söndag 27 juli 2014

In bloom

Två svävande favoriter just nu: 
Liljan Tiger Babies som har en makalöst len aprikos färg, här tillsammans med den läckra dilliga prydnadsmoroten.


Och, klematisen xxx i blekt violett med gröna strimmor.
(hittar inte etiketten just nu….)
Så snygg med sin fyllda blomma att jag nästan blir knäsvag.


Nu blommar så mycket att man inte riktigt vet var man ska titta. Mycket i starka färger, men en hel del också i diskreta vita och cremegula toner. Skönt att ha båda två. Färg för att man blir så glad och de lugna nyanserna för att de just är lugna, diskreta och inramande till alla färger. När jag började skaffa mig rosor ökade färginslagen i trädgården. Innan hade jag varit mer återhållsam. Men då, när rosenlusten ramlade över mig, blev det omöjligt att fortsätta på den linjen. Det finns ju så mycket fina växter man bara vill ha :-)


Här har vi ännu inte begåvats med vare sig oväder eller något regn. 
Hoppas i varje fall på det senare inom en inte allt för lång framtid…
Men jag klagar inte på solen. Nej, nej :-)

/Charlotte



fredag 25 juli 2014

Rosengården


För ganska precis ett år sedan kom Rosengården till efter idogt grävande och bortforslande av mängder av sten. Den har hunnit växa ihop sig osannolikt väl och känns faktiskt mer som att det vore ett par år sedan planteringen gjordes än för knappt ett.


Jag kör alltid med strategin 'plantera för tätt' än att nya rabatter får se glesa ut i flera år. Som i väntan på bättre tider. Flyttar hellre isär perenner efter ett tag som vuxit ihop sig för mycket. För, det är tacksamt att bli med extra växter när man är en som gör projekt varje år. Växter som dessutom hunnit växa på sig också. 


I de hål som ändå fanns har jag bland annat petat ner mangoldplantor.
Och dahlior.

Climbing Iceberg

I 'droppen' där det blev lavendel planterat i fjol gick det inte så bra med övervintringen. Det går att övervintra lavendel här utan tvekan, har det på andra ställen, men i droppen i Rosengården ville det sig inte helt enkelt. Jag skulle säkert kunna bearbeta jorden och fixa och trixa lite och göra ett nytt försök. Men, just nu blev det en sommarblomsplantering istället där. 


Sommarrudbeckian 'Cherry Brandy' har slagit ut och den mörkt röda färgen dyker upp lite här och var i rabatterna. 

Cherry Brandy

Bland annat på liljorna 'Landini' och borstnejlkorna 'Tuxedo Black' och 'Sooty'.


Varje dag nu blir det frukost ute. 
Vilket är en och skär sommarlyx jag bara älskar.
Ofta i nattlinne och tofflor. 
 skönt det är att kunna dra benen efter sig på morgnarna i en avslappnad sommarlunk.
Sen blir det innejobb en del dagar. Utejobb andra. 
Eller ingendera vissa dagar.
Då luktar och klappar jag på alla blommor :-)

Hoppas att ni också har det götteligött!

/Charlotte






tisdag 22 juli 2014

Hot, hot, hot & in need of a parasol

Nu är det varmt, varmt, varmt hur man än beter sig både inne och ute. Till och med i skuggan är det varmt. Men svalare förstås än i solen. Är i parasollskaffartagen. Vi har markiser på alla stora fönster i huset (tack och lov) och en stor terassmarkis över uteplatsen - så där är solskyddet redan tillgodosett. Det jag letar nu efter är ett parasoll till trädgården för att kunna ha vid sittgruppen i Rosengården. Skulle vilja hitta ett med trästomme och vitt tyg. Tips någon? 


I trädgårdens varmaste hörn, vid planteringsbordet, blir det overkligt hett och krukorna där torkar ut snabbare än man hinner blinka. Därför blir det mest taklök på bordet och större krukor som tål lite mer. Måste bara få tipsa om knädynan som hänger på en krok. Helt oumbärlig tycker jag när man står på knä, vilket är ganska ofta. Den är gjord av en rejäl innerdyna och klädd med brunt vaxat tyg likt sådant oljerockar är gjord av. Och så finns det en ficka på toppen av skinn, handtagen är också av skinn. Praktisk, skön, hållbar och snygg. Vad mer kan man önska :-) Finns i webshopen: HÄR.

Låga krukor och fat i weshopen: HÄR

Flammentaz blommar sitt allra finaste nu. Det tog några år innan jag började tycka om den. Var på väg att gräva upp den, men hann aldrig innan jag ändrade mig. Vilket jag är glad över nu. Det var en av de första växterna jag köpte till trädgården och den växer så mycket att jag får beskära bort nästan en tredjedel varje år. Här har jag redskapssamlingen också. Står lutad mot bänken eller liggandes i korgarna hela säsongen så att det är lätt att grabba tag i det man behöver. Perfekt.

Redskap från DeWit i webshopen: HÄR

Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten i värmen. 
OCH att dofta på alla rosor.
Solvarma rosors doft - finns det något ljuvligare nu!?

Varma sommarhälsningar,

/Charlotte


lördag 19 juli 2014

Rosa Helenae Hybrida

Vi har tre gamla äppelträd som redan när vi flyttade till huset för 17 år sedan var övervuxna och obeskurna sedan många år tillbaka. Ett av träden visade sig vara delvis murket och gick i två bitar vid en storm för några år sedan. Den kvarvarande halvan av trädet har sett en aningen tokigt ut sedan dess. Men, ganska snabbt kom jag på en lösning, för trädet vill jag absolut ha kvar även om det var stympat och inte det snyggaste till formen efter stormen.


Lösningen jag kom på var att plantera en honungsros vid stammen och tanken var förstås att låta rosen använda det stympade trädet som klätterställning. Det är nu tre år sedan rosen planterades och i år har den äntligen börjat sätta fart växa ordentligt. 


Eftersom att honungsrosen en kraftigväxande ros som man ska se upp med var man planterar den så att det den ska klättra på håller och att det finns tillräckligt med växutrymme. Ett halvt äppelträd som delvis är murket kanske inte är den bästa klätterställningen i längden måhända. Men min plan är att stötta upp äppelträdets kvarvarande delar med långa armeringsjärn eller annat som böjs till längs stam och grenar som ett  'osynligt' skelett för att förstärka. Tänker mig även att med samma metod leda rosengrenar över till närliggande träd. I första hand det andra närmaste äppelträdet.


Som sagt... äppelträden är vildvuxna och även om jag så smått påbörjade en försiktig beskärning förra sommaren tror jag att de vuxit sig allt för stora egentligen för att helt och fullt kunna beskäras som rekommenderas. I vårt fall skulle beskärningen göras för utseendets skull så att de inte ränner iväg ännu mer vilt och för att träden antagligen mår bättre av det. Jag vill helst att de ska fortsätta att vara fina och växa och må i massor av år till. Däremot behöver vi sannerligen inte beskära dem för att få mer frukt. Vi får så mycket äpplen att det är inte klokt. Alldeles för mycket för oss. Så, med det i bakhuvudet tänker jag att honungsrosen kommer få klättra över i åtminstone ett till äppelträd. För att klä in en del av det vildvuxna och dölja lite av det som jag aldrig tror kommer kunna beskäras helt och fullt, även om vi tänker fortsätta att försiktigt ta bort en del.


 Hur som haver. Är riktigt glad över honungsrosen som nu börjar göra jobbet. 
Rosenträd istället för äppelträd är inte helt fel :-)

°
Nu dags att hoppa ut till ytterligare en varm och fantastisk dag i trädgården.
Klippa överblommat, stötta upp här och var, småpyssla lite lätt och dricka saft i skuggan.
Love it.

Glad sommar till er alla!

/Charlotte




Öppet på söndag 12 -16.
Välkommen!

onsdag 16 juli 2014

Pearls in Gothenburg - Botaniska

En annan pärla i Göteborg är Botaniska som är en av Europas största botaniska trädgårdar. Här finns som förväntat mycket att se på i de olika delarna av parken. Det som är så bra med botaniska trädgårdar är namnskyltarna på växterna. Lätt att fota för minnets skull. För det är inte det bästa alla gånger...


Skulle gärna ha velat varit här tidigare i år för att få uppleva alla rhododendron blomma, för det fanns massor av dem. En hel skog egentligen skulle man kunna säga. Det får bli en annan gång. Det var ett trevligt besök i gassande solsken. Dessvärre hade vi inte jättemycket tid så det blev en 'effektiv' snabbvisit. I den fina lilla butiken vid entrén kunde jag förstås inte motstå några fröpåsar och ett par växter. Nejrå :-) 


Botaniska är en park jag gärna kommer tillbaka till. 
Då mer mer tid.

/Charlotte

tisdag 15 juli 2014

Pearls in Gothenburg: Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen i hjärtat av Göteborg är en helt ljuvligt charmig plats att besöka.
Gör det om ni inte gjort det förut! Ligger bara några promenadsteg från Avenyn och tågstationen. 


Det är lätt att förstå att det är en uppskattad park.


Vackra gamla hus och växthus med Palmhuset i centrum. 
Är man intresserad av rosor kan man botanisera bland 1200 olika sorter i Rosariet. 
Eller varför inte äta lunch ute i det fria.


Det är något med den totala känslan av parken jag gillar.  
Den är inte för stor, men tillräckligt stor för att spendera ett par timmar där om man vill. 
Och mycket att se på och inspireras av.
Mysig och gemytlig är nog den rätta beskrivningen av parken.



 Stort Gilla helt enkelt!


/Charlotte