tisdag 31 december 2013

Happy New Year

Mellanlandar som snabbast hemma innan det bär iväg till Stockholm över nyår. I farten rensades den mesta av julen ut. Är glad att jag frossade loss på amaryllisar tidigare. Nu är det stängel nummer två som tittar fram på flera av dem. Amaryllis, speciellt i de mildare tonerna, är så mycket mer än en julblomma och minst lika fin i vårfönstret - eller hur! Nu går vi in i de gnisslande buktternas tid, lökar i kruka och vårljus. Jaaaa….. Ser verkligen fram emot att få komma hem igen. Till en ny tid. Då det anans, spiras, längtas och vi går mot allt grönare dagar.



Önskar er alla ett riktigt
Gott Nytt Trädgårdsår!
Fyllt med glädje, stor lust och klorofylliga dagar i överflöd.
Snart är vi i gång igen :-)






fredag 27 december 2013

Seedlings

God fortsättning kära trädgårdsvänner! Ett av julens stora nöjen är sannerligen att lusläsa frökataloger och skicka iväg de första beställningarna. Jag vet inte varför det är en sådan viktigt sak för mig att göra just under juldagarna. För jag börjar inte med några sådder egentligen förrän i mars, så det är inte bråttom på något sätt. Det är nog en markering att ett nytt trädgårdsår är på gång. Att drömma sig fram i tiden. Ett par beställningar är skickade och några till är på gång. Det går oftast ganska snabbt tycker jag att bestämma sig när man väl börjar. Zinnia är en blomma som är svår att vara utan. I somras var det märkbart hur väl alla zinnior trivdes med större blommor än någonsin.


Provade på snygga Queen Red Lime som hamnade direkt på favoritlistan. 
En annan fin, lägre zinnia jag provade var 'Aztec Burgundy Bicolour'.


'Cherry Brandy'
Favorit för andra året i fjol var sommarrudbeckian Cherry Brandy. Fick till och med en planta som lämnades kvar i rabatten att övervintra. Lämnade därför alla plantor i höstas för att se om det var endast var en lycksam engångsföreteelse eller om det verkligen går att få den att övervintra i rabatten. Lovar att återkomma till våren med besked om det fortsatta testet.


Prydnads/Blomstermorot 'Dara'
En annan ny favorit är prydnadsmoroten Daucus carota 'Dara'. Jag beställde mina fröer från en holländsk firma i fjol. Roligt att se att den nu finns att få tag hos bland annat Rara Växter, Plants of Distinction och Weibulls (men här bara för yrkesodlare) som alla har den som frönyhet i år. Den tar lite extra tid på sig jämfört med andra sommarblommor, men när den väl kommer igång är den ljuvlig. Plantorna är stadiga med dilligt bladverk och blomkronor i varierande nyanser av mild och finstämd rosa. Jag satte plantor blomsterlådor i köksträdgården och i krukor, men också i rabatterna. Och det är just där jag tycker dem blev som allra finast. 


Tillsammans med andra växter som rosor exempelvis. I rabatterna har jag provat att lämna kvar plantorna. Man vet aldrig. Den ska kunna gå att övervintra i gynnsamma lägen om man har tur. Gissningsvis inte så långt upp som jag bor. Men man vet aldrig. Det känns dock som att det skulle kunna vara en växt som skulle kunna göra det. Återkommer i frågan :-)


Axnepeta, Nepeta nervosa, 'Pink Cat'.
En annan ettåring som övervintrar (hos mig i varje fall) är Axnepeta, Nepeta nervosa, 'Pink Cat'.  I fröbeskrivningen står det att den kan övervintra om den täckes.  Det har jag aldrig gjort och den övervintrar ändå. Uppdatering: har hittat andra fröbeskrivningar där det står att den är flerårig. Topp!  Den blir bara större och finare för varje år. Har den i min mormorsrabatt där den på ett mycket fint sätt vävt in sig bland rosor och aklejor. 


Jag kan verkligen varmt rekommendera den som en fin underplanteringsväxt i en romantisk plantering. 
Den sköter sig helt själv och blommar länge. Frö finns hos Nelson Garden.


Prins Gustavs Öga 'Pennie Black' 
Prins Gustavs Öga 'Pennie Black' är bara så söt att det varje år blir en eller ett par fröpåsar av den. Det är skönt med sommarblommor som inte behöver fördrivas. Just Pennie Black brukar jag dessutom så i minst två omgångar.


Plantago major 'Rubrifolia'
Det rödbladig grobladet Plantago major 'Rubrifolia' blev en positiv överraskning i fjol. Lätt att så och så snygg. Jag planterade alla plantor som blev av fröpåsen i en kruka där de fick vara hela säsongen. Sen delade jag på plantorna och planterade ut i rabatten. Verkligen en tacksam växt att ha i kruka (tror säkert att den skulle övervintra i kruka). Förstås blir bladen som rödast om läget är soligt och mindre röda i ett skuggigare läge. Frö hos Rara växter.


Har märkt att en del ettåriga nejlikor lätt övervintrar i rabatt och i kruka. På övervintringstest just nu är denna rysligt fina och effektfulla Heddewigsnejlika 'Black and white Chianti'


Jag skulle ljuga om jag sa att de inte kliar i fingrarna att få sätta igång med 2014 års sådder. Men än är det inte dags för det. Allt har sin tid. Innan dess ser jag fram emot att börja ta fram krukor med vårlökar från källaren. Förhoppningsvis har mössen hållit sig ifrån att kalasa för mycket på dem. Sist jag tittade till dem såg det bra ut i varje fall.


°
Känner att jag skrattar fortfarande. Igår var vi och såg 100-åringen. Vilken underbar film.
Hoppas att ni har haft det skönt under julen!
Tack för alla rara julhälsningar.
Nu väntar nyår runt hörnet. Vi har slagit till och bokat in oss på Skansen vid tolvslaget. En ganska kul grej faktiskt. 
Har gjort det en gång tidigare, för 20 år sedan. Först blir det nyårssupé förstås. Och så konsert på Berwaldhallen på nyårdagen. Känns högtidligt hihi.... Kul att få med sig ungdomarna på trippen.

Varma julhälsningar,
Hoppas inte pralinerna är slut än... :-)



måndag 23 december 2013

Merry Christmas


Så, det blev en grön jul i år ändå. Faktiskt inte mig emot egentligen även om en gnutta frostig snyggsnö i trädgården hade varit fin. Men, just nu spelar det inte så stor roll för vi har lämnat regnet och rusket för ett par dagar och styrt kosan mot pudrigt vinterlandskap på vägar kantade av ståtliga renar för att fira jul hos svärmor. Först var det glashalt och ganska läskigt. Men sen, förvandlades allt till ett Disneylandskap med glittrig snö på varenda liten gren. Precis som det ser ut i sagoböckerna. Och lämpligt nog dök det upp ett tjugotal renar som gick och stökade och bökade för att hitta mat under snön längs vägkanten. Vilken upptakt till julen vi fick där. Det var bara en tomte i grå vadmalskläder som saknades för att julkortsvyn skulle bli komplett haha...


Nu väntar dagar med god julmat, myskläder, promenader, djupdykning i böcker, kortspel, sovmorgnar och kanske en film eller två. Året närmar sig sitt slut, men än är vi inte riktigt där även om det har vänt och ljuset är på väg tillbaka och vi går mot  ljusare tider. Lovely!


Önskar er alla en riktig God Jul!
Med tid för paus och pralinätande :-)
Ta hand om er. 


onsdag 18 december 2013

Lovely winter days

Nu är det fina dagar. En hel del sol. Bara några få minusgrader eller till och med plus emellanåt. Frostig lätt snöig mark och perfekt i största allmänhet. Det är inte alla år det går att  sitta ute och fika precis innan julafton utan att ha rustat sig med trippla lager långkalsonger, dubbla ullstrumpor och de tjockaste vantarna :-). Men i år går det. Närmast framför fötterna när man sitter på bänken kan man se julrosor med sprickfärdiga knoppar. De kommer antagligen inte slå ut just nu eftersom att det är för kallt. Men det är mysigt att bara se kunna se dem i knopp också.


Har hängt upp 'gardiner' av vanlig juteväv i växthuset. Blev toppenbra. Tycker så mycket om att kunna smita ut i växthuset vintertid för att pyssla och få trädgårdstid. Tiden går snabbare än man tror trots allt och om bara någon månad är det dags för frösådder. Har redan börjat bläddra i katalogerna.


Eftersom att det nästan är barmark går det så bra så att gå runt i trädgården. 
Minnas, längta och njuta av tiden nu.


Här och var sticker det upp gröna fräschingar. Så tacksamt nu när man verkligen kan se allt.


Det blir nog fika ute i morgon igen på bänken tror jag bestämt. 
Det blir mycket jobbtid inne framför datorn nu. Skönt att få komma ute en stund.
På med ett par överdragsbyxor bara så :-)


°
Garden flow Shop
Nu är det halva priset på alla mumsiga teer fram till 31/12.
Erbjudandet hittas HÄR



Ha det allra julebäst!


fredag 13 december 2013

When the storm Ivar…

…levde om som mest höll jag till i växthuset (!) Vid varje större knak och brak var jag beredd att springa ut för att undvika att hamna i ett glashaveri. Iiiii… Galet kanske. Men ja, en liten storm kändes inte som ett hinder när jag fått för mig att röja upp och göra en gnutta julfint.

Små ljus - finns i massor av färger - hos Garden flow Shop: HÄR
Mini terrakottakrukor hos Garden flow Shop: HÄR

En av de växter jag brukar köpa på höstrean är sockertoppsgranar. Har flera ute året om i kruka. De är verkligen lätta att klippa och stamma upp. Denna söta är nyköpt dock. Kuddmossa i botten med lärkkottar och taklök i skarvarna.

Fat med hög kant hos Garden flow Shop: HÄR

Det blev några jultulpaner på lök också. Dyra som sjutton. Men fina. 
Ser fram emot att börja ta fram de egna lökarna om några veckor. 


Pimpad kruka med taklök
Gamla julgransstaken med spjut, så att den lätt kan stickas ner i en kruka, är avdammad och framtagen. 
Petade ner lärkkottar i en kruka med taklök för att pimpa till den där det var tomma hål av intorkade rosetter. 
Och så i med julgransstaken.


Den ständiga utmaningen fortsätter. Att försöka ha någon slags ordning. 
Och fint och mysigt. I ett alldeles för litet utrymme. Det är historien om mig och mitt växthus.
Men så glad jag är för att jag har ett. 




HÄR kommer du till erbjudandet.


Glad Lucia!
Skönt att stormen är över. 
Det blev inget större missöde hos oss. 
I kväll ska jag krypa upp i soffan och tända en brasa. 
Inte något röjande i växthus :-) 


fredag 6 december 2013

And then came the snow

Tjoho. Sedan igår kväll har det snöat 30 cm här. Med ungdomarna i skolan och man på jobbresa i Asien har det blivit skottning på agendan idag. En agenda som fick styras om kan man säga till att anpassa sig efter situationen :-) Vi har mycket att skotta och det är svårt att använda snöslunga då snön behöver styras bort från gårdsplanen. Utan att överdriva innebär ett sådant här snöfall skottning för en person i ca 6 -10 timmar. Maken gör det snabbare. Men för mig och ungdomarna gäller den tidsberäkningen. Hade gjort i ordning ett gottebord vid entrén fylld med diverse våningsfat, söta krukor, lyktor och ja sådant som är mysigt att se på. Det mesta är nu på framtining i växthuset haha…. men lite grann gick att sopa av bara. Jag ger mig inte och tänker inte plocka undan piffet bara för att snöar och vintern kommit på riktigt. Min lilla handsop används flitigt på vintern. Och så fick den premiäranvändas, förra årets bästa köp i redskapsväg för min egen del: takskyffeln till växthuset. Förut balanserade jag runt på en stege. Nu går det på 5-10 min ståendes på marken. Topp helt enkelt. 


Hyacinter är bara för söta och det går inte att låta bli att ha någon ute också tycker jag. 
Oftast brukar jag låta dem slå ut först innan jag tar ut dem.
Men även en i knopp är fin.


Smart krans med koppartråd
Här kommer ett supertips, tycker jag själv i alla fall. Och det är att göra en enkel krans som man lägger på en kruka, urna eller stort fat. I mitten kan man sedan ställa ner en växt eller kvistar, ett ljus eller vad som helst egentligen. Snyggt och flexibelt. Växten eller vad man nu har i mitten går att byta ut och kransen kan förstås hängas eller ställas om man inte vill ha den i krukan. Kransen gör att det ser 'fyllt' ut och några sidoväxter eller annan fyllnad behövs oftast inte. Denna krans är gjord av ädelgran och lindad med koppartråd. Jo, jo…. Ska det vara fint så ska det. Har lindat tråden luftigt flera extra varv på ett synligt sätt för att det blir så vackert. Koppartråd is it! Min hittade jag på Jula.

Zinkfat på fot hos Garden flow Shop: HÄR

Snabbfixad ljuslykta
Har man en liten glascylinder är det lätt att göra en ljuslykta. 
Har sparat flera stycken från ljuslyktor som kasserats. 
Så fin att ställa på en kruka.


Näe, nu är det dags att rädda några saker som fått stå framme fram tills nu eftersom att det varit snöfritt. Ska pulsa mig ner till köksträdgården bland annat och hämta mina bambubänkar som är så fiffiga att ha på vintern eftersom att de är lätta att flytta runt när man behöver skotta. 

Ljuslyktorna överst till vänster hos Garden flow Shop: HÄR


Mycket snygga att sticka ner en kvist i.


Varmt välkommen till lagershopen i morgon lördag 7/12 mellan 12-16! 
Bästa julklapparna i stada...

Lagershopen ligger på Ågatan 5 i Sundsvall.


Ah. Hörde sonen i dörren precis. 
Då får jag sällskap och hjälp med resterande skottning. 
Lovely.
Hur har ni det med Sven?

Önskar er alla en skön II:a adventshelg!


måndag 2 december 2013

Monday mix


Även fast jag ganska tidigt smög igång med julens blommor kom inte adventsstjärnorna upp i fönstren förrän i går kväll. Men nu så är jullådorna hittade och stjärnorna på plats. Det var inte mycket av pyntet jag kände något särskilt för i år så lådorna är undanstuvade igen. Håller på sedan några veckor tillbaka att successivt rensa mig igenom huset. Ni vet, städar skrubbar, skåp, små förvaringsgömmor, pärmar, prydnadssaker och allt mellan himmel och jord. Så skönt det är. Det är nog därför lusten för julpyntet jag brukar tycka om inte är så stor just nu. Men pynt är ändå kul - så vi får se vad det blir i granen och så. Amaryllisfröjden fortsätter och här en favorit just nu. Den stabila gröna glasskålen hittade jag på loppis häromveckan. Kvistar från syren, nötter och en stor echeveria i den.

Metallstjärnor hittas hos Garden flow Shop - HÄR

Färdiga kransstommar är väl toppen om man inte har tillräckligt med grönt material att tillgå eller om man vill spara tid. Bara att dekorera. Eller inte. Denna gjorde jag förra året av en en köpt buxbomstomme. Har en sådan tur just nu i varje fall att jag har några påsar enris som ska få bli ett par kransar vilken dag som helst.


Men hur snyggt är det inte med kvistar av korallkornell. 
Har i flera år tänkt att jag ska plantera ett buskage någonstans. 
Bara för att kunna klippa ifrån. 
Ska bara hitta en bra plats för det...


I dag singlade det ner några snökorn som lade sig som ett tunt frostigt täcke på marken. Den tidigare frosthinnan försvann för en vecka sedan. Vackert att den är tillbaka. Det stora planteringstråget (som har en lämplig stor spricka i botten) är fyllt med grönt och vitt och är fortfarande fin. De små julrosorna nickar och reser på sig efter dagstemperatur. Njuter varje dag man kan se allt. Tids nog kommer snön. 


I morgon ska här plockas reda på resultatet av de senaste dagarnas blåst. 
Det ligger krukor, korgar, växter, kvistar och piff spridda överallt :-)

°

Julkänslan är precis så där lagom mysig just nu. Blommor, dofter, lussebullar, pepparkakor, glögg, tända brasor, julmusik, slöa tv-kvällar, massor av lyktor och inte så många måsten egentligen. Älskar det. Fönstren är oputsade, inga julgardiner är uppsatta, det blir inte mycket bakat (men det viktigaste) och det mesta av pyntet kommer inte att tas fram (= lättare att städa undan julen sen). Bäst helt enkelt. Det fanns en tid när jag yrde omkring i hög hastighet för att hinna med 'allt'. Och det ÄR underbart att ha femton sorters kakor i frysen och ha hela huset juligt piffigt, bjuda på stora kalas, skaffa uttänka och smarta julklappar, skicka julkort och ja, allt annat som kan läggas till listan över trevliga juligheter. Men det är skönt att kunna släppa det också. För att få luft. 


Måndags-julmys-hälsningar, 

Lussebullar har jag lyckats baka redan så kvar är pepparkakorna.
De två oumbärliga bakverken i juletid (som man absolut inte behöver baka själv förstås). 
Brukar alltid köpa färdig deg till pepparkakorna. Japp. 
Men. I år känner jag mig mogen och har lust att göra egen. 
God tillgång på luft är receptet för den lusten.

och ta hand om er!