Äppeldricka
Recept från Gittan
2, 5 kg äpple
2-3 liter vatten
2 tsk citronsyra
2 tsk askorbinsyra
drygt 2 rågade krm natriumbensoat/liter avrunnen saft
3 dl socker/liter avrunnen saft (jag tog bara ca 1 dl/liter saft - man får prova sig fram)
Koka upp vattnet och låt svalna.
Tvätta, dela och rensa äpplena.
Mal eller riv dem, tillsätt askorbinsyra (jag delade bara äpplena och tog bort dåliga delar).
Lägg äpplena i en kruka/kärl, slå över vattnet och tillsätt citronsyran.
Lägg över en tallrik och låt stå svalt i 2 dygn, rör om då och då (jag ställde in det i kylen).
Sila, mät upp, tillsätt socker och bensonat.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor och förslut genast.
*****
Äppelchutney med sting
500 gram äpplen (gärna en syrlig sort)
2 scharlottenlökar
I bit färsk ingefära (ungefär som en tumme)
3 vitlöksklyftor
2 röda chilis (medelstyrka9
2,5 dl vatten
0,5 dl vitvinsvinäger eller vit balsamico
1,5 dl socker
salt
Tvätta och skär äpplena i mindre bitar. FInhacka löken, vitlöken och ingefäran, strimla chilin. Häll lite olja i en kastrull och lök, ingefära och chilin snabbt så dom släpper från sig lite mer smak. Häll i äpplena och fyll på med vattnet och vinäger. När detta har kokat upp så häller du i socker och rör om. Låt koka i 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i en burk genast medans den är varm och sätt på ett lock. Den klarar sig i kylskåp upp till 2 månader.
*****
Mild äppelchutney
Mild äppelchutney
6 äpplen, skalade
0,5 lök, finhackad
0,5 chilifrukt, finhackad
4 msk äppelcidervinäger
4 msk råsocker
salt
peppar
Skär äpplena i centimeterstora tärningar.
Fräs äpple, lök och chili i lite smör.
Häll i vinäger och socker. Låt koka in.
Smaka av med timjan, salt och lite peppar.
Kan serveras både kall och varm
*****
Äppelbullar
Vanliga bullar med fyllning av:
smör, riven mandelmassa, rivet äpple och kanel
Äppelbullar
Vanliga bullar med fyllning av:
smör, riven mandelmassa, rivet äpple och kanel
*****
Äppelmuffins
Äppelmuffins
Recept från Leilas: 'a piece of cake ' - Äppelkanelmuffins med crumble
1. Gör muffinssmeten enligt grundreceptet.
Grundrecept muffins
100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ägg
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Sätt ugnen på 175° för stora muffins och 200° för små. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Rör ner den ljumma vätskan. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
2. Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar. Stek äpplena ett par minuter i stekpanna med smör, socker och kanel. Låt svalna. Placera pappersformar i en muffinsplåt. Blanda äpplena med smeten och fyll formarna till 2/3
Fyllning
4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk socker
1 msk kanel
3. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Strö lite crumble på toppen av varje muffins.
Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
*****
Äppelmos
3 kg äpplen
3-5 dl vatten
300-400 g socker per kg mos
Tvätta äpplena, skala dem och ta ur kärnhuset (jag skalade inte äpplen eller tog ut kärnhuset, utan använde sen en separerare, man kan också använda en mosvagga)
Skär äpplena äpplena i bitar och lägg i en kastrull och häll på vatten.
Värm långsamt och låt äpplena koka mjuka på svag värme. Rör då och då.
Mosa äpplena och väg moset.
Rör ner sockret och låt kallna.
Lägg i frysaskar och sätt in i frysen. Äppelmoset jäser lätt om det inte fryses.
Lycka till!