onsdag 31 mars 2010

Taklökskärlek

Gillar taklök eller sempervivum, mycket...! Snacka om tålig och användbar växt - eller hur! Den förökar sig lätt dessutom, om man en gång skaffat sig några plantor eller drivit upp från frö. 


Brukar blanda lite olika sorter för en färgglad mix i krukor. Ibland enbart med taklökar...


...och ibland med andra växter.


I rabatterna kan de på ett härligt sätt breda ut sig till en outsinlig barnkammare för nya små bebisar att använda till krukor eller annat som de kan sättas i. Det bästa är som sagt att de är så tåliga och klarar torka bra. Det gör att man kan göra riktigt roliga arrangemang med dem, om kreativiteten faller på...PS. Plusgrader och moln just nu. Längtar efter sol...

19 kommentarer:

Marie Lithén sa...

älskar taklök jag med, har gjort en matta vi entrén så att det är prydligt året om

Glad Påsk på dig också!

Annelie sa...

Älskar också taklök (eller på engelska 'hens and chicks') och allt annat som tål torka. Fungerar bra för en som inte e bra på att vattna.
Gillar hur du tänker och skriver - "outsinlig barnkammare" väldigt fyndigt.
Mari, ovan, hade en bra ide med entré matta.
Jag har någonstans sett det som en tavla. Måste forska, kanske Crate & Barell som hade något man satte på väggen och planterade taklökar i. Hmm.

Hoppas att solen tittar fram snart./Annelie

Ruben sa...

Vad snyggt med de olika färgerna på taklökarna! Vi har nog mest gröna. Ett stort parti har dock rivits upp och spridits runt omkring av någon; fågel, mus eller - jag vet inte vad. Räddningsaktion har satts in. Nu är de hopsamlade och planterade i kruka så länge.
Glad påsk!
/Ruben

Charlotte sa...

Annelie: Nämen vad gulligt taklök heter på engelska... 'henns and chicks'... Har också sett och läst om några som gjorde fantastiska tavlor av taklök. Det är en idé jag har burit på länge, men ännu inte omsatt. Överhuvudtaget kan man ju sätta dem i lite vad som helst... Berätta gärna om du hittar något roligt om tavlor eller annat för taklökar - skulle vara kul att få lite mer tips!

Ruben: Har också emellanåt problem med fåglar som verkar tro att taklökarna är någon slags mat. De river upp dem och bökar runt, men oftast så ligger de kvar i närheten, de upptäcker väl att de inte är så goda kan jag tro :-)

/Charlotte

Annelie sa...

Det här är inte den jag hade i tankarna men den enda jag kunde hitta just nu.
Gå till thegreenhead.com och gör en search på outdoor living wall planter.

Annelie

AnnCharlotte sa...

Jag har taklök i olika varianter i fönsterlådorna just för att det ska vara fint alltid samtidigt som det är lättskött.

Charlotte sa...

Hej igen Annelie!

Det var verkligen en rolig sida med diverse saker 'man bara måste ha...'. Såg ramarna och det var någon liknande konstruktion jag sett, fast då hade de använt drivved eller gamla bräder som ytterram. Kransen med taklökar var jättefin den också.

/Charlotte

Spirande grönt - sa...

Just nu står det späda små frösådda taklöksbäbisar på tillväxt i mitt sovrumsfönster. Hoppas att de växer upp och blir lika fina och produktiva som dina:)

Rebecca

Gunilla sa...

Men gud vad snyggt så fint med flera färger av taklök. Jag har någon sort men jag har köpt röda och jag lyckas inte få de att överleva, kanske felplacerade.
Det är så fint med taklök för har jag tur så blommar de ochså.
Kul att hitta till din blogg hit återkommer jag gärna

Ha en trevlig Påsk
Kramen/Gunilla

Frøken Solhat sa...

Hvor er de smukke dine husløg....det er en en plante jeg ikke har forsøgt mig med - måske det skulle prøves.

Rigtig god Påske

Dorthe

Moa sa...

Men vad vackert det var att blanda olika färger taklök så där.. finns det sådan fröblandning?.. eller har du varvat själv..? Underbart vackert, tåligt och snyggt är det i alla fall.. Önskar dig Glad Påsk..Moa

Charlotte sa...

Moa: Jag tror att den vanligaste fröblandningen man kan köpa är en blandad variant. Men jag har ursprungligen köpt några olika sorters plantor som har förökat sig i rabatterna. Därifrån plockar jag små bebisar och sätter i krukor eller annat.

/Charlotte

Glädjekällan sa...

Efter sol längtar jag också. Precis som du är jag förtjust i taklök. Har hittills odlat dem i krukor med var sort för sig. Gillar din blandning. Något jag skall testa i år för i en del krukor behövs planteras nytt.
Glad Påsk
Birgitta

Jens sa...

Jag gillar också taklökar men har inte fått igång den riktiga "förökningen" ännu. Men det är klart att det blir fler och fler avfällingar för varje år! Har du något bra tips för att riktigt få dom att yngla av sig?

Charlotte sa...

Halloj Jens!

Det är lite motsägelsefullt det där med att de klarar torka väldigt bra, det gör de absolut. Men, vid allt för torra läge bevaras de mest, och förökar sig inte speciellt mycket eller blir frodiga .... Så, för en fruktsam barnkammare bör de ha fukt och vattnas som de allra flesta växter.... Det är åtminstone min erfarenhet.

/Charlotte

Bea sa...

Hej!
Vilken fin blogg jag finner hos dig!
Underbara Taklökar och jag älskar dessa små färgglada "rosetter" och testade med att så en blandpåse i fjol och vi får se hur de överlever vintern :)
Tack för titten!
Glad Påsk! /Bea

Gårdsromantik sa...

Det är så vackert med taklök!

:*¨¨*:♥ GLAD PÅSK♥:*¨¨*:

Önskar Maud

Bland Blommorna sa...

Vackert! Taklökar är en favorit hos oss också. Glad Påsk!

Claus Dalby sa...

Kære Charlotte,

Jeg er en tur rundt hos alle jer, der har linket til mig og omtalt mig på jeres blog. Og det har du da i høj grad, kan jeg se. Det er en rigtig smuk og informerende blog, du har, og jeg er glad for at figurere her.

Rigtig god påske til dig. Jeg kigger ind igen.

Bedste hilsner fra Claus