onsdag 9 juni 2010

Vilsam grönska

Vyerna i min trädgård är fortfarande väldigt gröna med lite vita inslag.... Jag gillar den vilsamhet som det gröna ger.... Å nu snöar det även i Norrland - sist ut.... något som vi annars brukar vara först med... :-)  Gräsmattorna börjar sakteliga färgas vita av äppelträdens alla ned-dansande blommor...

 

Välfyllda vallmoknoppar bådar gott...


Utblommat och nyutslaget...


Krukorna efter all utplantering (som ännu inte är klar....) väntar så snällt på att jag ska ta hand om dem en dag.... Å potatisen och löken frodas i IKEA:s papperskorgar så fint, så fint.... 


Alltså: visst är penséerna är som vackrast när man ska ta bort dem för att göra plats för sommarblommorna....! Det gör lite ont i hjärtat att slita upp dem.... Men precis som Eva 'Med fingrarna i (j)orden' skrev nyligen på sin blogg, måste det ske nu om sommarblommorna ska få en chans.... Den första vårplanteringen jag gjorde i år var denna korg med gyllenlack, spetsmössa och just penséer.... En hållbar kompostition som fortfarande är vacker. Den kommer att få vara kvar ett tag till.... resten är redan i komposten :-)


Rätt placerade - eller hur! När naturen själv får välja blir det oftast snyggt..... Älskar frösådda plantor i grusgångar och mellan plattor. Vill man inte ha kvar dem plockar man bara upp dem..... Mina får många gånger vara kvar.... 

Blå näva och violruta av okänt slag

Djungeln av kirskål har kommit igång nere i den vildare och mer otämjda delen av trädgården, den nedanför muren..... Framväxten stoppas av några stockar. Här finns det ett lugn som bara ett vilsamt förfall kan ge.... Ingen brådska, inga välansade kanter, ingen ordning att tala om, bara ett stort VARA.... Balans är viktigt för att vi ska må bra... Jag som är en person som ibland kan bli 'överenergisk' när lusten faller på och älskar 'ordning och reda', har ett stort behov av en motsats också..... Det kanske är så att talesättet jag hört någonstans: Visa mig din trädgård och jag kan tala om vem du är - stämmer.....


PS. Vill ha lite värme nu... 


Ha en fortsatt skön vecka kära vänner!

22 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Den planteringen hade inte jag kunnat slänga heller...mina penseer brukar stå kvar länge...
Vilken skön inställning till kirskålen...djungel...passar inte med djungel på dataföretaget ;)) tyvärr....inte överallt iallafall. Det finns redan lite djungel eller kanske urskog rättare sagt i en hörna.

Sophia Callmer sa...

Då är vi visst lika, jag har en så stor trädgård att det inte går att hålla sträng ordning överallt och det är bra och nyttigt att lära för mig att en del kan just som du skriver bara få vara! och det är vackert dessutom, när man förlikar sig med det.
Ja mina penseer de ska också huttas på komposten, visst känns det tokigt när de blommar, men det som kommer senare är ju också fint, även om det inte ser mycket ut för världen just nu.. ha det gott/Sophia

Anonym sa...

Hej
Vilken trevlig blogg du har, hit kommer jag igen! Jag tycker att det är mycket intressantare att se de lite större dragen i trädgården som du ju visar, kul! Det är så många som riktar in sig på närbilder... och då får man ingen uppfattning om hur trädgården ser ut. Fina bilder har du oxå!
Hälsn. Åsa

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag tror ni är ifatt nu - har inte sett irisar här redan. Nu har ni väl dag nästan dygnet runt? Då går det fort. Lite värme behöver vi även här nere.
Superfin grön trädgårdsbild. Grönt är Skönt! Gillar också din pensékombination. Jag går förbi komposten och njuter lite varje dag, har inte hjärta att lägga någonting ovan på ännu.
Eva

Annelie sa...

Börjar nu bli lite svenskt avundsjuk. Men som du brukar säga, och jag med nuförtiden, inte missunsam. Din trädgård verkar så stor och mysig och full med charm.

Gillar den där grusön (som jag tror att det är i översta bilden), och den där lilla ön med tegelsten runtomkring. Vädigt inspirerande.

Så kul att det blev lite vallmo tillslut. Knopparna är verkligen speciella, eller hur. Önskar att mina blommor hade blommat lite längre. Vet inte vad som är normalt, och det skiljer säker från sort till sort, men mina blomblad låg på marken efter fyra dagar. Visserligen hade vi riktigt ruskiga åskväder med hård vind och regn, det kanske hjälpte till att fälla bladen.

Vilken hög med krukor. Skulle tro att du jobbar på en blomsterträdgård.

Jisses, har aldrig slitit upp mina panseer. Nä, nu ljuger jag nog. Det har jag faktist gjort, men inte förrän det blir för varmt här, i juli och då trivs dom inte i solen där de var planterade.

Visst kan det bli kul när naturen själv får välja som du uttrycker det. Kan bli ganska fint.
Hittade här om dagen jordgubbsplanta i min perennrabatt. Kan det vara fåglar eller ekorrar som hjälpt till där? Har alldeles förmycket misstänkta för att veta.

Du är så himla bra med ord, Charlotte. Jag älskar hur du säger vilsamt förfall. Det låter så himla poetiskt och vackert.

Fina bilder som vanligt.

Kram på dig,

Annelie

Helena, The Swenglish Home sa...

Wow.

För varje gång du visar helhetsbilder på din trädgård blir jag alldeles till mig. Fantastiskt vackra bilder på en sagolikt vacker miljö. Så rofylld, så lockande, så inbjudande! Det är nog tur för dig att jag bor lite långt bort, annars finns risken att jag tätt som oftast skulle göra mig ärende till dig och sedan bli sittande i ditt paradis tills du fick skrapa bort mig från trädgårdsstolarna... ;-)

Jag, precis som du, tycker också att det gröna är så vilsamt och för många färger blandat blir jag alldeles yr av. Om det inte är en vildvuxen svensk sommaräng, förstås, då är det väl ok... ;.D

Och vallmon ser ut att explodera när som helst, och så vackra de är, röda och stolta (eller rosa, som i mitt inlägg idag).

Ekorren i ditt förra inlägg är rysligt söt, den lille!

Varma hälsningar, Helena

Glädjekällan sa...

Kirskål är väldigt vackert tycker jag och din odling inte minst. Det gäller bara att den vet sin plats ;-)Håller med dig när det gäller det gröna, vilsamt och lugnt.
Det ser ut som om ni kommit ikapp oss nu. Även här börjar irisarna slå ut.
Vilken fin trädgård du har.
Ha det gott
Birgitta

gittan sa...

Jisses! Inte visste jag att Kirskål blev så stora!!! Jag vet ju inte ens hur Kirskål ser ut (men jag har annat besvärligt rotogräs istället att bråttas med) Din trädgård ser helt underbar ut... och din header är otroligt fin. Jag längtar verkligen tills våra träd börjar bli just träd. Jag kan bara hålla med om att talessättet stämmer, jag är ju också en ordningsmänniska =) Fast just nu lider jag av att se ogräser växa i rekordfart efter allt regn vi får - jag kan ju dåligt rensa när det är så blött som nu och tid har jag inte heller. Hoppas sommaren kommer snart! Ha det gott / kram gittan

Lena Andersson sa...

Super fint du har.

Ja nu längtar man efter värme men lite regn skulle jag också vilja ha, här är det lite torrt.
mvh Lena

Maleviks Rosenträdgård sa...

Oj,,,,,,det var fina bilder....och snälla för dina ord....
Gillar stolarna :)
Håkan

Annika Christensen sa...

Det är verkligen vilsamt i din trädgård. Jag kunde inte slänga mina penseer utan jag har varit och köpt nya krukor och korga närmare 32 stycken.
Ha det gott
Annika

Almbacken sa...

Härliga biler som vanligt! Jag gillar verkligen dina stora trätunnor och vilken genialisk idé med papperskorgarna från IKEA. jag gick igång direkt....var kan jag ha såna? var? var? var?

I morgon firar vi student för äldsta gossen....jag hoppas i alla fall på uppehåll men det ser lite mörkt ut:o)

Ha en bra dag i morgon,
Maria

vicci sa...

Hej igen Charlotte
Tack för din kommentar, jag förstår precis vad du menar! Förresten kan jag rekommendera New York om man är trädgårdsintresserad! Där fanns trädgårdar längst upp på taken på höghusen... Det som gjorde stort intryck var att det doftade gott (!) när vi klev ut på gatan på morgonen, stora härliga träd kantade trottoarerna och inga avgaser kändes trots intensiteten i statsmiljön. På Upper west side, där vi bodde tre kvarter från mitten av Central Park, man ville bara in där varje dag. Magiskt är ordet! Oblyga och söta ekorrar fanns överallt...blanka tjärnar och lummiga stigar....människans kärlek till trädgård och natur mitt i städernas stad. Ha det gott // Vicci

godastunder-tokigaidéer sa...

Jag kan inte annat än att hålla med dig, jag älskar när växterna själv frösår sig, lite här och lite där helt underbart.
Vilken härlig ide med papperskorgarna från ikea, det måste jag ta efter..

Ha det gott
Anna

Trädgårdsdrömmar sa...

Vad fint det ser ut. Vi har också en hel vild ogräs äng som vi har gjort ingångar till. Där växer all sorts ogräs blandat med lite inplanterade blommor och 100 hallonplantor. Det växer hej vilt utan skötsel. Hoppas också på lite värme. Det regnar och 10 grader varmt. Huvva!!!!
Kram Carina

NataljaOblonskaja sa...

Hejsan!
Vilken helt otroligt ljuvlig trädgård du har.
Det här måste jag följa så jag inte missar något:)
Ha det bra!
Camilla

Marie Lithén sa...

älskar tittarna in i din trädgård, den ser verkligen fin ut! Jag har också mattor av Kirskål, har bara inte vågat säga det förut:-)

Annelie sa...

Hej igen!
IKEA-ramen är helt av plast och heter TOLSBY.
Var tvungen att kolla in Kartell. Nu är jag lite mer utbildad på det Italienska plastmöbelföretaget.

Ha en bra dag!

Kramar

Of Spring and Summer sa...

Härlig färgkombination du har i korgen! Ja, det känns alltid lite vemodigt att slänga på komposten - men man får se det som så att det kommer tillbaka när jorden förbättras!!
Ha det bra.
Kram Ingrid

Lotta sa...

Och jag som trodde du visade fler bilder från Chelsea, så var det din egen trädgård!!!! Så jättefint du har det. Jag gillar dina idéer och ditt 'pynt' skarpt. Tänker härma massor!! Det är ok eller?
Ha det bra.

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Härliga bilder Charlotte ! Balans är viktigt och så svårt ibland att få till, men du har verkligen lyckats i din trädgård. Din vilsamma ogräsvrå med de två vackra stolarna att slå sig ner på är underbar !

Lotta 8`) sa...

Ögongodis :) är din trädgård och den hade verkligen varit roligt att få se i verkligheten! Grönt är vackert och det är samma hos mig, mycket grönt med vissa inslag av färg, försöker föra in lite mörkare bladverk och köpte ett gräs i Österlen som är lime-färgat med grön randning, känns som om det kan bli bra.

Ha en skön helg :)