måndag 6 december 2010

Citrus

Pomelo, röd grapefrukt och lime... Torkade och klara. Extra fin blev den röda grapefrukten.

Alla skivor på bilden är torkade i ugnen, riktigt långsamt och i omgångar under flera dagar.
 Pomelon kommer att mörkna en aningen så småningom. Den är inte riktigt helt torkad ännu. 
Jag låter den torka klart i rumstemperatur.

'Experiment'
Kan berätta att mitt lilla experiment där jag hängde upp limeskivor direkt utan att torka dom först i ugnen, har fallit mycket väl ut. Jag ville nämligen se om färgen ändrade sig som den gör vid ugnstorkning. Och det gjorde den inte. Limeskivorna behåller sin ljusa färg när dom får lufttorka. Även skalet behåller sin gröna färg. Mindre än en vecka tar det för skivorna att torka helt. Jag hängde upp mina 28 november (1:a advent) och sedan någon dag tillbaka är de helt torra.
Bilden till höger är lufttorkade skivor, till skillnad mot de som ligger överst
 i högen på bilden i mitten (eller ovan) som är torkade i ugnen.

Julros
Julros är lyxigt finfint att ha nu på fönsterbrädan. Och så mycket lättare det har blivit att hitta dessa i blomsterbutikerna i juletider. DET tycker jag är en förträfflig utbuds-utveckling.... Bara för några år sedan gick de knappt att få tag på. Åtminstone där jag bor.... Jag håller tummarna också för att de jag planterade tidigare i år i mina nya rabatter kommer att överleva och förhoppningsvis blomma till våren. Har aldrig haft någon julros i trädgården förut, även om jag velat ha det i många år.... (som så mycket annat ....). Ohhhh.... jag kan knappt vänta. 

 Tålamod är en blomma som inte växer i alla trädgårdar.... (franskt ordspråk)

Och så kan det kanske vara.... Fast tålamod är precis vad jag har... och jag gissar att de flesta gardenlovers har det. Det skulle inte gå annars... Eller vad säger ni?


Amaryllis
Så sakteliga vecklar blommorna ut sig på de fina amaryllisarna jag köpte på utställningen. Här är en av dom. Tyvärr glömde jag bort att fråga efter namnet. Köper annars nästan endast uteslutande vita amaryllisar. Men nu slog jag till på en med rosa stänk i och några som är mer lilaröda/vinröda, än juligt röda... om ni förstår vad jag menar... ;-) Vilken färg brukar det bli för er?
Lev och må kära vänner!

PS. Du har väl inte missat min lilla utlottning!? Klicka HÄR så kommer du dit ;-)

27 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Hi Charlotte!

Nice to use citrus in your decorations, I also have it her in my house, but just far away in a cabinet :-)

You can buy the amarallis here in white, in colours like yours and in red! Most of the time white is my favorite!

Wish you a happy week! Warm regards, Ingrid

Unknown sa...

Vilket jättefint tips, Charlotte, på citrustorkning! Har torkat apelsiner för första gången i år. Inte visste jag att det var så lätt. Måste bara säga att din adventsgran pyntad med citrus är sååååå fin! Nu ska här torkas mer citrus!!!!

Håller med om att julrosor är nytt och spännande. Samma här, jag har inte en enda. Ska ju försöka så, men det är nog ett vanskligt projekt:) Känner mag mig själv rätt blir det nog nyköpta till trädgården till våren:)

Ha det gott,
Charlotta

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Men så fiiiint det blev! Ursnyggt! :) Håller med, den röda grapefrukten blev fantastisk!

Jag har samlat på mig både vanliga vita julrosor och röda oc rosa hybrider under åren här i huset. Har dem i rabatter precis vid farstubron så att jag ser dem varje gång jag kommer o går. Den äldsta, vita var full i knopp när snön kom. Det tar ett par år innan de blommar så jag hoppas på blomsterprakt i år.

Amaryllisen var också jättefin. Det är samma här. Har mest vita men i år även en som går mot det rosa. Ingen av dem har slagit ut än men den som väntar på något gott... ;)

Kram!

Marie Lithén sa...

Ska genast rumstorka blodgrape och blodapelsin till mitt röda fjällparadis!

Visst är det underbart att det äntligen finns Julrosor i Sundsvallsbutikerna. När jag började för mer än 10 år sedan fick jag specialbeställa dyra ex i en förvånad blomsteraffär, när de väl kom var de inte alltid gröna och frodiga så numera njuter jag för fullt varje gång jag ser dem i butik

Edith och Jag sa...

Här blir det alltid vita amaryllis. De är speciella på något vis.
Riktigt fint blev det ju att torka grapefrukt. Det har jag aldrig provat.
Julros har jag bara provat en gång och då hade jag den ute i en kruka. Det blev inte alls bra. Hade säkert varit mycket klokare att njuta av den inne.
Hälsningar Maria

Unknown sa...

Nä nu blev jag sugen på att torka lite citrus. Det såg så läckert ut när de ligger på hög, för att inte tala om hur snygg granen med limeskivor är.
Hade lite torkade apelsiner med kanelstänger på, i granen för några år sedan, kanske dags för det igen. I alla fall i en av smågranarna.
Och amaryllisar har jag måånga, fast gillar att ha själva löken liggande, tycker den är vacker som den är.
Ha det bra!
Camilla

Katarinas trädgård sa...

Härliga citrusar! Du är ju så påhittig! Jag har följt ditt exempel och hängt upp färska limeskivor i granen, och även hos mig har det funkat bra, tack för det utmärkta tipset! Min gran är dock lite glesare än din, min pappa valde nog ut fula smågranar som växte för tätt när han grävde upp till mig. Så en del har jag "stammat upp", jag låtsas att de är bonsaier...

När jag såg din julros gick jag ut och tittade på min, och nu när det är en plusgrad här, har den börjat räta upp sig igen! Ute har jag massor av frösådda orientalishybrider, jag skickar gärna till våren om du vill?

Årets amaryllisar är vita (i mossfatet) och rödspräckliga (snitt). Annars gillar jag de riktigt, riktigt mörkröda, så det blir nog några sådana också!
Ha det bra!
Kram,
Katarina

Gunilla sa...

hej Charlotte

Vad bra att det går att torka citrus utan att ha de i ugnen. Då kan jag planera i god tid och hänga upp för lufttorkning och att de behåller sin färg är ju toppen.

Jag har inte köpt någon amaryllis än men vitt är ju en favoritfärg men det finns ju så många fina sorter och färger,


Julrosor har ja ute i trädgården men de blommar inte förrän till våren när snön börjat smälta de är ju fantastiskt fina och det finns så många läckra sorter men jag har bara de vanligaste. Dubbla har jag sett ochså finns att köpa.
Här är en sida som jag har hittat och där jag brukar gå in och titta.
Herfordshire Hellebores.
Man vill ju bara ha.

Ha en fin kväll
Kramen/Gunilla

Malin - I min trädgård sa...

Men vad snyggt med lime i granen! Vilken idé! Tack för inspirationen :-).

Kram M

Margot sa...

Vilken kul ide att torka citrus och superfint blev det!
Nu har en av mina amaryllisar börjat få knoppar, ska bli spännande att se den slå ut! Brukar testa nya sorter varje år, men gillar nog de ljusa bäst!
Ha det gott!
Kram Margot

Lotta sa...

Här blir det också mest vita amaryllis men jag gillar skarpt de där spindelamaryllisarna. Din limegran är bara urläcker. Den tänker jag härma nån gång. Du vet, en annan ska ju gå på pysselkurs i Ängelholm och måste lämna plats till alla framtida kreationer ;-).
Visst har jag tur!!
Kramar

Stina sa...

Hej!
Tack för att du delade med dig av lime-experimentet - det ska jag också prova. Jag gillar också bäst vita amaryllisar... Men det brukar bli en klassiskt julröd bara för att det ska vara så.... Men den ska slå ut och blomma över innan nyår - annars blir det "fel":).

Kram!
Stina

Inger sa...

Gillar väl alla amaryllis utom typ tomteröda eller orangeröda. Ska det vara rött får det bli väldigt mörkt röd. Köper helst rosa eller vit, annars har jag kvar mina gamla år från år, vilket är lite kul. Planterade mina första julrosor i somras, tre olika som jag köpte i Karl Foerster`s trädgård, ser också fram emot att se dem i blom, jag tror helt säkert att de kommer att blomma, om inte får mitt tålamod visa sig.
Ha det gott!

billan sa...

Här brukar det också bli mängder med olika torkade citrusfrukter, men jag har bara torkat mina i ugn på 50 grader med luckan lite på glänt. På samma sätt som jag gör med chilepepparen.... Nu ska jag testa din metod att lufttorka, härligt att färgen bibehölls så bra!
Favoritfärgen på amaryllisarna är vit, men kan även tänka mig en och annan riktigt jättemörkt röd.....
Må så gott!
Kram!

Almbacken sa...

Vilken underbart fin bild på de torkade skivorna i hög.

Fint med limeskivorna i granen!!

Till jul är amaryllis ett måste, både i kruka och snitt. I år har jag inte köpt någon vit utan har just nu en vit och rosaröd som blommar. Har också en riktigt mörkröd som kommer senare.

Kram Maria

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vad fint det blev med limeskivor i den lilla granen.
Ha det gott
Birgitta

haspet sa...

Vad vackra dina fruktskivor blir. Annars brukar det alltid ligga någon halvtorr citron eller lime i fruktfatet men inte nu inte... Får nog ta och införskaffa några till juldekorationerna. Hade missat din tävling men kollar genast.// Peter

Sophia Callmer sa...

brukar ha vita amaryllisar, har i år en som liknar din på bilden, vissa år har jag köpt all världens sorter efter jul i en blomsterhandel, rätt kul att se hur olika de är fast de är samma ändå samtidigt. Torka lime ska jag visst prova himla fint! kram Sophia

Annika Christensen sa...

Härligt och alldeles underbart Charlotte!!!
Har inte testat de stora citrusfrukterna men det skall jag göra direkt....
Ha en bra dag
Annika

AnnCharlotte sa...

Granen med limeskivorna är bara sååå fiiin.
I år har jag vita amaryllisar...ibland har jag röda...beror lite på hur jag pyntar förövrigt.
Tycker ju inte om när det blir förmycket.....dock har jag aldrig lyckats spara lökar och få dem i blom igen....

Rose Garden Malevik sa...

WOOW,,,,,,,Du e såååååå Duktig :)
Konstigt att det inte funkade med kanppen......vet inte varför....det ska fungera :)
OJ........det var kallt.......vi har haft plus iaf nu några dagar.....
Men kallt för att vara Gbg :)
Håkan

Sussi sa...

Hej Charlotte!
Förvirrade mig runt på okända bloggmarker och hittade plötsligt din fina blogg! Kul! Hit kommer jag garanterat tillbaka!
Toppentips på torkad citrus...det måste provas....på direkten!

Kram
Sussi

Minna Mercke Schmidt sa...

Vilka vackra bilder du tar! Har tittat runt en bra stund nu - härligt, tack! Kram, Minna :)

lisa sa...

Jättebra tips med limefrukterna där, har provat i ugnen ett annat år och de mörknade som du skrev. Men blodgrapen blev ju hur läcker som helst ! Tålamodet tycker jag man tränar upp efterhand...med hjälp av barnen och trädgården. Nu kan jag tom så frön som jag vet inte blommar förrän om sju år...det hade aldrig gått när jag var ung, he he !
Lisa/Lisas trädgård

Dona blogg sa...

Så mycket vackert och inspirerande här, precis som vanligt!

Jag brukar torka apelsin & lime först i ugn och sedan på elementet. Nu måste jag prova blodapelsin också :)

Tålamod ja... - en god egenskap ;)
Jag håller tummarna för din julros. Har själv - eller hade i alla fall - ståtligt exemplar under snön. Hoppas, hoppas det tålde flytten i höstas och blommar lika villigt i vår. Kan säga att den var rätt oansenlig till att börja med, sedan tog det sig något alldeles fantastiskt i fjol.

Vinterkram ♥

Lily sa...

Så fint! Grapefrukten till det blå är WOW! Och granen...
Det är kul att man kan hitta julroserna så lätt nu! För som du säger, för några år sedan gick de inte att få tag på..
Jag gillar vita hyacinter mest men även de blå är söta. Löken har en underbar färg :)

Ha det gott
Kram Lily

Anonym sa...

hermes bags
supreme clothing
hermes
jordan shoes
kobe byrant shoes
yeezy
curry 7 shoes
lebron 18
golden goose sneakers
paul george shoes