tisdag 28 december 2010

Beth Chatto Gardens

Ända sedan jag för flera år sedan läste boken Min trädgårdslund, av den engelska legenden Beth Chatto, har jag velat åka till hennes trädgård. I maj var det dags. Trädgårdsanläggningen som kanske mest är känd för sin 'Gravel Garden' har flera andra delar också, om vilka Beth skrivit böcker. Bland annat en del där ett antal dammar är i centrum. Trädgårdslunden var till största del redan överblommad när vi var där, vilket var en liten besvikelse.... men något jag förstås kunde ha räknat ut... I stället fick jag upptäcka de andra delarna jag inte visste lika mycket om. Flera av er har säkert besökt BC Gardens :-) Här kommer en liten skildring av mitt besök.


The Gravel Garden, man ser på bilderna ovan och närmast nedan, är oerhört vacker. Både formstark och lite yvig. Den gillade jag mycket just på grund av det. Och eftersom att jag är mycket förtjust i att ha grus i trädgården... föll denna del mig verkligen på läppen.

  Om du är intresserad av information kring växterna i trädgården hittar du det  HÄR!

Efter att ha passerat den grusigare delen kommer man ner till dammarna och The water Gardens. Gräsmattan är av green-typ ;-) och planteringarna löper följsamt vattennivån vilket ger en mjuk linje. Broarna över dammarna består av gräsmatte-bevuxna övergångar. Snyggt! Hela området kring dammarna upplevs som en intim privatträdgård i parkformat, med en härlig känsla av avskildhet. Inte för stort, men ändå stort... 


Vackra vyer
Det största intrycket och 'sinnesbilden' efter att ha besökt B C Gardens (ja av hela Englands-besöket egentligen, inklusive CFS) var hur otroligt skicklig Beth är på att skapa vackra vyer. Var du än står i trädgården har du en vacker vy framför dig med blickpunkter längre bort. Alla delar samspelar med varandra på så vis. Jag kunde inte låta bli att testa detta överallt: vrida på huvudet och titta åt alla håll..... fascinerande faktiskt...... SÅ vill jag också ha det i min trädgård..... Lite att jobba på där alltså ;-)


Tyvärr förmedlar inte mina bilder alls denna starka känsla jag fick av dessa vyer.


Planteringarna har rundade former och är centrerade kring de träd som finns, samt dammarna, eller ligger i sluttningarna. Nivåskilladerna är ganska stora på en del ställen så trappsteg är nödvändiga. Det här är inte en trädgård med särskilt mycket formklippt, som ju märks.... Strukturen finns där ändå på ett helt annat sätt. 


Även om det inte var så mycket som blommade när vi var där, så fanns det förstås en hel del. Plantskolan lockade också med massor av begärliga växter. Två styckna inhandlades, förutom galet nog ;-) ett brätte med uppdragna luktärter..... med fantastisk doft..... De bästa jag hade i somras.....


Under tiden vi gick runt i trädgården stötte vi på en man som jobbade för fullt med underhåll. Vi började prata med honom, och tro't eller ej, men han hade bott i Sverige (och norrland) i många år... Fniss... Där står vi helt plötsligt och pratar 'Sverige' med denna trevliga människa som naturligtvis var mycket nyfiken på oss och att få prata om sin tid i Sverige. Kul, kul.....
Ytterligare en pusselbit på plats
Efter att ha lämnat trädgården snurrade tankarna i huvudet kring det där med vackra vyer..... och jag kände mig både tacksam och inspirerad över att få ha upplevt det så konkret och känslomässigt. Ytterligare en pusselbit i visionen om min drömträdgård hittade därmed sin plats i pusslet...

Resan tillbaka till London gick inte riktigt som planerat..... Den tänkta taxi-resan till tågstationen uteblev då alla taxibilar visade sig vara upptagna just då med skolskjutsar i denna lilla by.... Och b-planen med att ta bussen, gick så där, då vi stod på fel hållplats.... och ingen buss kom.... Ja, vi kom med tåget i alla fall till slut, efter att ha promenerat ett bra tag till en bensinmack där en taxi-bil precis körde in för att tanka..... I bland hjälper det inte hur planerad man än är..... ;-) 

*

En av Beth's böcker: Dear Friend And Gardener, är egentligen en brevväxling mellan henne och Christopher Lloyd, skapare av trädgården Great Dixter (gissar att flera av er varit där också). I den diskuterar dom och jämför odlingsresultat i sina olika trädgårdar, men också naturen och livet i allmänhet. En förtida blogg skulle man kanske kunna säga mellan två personer...... Boken har jag inte läst, men står på min lista. Någon som läst den?! Trädgården däremot, besökte vi dagen efter Beth's trädgård. To be continued!

Kram alla - hoppas att ni har det bra! 

Nu ska jag djupdyka i frökataloger... En av julens favoritsysselsättningar...

28 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Beth Chattos trädgård är verkligen härlig, jag har varit där två gånger. Och plantskolan...ojojoj, tur att vi hade bilen med oss... Men det var 2004 vi var där senast, så jag får nog börja övertalningskampanjen "bilsemester i England i sommar"-kampanjen... Jag hade dessutom inte insett värdet av att fotografera när vi var där så jag har nästan inga bilder, suck. Bra att jag kan titta på dina superfina bilder! Blir det härliga Great Dixter i nästa inlägg? Har du varit hor Piet Oudolf i Hummelo? Helt fantastiskt, tycker jag.
Ha det bra!
Kram
Katarina

Willy sa...

Hej Charlotte

What a beautiful garden, a lot of inspiration.
You have a link to Piet Oudolf, I wasn' t there. Maybe next summer. It is only a 30 min. drive by car.
Thank you for the lovely post.
Kram Willy

It's me sa...

What a beautiful garden pictures so in the middle of the winter !!! i love it....lovely last days of the year darling !!! love love Ria.....

Lone sa...

Kære Charlotte.
Sikke en smuk have, det er lige sådanne billeder jeg trænger til at se på lige nu, efter en lang gå-tur i sneen.
Kh Lone

lottens vita och gröna sa...

hej charlotte!
ohhhhhhh den trädgården vill jag med absolut besöka, ljuvligt och du har tagit heeeeeeeeeeelt underbara foton!
suttit en lång lång stund och mysryser av din ljuvliga blogg
mmm ditt uterum...dina trädgårdsbilder, hur du fotograferar är helt tagen och helt tokinspirerad. får nöja mig med ett tag med frökatalogerna!
må väl, tack för en ljuvlig titt idag, ses här snart igen!
varmkram lotten

LindaLunda sa...

Dit skulle jag vilja åka!
Drömmer om en trädgårdsresa till England.
Linda

Inger sa...

Precis vad jag behövde just nu, underbara bilder du visar. Och du fick mig att plocka fram Min trädgårdslund som jag inte tittat i på länge. Jag har ju en hel del skugga i min trädgård. Min englandsresa blir i juni, längtar...
God fortsättning!

Bea sa...

Underbart vackert, njuter och drömmer om den kommande odlingssäsongen, om den än inte blir så magnifik som den du visar men grönskan, blommor som man vårdat och ansat ger stor förnöjelse trots allt!

Tack för alla vackra inlägg du bjudit på under året, kreativitet, inspiration och mycket nöje!
Gott Nytt År!
Varm kram! /Bea

Anonym sa...

Viiilka fina bilder från Beth Chattos trädgård, särskilt fina var de som du tagit vid vattnet tycker jag. Helt underbara!!! Man kanske skulle utnyttja ytan under träden på ett bättre sätt, hmm, nu fick jag en tankeställare ;-)

Var på trädgårdsresa i England i somras och tyckte då att nästan alla trädgårdar hade så fina "focal points", Alan Titchmarsh "predikar" nödvändigheten av detta på BBC... borde bli bättre på detta jag också...

Hoppas på fortsättning en annan dag, kanske något om Great Dixter?!

Ha det gott// Åsa

Louise sa...

Vilka vackra bilder!! Nu längtar jag ännu mer till våren och sommaren! Hur ska man orka vänta...

kram louise

Helena sa...

Tack så mycke för att du visade dessa fina bilder.Inspirerad av hennes grus trädgård har jag gjort en egen plantering modell mindre men ändå!
Kram från mig!

Edith och Jag sa...

Vilka vackra bilder! Redan igår började en känsla av vårlängtan smyga sig på mig och inte blev den mindre nu.
Kram Maria

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åhhhh, jag får sån längtan dit igen. Var där år 2000 och blev helt såld, där är bara så mycket inspirerande. Köpte bl a en variegerad iris som jag tror du är likadan som du visar på en av dina bilder.
Tusen tack för härlig inspiration,
kram lydia

Spirande grönt - sa...

Ljuvliga bilder! Får mig verkligen att längta till min första engelska trädgårdsresa, när den nu kan tänkas bli.

God fortsättning,
Rebecca

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oerhört vackert! Både dina bilder och så klart själva trädgården! Vill, vill, vill åka dit!!! Gärna på en gång! :)
Sitter o kikar runt efter bra frökataloger. Har du några tips?
Kram!

M/S Design sa...

Underbara dammbilder,en mycket fin trädgård.
Tack för att du delar med dej
Mariana

Helena, The Swenglish Home sa...

Underbart vackra bilder och alldeles ljuvligt att få se lite gröna kvistar i denna kalla och numera blöta vinter (nästan all vår vackra snö regnade bort i natt)! Du är verkligen en fantastiskt skicklig fotograf, med ett underbart bildseende. Och så har du suttit och hållit på dessa foton så här länge...! ;-)

Dessutom har du en skribenttalang som gör att dina inlägg blir så levande, och läsaren bjuds att lotsas igenom din bildvandring med varsamt poetisk och informativ hand - väldigt najs, indeed!

Stor, STOR kram,
Helena

Annelie sa...

Tycker att du gjort ett alldeles utmärkt jobb att förmedla vyer och känsla, men jag förstår vad du säger. Jag har aldrig besökt denna trädgård, men får jag tillfälle så kommer jag inte att tacka nej.
Jättevackra bilder, Charlotte! De små nävorna nickar så vackert. Tycker mycket om den lila färgen.
Ett foto som jag är kär i är det med hängpilen? vid vattnet och staketet. Vad är det som är så charmigt med lite ranliga och gamla staket?
Grus tycker jag själv väldigt mycket om, funderar ofta på hur och var det kan användas i min trädgård. Gillar hur de prövar sig fram med växter som trivs utan vattning.

Är det inte underligt hur man kan springa på svenskar eller folk med svensk connection var man än är i världen?

Jodå, musten var från IKEA och huset är vårat.
Och kaffet var Starbucks, för en gångs skull hade jag beställt en rikgtig smaskbomb som jag aldrig gör annars. Det var en peppermin mocha med vispad grädde. Det var som en efterrätt.

Många kramar till dig!

Annelie

Lotta 8`) sa...

Trevligt med trädgårdsrepotage nu när trädgårdslängtan börjar ge sig till känna :)

Det ser så vackert ut och du har förmedlat känslan väl med dina bilder *gillar*.

Jag har alltid varit förtjust i grusdela i trädgården, och har en baksida med grus men ännu inte så mycket växter, problemet är leran vi har, måste ju fylla på med lite annat för att växterna skall överleva och då är det svårt med grus - undra hur man löser den delen? Komposttillförsel och ev gödning, visst kan man välja växter efter ståndort men man blir ju mer begränsad i växtvalet.

Tack för titten :)

Marianne sa...

Tack för dina vackra bilder, tittar in för första gången och blir uppfylld av att jag måste nog...ut och resa. Lycka till med alla nya sådder och det nya trädgårdssåret.

Marie Lithén sa...

vilken himmelsk trädgård, gud som jag hoppas att den ligger för min väg i sommar när jag ska på trädgårdsresa till England, om inte har jag ju fått enorm inspiration redan här, tackar för det.)

Riktigt god fortsättning, å hoppas att den nya liften gjort dina skiddagar ännu mer njutfulla!

IDA sa...

Uj uj uj, vad jag längtar till våren nu!! :)

Kram Ida

Glädjekällan sa...

Vilka härliga bilder!
Har just fått ett JA från maken - han åker med till England till våren. Beth Chattos trädgårdar och Ch. Lloyds Great Dixter hör till några av resmålen.
Ha det gott
Birgitta

Lena Andersson sa...

Boken min trädgårdslund är en av mina favoriter, vad kul att få uppleva allt på riktigt.
mvh Lena

lisa sa...

AAAAHHH, mitt drömbesök. Vad ljuvligt att se dina bilder därifrån, men nu blir jag ännu mer sugen. Tycker visst att du har fångat vyerna, jättefint! Boken om trädgårdslunden är ljuvlig, vad synd att det var överblommat när du var där, men du fick nog kompensation i de andra trädgårdarna ser det ut som.
Ha det gott
Lisa/Lisas trädgård

Bland Mossa och tegelsten sa...

Hej!
Vilken sida jag hamnade på! Vilka bilder, vilka trädgårdar!
Jag blir helt sjuk...och inspirerad :)
Ska bli roligt att få följa din blogg.
Vill önska dig ett Gott Nytt År!
Kramar Therese

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

Here some friendly words to say THANKS for all your wonderful gifts...you were so creative and the gifts were so beautiful, outside and inside! You can be sure I use it for my next Christmas...and in my first post of 2011 I will show it to all my followers! Have the letters NU a special meaning?

You have visited a wonderful garden...I am also interested in flowers and gardens, to be in my garden makes me happy, especcialy in the summer!

I wish you and your family a wonderful and happy new year!

Warm and special regards, Ingrid

Emma Millgård sa...

Hej Charlotte!
Roligt med en så fin blogg (och misstänker att du också bor i Sundsvall)! Blir så sugen att åka till Beth Chattos trädgård när jag ser dina bilder, boken har jag läst och efter det blivit så sugen på en egen skuggträdgård...
Hälsningar Emma