fredag 27 juni 2014

Tusen Trädgårdar 29 juni

Hej svejs i sommaren! Hoppas ni har det bra. Jag spenderar min mesta tid just nu ute i trädgården, vilket jag gissar att jag inte är ensam om att göra. Vädret är väl inte det bästa och finaste sommarvädret... så det blir till att bylsa på sig mest jämt för att inte frysa. Men, men. Tror fortfarande på att det kan bli en toppen sommar med värme som räcker och blir över. Eller hur! Rosorna står i startgroparna för att slå ut, de tidigaste har redan gjort det. Saknas lite värme bara. Precis just nu i dagarna fixas det och donas här inför helgens trädgårdsbesök: Tusen trädgårdar på söndag och ett gruppbesök på lördag. Ska bli såå roligt. Håller tummarna bara för vädret ska bli så bra som möjligt. Som det ser ut nu verkar det bli  en gnutta ostadigt. Hoppas innerligt på uppehåll i varje fall och i drömscenariot SOL :-) Det har varken blivit särskilt mycket fotande eller bloggande sista tiden, men i kväll fick jag ett ryck och tog lite bilder. Ska samla ihop lite bättre sen och visa det senaste projektet i ett eget inlägg. Lite av det kan man se på de första bilderna.


Varmt välkomna till trädgården på söndag!
kl. 10 -17

Det kommer finnas hembakat ekologiskt fika och så klart är shopen öppen, där det just nu finns en del finfina växter också. 
Har precis fått hem en ny leverans av Haws vattenkannor dessutom med flera modeller som inte är upplagda i webshopen ännu.

Adress och information kring parkering: HÄR

/Charlotte




onsdag 18 juni 2014

The white border

När den Vita rabatten kom till var tanken att den skulle vara vit som namnet får en att associera till. Ja, så fiffigt tänkte jag att det skulle vara :-) Eller att den åtminstone skulle vara till övervägande del vit och toner av vitt och cremegult med endast enstaka inslag av lila/aubergine och blek rosa. Ganska snabbt blev de där enstaka inslagen inte bara enstaka utan betydligt mer än så. Och så har det fortsatt. Därför tänkte jag försöka hitta på ett nytt namn. Inte för att det spelar någon roll egentligen. Fast det är ändå ganska roligt och praktiskt att ha 'fiffiga' namn på rabatter och platser i trädgården. 


De cremgula smörbollarna blommar så fint. 


Och den gulbladiga hässlebrodden som jag sådde förra året är jag mer än nöjd med.


Och så höstsilveraxet. Så snygg hela säsongen. Har inte haft höstsilverax så länge i trädgården. Tror det här är tredje året bara. Första året var plantorna så små, så små… Hade snålat och köpt miniversioner. Men nu så, har de växt till sig. Kompletterade också med ett stort exemplar förra sommaren som står i rabatten mitt emot denna.


Bakom hela vita rabatten går det en liten grusgång för att jag ska kunna komma åt från båda sidor. 


Eller om man vill ta sig en snirklig promenad. På andra sidan rabatten och den snirkliga grusgången blommar nu för fullt Finlands vita ros. Härlig doft den har också. Den växer längs kanten på muren som går där och revar sig fram vilt och galet. Gillar! Här finns också några små planteringsöar med växter för att låta rabatten bölja fram på båda sidor om grusgången.


Rabatten har ett milt skuggigt läge så de riktiga soldyrkarna lyser med sin frånvaro. Har en ros planterad precis där solen lyser mest. Jag är riktigt nöjd med rabatten som tillsammans med de andra nyare rabatterna ger en begynnande helhetskänsla som funnits på planstadiet i många år. Ni vet i 'Generalplanen' hihi…



Nu saknas bara värmen. 
Längtar efter att rosorna ska börja slå ut. 
Och det lär de väl göra bara det kunde få bli varmt någon gång.

Men oj….. vad mycket ohyra det är på ALLT nu. 
Måste verkligen ut och försöka ta tag i de värsta angreppen. Usch och fy. 


Hoppas ni har det varmare än här!

/Charlotte



tisdag 10 juni 2014

Cutiest tulip this year

Är utan tvekan den botaniska Tulipa Clusiana 'Lady Jane' som är en ny bekantskap för mig.


Blomman, som till övervägande del är vit med inslag av en mild blekröd strimma, vill jag nästan känna på varje gång jag går förbi. Vet inte varför faktiskt. Men det är något med formen, färgerna och den skira uppenbarelsen som gör att jag vill klappa den, eller hålla den i handen.


Den kommer definitivt att ingå i min plan som går ut på att utöka andelen återblommande vårlökar. 
För Lady Jane ser jag gärna i fler rabatter.


Nu är det bara fragment kvar av alla tulpaner. Den senaste tiden värme och omväxlande skyfall har skakat om i rabatterna om man säger som så. Lady Jane håller sig dock fin. Den slog ut sent eftersom att den står i en skuggig och kall rabatt.

°
Här är det studenttider i familjen. Det är först när barnen blir så gamla att man når till sådna hållpunkter som man inser hur gammal man är själv… Nåväl. Jag har aldrig haft någon åldersnoja. Och inte nu heller. Men, man blir varse om  t i d e n. Jag lär gråta på fredag med plakatet i handen när vi står där och väntar in vår studentska. Vi har fått order om att stå nära hennes barndomskompis föräldrar i folkmassorna så att de kan få dela ögonblicket tillsammans.


Ta hand om er - hoppas att ni njuter av sommaren!


/Charlotte 




söndag 8 juni 2014

Garden Weekend

Egentligen borde de inte trivas bra alls i de ganska trånga krukorna. Men uppenbarligen fungerar det att  ha rhodendendron även i mindre krukor, trots att rötterna knappast har det luckert runtomkring sig. De är inne på sitt tredje år i krukorna som står ute året om. Nu har jag inte tänkt att de ska få växa där för evigt, utan bara tills jag påbörjar 'roddisdelen' i trädgården. Vilket är precis på det ställe krukorna står. Kanske, kanske påbörjar jag utgrävningarna i sommar. Vi får se hur det är med grävarlusten då. Jag gillar verkligen rhodendendron, framförallt vita, ljusrosa, cremegula, mörkt lila och liknade färgtoner. Min plan är att försöka få till en 'roddisskog' som kommer innehålla andra växter också, men mestadels olika rhodendendron. 


Tulpanerna är fortfarande fina även om det går snabbt utför nu.


Även alla penséer är fortfarande fina. De är rent av som allra finast nu, precis som de brukar vara när det börjar bli dags att byta till sommarblommor. Hälften är utbytt, men hälften kunde jag inte med att ta bort ännu. Som de vita i tråget. Några dagar till får de vara kvar, men sen finns det inte någon återvändo. Behöver krukorna till sommarblommorna. Visst kan man klippa ner dem för att få en fin återblomning. Men, nu är lusten för sommarblommor större!


Efter mycket om och men har den smittade buxbomcirkeln äntligen grävts upp. När jag fick buxbomsjukan för några år sedan på nyinköpt buxbom smittades en av mina gamla buxbomhäckar (har en kvar som verkar osmittad, den vid växthuset). Det dröjde två år innan sjukan visade sig på den gamla häcken. Jag har tvekat in i det längsta eftersom att den övervägande delen fortfarande ser frisk ut. Men den sjuka vissnade delen har sett helt bedrövlig ut sedan förra sommaren och jag vet ju att förr eller senare så sprider det sig. 


Lätt med bra kantskärare
Nu i varje fall är den puts väck och en ny rabatt har uppenbarat sig :-) Den kommer jag troligen att kunna fylla med egna sådder, delningar och växter jag redan har. Som jag känner nu blir det inte någon ersättning för buxbomen som jag tänkte från början utan det blir en vanlig rabatt med plåtkanter runt. Det blev en viss ändring av formen och så utökades storleken något. Jag använder alltid en kantskärare för att skära ut i gräsmattan och för att få en skarp kant. Kan verkligen rekommendera kantskäraren som finns i shopen. Har precis fått hem en ny leverans av den. Hittas HÄR. Den är också mycket bra till att dela perenner med och eftersom att bladet är rundat går skäret lätt. Jag använde även kantskäraren för att överhuvudtaget få upp buskarna genom att skära loss dem.


°
Vilken helt sagolik trädgårdshelg det är, med skönt väder och massor av tid.
Kan inte bli bättre.
Hoppas ni har det bra också och dansar runt i trädgården!

Glad söndag!

/Charlotte


torsdag 5 juni 2014

London's oldest Botancial Garden


Heter Chelsea Physic Garden och grundades 1673 som 'Apotekarens trädgård'. Ligger endast några minuters gångväg från parken där Chelsea Flower Show håller till. Och på promenaden dit passerar man förbi två av Gordon Ramseys restauranger upptäckte vi. Ja, denna lilla söta pärla kan jag varmt rekommendera att besöka. Trädgården är inte stor, men helt söt där den ligger omgiven av bostadshus. Det finns ett café/restaurang och en liten shop också. De guidade turerna är gratis. Närmaste tunnelbanestation är densamma som till CFS: Sloane street. Därifrån en kortare promenad. 


Så kul med insektsholken som är gjord av en bok med skyddande plexiglas. 
Det fanns massor av sådana upphängda i trädgården.


Ett besök här har stått på min 'besökslista' i många år nu. Nu kan jag sätta check i kanten. Men nästa gång jag är i London kommer jag gärna tillbaka för en stunds avkoppling, fika och lite mysig shopping. Extra roligt är det att butiken säljer frön insamlade från trädgården. Och det kunde jag förstås inte motså och köpte med mig två påsar av Athamanta Turbith. Finns inget svenskt namn vad jag förstår.


Växthusen var ljuvliga med gammeldags bord av gjutjärn.




Glad nationaldag alla gardenlovers!

Själv var jag laddad här i eftermiddag att 'tokjobba' undan en del roliga saker i trädgården trots värmen, den härliga…. Men vad händer… Jo, värsta regn- och åskvädret drog in. Jag hoppade raskt in igen och kröp ner i soffan istället med en filt. Snopet,  men ganska skönt ändå.