fredag 28 maj 2010

Färgkaramell, staplad ved och raka linjer....(Chelsea del 2)

157 000 besökare går genom grindarna till Chelsea Flower Show i år... Hur vet man det redan nu då två dagar återstår av mässan...? Jo, alla biljetter görs genom förköp. Det säljs inga på plats... Men det görs det däremot på svarta börsen utanför grindarna - ifall du glömde förbeställa :-) Nu kommer här en radda trädgårdar som kan sammanfattas i orden: färgkaramell, staplad ved och raka linjer.....

Best Urban garden
The Unexpected Gardener
Designer Jo Thompson 


Den här trädgården är en av mina favoriter.... av två anledningar. Dels för trädgårdens grundsyfte, dels för själva upplevelsen. Trädgården är skapad av designern Jo för den ideella organisationen THRIVE vars ledord är: Using gardening to change lives... Trädgården är gjord för visa på att varken ålder eller funktionsnedsättning behöver vara ett hinder för att bra design. Alla planteringar är upphöjda och i formade i raka linjer för lätt framkomlighet med eventuella hjälpmedel. Planteringarna kan dessutom nås från flera håll, markbeläggningen är halkfri, växterna kräver minimalt underhåll och flertal träd erbjuder svalkande skugga. Låter inte det underbart fint! Jag blev så glad av den här trädgården.... Allt det vita mot de skarpt lila och mörkt laxfärgade tonerna var såå uppiggande och humörhöjande :-) I like..... Vedtraven är bara såå snygg med de lila irisarna.... Glanskörsbärsträdets mörka stammar framträder extra tydligt och vackert! De strama raka linjerna tillsammans med de mer lössläppta planteringarna är en mix som faller mig i smaken.


The Naturally Fashionable Garden
Designer NDG+


Jag vet inte, men vad säger ni: lite Nordjell-inspiraton här va!? Den svarta pergolan känns onekligen igen på något sätt.... även den dämpade färgskalan och helhetskänslan... Kan berätta att vedtraven är ett vattenfall - kul va!


The Waterless Water
Designers Tomoko Osonoe och Kei Iwata


Sagt om trädgården av skaparna:

This is a modern garden that might be found in a stylish new building. The Scheme of the garden is a contemporary 'Dry Water' garden. We got our inspiration from Japanese Zen Garden. We tried to express the flow of water freely in the abstract by using plants and materials. The unique planting leads people into the garden space to find a modern but soothing area.Titta på händerna som klematisen klättar på...


The Victorian Aviary Garden - South Lakes Hotels
Designers Jonathan Denby och Philippa PearsonMycket uppfriskande färg i rabatterna här också...Överlag har många trädgårdar vågade färgkombinationer i år, i bland kanske lite väl vågade... Olika delar är helt ok i trädgården - men helheten fick jag ingen bra känsla av... Kaffe-bjudningen går jag gärna på i alla fall - bakverken ser smarriga ut....


PS. I morgon blir det Norge, nakenchock, ytterligare en av mina favoriter, och säkert något mer som jag inte bestämt ännu... :-) Hade som ambition att hälsa på hos er alla i kväll - men tiden räckte tyvärr inte till... Nu är det dags för lite sömn inför morgondagens tågresa till förhoppningsvis två välkända trädgårdar  söder om London. Dagens trädgårdsbesök var förresten magiskt... 

Kramar...

11 kommentarer:

Annelie sa...

Min favorit är The Waterless Water. Har lite förkärlek till de asiatiska stilrena trädgårdarna.
Älskar barrträdet, det är bara så himla snyggt. Ett statement. Passar bra på sin upphöjda plats.
Sen gillar jag de små gröna öarna med succulents. Kul och fiffigt.
Händerna som du pekade ut med klematis är ju helt underbara. Skulle gärna vilja ha något liknande i min trädgård. Händerna påminner mig om något jag inte kan få kläm på. Har sett statyer någonstans med händer som kommer ur marken. Hmmm. Kommer inte ihåg.

Så kul att se dessa trädgårdar, Charlotte. Tack så mycket och kram på dig.

Annelie

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tusen tack för att du visar bilder från Chelsea, det är så kul att följa årets trender. Var där 1999, skulle vara kul att uppleva igen.
Ha en finfin helg,
lydia

AnnCharlotte sa...

Händerna i nät är jättefina...och kaffebjud-möblernskulle jag sätta i gräset under ett lummigt träd...tack för ytterligare en titt. Trevlig helg.

Lotta sa...

Stort tack för allt ögongodis du bjuder på. Blir verkligen inspirerad av dina bilder. Min gamla smyckeshängare åker ut som växtstöd och thujan ska få sig en omgång med saxen. Ha det så roligt du med och fotografera flitigt.

Godastunder-tokigaidéer sa...

Vilka underbart härliga bilder, man önskar att man var på plats själv.
Så snällt att du delar med dig av detta underbara.

Ha det gott
Anna

Marie Lithén sa...

Underbara du, tack för att du delar med dig så bra! Jag känner att få utställningar är genomgående favoriter, men oj, vad ideér man kan hämta i de alla. I min trädgård blir det ved av något slag, ännu, ännu mer Irisar:-)

Isas Trädgård sa...

Underbara bilder ! Tack Charlotte för att du tar dig tid att dela med dig av allt du sett och upplevt på mässan !
De lila blommorna mot de vita stenväggarna var så himla snyggt !
Ha fortsatt underbara dagar !
/Isa

Ruben sa...

Tack för ännu ett intressant inlägg från mässan!
Ha det gott!
/Ruben

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Kul att få se bilder från utställningen.
Gillar den första av inläggets trädgårdar. Särskilt den staplade veden. Hade jag bott på landet skulle jag haft en vedvägg.
Trevlig helg
Birgitta

Bea sa...

Så vackert och inspirerande i alla former! Tack för att du delar med oss!
Ha det gott! /Bea

jenny sa...

Hej Charlotte!
Vad glad jag är att jag råkade landa på din blogg! Nybliven husägare som vill ha trädgårdsland och ser dina planteringslådor och jublar! Vad är de gjorda av?
Vilket träslag och behandlat eller obehandlat virke och alla andra svar man kan behöva för att snikra till dessa skönheter. Höjd bland annat. Fantastiskt trevlig blogg som jag kommer fortsätta att följa. mvh jenny