måndag 5 juli 2010

Bakom växthuset...

.... har jag min lilla köksträdgård. Och den är verkligen liten..... I tre ektunnor odlas olika grödor efter lust och inspiration. Har förstås mina IKEA - papparskorgar också med potatis (snart skördedags där....) och barnens gamla land som huserar i några pallkragar.


Mangold odlar jag nästan bara för att den är så vacker, om jag ska vara ärlig. Älskar de skarpa färgerna på stjälkarna. Passar minst lika bra bland blommorna som i ett grönsaksland. 


Röbetor, purjolök, grönkål 'Nero di Toscana precoce',  Lollo Rosso, prydnadspumpa 'Dancing or spinning och någon enstaka mindre solros finns här också.


Halmen är det torkade gräset från strandirisen som jag tog reda på vid vårstädningen. 


Bakom växthuset där dessa tunnor står, är min bakgård.... Det är här som alla tomma krukor samlas, små högar av obestämbart innehåll finns, jordsäckar, växtstöd, spadar, skottkärran, hinkar, sopsäckar med sådant som ska till tippen, krukade perenner och växter som inte mår så bra har sin plats.... I bland önskar jag att det var ett högt staket runt denna bakgård så att man fick ha sin 'oreda' utom synhåll för sig själv och andra. Men så är inte fallet. Hur jag än försöker blir det aldrig någon riktig ordning här.... Man har alltid något nytt på gång som ska arbetas med eller fixas.... Projekt som blir liggandes några dagar, eller veckor :-) Har därför gett upp. Min bakgård är som den är..... och bakgårdar behöver vi alla.... :-)

Hoppas värmen stannar kvar ett tag till..... känner mig inte tillräckligt uppvärmd ännu :-)

Önskar alla en fin och varm vecka!

16 kommentarer:

Spirande grönt - sa...

Ja, något stökigt hörn måste man få lov att ha:) Praktiskt och himla snyggt med köksträdgård i ekfaten!

Ha en bra start på veckan,

Rebecca

s.m.i.l.e sa...

Hej! Halkade av en slump in på din fantastiska blogg. Jisses, jag blir alldeles mållös! Så himla vackert! Så inspirerande! Man blir lycklig av att titta på dina fina bilder. Det är verkligen "en lisa för själen!".

Jag njuter och drömmer mig bort. Jag har själv en liten radhustomt.

TACK! Och fortsatt trevlig sommar!
:-)

Katarina sa...

Visst är det läckert att plocka in direkt till middagsbordet. Fräschare kan det inte bli!

gittan sa...

Så vackert med ekfaten på rad. Bakgårdar eller som här skräphörn det har vi alla och de klarar vi oss nog inte utan (tyvärr) Det är en härlig känsla att gå ut och plocka ihop lite godsaker till middagen. Sådde ruccola för första gången i år, god blev dn och växtkraften är det då inget fel på MEN den gick ju i blom redan efter en vecka! Kna man fortsätta att plocka av den ändå? Jag är ingen bra "bondmora" även om jag kommer från en bonnasläkt "hihihi" njuter av värmen gör jag också om än i skuggan emellanåt. Tillräckligt uppvärmd det kommer jag aldrig att bli!
Kram gittan

godastunder-tokigaidéer sa...

Hej Charlott,
Det låter som du har en trevlig hörna bakom ditt växthus. Jag håller på och gör vid min och hoppas på ett stor planterings bod med hylla för krukor och annat. Ett tips är att sätta en häck runt....kanske något att porva`?

Ha det gott
Kram Anna

•lotta på solrum• sa...

jag tycker att ett sånt stök är ett kreativt stök.
därför ett bra stök!
tack för fin kommentar på min blogg förresten.
det betyder himskans mycket!

lotta

Inger sa...

Inte uppvärmd? Jag är överhettad fortfarande, trots att temperaturen sjunkit något. Jag saknar en bakgård, har sån pytteliten trädgård, bakom en av syrenerna står redskap, jordsäckar och annat men har nu blivit mera synligt sen jag tog bort en del av syrenen. Men vad gör man...
Ha en bra dag!

Helena, The Swenglish Home sa...

Nå, nu sååå liten var den väl inte, din vackra kryddträdgård! Och mangoldstjälkarna är verkligen häftiga i sin färgexplosion!

Vad beträffar din "skrotavdelning", har jag en känsla av att den ändå inte ser särskilt skräpig ut, gissningvis mer organiserat kaos... ;-D Men även om det ser ut som hej kom och hjälp mig så ger det oss andra hopp om att du är mänsklig... ;-D

Din "halm" är ju en underbar idé om återvinning!

Vad beträffar irisen kan sambon bara minnas att den heter något med Japanese Water Iris, men inga mer ingående detaljer... sorry!

Stor kram och hoppas det norrländska vädret bjuder på många fler möjligheter till uppvärmning... ;-)
Helena

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hillo!

Så snyggt fulhörn:-)
Jag har köpt ett lågt ganska stort ekfat i år, med zinkband. Mitt första:-)
Är mycket nöjd med det, hittar jag fler med just zinkband, så kommer "samlingen" att fortsätta.

Madame C sa...

Dina ektunnor är så härliga och i dem är det minsann ordning och reda. Mycket SNYGG reda:) Jag håller verkligen med om att grönsaker är minst lika vackra som blommor. Man måste inte äta allt som GÅR att äta i en trädgård;)
Ha det gott,
Charlotta

AnnCharlotte sa...

Fast mangold är ju gott....
Det är väl bara bra att ha lite kreativt stök....tycker jag ;)

Marie Lithén sa...

Himla trevligt att träffa dig in real:-)
Men Mangold som är såååå gott! Vänd runt den grovstrimlad i en varm panna med en vitlöksklyta å olivolja, salta å peppra, klart! Supergott till allt!

Du har på tok för snygga fulhörn!
Kram

Frøken Solhat sa...

Charlotte - jeg bliver helt lækkersulten af at se alle dine skønne grønsager :0)

Knus Dorthe

Almbacken sa...

Såååå fint med ektunnorna med grönsaker. Jag har funderat länge på att skaffa en (eller flera) sådana men det är en investering....När jag nu ser dina tunnor så blir jag himla sugen....måste bara hitta ett bra ställe för dom...

Bakgård ja, det har man ju en som tyvärr är alltför mycket på själva gården. Jag har planer som ligger bra mycket fram i tiden på ett litet "rum" där man kan dölja det lite.

Ha det gott, Charlotte och tack för dina goa kommentarer på min blogg.

Kram,
Maria

Annica - Vi tre o trädgård sa...

Mangold är verkligen både vackert och gott!
Fick tips från syster min att fylla pajskalet med mangold!
Riktigt gott!

Önskar dig sommarskönt!
//Annica

Mimi sa...

Alla måste väl ha någon slags bakgård! Jag har min bakom häcken, där finns kompost mm.
Din bakgård är så snygg så den nästan är en framgård!!!! Hälsn Mimi