lördag 20 november 2010

Vintergrönt

Tack för alla fina hejarop angående mitt 'vinterparadis'! Ni är alldeles för snälla... Så välordnat som vi har det där... har vi verkligen det inte hemma... ;-) Här trängs tidningshögarna och pysselhögarna tillsammans med träningskläder på tork över räcket i hallen.... med miljarders av skor i en alldeles för liten hall och ja, allmänt lite kaos. Nä, jag ska inte överdriva.... Men även om vi har ett ganska stort hus är dom där praktiska utrymmena starkt begränsade..... Vet inte om dom hade hört talas om groventré, tvättstuga, klädkammare, garderober, praktisk hall o s v i förrförra seklet.... ;-) I gengäld har vi ganska stora rum, stora och många fönster och högre takhöjd. 


Bästa bänken
Min enkla bänk bakom växthuset, som består av plankor som bara är lagda över uppbyggda murstenar har varit fantastisk att ha i år... Tänk att jag inte kommit på att göra den tidigare (har haft möjlighet att knäcka den idén i ca 7 år.... men inte då....). Just nu har jag mellanlandat lite vinterpyssel på den.


Enkelt
Enkelt pyssel ska det vara... något annat har jag inte så mycket tålamod med.... Känner mig väldigt nöjd med mina 'uppstammade' träd i varje fall....  Det är enris som jag bundit fast kring två pilbollar och trätt på en metallpinne som det egentligen suttit små ljuslyktor på, men som lossnat.... Den som spar hon har... och jag sparar ganska mycket. Och faktiskt återanvänder jag det mesta av det. Lite tricky var det ska jag erkänna att få fast enriset och det hade antagligen varit mycket lättare med mossa. Men nu hade jag betydligt mer enris än mossa att tillgå, så då fick det bli så....

De två buntarna med 'pinnar' som är ihopknutna är också en sån där återvinning. Pinnarna har ursprungligen suttit ihop och varit en löpare. När löparen ramlade sönder efter att ha varit ute i väder och vind i några år slängde jag inte pinnarna den bestått av. Tänkte: 'dom går säkert att använda till något'. Och mycket riktigt.... det gjorde dom ju.... Innan de hamnade som prydnad i krukorna har jag även använt dom till att märka ut de nya rabatterna vid äppelträden. Några av pinnarna (DOM är slängda nu...) användes också i våras med 'råodör' på och stacks ner lite överallt för att försöka mota bort rådjuren från tulpanerna...

Torkade limeskivor 
I år har jag fastnat för torkade limeskivor som dekorationsmaterial. Det började med att jag köpte en färdig påse hos den bästa blomsteraffären i stan: Blomsterservice, men sen har jag köpt färska och torkat själv i stället. 

En vecka kvar till 1:a advent... tänka sig...... Och alldeles nyss fick jag tag på hyacinter.... lycka!!!

33 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful decoration!!!

Nice weekend.

Annelie sa...

Så härligt der ser ut där du pysslat.
Gillar verkligen dina limeskivor, tänk att fruktköttet blir så mörkt. Jättefina.
Snö har du så det blir fin stämning. Här har det inte snöat ännu, buh, finns faktist rosor som fortfarande blommar och gräsmattan är grön. Jag har gett vädret fram till Thanksgiving tillstånd att vara snöfritt, men sen, sen MÅSTE det snöa.
Mamsen och papsen är här några veckor och därför har jag inte tillbringat mycket tid vid datan. Tack för dina rara hälsningar.
Kikar dagligen på nya inlägg i bloggvärlden men tar mig sällan tid att kommentera. Gjorde en krans själv idag av varigerad buxbom, en hjärtkrans. Behöver mer övning dock, märker jag. Oh, well.
Tänk så underbart att ha två hus som ni har, och att kunna få uttrycka två olika stilar. Erat skidhus är ju verkligen underbart, jag får lite Wham och Last Christmas vibbar, typ där alla är lyckliga och kastar snöbollar på varandra i mysiga stickade tröjor.

Kram på dig!

Annelie

High Street Cottage sa...

Hi Dear, what lovely topiaries! I saw you featured over at Harkan's blog. Nice to meet you, hugs from America, tami

AnnCharlotte sa...

Så fina saker du gjort. Kloten är jättefina och kransen med äpplena och den lilla granen med limeskivorna, den fick jag lustatt kopiera rakt av...jag har också gjort lite kransar...får väl se om de hamnar på bild ;)
Ha en bra helg ;)

Home and Lifestyle sa...

I love your garden decorations!!!

Have a nice weekend! Warm regards, Ingrid

Godastunder-tokigaidéer sa...

Helt underbart vilken ide att stmma upp bollarna, ursökta mig men jag bara måste prova. Blooarna ligger färdiga med mossa men jag hade inte kommit på vad jag skulle göra med dom. Jag håller med Annelie Wham och last christmas så just nu sitter jag och lyssnar på den för jag har den i min jul lista på spotify.

Stor Kram Anna

Bea sa...

Trevligt, inspirerade och mycket vacker julgrupp mot den blekt faluröda stockväggen!
Du bjuder verkligen på dig och ditt skapande - tack!
Ha ett skönt vecksolut1
Kram /Bea

Lone sa...

Hej Charlotte.
Hvor ser det dejligt ud med alt det grønne. Jeg kan rigtig godt lide de opstammet kugler med koglerne under.
Ha´ en skøn weekend.
Kh Lone

Gunilla sa...

Nu blir jag aldelens matt.
Jag vill och ha så fina juldekorationer som du.
Kan du inte komma till mig och göra ochså:o)

Nä jag får verkligen rycka mig i kragen . De uppstammade enriskloten var ju supersnygga om jag köper kloten så kan jag kopiera dig. Jag skall verkligen försöka nu när jag ser vad fint det är.
Och tänk att ge bort en sådan till någon som man inte vet vad man skall ge det är ju hur bra som helst.

Du är nog skapande florist ute i fingerspetsarna nu har jag gett dig den titeln.


Varma kramar och tack för dina inspirerande inlägg.

Gunilla

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

HEj!
JAg satt och tänkte hela tiden (när jag lste förra inlägget om din stuga.. varför har man inte sett detta hem i ett glassigt magazin??) Herreguuuud så snyggt du gjort det där med!! Jag blir mer o mer förvirrad över vad du egentligen gör för arbete... och vad jag tycker att du egentligen skulle göra:-)

Och dagens inlägg äär lika najsigt som "vanligt"! Du skämmer verkligen bort oss med alla vackra bilder. Jag tror jag måste köpa mig ngra stockar och bygga en väggfond till mig snart! Det blir ju så himla läckert sådär!
Varmkram H.

Anonym sa...

Ursnyggt och superinspirerande! De där bollarna skulle man ju bra gärna vilja ha omedelbart på sin trappa. Vet inte om jag får till några, men jag känner mig upplyft i tanken av all visuell inspiration :) Ha en fin helg! /W

Sandra sa...

jätte fint pysslat! Jag har storslagna planer på vad jag skulle vilja göra men jag håller med dig, de ska va enkelt! annars blir jag bara frustrerad om det tar för länge och tappar helt lusten..

Jag har också funderat på att torka egna citrusfrukt skivor..ska man ha dem i ugnen på 100° i nån timme med luckan öppen eller hur gör man?

Ha en skön helg!
Kram Sandra

Unknown sa...

Hmm, sitter och funderar, för nu fick jag sådan inspiration igen av dina bilder. Vill bara gå ut, nu genast och börja skapa någonting.
Synd bara att all snö gömt både mossa och kottar som jag skulle plocka. Kanske får köra med enris istället.
Ha en skön helg!
Camilla

Katarinas trädgård sa...

Ja, varför trassla med de besvärliga myrtnarna (vet inte om det heter så eller om jag har hittat på det ordet?) när man kan göra mycket snyggare uppstammade bollar av enris?! Snyggt, snyggt, snyggt, som vanligt! Det enkla är ju ofta det snyggaste! Jag gillade kottekransen på sista sidan i novembernumret av GI, men det är nog ingen lämplig nybörjarkrans...
Ha det bra!
Kram,
Katarina

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Charlotte! Det är så fiiiiint allting! Blir så inspirerad av dina underbara bilder! :) Härligt med ett helt bord med julglädje.
Vilken bra idé med enrisbollarna!
Köpte GI i går så jag ska spana in kottkransen som Katarina skrev om.
Ha en fortsatt fin helg!
Kram, vännen!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Det är och förblir en fröjd att titta in hos dig. Här finns alltid så mycket vacker inspiration att få. Jag blev genast sugen på att gå ut och fixa lite mer piff i vår entré...fast det får vänta några dagar, strax ska vi på gåsamiddag! :o)
Ha en riktigt fin lördagskväll,
Lydia

Jord under naglarna sa...

Så fint!! Härligt med ett helt bord/bänk att ha så fina dekorationer på! Hur vackert som helt med den rödtimrade väggen bakom.

haspet sa...

Förstår att du njuter nu när julen närmar sig så att du får börja pynta på riktigt. Du gör det så bra, du har verkligen öga för det där med pynt och piff. En fröjd att komma hit till bloggen och njuta av allt det fina. Kolla gärna in min första tävling på bloggen. Ha det bra. Kram Peter

Inger sa...

Timmerväggen ser så bekant ut...gillar dina grejer jättemycket och så himla bra att du återanvänder saker:) Gamla opraktiska hus känns också igen, men de har ändå en själ som nybyggt saknar.
Ha det gott!

Marie Lithén sa...

Du kära Charlotte är min största inspirationkälla just nu. Kommer att sno många av dina idéer här i mitt fjällparadis!

Kram å trevlig helg på dig från en skidbacke!

himlaverket sa...

Vilken frisk och härlig blog jag hittade här då..
nu har jag tassat runt en liten stund...
kram ullamaria

Sophia Callmer sa...

Jättefina och inspirerande idéer och bilder! Det där med gamla hus som är rätt opraktiska känner jag igen, här fanns tex inte en garderob...eller hall för den sakens skull. Nej för 100 år sedan tänkte man nog lite annorlunda..
ha en skön kväll/Sophia

Helena, The Swenglish Home sa...

Käraste Charlotte,

En kort mittinattenhälsning bara för att säga att jag blev helt stum efter att ha kikat på ditt förra inlägg, klickat vidare till reportaget i tidningen och bara njutit av "The Charlotte Touch" igen. Och vilken 'touch' sedan, från skiss i kollegieblock till det utsökta slutresultatet - helt otroligt snyggt, intelligent, smakfullt och med eller utan Wham och snöbollar - jag koooooommmmmmmer! Du är verkligen ruskigt duktig och en konstnärssjäl uti varenda lovikavanteklätt finger (jag gissar att lovikavantar behövs i din del av världen nu...?). Gissningsvis dröjer det inte länge nu innan de "vanliga" magasinen hör av sig ang ett reportage från er "stuga", nu när den är världskänd genom bloggen... ;-)

Dagens inlägg är lika aaaaah och ååååh som vanligt, och lustigt nog har jag också några gröna (dock moss-) bollar som ligger och väntar på att tryckas på stam. Jag sparade en stam från ett uppstammat lavendelträd i somras, krukad och klar s a s, och provade att trycka fast min lammöronsboll, men si' det såg jätteknasigt ut, lite som en gubbe med för litet huvud. Proportionerna blev nog fel, så vi hoppas att mina mossiga bollar gör sig bättre...

Håller med Hillevi att det lockar att bygga ett litet hus på tomten med gamla grova stockar som ditt, om än bara för att få arrangera vackert med det som bakgrund - rysligt snyggt!

Här jobbas det så att svetten yr i tomteverksta'n, men nu är det bara en vecka kvar - puh! Skoj med lite småpyssel dock, som en paus till symaskinsbrummet - i kväll har jag klistrat minifoton på 49 små tändsticksaskar (och inte en enda bild är på Ernst, så det så! ;-).

Kramelikram och jag väntar med spänning på vad som bjuds härnäst i den trädgårdsflowiga världen...

Helena

Anjas Hill sa...

Det där "enkla" pysslet ser rätt avancerat ut i mina ögon;))!
Och så fint det blir. Men, å andra sidan, ALLT måste bli vacker mot den bakgrund du har.../Anja

Ölandsvindar sa...

Vad mycket fint du gör! Jag ska nog ta en tur i skogen idag och se vad jag hittar för grönt.
Kram
Kerstin

Britt sa...

Så mycket fint du har gjort//Britt

Isas Trädgård sa...

Supersnyggt som alltid Charlotte ... inspirerande med allt som du återanvänder ... skall nog skaffa en låda med "bra och ha saker till pyssel" i växthuset efter det här !
Kram /Isa

billan sa...

Som vanligt blir jag helt mållös, allt du tar i dina händer blir så vackert sååå.....Jag sitter på torpet nu, tittar ut genom köksfönstret mot det gamla vackra timrade uthuset...det fattas lite vackert pyssel där vid den timmerväggen:)
Även jag är en fjällmänniska, men har tyvärr inget eget. En ständig jakt på att hyra och låna av vänner o bekanta. Förr var jag jätte ofta i Storhogna / Vemdalen, på senare år mest Hamrafjäll och Funäs.
Ditt fjällparadis är nog det vackraste jag någonsin sett,förstår att du trivs där!
Nu ska jag ut och ta lite granris, tänkte åtminstone försöka åstadkomma en dörrkrans, eller två:)
Må så gott och ha en skön söndag!

Parkvegens Hageglede sa...

Ååå, så mange spennende dekorasjoner du lager !! Veldig inspirerende, her fikk jeg mange gode ideer til Julemøtet i hagelaget. Ønsker deg en ny flott, krestiv uke :-)

Lotta sa...

Jag stod faktiskt i en liten exklusiv, tysk blomsteraffär i helgen och blev påmnind om dina kreationer. Alla dina arrangemang hade passat ypperligt där....med en prislapp som inte understeg 500kr förstås.
Kramar

Annika Christensen sa...

Men du så vackert så jag blir mållös... vilka arrangemang!!
Som jag sagt förut så synd att vi inte bor grannar.
STor kram till en stor kreatör
annika

lisa sa...

Vad underbart mycket inspiration man får av din blogg ! Tack ! Vilka vackra arrangemang, jättesnyggt. Får nog pulsa ut i snön och leta material...
Lisa/Lisas trädgård

Anonym sa...

Detected this in my rss, not sure how it got there though.
Do you understand?

My web site :: Debenhams voucher codes