onsdag 25 augusti 2010

En eftermiddag i slutet av augusti

Jag kände mig en aningens vissen och slokad i går.... Hade planerat för att kunna ägna några timmar ute i trädgården. Det är över en vecka sedan jag lade ner lite hjärtekraft i den gröna hagen... Så både trädgården och jag 'ville'.... Vad händer?! Jo, det fina måndagsvädret, som jag i min enfald trodde skulle infinna sig även dagen efter, lyste med sin frånvaro och hade istället skickat iväg vikaren 'regn, rusk och kyla'..... Det var väldigt nära att jag hämtade långkalsongerna kan jag berätta.... ;-) Men, skam den som ger sig..... Rusket forcerades och jag begav mig ut...

Doftliljorna sjunger på sista versen.... Tror att de sista blommorna har slagit ut nu.

Äntligen höstblommande anemoner
Det är lustigt... jag köpte två plantor av olika sorters anemoner.... En på vardera bild.... Den ena skulle vara cerise och heta 'Anemone hupehensis splendens' och den andra skulle se ut som på bilden och heta 'Anemone hybrida Königin Charlotte' (ni kan väl gissa varför jag köpte just den...). Känns som att båda är den där Köningin Charlotte.... Ja, ja... Gör väl ett nytt försök nästa år.... Jag är åtminstone väldigt nöjd med att äntligen ha höstblommande anemoner.... Och de får gärna bli stora och frodiga och sprida sig.... vilket jag förstått att de gör... Eller hur är det med den saken? Vilka erfarenheter har ni?


Ytterligare en av de sex svarta har bekänt färg...
Vet inte om jag har svårt för att räkna.... Men det har visat sig att en av de sex svarta stockrosorna som inhandlades på trädgårsdsmässan i våras är cerise.... Då blir det med facit i hand: en dubbel rosa, en dubbel mörkrosa, tre dubbla vita och en enkel cerise.... Och alla skulle ha varit svarta...... Men, av alla färger som felaktigt dykt upp är jag mest glad över denna..... Ända sedan jag såg en liknande (eller samma - vem vet?!) på bild hos Claus Dalby har jag haft habegär efter just den färgen... Gissa om jag blev överväldigad och glatt överraskad när jag inser att jag redan HAR en sådan växandes i min rabatt.... Där gick det undan med uppfyllandet av önskningen.... :-)


Men det är spännande tider även fortsättningsvis i min 'Rosenrabatt'. Har ytterligare två stockrosor som ännu inte slagit ut och som jag ej vet färgen på. Det kan vara så att det är frösådder från min perenna stockros, men det kan också vara ett av mina tidigare försök att så svarta stockrosor, men som inte lyckats av någon anledning.... och som nu dyker upp.... 
*
Vissen 
...var det ju som sagt jag kände mig.... Eller egentligen kall och eländig ;-) Började rensa i en tunna, där bland annat den dahlialiknande zinnian 'Landreths Oriole' börjat se, inte färdig ut för säsongen, för mängder av knoppar var på gång, men förvuxen liksom... och inte särskilt fin längre. Grävde upp allt.... En bukett med de finaste blommorna står nu i köket och resten hamnade i komposten.... som blev vääääldigt tjusig :-)


Är glad
 ...just nu både för blommande rosor och fina blommande bollar... För att inte tala om allt annat som blommar, vilket faktiskt är en hel del, även om sommarens 'peak' är över....


PS. Det ökande regnet besegrade mig till slut... och jag gick in för att göra middag lite tidigare än tänkt. Trädgården och jag får helt enkelt fortsätta en annan dag... 

Ha det gott vänner!

25 kommentarer:

Marie Lithén sa...

min erfarenhet av Höstanemoner är dålig, upplever dem som lite kinkiga här uppe. Men skulle gärna ha dem som ogräs:-)

Nä nu vill jag ha uppehåll från regnet!!!!

Britt sa...

Zinnia blomman gillade jag. Tycker om den//Britt

Godastunder-tokigaidéer sa...

JAg gillar höst annemoner och har bara god erfarenhet av dom, sprider sig lätt och går att flytta runt i trädgården. Dock tycker de inte om att planteras på hösten utan behöver etablera sig ordentligt innan hösten. Tycker det är dumt att de säljs på plantskolorna när de vet om detta.

HA dte gott
Kram Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Tack för fingervisningen Marie..... Jag håller tummarna att mina vill överleva.... Men tur i alla fall Anna att jag planterade dem tidigt i våras... Tack....

Mimi sa...

Täck över dem, så har du väl större chans att få dem att överleva. Det har jag gjort. Vad kul att en av stockrosorna var en höjdare, trots att du inte fick svarta. Det är ju väldigt trösterikt! Underbart vacker är den, skulle inte vara fy skam här heller! hälsn mimi

ullis sa...

Goförmiddag! Känner igen mig-var oxå lite nere och vissen häromdan när regnet föll och jag inget hellre ville än vara ute i trädgården. Tror dock att vi får ny energi bara solen tittar fram igen!
Mina höstanemoner trivs och sprids, men som sagt, gärna vårplantering så de hinner etablera sig...
Må väl! Kram Ullis

Ruben sa...

Även här har zinniorna knoppar på gång, men i övrigt ser de lite överblommade ut! Den nedersta bilden t h (om det nu är en zinnia) liknar en som jag har och som heter 'Envy'. Väldigt effektfullt att fota den från sidan, det ser så intressant ut med det bruna i mitten!!
Du ska se, att du får din svarta stockros så småningom!! Konsigt att fröna tar så lång tid på sig att gro! Men, naturens under ....
Ha det gott!
/Ruben

AnnCharlotte sa...

Mina höstanemoner tål nästan vad som helst...tom studsmattan ;) och de sprider sig som bara den...men ska man flytta dem är det våren som gäller.
Vi får väl hoppas på många fina sensommardagar nu.....

Annelie sa...

Gissa vad som står på min lista nu? Höstanemoner så klart. Tror dock inte att jag kommer att hitta någon med mitt namn. :) Men diskussionen ovan får mig att fundera på om jag ska vänta till våren även om min zone kanske är lite lättare.
Jag avundas dig som trotsar väder och går ut i regn. Egentligten perfekt för när solen väl tittar fram sen så har man ju en fin trädgård och man kan hitta på annat kul.
Din stockros påse var ju helt galet märkt men kul ändå att något däri var vad du önskade också.

Mysiga bilder, gillar de fyra längst ner, speciellt den gröna.

Hoppas att du och din trädgård får fortsätta inom kort.

Kramar

♥Min Eden♥ sa...

Jag köpte en höstanemon förra hösten...ännu har jag inte sett nå blommor. Det känns trist med regn nu, fast ändå skönt på ett sätt...
Ha det gött!

Sophia Callmer sa...

Här också skruttväder jag längtar efter att kunna vara ute rejält, här blåser och har regnat floder, men just nu är det uppehåll så ut ska jag!
Fina zinniorna var, härnere håller de ännu ett tag som tur är.
ha det gott!

ulla laiho sa...

Din blogg är inspirerande och jag tänker - ja, så skulle jag vilja ha det - och de där krukorna skulle passa i min trädgård. Nu har jag spridit grus överallt och det ser prydligt ut men lite tråkigt. Jag har beundrat din "grusträdgård", som du visade 17 juni 2010. Där finns en svart stenbäck med ringar som sprider sig på vattnet (du vet: i betraktarens ögon), som jag gillar. Skulle man kunna få se den i sin helhet?
Vänligen Ulla Laiho

Margot sa...

Vissa dagar har man ingen lust alls att böka i trädgården och andra dagar vill man inget hellre än få komma ut och jobba och påta! Jag borde klippa gräset men det är bara blött, blött, så snart får jag skaffa en lie :o)) Börjar bli riktigt trött på regnandet nu!
Härligt att du fick en färg du ville ha bland stockrosorna, riktigt läcker är den!!
Jättevackra höstanemoner, ännu har jag inte lyckats med dem, får se om jag ska testa till våren....
Ha det gott!
Kram Margot

Unknown sa...

Härligt att se så mycket fint, fast vi nu närmar oss september! Höstanemoner har jag "vanliga" och de sköter sig väl. Sedan har jag en halvdubbel, lite mörkare rosa och den är fin men breder inte ut sig så särskilt mycket. Hade en vit halvdubbel också, men den har försvunnit, verkar det som.
Hos somliga beter sig höstanemoner som rena rama ogräset, men så icke här, tyvärr.
Ha det gott,
Charlotta

Huset vid ån sa...

Dina blommor o bilder är ljuvliga...Hoppas att du känner dig piggare idag! Kram Therese

Anonym sa...

Hej Charlotte

Godt at du stillede spørgsmålet om høstanemoner og at der kom så mange gode svar. Selv havde jeg tænkt mig at flytte vores her til efteråret, men nu venter jeg bestemt til foråret! Min erfaring er også, at de meget gerne vokser og spreder sig. Selv i ren lerjord, som vi har i rigelige mængder.

Bedste havehilsner
Birgitte

Katarinas trädgård sa...

Hej Charlotte!
Mina rosa höstanemoner är jag sur på! De brer ut sig alldeles för mycket för min lilla trädgård och verkar vara svåra att få bort. Men de fanns i trädgården när jag flyttade in så det är säkert ingen specialsort som dina. Vita (de som jag har är Honorine Jobert) uppför sig helt annorlunda, sprider sig för lite. Jag blir visst aldrig nöjd, suck... Vad friska och fina dina stockrosor ser ut!

Hälsningar
Katarina

Inger sa...

Jag lyckades inte alls med mina höstanemoner, de fick å andra sidan en dålig växtplats, bland de första perenner jag planterade, har ej provat igen. Men fina är de:)
Ha det gott!

Almbacken sa...

Hi, hi, hi, ja höstanemoner och x-bollar verkar vara dagens tema båse hos dig och mig. Något (mycket) längre inlägg hos dig dock :o). Dina inlägg är alltid lika fina, innehållsrika och trevliga. Jag tänker -hur hinner kvinnan? Glad är jag i alla fall som får ta del av allt ditt fina.

Efter vad jag läst mig till och också fått bekräftat i kommentarerna ovan så sproder de rosa sig som ogräs medan de vita, som jag har, är lite mer återhållsama. Jag palanterade mina förra hösten, som man tydligen inte ska göra, och mycket riktigt var det några som inte klarade sig. Nu får man dock inte glömma att det, i alla fall på mina breddgrader, var en ovänligt sträng vinter. Har i alla fall stödplanerat lite i våras.

Stor kram Maria

Helena, The Swenglish Home sa...

Käraste Charlotte,
Nyss hemkommen från en tre veckor lång nästan helt datorlös semester, och en smygkik in hos några favvobloggare, fast väskorna ännu står ouppackade i hallen...

Så mycket fint du har bjudit på, och si, jag gillar faktiskt dina o-svarta svarta stockrosor. Mina föräldrar hade också fått ett gäng "felfärgade" just stockrosor, i en salig blandning av vinröda, vita och - faktiskt! - svarta. Jag älskar dessa ståtliga blomster!

Vi kom igår från ett 30+ gradigt Frankrike till ett för dagen tokregnigt 11gradigt England, och vet du, dina - numer bloggberömda - långkalsonger känns inte som en helt främmande tanke! ;-D

Nu skall jag kika lite mer bak i trädgårdsflowarkivet...

Kramar till dig i norr,
Helena

Annika Christensen sa...

Vad glad jag blir att det finns flrer som har zinnior!
Fast jag får säga att jag hade..
Du gör så fina inlägg Charlotte!
Tack för det.
Annika

Bea sa...

Hej vännen!
Visst kan man känna sig aningen vissen och ville helt av allt strunta i trädgård med ogräs och en hel drös av bockande och bugande halvdåliga blommor efter det myckna regnet :(
Höstanemoner är vackra och det finna en "försöks" planta och nu väntar jag på att knopparna slår ut :)
Ljuvliga bilder och inspirerande som vanligt, trots din vissen-känsla.
Kram / Bea

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Så mycket fint jag hittar i din blogg - blir alldeles "knäsvag" av alla design-bilder :-)
Mina svarta stockrosor slog ut för nåt tag sen också och de verkar trivas bra, så det lär bli fler av dem - den cerisa du har var superläcker!

Ha det gott!
ANnika

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Glömde... Japp jag har ritat trädgårdsplaneringsbilderna själv. I Google sketchup. Tar lite tid att komma in i det och jag har väl inte lärt mig alla features än, men det är riktigt kul och praktiskt. Fast jag gillar att rita för hand också!

Hälsningar,
Annika

Louise sa...

Mina doftliljor sjunger också på sista versen men de har doftat underbart! Har bara bra erfarenheter av höstanenomen! De sprider sig vilt och blommar vackert. Gör inget speciellt med dem, täcker inte över eller så. Hoppas din egen vissenhet har övergått i något bättre! Undrar om det är vädret? Det är så många som skriver att de känner sig lite avslagna, inklusive jag själv...

kram louise