måndag 30 augusti 2010

Kanske lite väl mycket av det goda

Det är det här det handlar om......


Att beskära äppelträd
Just det.... äpplen.... Det är gott att ha äppelträd som dignar av frukt.... Och för det är jag är mycket tacksam. Men det kan också vara en besvärlig ynnest... I bland blir det helt enkelt för mycket av det goda.... När vi tagit reda på de äpplen som familjen gör av med..... och gett bort till alla vänner och bekanta.... är det lika mycket kvar i träden... minst...  Har tre gamla och knotiga äppelträd som antagligen inte tagits hand om med rätt beskärning under lååång tid. Och definitivt inte under den tid vi bott här. Behovet av att beskära äppelträden för att få rikligare med frukt är som ni kanske förstår ändå ett obefintligt behov hos oss..... Skulle vilja beskära för att få mindre frukt :-) De tre äppelträdens kronor bildar numera ett tak som gör att det blir en fin rumskänsla när man står därunder... En slags äppelsal..... DET gillar jag.... De grenar som beskärs görs det enbart för att äppelsalen ska hålla sin form... Äpplen blir det ändå... hur vi än gör :-)


Äppelträden står framför växthuset. Här är det soligt hela dagen. Men äppelträden skuggar skönt.


 Ett historiskt dokument
Den mindre vackra stegen är ett historiskt dokument över den tid vi bott i huset. Jag tror alla målarfärger som målats någonstans i eller på huset finns representerade med några stänk.... Fager är den inte... och inte heller särskilt praktiskt när man vill komma högre upp i äppelträden.... så.... en större stege fick tas fram för att nå de största frukterna som naturligtvis sitter högst upp....


Äppelmos förstås, men vad mer?
Anledningen till äppelplockningen i dag är att svärmor som är på besök, ska få med sig några påsar hem. Är inte säker... men jag tror sorten är Transparante Blanche. De andra två äppelträdens frukter är inte riktigt mogna ännu... Ska ta tag i och bläddra i receptböcker för att få inspiration till vad man kan göra med alla äpplen.... förutom äppelmos förstås.... Vissa år blir inte ens det gjort...... Men nu känner jag mig laddad! Tips någon?


Nu är det nästan...
...för kyligt för att sitta ute och äta... Men med en filt på benen går det.... om solen är framme och viljan är tillräckligt stor :-) Slängde på en färgglad vaxduk istället för den svarta som legat på bordet hela sommaren.... Blev less på den diskreta uppenbarelsen (den svarta duken alltså). Men jag lär byta tillbaka ganska snart igen... för det diskreta är ganska skönt ändå...


PS. Tack så hjärtans för alla snälla hälsningar.... vad goa ni är :-) 

Glöm nu inte bort att njuta av de sista sommmardagarna!

28 kommentarer:

gittan sa...

Om du bara visste vad avundsjuk jag blir på alla dina äpplen! Här hänget det ETT äpple på ett av träden i år och det är inte ens ätbart =( Förra höste gjorde jag äppeldricka, smakar helt underbart!!! De få flaskor som finns kvar är nästan heliga (ungarna får snällt dricka av rabarbersaften istället när de är sugna på något mer än vatten) Om du vill kan jag maila dig receptet, det kräver lite mer jobb men det är det verkligen värt att få smaken av trädgårdens äpplen under vinterhalvåret el. ett sort glas iskall äppeldricka en varm sommardag.
Kram gittan

Bea sa...

Godmorgon vännen!
Vilken fantastisk äppelskörd, en sån som jag bara drömmer om att få nångång :)
Vi har tre unga träd för tillfället som bär fem frukter inalles och vi har kämpat mot skador av alla slag för att få ett gammalt knotigt träd med tiden, men verkar hopplöst :(
Viken tur att det finns goda vänner och snälla släktingar som delar med sig av skörden, det fick vi också :)
Ha en fin dag!
Kram /Bea

Maria sa...

Härligt med egna äpplen! Jag kan tipsa om en chutney med äpplen och päron som är hur god som helst. Receptet finns här: http://maria.norrlage.se/2009/09/19/appelchutney-med-paron/

Ruben sa...

Oj, vad lyxigt med så mycket äpplen, själva tigger vi av grannarna! ;-)
Ha det ghott!
/Ruben

oumberligating sa...

Fint och härligt inlägg måste jag säga. Har inte ett enda äppelträd själv, alla försök på landet har resulterat i att den ena älgen större än den andra har besökt våran tomt. Fast det är okej det med, älgen är mitt "skyddsdjur"...hm...du vet ju att jag är en gammal Viking vi håller på med sådant "okult"!
Fast lite ryser jag när jag tänker på höst och äpplen, alla de arbetsplatser jag jobbat på så har folk släpat med sig sin gamla fallfrukt för att bjuda på och skänka bort till de som inte är kloka nog att säga nej!
Jag kan ännu förnimma lukten av lite taskig ventilation i kontorslokaler där äpplen/plommon legat över natten i fika rummet för att morgonen efter lukta så där lagon jäst och ruttet!
Blandat med någon billig Åhlens parfym ifrån någon kontorist så vill frukosten vända.....förlåt usch vilken negativ kommentar det här blev då, inte bra...jag är på skitbra humör idag faktiskt, men dina fina bilder var så realistiska att de framkallade doft minnen!
Ser framemot den sena äppelsäsongen då Ingrid Marie äpplena dyker upp, då käkar jag mellan 8-10 om dagen under några månader och njuter för fullt!
Fast nu läste jag i någon morgontidning för någon vecka sedan att det var någon kommun som samlade in överbliven frukt i massor för rötning och biogasproduktion helt underbart nytta med nöje.
Jag jobbade redan för 15 år sedan åt ett företag som satsade stenhårt på biogasbilar och elbilar, himla roligt med elbilar på den tiden...eller livsfarligt rättare sagt, de flesta människorverkar lita mer till hörsel än syn på smågator så det klev bara rätt ut i gatan, den elbil jag hade var i princip helt ljudlös, det blev bättre då min nya tjänstebil gick på biogas ihop med volvos avgassystem så hördes det i allfall när man kom åkande....hm...kanske blir det här en liten osammanhängande kommentar...har ju dåligt samvete för att jag inte hunnit skriva på din fina blogg på ett tag så nu tänkte jag ta igen det hela med den mastodontkommentar.....fast jag slutar nu så du inte blir orolig! (ler)
Ha det bäst och en ha en fin vecka!
Kram ifrån Peter!

NataljaOblonskaja sa...

Har fyra äppelträd och tre päronträd och måste erkänna att det mesta nog hamnar på komposten.
Skulle behöva ta bort några träd, men det är ju himla fint på våren när alla blommar. Så det är mer för blomningen de får stå kvar, definitivt inte för fruktens skull:)
Gör inte ens mos, bara äppelkakor, och det blir en hel del:)
Beskär bara de minsta träden under sommaren, men bara för att de inte ska växa sig så himla stora.
Tror nog att äppelskörden ibland ger mer dåligt samvete än vad som behövs. De gör ju nytta även i komposten:) Och vackra är de, frukterna, när de sitter i trädet.
Ja, så får man ju äta sig proppmätt varenda dag under ett par månaders tid, inte dumt det heller.

Har annars hört att det går att frysa ner klyfter av äpplena som de är, så kan man ta fram under året och använda i mat och bakning, men jag har aldrig provat så jag vet inte hur de blir.

Och visst är det skönt att det går så lätt att förändra med ett litet dukbyte,......och lika lätt att byta tillbaka när man tröttnar:)
Gillar äppelpyramiden, ska göra en liknande..........börjar känna mig som en stalker, men du gör så himla snyggt:)

Ha det gott!!
Camilla

Lotta sa...

Jag blir så advundsjuk på folk som har sådana fruktträd. Själv pallar jag hos grannen. (Hon är hemma i Tyskland och lider inte av det). Jag har inga recept att dela med mig av då jag tyvärr tillhör de som t.o.m. misslyckas med färdiga mixpåsar. Däremot kan jag återigen berömma dig för din designkänsla på detaljerna i trädgården och dukningen o.s.v. Det är såååå vackert.
Ha en härlig vecka
Kramar

Mamma Mimmi sa...

Lyckliga du - hälsar vi äppelträdslösa! Förra året kokte jag en underbar chutney på "fådda" äpplen och den är gudomligt god till det mesta http://mimmismammaliv.blogspot.com/2009/10/tvara-kast.html. Annars kan jag varmt rekommendera en råsaftcentrifug för både höstens pinfärska äppeljuice och för att frysa in i plastflaskor för mörka vintemorgnar. Kram Mimmi

Helena sa...

Din "våningsäpplen" är SÅ vackra, och just ett sådant våningsfat har jag kikat lystet på länge. Masseffekten med äppeldekorationer gör det så extra läckert.

Och visst är det som så att de MED äppelträd (och överväldigande skörd) nästan känner det som en börda, då man inte vill låta något gå till spillo, och vi UTAN träd drömmer söta drömmar om att få ha... Och inte blir det bättre av att förra ägarna till vårt hus högg ned SJU gamla äppelträd strax innan de sålde till oss! T o m grannen var upprörd, så göööööör man ju bara inte! Och de lämnade inte ett enda kvar, bara stubbeländen... Men vår äldre gentleman till granne, good old Brian, dyker alltid upp vid vår dörr så här års, med påse efter påse, åthävor från hans kära äppelträd, så vi får lite ändå...;-D

Stor kram till Äppeldrottningen i norr,
Helena, The Swenglish Home

godastunder-tokigaidéer sa...

Härligt med så mycket äpple, gör en massa äpplekakor och pajer och lägg i frysen för kalla vinterkvällar.

H adte gott
Kram Anna

Kristin sa...

Hei!!
...så mange fine bilder fra hagen din:-)
Ja, kom gjerne tilbake til bloggene mine!! Blir nok mindre innlegg på hagebloggen nå, naturlig nok, men interiørbloggen fortsetter :-)
Kristin

Annelie sa...

Vackra bilder från din trädgård som vanligt och bra skrivet.
Om det blir så mycket att det blir massor över kan ni ju se om det finns häst eller grisägare som vill ha till deras djur.
Såg att Allt om Mats senaste nummer har en äppelspecial.
Min mamma gjorde alltid äppelmos som räckte till nästa sommar. Resten förvarade hon svalt för att under vintern använda till äppelpaj och att äta.
Håller med Maria ovan att Chutney är gott. Speciellt till fläskkött.
Om du gör mos så är det väldigt gott att lämna lite småbitar så det blir lite att tugga och ha lite kanel i.
Och, jag måste hålla med Gittan om att äppeldricka är himla gott.

Äppel päppel piron paron.

Annelie

Njut i din trädgård sa...

Ahhh vilket inlägg!
Du är en

BLOGGKONSTNÄRINNA!

Katarina sa...

Jag känner igen problemet så väl; vi har 4 stora, gamla träd som de flesta år ger väldigt mycket äpplen. Blomningen på våren är underbar, men jag brukar vara rejält trött på alla äpplen framåt oktober. Jag gör som du; använder dem till prydnad. Jag har en röd sort som (pga av att vi inte orkar gallra) brukar ge små äpplen och de gillar jag ha i en hink på trappan eller trä upp på ståltråd och hänga i träden som fågelmat. Jag ser att du minsann också har en hel del fin buxbom, trodde inte det funkade så långt norr ut?

Hälsningar
Katarina

Marie Lithén sa...

Så Vackert du gör, alltid!!!

det bästa jag gör (fast jag har då aldrig något överskott...) med mina äpplen är att köra dem i råsafcentrifugen, när jag tröttnat på paj,-)

Anja sa...

Nun blir jag riktigt avundsjuk: ett eget äppelsal - fy 17 så "orättvist" att jag inte har något sådant. Med KNOTIGA gamla äppelträd! "Måckliga" dig!
Visst unnar jag dig att ha det så fint - jag är inte missunnsam trots avundsjukan!;))))!/Anja

Scilla sa...

Tack för ett jättefint inlägg! Har precis fått en juicecentrifug - den är super till äpplen!! Färsk äppeljuice är fantastiskt till frukosten (när det finns tid)! Går även att frysa, med lite citronsaft blir den inte brun. Juice rekommenderas starkt, samt att frysa påsar med färdiga paj-äppelbitar. Mums att göra en äppelpaj i januari!

Glädjekällan sa...

Vilken skörd!
Gretas äppelkaka är ett tips från mig, kanske finns receptet på min blogg.
Det diskreta vinner nästan alltid i längden, tycker jag.
Ha det gott
Birgitta

Sophia Callmer sa...

Här blåste nästan alla äpplen ner omogna nu i augustistorm, så dian mängder med äpplen ser rätt underbart ut!!
Fina bilder och fint gjort som vanligt!
kram

Madame C sa...

Skiva och torka, är mitt förslag:) Lite mycket jobb men snyggt när de hänger på tork och gott godis!
Ha det gott,
Charlotta

AnnCharlotte sa...

Åh så härligt med en äppelsal...och en massa äpplen också.
Men svårt att ta vara på alla fastän man borde.
Chutney är gott...
Finns det något musteri i närheten kan du kanske lämna in dina äpplen och få must gjorda av dem......

Ruben sa...

Synd att du tog bort din kommentar hos, du vet vem, det hade varit intressant med din egentliga syn på det hela.
Ha det gott!
/Ruben

Gunilla sa...

Vilken lyckansost som jhar så fina äppelträd. Jag har inte ett enda. Tigger hos grannarna till äppelmos.
Frys ner äppelbitar så har du till äppelpaj i vinter alltid bra att ha.

Du har så fint i din trädgård med all utsmyckning och det blir så fina bilder.Jag kan titta länge och alltid upptäcka något nytt.Ha det gott
kramen/Gunilla

Ruben sa...

Hej igen!
Jag norpade några fröer i stadsparken, men de dahliorna var gula har jag för mig. Mina dahlior hinner aldrig producera mogna frön, annars kan man ta frön av de frösådda och hoppas på ännu ett mirakel! ;-)
Men, som du ser blev de röda dubbla. Den oranga är från ett helt annat ställe, en låg sort.
Ha det!
/R

Dona blogg sa...

Vackert, vackert - men förstår så väl vad du menar.
I fjol hade vi också massor med äpplen. Och dåligt samvete över att inte kunna ta tillvara allt...

Kanske finns ett musteri i närheten? Äppeldricka är mums!

Må så gott!
/Pernilla

Annika Christensen sa...

Hej
Nu har jag njutit en stund så här mitt i natten.
Det ser ut som TransparantB och det gillar jag att äta som det är.
Annars är det äppelkakor som gäller och torka äpplen.
Fast de är lite svåra att torka de blir inte så bra.
Äppelsal... där kan man äppelbal eller??
Ha det gott
Kram
annika

Ölandsvindar sa...

Är lite avundsjuk! Har bara lite äpplen och brukar tigga av grannar men förra året sparade jag äpplen- fem sex stycken i en plastpåse, sög ur all luft och knöt ihop.Höll förvånansvärt länge i ett svalt utrymme.
Kerstin

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hallojs Charlotte!
Jag är redo att flytta hem till dig när jag blir stor:-)
Älskar ditt uterum!!!

Ha det fint! kram Hillevi