söndag 19 september 2010

a battlefield of apples

Ni med gamla och stora äppelträd vet vad jag menar.... Hur man än håller efter har man ett pågående slagfält där ute i trädgården... med nedfallande bomber och trupper som stoppar upp vägen.... ;-)


Nu har de röda sorterna mognat på sig...och Transparante Blance har hunnit bli lite större... 


 Äppeldrickan är redan slut och chutneyn har getts bort.... Köket är redo för mera äppelkok...


Virusplantan är uppgrävd
...äntligen får jag väl lov att säga... Men ni ser hur stor plantan är... Den rymdes inte ens i en sopsäck... 
Snyft...


Varma blommor
I looooove höstens färger på blommor och blader..... De är så varma och ombonande på nåt sätt.... Kanske för att värma oss frusna själar nu när vi går mot allt kallare tider....


Visst är det mörkröda flikiga bladet från ängsnävan 'Dark reiter' ultraläckert....! 
...som en blomma i sig, eller kanske en mörk snöflinga.

Den uppmärksamma ser att det sticker ut en sked längs ner på buketten... Konstiga människa kanske ni tycker....
MEN, det beror på att stjälkarna blev lite för korta till vasen... 
så jag knöt ett band runt buketten och stack in silverskeden som ett stopp... 


PS. Tror jag fått tulpanhysteria.... Beställarfingret har varit i farten igen.... och sammantaget med tidigare beställningar och andra nyinköp.... har jag tagit konsekvenserna på fullaste allvar..... Två nya rabatter har stakats ut.... Nu återstår bara att se om dom kommer bli utgrävda också.... ;-) I värsta fall får det bli rejäl trängsel i de befintliga.... Trädgårdsoptimism när den är som bäst... Eller vad säger ni!?

Håller tummarna för sol nu... all week long!

23 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Wow...you can make a lot of apple-pie now, there is plenty!!

Wish you a happy week, we also get a few summer days next week!

Warm regards, Ingrid

AnnCharlotte sa...

....men ett krig som man kan tycka är trevligt...eller hur, om än lite jobbigt.
Åh vilka läckra färger på buketterna ;) Riktigt värmande.

Almbacken sa...

oj, oj, oj så mycket frukt. Härligt, säger jag som tyvärr inte har något äppelträd och gärna hade haft.....Men jag förstår att det kan vara lite jobbigt också...Underbara bilder i alla fall!!!

Ljuvlig bukett i sagolika färger och komposition. Tänk att allt det där vackra växer i din trädgård.

Nya rabatter....hihihi, underbart!

Kram Maria

Helena, The Swenglish Home sa...

Jamen hur göööör du, människa? Tveklöst en av de få människorna i världen som fotar så snyggt att en virusangripen växt nerknöad i en sopsäck ser SNYGG ut!

Äppelbilderna urläckra också, varendaste en, och vet du vad, mina associationer gick inte alls i militärtecken, jag såg direkt en världskarta med öar utslängda lite här och var, lite à la Polynesiska ögrupper... Fast jag har ju å andra sidan inte heller några äppelträd här hemma, och har således inte upplevt något "flyganfall"...

Magiska fingrar på Charlottes kamera, och magiska fingrar som skapar motiven..fint, fiiiiint!

Nattkram,
Helena

Anonym sa...

Wooow... beautiful apple!!!
Beautiful garden!
I love it:)
Kisses.

Vardagens guldkorn sa...

Å så härligt med äpplen i massor! (säger jag som inte har något eget äppelträd utan suktar efter andras) Har idag varit hos bekanta och plockat vackra Åkerö-äpplen till hemkunskapens lektioner i veckan. År 8 ska få göra äppelpajer!
Hoppas du får en fin vecka!
Kram Linda

Helen Lewis sa...

What a beautiful sight to have apples all ove the place! I know that it is a lot of work to collect and process them but it is a pleasurable job! :)

Gunilla sa...

Vilken fantastisk trädgård du har med så många äppelträd som ger så stor skörd. En riktig guldgruva att ösa ur.
Den mörkbladiga nävan vill jag ochså ha. Urläcker.

Ha en fin dag
kramen/Gunilla

gittan sa...

Alltså jag är ju såååå avundsjuk på alla dina äpplen eftersom jag inte fick ett endaste på mina små träd i år! Tulpaner, ja det är verkligen lätt att köpa på sig mängder av vårlökar. Jag håller förståss stenhårt i handbromsen i år (efer fjorårets utsvävningar "skrattar") man kan ju inte plantera lökar i hundratal varje år =) Till våren ska jag "inventera" och se om det finns utrymmer för fler och flytta de som fått en något underlig placering i muren.
Måste erkänna att jag inte mår lite bättre men inte särskilt bra idag heller. Det beror inte på vinet utan mer på min lite kinkiga mage som gör väsen av sig då och då. "Dagen-efter-mående" aktar jag mig noga för numera, tycker inte alls det är värt det /kram

Lone sa...

Hej Charlotte.
Endnu engang skønne billeder ... tak.
Kh Lone

Ruben sa...

Ett alternativ är att plantera tulpanerna i krukor, då kan man ta fram dem till våren och placera där man tycker det passar. Du slipper ryggont efter grävning av ny rabatt! Dessutom kan man få en tidigare blomning! Jag tänker plantera i kruka, men det beror mest på att det blir litet enklare att hålla rådjuren på avstånd då!
Ha det gott - utan ryggskott!
/Ruben

Huset vid ån sa...

Hallå där!
Ett Äppelmusteri kanske vore något för dig? fniss....

Du har en vacker trädgård, med massor med äpplen och verkar vara fantastiskt duktig o pysslig!

Härliga höstiga buketter som man blir glad av också.....

Må så gott!
Kram T

Tittis trädgård sa...

Ljuvligt med de mustiga färgerna i buketten,den nävan måste jag bara ha, en riktig liten sötnos.Och stackars dig som måste ta bort den fina funkian,det är som att mista en kär vän!/Titti

Lotta sa...

Hur kunde du!!! Jag har inte ens vågat mig nära min virusplanta med en spade. Stor applåd för att du fixade det, jag fegar ett tag till - den är ju så fin! Sen vill jag också ha en 'Dark reiter', den var urläcker, liksom de andra blommorna i buketten. Det ser onekligen lite mastigt ut med sååå mycket äpplen, men gott. Mumsa på!
Kramar

Mona sa...

Härliga bilder! Men, jo jag vet precis vad du menar med äpplena...hur mycket man än plockar bort och städar upp så ligger det fullt igen följande dag. Jag älskar mina gamla äppeldamer, men ibland blir det liiite för mycket.

Ha det så bra!

Inger sa...

Arrangemang och allt annat fint hos dig, ja inte virusplantan då, men nu är den väck:)
Ha det gott!

Anonym sa...

Du käraste favvo C'et där....

Bor Du i 'Bröderna Lejonhjärtas land'.... Jag blir galen av skaparångest och kommer aldrig aldrig aldrig att våga bjuda hem Dig till mig, när Du kommer hit till Skåne.

Kul att läsa att Du går igång på 'tulipanlökar' & jag på Tradera. Har upptäckt att det är en fröjd att göra klipp där, och innan man riktigt fattat det, så har fingret 'slinkt' iväg och så är det någon vid min dator som lagt ett bud...

När det gäller min inneboende (alltså Borelian) som Du så omtänksamt kommer ihåg att jag drabbats av, så frodas den. Jag behöver en 'personlig assistent' som kan förse mig med medicin, mat och även vara min trädgårdsmästare.... Alltså, glömmer hela tiden den där megastora och riktigt äckliga penicillinpillan, och snart är väl hela jag en gående fästing.

LAV

Agneta

Marie Lithén sa...

fattar inte....... hur kan det bli så vackert med en massa äpplen på marken, stegar här och där, du är makalös! Så fint så fint!

Stina sa...

Gaaaaahhh vilka fina bilder!!!! Äpplen, solrosor - rubbet! Jag älskar dina inlägg! (Juicecentrifug finns på rea på Jula den här veckan:))

Kram!
Stina

Annelie sa...

Men oj, orkar man en omgång till i köket?
Kan du inte kasta äpplena på grannen istället? :)
Du har så det räcker till och blir över.
Tänk, virusplantan ser ganska frisk och fin ut för att vara sjuk. Kanske om man såg den på närmre håll...
Himla fin bukett. Finns det verkligen nävor med sådana blad? Är det höstfärgen eller ser den ut så under sommaren också. Ja, nästan som en mörk snöflinga ser den ut.
Uh, oh, beställarfingret... ska bli kul att se i vår vad det ställt till med.

Kram

OF SPRING AND SUMMER sa...

Oj, så mycket härliga äpplen i vackra färger! Tycker väldigt mycket om dina buketter i varma färger!
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Härliga bilder.
Så mycket äpplen in fått. Det lär bli massor med paj misstänker jag ;-)
Ha det gott
Birgitta

Anonym sa...

Vackra buketter du har gjort med härliga svansar och underbara färger!!! Älskar de vackra solrosorna, har plockat många i dessa härliga djupa färger i min egen täppa. En underbar liten gåva att ge någon man tycker om! Jag har gett bort många - och även använt buntvis med blommor till maffiga bordsbuketter som lyser upp hela vardagsrummet hemma!

/Kolonistan

http://kolonistan.wordpress.com