern är mildare. Mindre snörik. Eller rent av snöfattig. Har upplevt så mycket snö i mitt liv att dosen är fylld med råge. Men. Nu bor jag i snörik del av vårt land och då får man som trädgårdsälskare anpassa sig. Göra det bästa man kan för att få utlopp för sitt trädgårdsivrande även när vädret eller säsongen inte är gynnsammast. Att skapa sig vårkänsla fastän det finns risk för snöfall exempelvis. Vill man så vill man tänker jag.


Vårtecken
När vintern äntligen ger vika och vårluften sveper in och tar kommandot är det som att proppen går ur. Startknappen aktiveras för årstidsskifte och vårtecknen börjar dyka upp. Träd och buskar grönskar. Gräsmattan skiftar färg. Våren har kommit. Det behövs inte mycket för att man ska ta några glädjeskutt.  Ett enstaka bladutstpring eller en knopp kan få en att le stort en hel dag. Jag är så glad över min extra varma rabatt som normalt sett är både skyddad och varm, men som också har en fjärrvärmeledning passerande igenom sig. Här tittar de första tulpanerna upp tidigt, tidigt. Lycka.


Att första blåsippan i våras kunde ses redan 17 mars kändes mirakulöst och gjorde mig innerligt glad och sprudlande energirik. Jippie. Våren var här. Och extra tidigt. Jag trodde nästan inte att det var sant. Sen blev det förstås som det blev med värmen. Men det började bra.


Magin med sådder
Ett av trädgårdslivets allra trevligaste sysslor är att dra upp egna plantor. Det går inte att komma ifrån. Det är klart att det är en smula pyssligt och kräver ett visst mått av passande, trixande och engagerande. Men det är en del av tjusningen. Och att det sker på den tiden av året när trädgården inte riktigt vaknat till liv eller rent av sover. Att man får börja med trädgårdslivet redan då. Själv har jag inte så stort tålamod med odlande i växthuset under sommaren. Då vill jag fokusera på att vara ute i trädgården. Men på våren. Då bor jag nästan i ute i växthuset alla lediga stunder.


Platsbrist
Ett växthus blir snabbt för litet. Jo. Så är det :-) Även fast jag valde ett något större växthus när jag skaffade mitt (tyckte jag då), insåg jag ganska snabbt att jag skulle ha behövt ett större. I våras kom jag på en ganska fiffig lösning på den uppkomna platsbristen. För att avlasta växthuset på våren, skaffade jag mig ett enkelt litet enkelt växthus i plast som byggdes upp på verandan. Där fick alla dahlior bo och en hel del av frösådderna. När allt var utplanterat monterade jag ner plastväxhuset igen. Precis som i 'stora' växthuset använder jag en liten värmefläkt för att hålla temperaturen.


Solen
De där tidiga vårdagarna. När solen inte bara lyser utan också känns varm, är speciella. Då är det som att det sista inom en tinar upp och man vill bara flytta ut omedelbums. Plocka fram dynor och möbler för att få börja leva uteträdgårdsliv till fullo. Rabatterna grönskar och lovar mycket. Men ännu har trädgården inte  exploderat i sitt vårfyrverkeri. Snart kommer belöningen för alla lökar som sattes på hösten. Snart. Under tiden pysslas det med sådderna och de sista löven räfsas ihop. Jag gillar att räfsa löv. Det är ren meditation. På samma sätt som det är att vattna. Man gör något monotont, samtidigt något som ger resultat och är betydelsefullt. Och det viktiga. Tankarna kan sväva fritt under tiden. 


°
I kommande del blir det vårfrossa.

Varmaste helghälsningarna!


torsdag 27 december 2012

Sleeping greenhouse

Granen har torkat. Det gjorde den i och för sig redan andra dagen inomhus. Julmaten är snart uppäten. Det smaskas på julgodis hela dagen lång. Och jag har en hög med trädgårdsböcker jag fick i julklapp som håller på att läsas. Beskärning, skadedjur, växtsjukdomar och komposteri är ämnena. Bara intressanta saker hihi.... En intensiv period i december kulminerade i en mysig julafton och nu har det varit några riktigt sköna och lugna dagar. Passade på i dag att kika in i växthuset. Det sovande. Rester från höst- och julpyssel ligger i drivor på bänkarna. Ganska mysigt faktiskt.Här har det snöat näst intill varje dag den senaste tiden och snömängden är overklig.
Men just i dag visade sig solen. Härligt.


I växthuset ligger och hänger också torkade sommarminnen. Jag brukar försöka komma ihåg varje sensommar att torka några dahlior, solrosor och ringblommor.


Det gäller att skörda när de är som finast. Här är några bilder från ett tidigare år då jag hann med mig att torka betydligt fler färgrika blommor än i år. Fler bilder HÄR.


 I år blev det även annat torkat eller sparat också. En hel del fröställningar bland annat.


Lin, blodtopp, allium, solros, purjolöksblommor, syrenhortensia, kvistar med aroniabär, kärleksört, olika slags gräs och mycket mera.


En av julens roligaste är fröfrossan. Eller hur! Går inte att motstå. Det tar bara ett tag innan man kollat igenom alla firmorna och bestämt sig haha.... Men. Den första fröbeställningen är faktiskt skickad. Check. Nu är det bara resten kvar.


Jo, granen torkade som sagt redan andra dagen snöpligt nog. Ja, ja. Den åker nog ut i dag eller i morgon. En eternell till gran kan man vara utan. Julkänslan finns kvar ändå. Även om den ganska hastigt nu avtar för att ge plats för vårkänslor. 


Fick en fin vit julaftonsbukett med amaryllis och nejlikor. Den passar så bra nu när den största röda julboomen är över och man börjar snegla mot våren.


°°°
Såg ett mysigt program på tv häromdagen: Trädgårdsapoteket - Jul. Ett pyssligt och roligt program där det gjordes handkräm, dekorationer, drycker, brygder och allt möjligt baserat på gröna ingredienser från trädgården eller naturen. Finns på svt play om ni missade det. 


Med önskan om fortsatta lugna och sköna juldagar trädgårdsvänner!

Ta hand om er.