fredag 12 november 2010

När är det egentligen vinter?

Ja, förklaringarna är lite olika när man kollar upp det hela. Att medeltemperaturen stadigvarande ska vara under noll... är den meteorologiska definitionen här i Sverige. Normalt sett infaller vintern i: Kiruna 10/10, Östersund 4/11, Stockholm 6/12 och Malmö 7/1 (enligt väderstatistik från SMHI för åren 1961-1990). I bondepraktikan definieras inte vintern som ett begrepp men månaderna december, januari och februari anses av hävd vara vintermånader, oberoende av temperatur. Månaden mars vill jag också placera under titeln 'vinter'.... åtminstone där jag bor. 


Kransen i krukan är gjord av vanligt granris som bundits fast på en metallstomme som kanske egentligen är gjord för klätterväxter inomhus, ni vet en så'n man har i blomkrukor. Kransar behöver ju inte bara vara sådana som hänger på en dörr, eller på en vägg...


Vintern ej att lita på längre
De senaste åren har det inte gått att lita på vinterns ankomst, eller att det är ligger snö på marken innan julafton (vilket det ska göra där jag bor...). Slask och töväder ända in i januari, grön jul och en senarelagd vinter som sträcker sig över de fåtaliga riktiga vårveckorna och därmed minskar vårens omfång..... är sånt man som mellannorrlänning får ha med i beräkningen nu för tiden. Jag vet inte dock inte om snön, som med buller och bång kom i onsdags, känns som ett mer normalt scenario.... Ja, det är väl bara att vänja sig med den nya tidens nyckfulla temperatur- och vädersvängningar... Om man ser positivt på det hela kanske också våren kan starta i gång lite tidigare än brukligt.... SÅDANA förändringar tar jag åtminstone varmt emot.... Men det är klart, det skulle säkerligen innebära också att det går utför med det allmänna klimat-tillståndet (vilket det ju förvisso redan gör)...... och det är ju inge' bra..... 


*
Snart dags för riktig vintervila
Inte många dagar eller veckor kvar nu för mig att kunna husera i och kring växthuset. Den stackars fläkten jobbar så svetten lackar och snart räcker den inte till. Inom kort är det dags för riktig trädgårds-vintervila och tid för att krypa upp i soffan och sukta över vår- och sommarbilder, frökataloger och drömma sig framåt i tiden.

Har gjort i ordning en vinter-sittplats vid växthuset i skydd från vind och blåst.

Med långkalsonger, överdragsbyxor och varmaste skorna är det underbart att fortfarande kunna sitta ute i trädgården. Om än en snötäckt sådan... Varmt kaffe i handen och öronen lystrandes till alla små fåglar som knaprar frön och far omkring så att den lätta snön yr ner från grenarna. Vit trädgårdsvinter när den är som bäst!

Önskar er kära vänner en avkopplande och skön helg!

24 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful dekoration Charlotte!!!
I love it!

Kisses and happy weekend.

Katarinas trädgård sa...

Ååååh, vad du har det superkanonfint i ditt växthus!!! Jag vill flytta in genast! Men jag ångrar mig lite när jag ser all snön därute... Jag tycker din slutsats att våren kommer tidigare för att snön kom tidigt är lysande! En lååång härlig vår, det är väl det allra bästa? Gradvis lite varmare för varje vecka, så man hinner njuta av allt som poppar upp i rabatterna, ja tack!
Ha det bra i ditt växthus (sover du där också?!)!
Kram,
Katarina

Britt sa...

Så fint och hemtrevligt det ser ut//Britt

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Hej!
Vilka underbara pysssel du gör! Har inte haft tid för något alls de senaste månaderna, och nu när får tid måste jag först klippa mig/slinga håret, köpa nya kläder så att jag har något annat än jeans, tishor och fleece... även om det är fint;-) storstäda, mm.
Få se om jag kan leta fram lite pysselgrejer i helgen. Ha det gott!
Varmkram H.

Lotta 8`) sa...

Vinter... är alltid avis på de som har snö under vintern, här hos oss rengar det från november till mars, har vi tur så får vi kallt kring nyår och några dagar med snö - med undantag av årets´vinter, som var en riktig vinter! Det märkets på växterna som för en gång skull fick skyddande snö och mindre våta fötter i leran. Vädret idag? Regn.. i morgon? Regn... Söndag... gissa :)

Fint pyssel :) Hade en tanke idag, att gå till skogen och leta materiel men det regnade.. kanske i morgon :)

Ha en skön helg :)

billan sa...

Jättefin blogg du har!
Ses vi på torsdag, på julinspirationskvällen?
Må så gott och ha en skön helg!
// Anita ( som satt snett mitt emot dig på trädgårdsträffen igår)

Maleviks Rosenträdgård sa...

Det du gör är
V
E
R
K
L
I
G
E
N

V
A
C
K
E
R
T

Du skulle ha din trädgård lite längre söderut :)
eller så kanske du gillar vintern :)
här e många trädgårdsprojekt kvar än....
Ha det gott
Håkan

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Du skriver så vackert om vintern! Härligt att sitta ute och lyssna på vintern och kylan... Och vackra bilder som vanligt! :)
Kram, vännen!

godastunder-tokigaidéer sa...

Härligt härligt så fint du har gjort det bara måste jag låna av dig vilken ide att klä en båge så.
Jag önskar att vi hade mer vinter här i söder, blir så avundsjuk på din snö...

Kram Anna

AnnCharlotte sa...

Jag föredrar att kalla december vinter....det kan vara hur mycket meteorologisk höst som helst men nog är det vinter då.......
Ha en skön helg.

Inger sa...

NU är det vinter, även om det blaskat idag, och hellre nu än i april. Jättefint och mysigt hos dig:)
Trevlig helg!

Almbacken sa...

Vilka ljuvliga bilder och vilket vackert hus som skymtar i fönsterglaset.

Gillar idén att ha stolar ute även på vintern men här regnar det ju för sjutton stup i ett - snett underifrån dessutom....

Vinter ja.....bara att gilla läget och göra det bästa, eller hur?

Ha en riktigt skön helg!

Kram Maria

Ruben sa...

För mig börjar vintern samtidigt som jag blir tvungen att bära toppluvan. Det har jag gjort några gånger nu, så alltså är det redan vinter här nere.
Jättefina bilder som vanligt!
Ha det gott!
/Ruben

IET sa...

Visst har alla årstider sin tjusning. Gäller bara att acceptera läget. Men VINTERmånaden mars är verkligen svår att uthärda, tycker jag. Aldrig går tiden så långsamt som i mars, och aldrig är det så grått, slaskigt och eländigt som då.
Men mars förtränger jag nu. :-)
/i.

Edith och Jag sa...

Både vackert och inspirerande. Har ju tyvärr inget växthus men man kan ju pynta lite utomhus ändå och du bjuder på många fina idéer.
Trevlig helg!
Hälsningar Maria

Gunilla sa...

Du gör så himla fint, och visar verkligen inspirerande bilder.

Mitt växthus är fullt med grejor i förnärvarande. Vi håller på att byta fönster i uterummet så alla fönster är ställt in i drivhuset.

Uterummet skall göras om till vinterbonat med treglasfönster så att vi kan utnyttja det även på vintern. Det blir toppen med ett utrymme för alla växter som skall stå lite svalare men några plusgrader på vintern.

Här ligger snön än sålänge vi har haft någon plusgrad idag så det är lite moddigt men ungefär 2 dm snö så nu tror jag att vi har fått vintern.
I dag kom vi hem från sommarstället och det är klart för vinterstängning, alla växterna som haren brukar knapra på är färdignätade och vi har dragit tråd för att stänga ute mufflonfåren,rådjuren, dovhjortarna och kronhjortarna.
Vi har ju gärdsgård runt hela tomten men de kan hoppa över så nu hoppas jag att de inte kommer in.

Vad jobbar du med?

Ha en riktigt fin helg

Kramen/Gunilla

Spirande grönt - sa...

Himlans fin krans! Gillar bilderna i headern också.

Hoppas att du har en fin helg!

Rebecca

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Åh, så kul att se alla dina underbara bilder från CFS! Du hade verkligen fotat många av dem som jag missade att fota. Det var grymt mycket folk (som du såklart vet) och jag tyckte att det var lite svårfotat ibland... Har du varit i Hamptons också?
Kram!

Lotta sa...

I vår familj går vi efter hur mörkt det är. Är det mörkt när jag kommer hem från jobbet är det höst, är det mörkt när K. kommer hem (två timmar tidigare) är det vinter.
Härliga bilder från växthuset. Hoppas du kan husera där lite till.
Kram

NataljaOblonskaja sa...

Du är så himla pysslig, förstår inte hur du hinner med.
Här har man jämt göra med att hinna med vardagen :), det lilla pyssel jag gjort försvann också här under snön, men inte sopade jag fram det inte, nej, nu regnar det så det kommer nog snart fram av sig själv.
Skymtar en otroligt fin veranda som speglar sig i glaset från växthuset, är det månne ditt vackra hem??

Appropå när är det vinter, så håller jag med bondepraktikan. Tycker det är vinter dec,jan och februari oavsett väder. Så nu har vi, bara, höst.
Hoppas helgen varit bra!
Camilla

Sophia Callmer sa...

Oj så vintrigt det har blivit uppe hos dig. Förstår att du njuter av att kunna vara ute i växthuset, du gör alltid vackert, en njutning för ögat.
ha en bra vecka, kram!

ulrika sa...

Vinter, nu är den här men på västkusten känns det som höst fortfarande. Härliga bilder du har på din sida, roligt att titta in.
Ulrika

Klipphöjden3 sa...

Vilken fin "vinter sittplast". Att sitta där med en rykande varm glögg går inte av för hackor:)

Pepparkakor är goda i ALLA former, oavsett om degen är köpt eller inte;)

Kram Veronica

Scilla sa...

Åååå så vackra vinterbilder! Jag blir så sugen på snö... då skulle man inte behöva dra in så mycket löv och skit i köket med barnvagnen heller hela tiden... Snygg krans - dags att koppa lite tror jag faktiskt!

Kram,
Stina