måndag 13 december 2010

Inga mysiga luciatåg längre

Tredje advent är ingången och i dag är det fina Lucia-dagen. Sedan några år tillbaka är man tråkigt nog snuvad på mysiga luciatåg. Vi föräldrar är inte längre välkomna till skolans luciamorgon.....Konstigt...... Att äldsta barnet snart är 16 år har säkert inget med saken att göra alls.... no, no..... ;-) Men ohhh vad jag minns de söta luciatågen på dagis där den övervägande delen bestod av lucior och tomtar som snubblade fram i en tufsig skara..... Har ni fått se något luciatåg i dag?

Har gjort i ordning flera hyacintplanteringar med mossa som 'kruka' och sedan svept in i cellofan.
Har även gjort sådana där jag skakat loss jorden från hyacinten helt och hållet, sköljt rötterna rena och sen virat in i cellofan. Blir fina att hänga i fönstret eller på krok på väggen.

Zetas
Var som hastigast i väg till Stockholms-trakten under lördagen och slank in i några minuter på Zetas... Hur nu det är möjligt, att bara vara där i några minuter kan man undra..... Jag lyckades åtminstone med det :-) Sååå mycket bättre det stället är än många andra... Allt i butiken 'talade' till mig, och det krävdes en stor portion beslutsamhet för att komma ut därifrån med endast en liten pytte-pytte påse.

*
Mera äpplen på gång
Rekommenderar lufttorkning igen :-) Äpplena blir mycket vackrare så än om man torkar dom i ugnen (vilket jag också provade). Ska erkänna att jag aldrig torkat äpplen förut och vet inte ens om ugns-metoden är den vanliga. Jag gör som jag brukar med det mesta: provar mig fram.


Kallt
För övrigt är jag riktigt less...... på kylan!!!!! I morse var det -19° och de senaste veckorna har temperaturen legat kring -15° till -20°. Det är inte kul alls när det blir så ruskigt kallt i början av vintern. Har helt kommit av mig med utepiffet.... orkar knappt ens tända upp i ljuslyktorna ute. Känner mig som en innekatt just nu.... Vill helst bara omge mig med varma filtar, en tänd brasa och emellanåt varm glögg...... uppkrupen i soffan.....


PS. Några dagar kvar i min utlottning..... Om du vill vara med kommer du dit HÄR!

26 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Lovely decorations Charlotte and ohh...it's so cold in your country! Here the snow has gone away, but it came back this afternoon!

Warm regards, Ingrid

Katarinas trädgård sa...

Var du som "hastigast" i Sthlm i helgen? Är inte det jättelångt??? Och Zetas ligger ju inte direkt i centrum eller på vägen till Arlanda?! Jag är såå imponerade av att du lyckades lämna Zetas med bara en pyttepåse, det hade jag nog inte kunnat...
Jaha, då får man börja torka äpplen också, de är ju ursnygga! Speciellt de som kryllar sig lite!
Vi har Luciatåg på jobbet, en väldigt trevlig tradition! För i skolan är man ju inte överdrivet poppis...
Fy vad du har det kallt, din stackare! Och så länge! Men ditt innemys låter desto bättre, stanna där!
Kram,
Katarina
PS Vet inte vad det är för några kottar. När jag frågade den som sålde på torget sa hon bara att hon köpt dem i Danmark... Jaha..? DS

Inger sa...

Så fint du har gjort, igen!
Fick inbjudan till ett barnbarns lussefirande, men det kom lite plötsligt och jag satt på mitt jobb och kunde inte bara åka iväg, tänker också att allt har sin tid, så många lucior jag varit med om med fyra egna barn...
Ha det gott!

Unknown sa...

Utepiff blir det då rakt inte här heller, fast vi "bara" har runt -10. Är mycket hellre inne och piffar då.
Blir avundsjuk varje gång jag hör att någon varit på Zetas. Har bara 1 timmes bilresa dit, ändå blir det inte så många besök dit. Och Lucia...det har jag bara sett på Tv....och inte var det SÅ himla bra heller...förutom Darin...som både kan sjunga och är gullig samtidigt:)).

Vad smart att använda cellofan runt mossan, det blir lite fuktfläckar av dem annars och det vill man ju inte ha överallt.
Ha en fortsatt mysig kväll!
Camilla

AnnCharlotte sa...

Idag har jag inte sett nåt luciatåg men på stallets julshow förra helgen hade jag ett deltagande barn ;)
Niornas luclatåg på högstadiet är man inte välkommen till.......

Lotta sa...

Jag håller med dig Charlotte. Det hade definitivt förgyllt min morgon att få se mina grabbar (16 & 18) gå luciatåg för föräldrar och övrig släkt. Iförda tomtedräkter (typ pyjamas) ...eller som pepparkaksgubbar....! Bara tanken får mig att le stort!! Risken är väl att de hade snubblat fram lika tufsiga som när de var små knattar.;-)
Kram

Rose Garden Malevik sa...

OJ,,,,,jag som tyckte det var svinkallt ute ikväll.,,,,,,, -6 :)
Du måste lyssna på min blogg ikväll.....
ha det gott
Håkan

Vardag och flärd sa...

Inte heller jag har sett något luciatåg, får hoppas det blir barnbarn att följa med på lucia nån gång.
Jättevackra planteringar du gjort och din torkade äpplen är också vackra!
Håller med dig om kylan, det är för mycket och för länge.
Kram Eva

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej Charlotte! Va avis jag blir att du har varit till zetas!! Jag måste tyvärr erkänna att jag inte har varit där en endaste gång... bara dregglat över finfina bilder. Det ligger def på min "att-göra-lista" under våren. Har gett bort en sthlmshelg till min söta mor, nordiska trädgårdarsmässan-helgen. Kanske kan övertala henne att ta ett litet besök på zetas då. :)
I morgon bitti ska jag på luciatåg med jobbet. Ska bli mysigt. :)
Kram,
Anna-Karin

Stina sa...

Vackert, vackert! Jag och barnen lussade för maken i morse - i morgon blir det dagislusse! Huvvaligen vad kallt ni har! Vi hade plusgrader och regn i förrgår - ingen höjdare precis - men nu är det på minus igen och ganska mycket snö fanns allt kvar ändå (kom mer i dag).

Kram!
Stina

lottens vita och gröna sa...

mmm vad jag tokgillar din blogg!!!
måste scrolla mig neddåt nu!!!
varmkram lotten

Anonym sa...

Hej finaste C, jag är helt lyrisk över Ditt sätt att trolla med kamera contra Din visuella feeling. Vilket hem Du och Din la familia har. Allt är så sinnligt vackert utan att vara puttinuttigt. Jag är såld över de där blommorna som 'bor i sig själv'. Har Du det så kallt Din stackare, då skulle Du haft en eller två varma Ragdoll katter att ha nära Ditt hjärta, de värmer må Du tro ;)

Love

A

Tulipa sa...

Hej Charlotte!

Vad mysigt att "kunna slinka in" på Zetas... Ett drömställe, VERKLIGEN!!!!

Fina planteringar du gjort.

Och viljen snygg header du har! Har du gjort den själv? Den är SUPERsnygg! Man kanske kan anlita dig för sånt...(!?)

Trevlig tisdag!

Kram Mariette

Godastunder-tokigaidéer sa...

JAg saknar också lucia tåget samma här de är bara för eleverna, min minsta är 15 snart 16 så det är väl bara att acceptera. Men tråkigt, igår kom jag på att det var lucia på morognen ...men hallå det får amn inte glöma.

Härliga underbara bilder som vanligt.

kram Anna

Helena, The Swenglish Home sa...

Kära Charlotte,

Men oj, jag ser jag jag missat att kommentera ditt förra inlägg, det fina med cyklamen"potatisarna". Ja, med risk för att bli tjatig, men du är verkligen fenomenal att med enkla medel - lite grovt snöre, torkad frukt etc - sno ihop det ena efter det andra toksnygga pysslet! Aldrig too much, aldrig plåttrigt, bara vackert, intressant och välbalanserat...

Och nu ekar det verkligen här, men när kommer BOKEN????!!!!

Kram på dig!
Helena

Willy sa...

Hej Charlotte
Lovely creations. A lot of inspiration on your blog.
Have a nice day,
kram Willy

oumberligating sa...

Hej Charlotte! Det var det värsta blir ni "snuvade" på Luciatåget? Ja, vart är världen påväg? (ler)
I Stockholm känns det lite extra gaelnet nu när folk har börjat spränga sig själva under julhandeln...konstigt nog hade killen som sprängde sig skägg!
Igår var jag själv ledsen över att inte längre ha några små barn och få delta i något firande...men som sagt när jag läser det du skriver så verkar inte ens det vara en självklarhet längre!

Känns som jag misskött dig och din fantastiskt fina och livsbejakande blogg.......som du märker så är kanske inte min blogg så seriös längre, men jag återkommer snart till "verkligheten", det måste bli så.....fast min "verklighet" ska då fortsätta på min medicinblogg www.jernsaxen.blogspot.com
Ha en fin fortsatt vecka!
Kram ifrån Oumberlige Peter!

gittan sa...

Jag saknar luciatågen men när minstingen går sista året på gymnasiet så är det bara att "gilla läget" Under hennes skolår införde de samma idiotiska regel, inga föräldrar välkomna på luciafirandet. Men jag som inte bryr mig så mycket om vad man får el. inte får smög mig troget in i skydd av mörkret varje år i gymnasalen (och på högstadiet i aulan) Inte en enda gång var det någon som talade om för mig att jag inte var välkommen. Igår blev jag så glad nä det kom ett mindre Luciafölje på köpcentrat jag befann mig på, för visst är de tmysigt!

Ruben sa...

Du har verkligen gått till botten med detta att torka fruktskivor!! Men. blir det kvar någon frukt att äta?? ;.-)
Ha det gott - äppelgott!
/Ruben

Njut i din trädgård sa...

Tjo och tjim jag är på väg till kallare breddgrader men tycker att -9 är riktigt kallt här i Stockholm!

Gunilla sa...

Ja nog har vi det kallt alltid. Det gäller att hålla sig varm,
Men i jämföresle med Ryssland minus 48 då har vi ju riktigt varmt:o)


Jag fick mitt Luciafirande på morgonen när dagbarnen kom och det var små Lucior och tomtenissar. Så himla roligt. Det uppskattar jag verkligen.


Zetas det har jag bara läst om aldrig varit dit. Om jag någon gång gör ett besök så får jag nog hålla händerna i fickorna för jag älskar trädgårdsgrejor.
Jag ser bara trädgård, vi var på Julmarknad i Umeå. Forslundagymnasiet hade marknad.
Där var det en smed och såklart så sålde han ju av sina alster.
En smidd stång med krok ,det kom med mig hem, jag skall ha den att hänga en lykta på.Eller något som passar. I trädgården såklart:0)

Vilka fina arrangemang du gjort med hyacinter.
Du är så iderik.

Ha det gott
Kram/Gunilla

Sophia Callmer sa...

Jodå minsta tjejen gick luciatåg i går, som tomtenissa..och mellandottern spelade sax. Men på storebrors skola där är vi inte heller välkomna..
Hu vad kallt det låter!! Jag fryser och här här bara -8, fast för att vara i Skåne är det kallt..
Zetas, oj om jag kom dit skulle jag nog inte komma därifrån igen, vad duktig du var som gick ut med en pyttepåse! kram

lisa sa...

så fina så fina ! Krukan med limeskivorna gillar jag !!!
Jag fick fira lusse med TVs luciamorgon, själv, för första gången på 20 år. Barnen utflugna i år.
Man saknar de där charmiga lussetågen på lågstadiet !
Ha en fin vecka
Lisa/Lisas trädgård

Marie Lithén sa...

hade ju sån tur att jag fick se ett underbart Luciatåg på Åre torg i lördags. Annars är det ju galet tomt med sådant mys när barnen är stora. Inte är jag Lucia själv längre heller, passade på att vara det för barnen när de var små, kanske dags igen.)

Som vanligt gör du såååå fint fint!
Kram på dig

Annika Christensen sa...

Saknar också barnens luciasång, men var tid har ju sitt.
I år har jag bara torkat lite äpplen. Men det ångrar jag nu.
Hoppas det blir ett riktigt äpple år nästa år.
Ha det gott
Annika

Britt sa...

Visst var det härliga tider när barna var mindre och man gick på lucia//Britt