fredag 29 augusti 2014

Evergreen hedges

Städsegröna formklippta häckar har alltid stått på vill-ha-listan för trädgården. För att det är så snyggt helt enkelt. Men också för att det tillför lite ordning och reda till yviga planteringar och ger precis det där tillskottet av stramhet jag älskar. Vilt + stramt = loveley. Har tagit upp det förut, men gör det igen: thuja är underskattad som städsegrön formklippt häck. På bilderna nedan är det sorten Smaragd, som är en tätare sort än den kanske vanligare Brabant. Den är planterad ganska tätt. Så tätt att den såg sammanvuxen ut redan vid planteringstillfället. Jag väntade ett år med att klippa den och sedan har jag klippt den 1-2 gånger per år, både upptill och sidorna. Jag använder en vanlig manuell häcksax. Det tog två år innan den växt ihop sig upptill så att de konformade topparna försvann helt. Nu är häcken jämn och tät och gör köksträdgården till ett eget rum med tydliga öppningar i häcken. Häcken planterades 2011.


Japansk järnek som häck planterades som ett test för några år sedan sedan buxbomsjukan drabbade trädgårdsvärlden och även mig, bild ett. I år kommer jag snart ha planterat japansk järnek som häck på ytterligare fem ställen. Bild tre nedan (som är några år gammal) visar en av de uppgrävda buxbomhäckarna som nu är ersatt med järneken som man kan se på bild två. Japansk järnek fungerar som ersättare till buxom - absolut. Är inte lika följsam, utan mer stel i växtsättet och växer långsammare. Men den är helt ok som låg häck runt rabatter, så jag kör på den nu. Sista bilden visar japansk starr som är ett vintergrönt gräs man lätt kan använda som häck. Japansk starr har kommit att bli en av mina absoluta favoritväxter. För att den är vintergrön. För att den är mycket härdig. För att det lätt går att få fler plantor från en moderplanta varje år, men sprider sig inte så man blir olycklig, snarare lycklig :-). Och för att den passar överallt tycker jag. I de flesta rabatter och i kruka. Och för att den är extremt tålig. Vad mer kan man önska av en växt...


°
Det är inte omöjligt att det blir japansk järnek på ännu fler ställen. 
En fördel med att den växer långsamt är att den förbli relativt låg - vilket inte är helt fel trots allt, 
utan ganska toppen egentligen om man använder den för inramning till rabatter. Ska vara härdig till zon 4.


Önskar er alla en riktigt skön sista helg i augusti!




torsdag 21 augusti 2014

My color palette in the garden

Varning för långt inlägg :-) 

Här är den. I grova drag. Min färgpalett i trädgården. Jag gillar verkligen FÄRG och vill ha ganska mycket av den varan, men är kinkig på nyans. Hittar man en nyanslinje kan man kombinera nästan alla färger är min uppfattning. Och det är väl det jag gör. Nästan i varje fall.  Tror det är viktigare än man tror att omge sig med de färger och nyanser man tycker om och som ger energi och gör en glad. Vill förtydliga att det jag skriver om nedan är mina känslor och uppfattning kring 'mina färger'. Alla har vi olika tycke och smak och det finns verkligen inte något som är bättre än något annat. Även om man tycker om en viss sorts färger i sin trädgård är det lätt att tycka att det är ljuvligt läckert med motsatt färgidé hos andra. Våra färgpaletter är i högsta grad personliga. Och här kommer nu min :-)


Lila och violett
Är mest förtjust i de ljusaste violetta blommorna. 
Och de allra mörkaste lila.
Växter: klematis, rutor, perenner, rosor, sommarblommor, lökar, aklejor, lavendel. 


Cerise och mörkrosa
Är man fäst vid rosor är det svårt att avstå från färgen cerise. Många av de gammeldags rosorna är just cerise. En stark färg med mormorskänsla över sig. Det är rosorna framförallt som står för det cerise inslaget här, men även liljor av olika slag, ett par perenner, sommarblommor och dahlior.


Blek rosa
Puderrosa, så blek att den i vissa lägen nästan kan tas för vit. Rosen Queen of Sweden har dock en otvetydlig rosa färg, men i så mild ton att man faller handlöst för den. Växter här med den nyansen: rosor, klematis, rodendendron, lökar, och perenner.


Creme, vitt, limegrönt och blekgul
Den ena av mina basfärger som kompletterar alla färger. Tycker att tonskalan med creme och limegrönt är så mjuk mot alla andra färger och gör att de gifter sig helt makalöst väl. Skarpaste vitt känner jag är en nästan för hård 'färg' för att ha för mycket av tillsammans med den färgskalan jag har, men ger ett behövligt skarpt ljuslyft här och var. Så vitt har jag, men bara som komplement på sina ställen. I denna färgkategori får variegerade bladväxter och buskar också rymmas. Har en hel del. Tycker att variegerat är ett bra sätt att lyfta ljusmässigt bland grönt och färger.


Ljus aprikos och blek brunorange
Oh. Några av er kanske tänker att hur i hela friden kan människan tycka att det passar att mixa aprikos och rosalila :-) JO, det gör jag. Det handlar bara om att kombinera de rätta nyanserna. Nu har jag en del tomatrött i trädgården också, men i en egen rabatt. Och det är just i den rabatten som de flesta av de aprikosa blommorna växer. Men, ett par rosor, liljor, kungsljus, anisiop och lite annat i aprikos finns instoppat bland bland det rosa, lila och vinröda. Gränsen är många gånger hårfin mellan ljus rosa och aprikos och övergången däremellan är som en ljuv symfoni. Därför är det ganska lätt att mixa ljus rosa och aprikos på ett harmoniskt sätt. Alla pastelliga nyanser likaväl. 


Vinröd
Huset  har mörkröda detaljer och rött tak. Växthuset är rött och vårt härbre är falurött. Därför blev just mörkt rött den första färgen jag inriktade mig på i trädgården när jag så smått började ta mig an den för drygt tio år sedan. Rosen Flammentaz som jag precis börjat tycka om är riktigt pampig och passar ihop med huset. I övrigt består det vinröda av liljor, sommarblommor, borstnejlika, lökar och slingerstormhatt (som pendlar i färg mellan vinröd och rödlila).


'Svart'
Min andra basfärg eller kompletteringsfärg som tillsammans med creme/limegrönt finns i alla rabatter. 
Alunrot, höstsilverax, borstnejlika, kärleksört, stockros, aklejor, revsuga, lökar, ormgräs mm.



Fokus här var framförallt det som blommor. Bladverk med olika färg och form bidrar förstås ovärderligt mycket till 
en trädgårds uppbyggnad och ger en behövlig stomme till det blommiga.

°
För er som orkat er igenom hela inlägget: det här är som sagt min personliga färgpalett som jag gillar att omge mig med. 
Och så här tänker jag hos mig. 
Alla har vi olika paletter som gör oss glada och energifulla :-)

/Charlotte




Webshopen och mer info HÄR

onsdag 20 augusti 2014

Refreshed planting


Ja, så var den där gamla planteringen bortgrävd. Den som gnagt och aldrig varit något jag kommit överens med. Inte under något av de 17 år vi bott här. Massor av ogräs tillsammans med praktbetonika, orange daglilja och en gul svärdslilja tror jag att det är som virrvarrat ihop sig i en salig röra. Svärdsliljans vackra blad och en stor hosta har varit räddningen och det enda jag egentligen tyckt om i planteringen. Efter idogt grävande för att få bort allt och sedan massiv rensning av ogräsrötter grepade jag om ordentligt för att luckra upp, jordförbättrade med vanlig plantjord och gödslade upp med hönsgödsel. Plåtkant på ena sidan mot gruset och stenar på den andra för att det skulle bli harmoniskt mot stenarna kring det lilla vattenblänket.


Efter. Så, vad blev det för växter istället då? Jo, har investerat i en stort idegransklot till och och runt det satte jag ett par olika kärleksört, storbladig revsuga, en ursnygg daglilja i vinrödrosa färg och där knopparna är ljusa eller nästan vita på utsidan, ljusrosa veronica, solhattar, japansk starr och en fantastisk ros jag blev helt kär i på Zetas sist med mörkt cericebrun färg och gul mitt. Planteringen hör nu på ett mycket bättre sätt ihop med resten av Rosengården när den fått snarlika växter. Precis som i övriga Rosengården har jag planterat så att växterna är tänkt ska 'välla över kanten' för att mjuka upp. Kring denna nya lilla plätt kommer därför varken plåtkanten mot gruset eller stenarna att synas särskilt mycket när den växt ihop sig, men finnas där som barriärer för att hålla ordning och reda trots allt mellan rabatt och grus.


Före. Svärdsliljan har jag sparat för att bladen är snygga. Vet bara inte riktigt var de ska få plats någonstans. Hostan är också sparad förstås. Har ytterligare en plantering med växter i ett virrvarr som fanns här när vi flyttade hit och som jag aldrig heller kommit överens med. Det virrvarret kommer att bli ett sent höstprojekt att ta itu med, eller en tidig vårinsats. För nu ska den också väck och uppfräschas med samstämmiga växter. 


°
Är verkligen glad över att jag har så många sensommarblommande växter i trädgården. 
Det blommar som om det vore högsommar.
Är extra härligt just nu när sommaren trots allt går mot sitt slut.
Mer om det i ett kommande inlägg.


/Charlotte






måndag 18 augusti 2014

Pots in the garden & Boktips: Trädgård i kruka

Jag vet inte hur många krukor jag har i trädgården. Många är det i varje fall och jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan krukor i varje tänkbart 'hörn'. För, är man en som gillar att inreda i trädgården blir det helt logiskt med planteringar i kruka som komplement och detalj. Att det sedan är så fiffigt flexibelt med krukor gör ju att saken är biff :-) Det finns verkligen många tipsigheter kring krukor i trädgården - här kommer några av mina:

Gröna favoriter i kruka som håller hela säsongen och som ofta dessutom går att övervintra/är perenna: taklök, plättar i luften, murgröna, alunrot, gräs, klöver, små träd. Plättarna gräver jag sent på hösten ner någonstans för övervintring, och plantorna med alunrot planteras ut på lämplig plats i en rabatt. Klöver övervintrar i krukan lätt, men kan förstås också grävas ner för att användas året därpå igen. Övriga växter som är perenna och härdiga gräver jag ner i rabatter innan det fryser. Bild 2,3,4,5

Gör en basplantering av gröna växter som håller hela säsongen och byt ut 1-2 växter bara allt eftersom.

Fyll med annat än växter: man behöver inte fylla en kruka helt med växter utan exempelvis kottar, kvistar, mossa, äppelkart, stenar o s v är läckert i krukan. Bild 6

Får du ett 'hål' i rabatten: ställ en vacker kruka med en växt i där istället. Låt gärna krukan komma upp en bit så att den verkligen syns. Ett tips är att ställa den på en diskret annan kruka (uppochnervänd och mörk). Bild 7

De små uppstammade träden är myrten (brun kruka) och liguster (vit kruka). De tar jag in för vintern.
Myrten inomhus - försöker hitta en så sval plats som möjligt. Ligustern i växthuset.

Krukor från Garden flow Shop hittas HÄR

Boktips
Massor av underbara tips och ett överflöd av inspiration kring krukor i trädgården finns i boken Trädgård i kruka av bästa Annika Christensen (foto & den som gjort alla krukor) och Ulrika Otterling (text). Köp den - läs den! om ni inte redan gjort det. Annika bloggar HÄR. Där hittar ni mer inspiration kring trädgård.


°
Än är inte sommaren slut även om det blivit svalare. 
Det är bara augustiluften som kommit :-)
Nu ska jag ut och gräva bort en gammal liten plantering (som fanns här när vi flyttade hit) och uppdatera den med nytt. 
Har velat göra det i flera år och nu ska det äntligen bli av.

/Charlotte

°
Har lagt till några fler öppetdagar innan hösten tar vid.
Välkommen!


Webshopen och mer info HÄR