torsdag 16 december 2010

Växthusdrömmar i juletid

Så här i juletider med snö, kyla och inte någon vår i sikte den närmaste tiden, tänkte jag att några grönskande drömmar kan komma till pass. Och inte vilka drömmar som helst, utan drömmar om växthus. Tänkte visa mitt absoluta drömväxthus alla kategorier. Ja, kanske inte exakt någon av modellerna på bilderna, men ett från tillverkaren Alitex... och ett stort ett ;-)  Båda gångerna jag varit till Chelsea har jag fastnat i deras monter för att klämma och känna på konstruktionen, studera alla välgjorda detaljer och bara i allmänhet beundra konststycket! Efter att ha jämfört alla utställare som har engelska traditionella växthus som inte görs i trästomme, måste jag säga att Alitex har de mest välgjorda utan tvekan. Suck, om du gillar växthus - har ett eller vill ha ett.... Detta är THE ONE att drömma om du gillar den engelska stilen.... 

Alitex har en svensk återförsäljare: Westgarden
Är du intresserad av ett, kontakta Mattias på Westgarden: kontakt@westgarden.se

Alla växthus på bilderna kommer från Alitex

Charmigt...


Jag brukar ibland fundera över vilken färg jag skulle vilja ha på mitt Alitex-växthus.... blink, blink.... Och då pendlar jag mellan klassiskt vitt till något som liknar färgen på bilden nedan. Men samtidigt har jag en dragning till ett svart också.... Svårt val det där, i drömmarna...... ;-) 


Ja just det, drömmer också om en muromgärdad trädgård, eller åtminstone köksträdgård.
Men kanske inte så här hög...


Oj, vilken vacker placering av växthuset med dammen utanför.


Så där ja, nu börjar vi närma oss den storlek jag vill ha....


Vackert!


Det här med...


Det är inte bara själva växthusen som är toppkvalitet, inredningen kan få en att dansa hulahula i snön.....


Fasta och fristående bänkar i samma stil som växthuset, bottenventil i odlingsytorna för att dränera bort överflödigt vatten, smarta förvaringsbänkar under odlingshyllorna och ja allmänt bara så himla vackert och praktiskt.... Lampor, fönsteröppnare, bevattningssystem, uppvärmning och allt, i snygg matchande stil.... 

Alla bilder ovan från Alitex

Här är några av de myriader av bilder jag tog i deras monter på Chelsea.


Ja men titta på den fantastiska hyllkonstruktionen....


En som byggt sitt eget drömväxthus á la fantastico är Isa/Isas trädgård. Vill ni få ännu mer växthusinspiration finns det att hitta hos henne..... 

*
Mitt växthus
Men... jag är mer än nöjd över mitt befintliga växthus. Är glad och tacksam för det varje dag. Och skulle vara en aningens vilsen utan min fina röda pärla.... Även om drömmarna finns där också, om ett större någon dag.... 

Mitt växthus kommer från Willab och är 14,1 kvm


Christmas time... is Dreaming time...


PS. Ni har väl inte missat Sarah Dawn Finers julskiva 'Winterland'... Åh, vilken favorit den är just nu och sedan några veckor tillbaka! Den är inte så julig, utan mera fin... om ni förstår vad jag menar. Har flera låtar jag gillar extra mycket, men den jag fastnat allra mest för är 'Sometimes it snows in April' där Prince är originalartisten, fast Sarah gör den mycket bättre... 


28 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Ohhh...what a wonderful summer pictures full of green and flowers! Here the world is white, this afternoon it started snowing again!!

Wish you a nice evening! Warm regards, Ingrid

Sophia Callmer sa...

Oj vilka växthus! Jag drömmer ju om ett nytt, fast jag vill helst ha ett ihopbyggt med ladan för att utnyttja att det finns en vägg bakom, växthuset skulle funka som fotoatelje' också. Dina växthus ser både snygga och funktionella ut, förstår att du vill ha..
kram

Rose Garden Malevik sa...

Fina Växthus, men jag tror det är mer charmigt och mer värme i ditt :)

Å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

till helgen......
Välkommen att vara med :)
Håkan

Inger sa...

På sensommaren fick jag en sjukt stark längtan efter ett växthus, varför skulle jag inte ha ett? Svaret är att min trädgård är för liten, åtminstone i nuvarande form, men det är aldrig fel att drömma och den engelska stilen älskar jag.
Ha det gott!

Katarinas trädgård sa...

Jaaaa, vill också ha!!!!! Men var????? Men ditt är också jättefint! Och jag tycker det är Alitex mindre varianter som är finast, smala och höga. Inte för stort och vräkigt (och dyrt!). Hmmm, om vi slänger ut bilen och river carporten, skulle vi kanske, kanske ha plats... Ska försöka sälja in idén hos maken, får nog ta det lite försiktigt...
Gillar din musik!
Kram,
Katarina

Annelie sa...

Ja jisses, Charlotte!
Vilka härliga växthus.
Jag gillar den svarta färgen, fast vita var ju inte så dumt heller, faktist så var kanske det gröna fint också... äsh, vilken tur att du har lite tid till på dig att tänka. En vecka ungefär, jag antar att du har varit snäll?

Tycker att ditt nuvarande röda hus är väldigt mysigt, speciellt nu i juletid och när snön fallit så ger det ju en liten färgkick. Ungefär som winterberries busken när det snöat.

Mysig musik. Håller med om att hon gör låten bättre än Prince.

Kramar till Sundsvall!

Annelie

Marie//Tekla Maräng sa...

Åh här förlora jag mig i djupa drömmar om att en gång ha ett eget växthus också vaknar jag bryskt upp och inser att jag endast har en balkong.
ha det gott:)

Bea sa...

Men vännen...väck inte drömmen och habegäret nu juletider då det finns så mycket stök kring den ...fniss.. men förresten, viska i tomtens öra om vilket du ALLRA helst önskar i julklapp!!
Nej, skämt åsido, visst är de otroligt vackra, välplanerade och man önskade verkligen få ta ett av de skapelserna i besittning omgående.
Jag har ju ett mindre växthus, men har vuxit ur mitt för länge sen och råder alla som är i beråd att köpa, att välja ett större än du från början tänkt!
Tack för visningen! En härlig omväxling i den annars så (l)ju(v)liga tid.
Kram /Bea

Sussi sa...

Ahhhhh....vilka växthus! Drömma kan man ju alltid, vem vet....en vacker dag så...! *blink*
Men jag håller med föregående talare, ditt eget växthus ser ju supermysigt ut!
Jag byggde ett Willab växthus på 14,1 m2 för drygt ett år sedan, och det var verkligen en dröm som blev sann! Men sen kan man ju alltid drömma vidare om ett större, vinterbonat orangeri tex....
Ja,ja, som sagt drömma kan man ju alltid, men tillsvidare får vi njuta av våra 14 kvadratare!
Kram
Sussi

Edtiaflicka sa...

Vill haaaaaaaa!!!! Allihop :)
Ditt växthus är ju också superfint!

Kram Ida

lisa sa...

Uj uj, helt galet snyggt alltihop. Men jag är väldigt svag för den där grågröna färgen, det får det nog bli. Det är väl bara att skicka ut sin beställning eller...allt du önskar skall du få, det sjunger ju Benjamin Syrsa på jul ju!
Jag tycker annars att ditt röda växthus är jättesnyggt. Ha en fin kväll.
Lisa/Lisas trädgård

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Halloj!
Stod oxo och dreglade vid deras monter på CFS. Viiill ha! :) Har spenderat kvällen med att leta inspiration till inglasad veranda. Vi har bestämt oss för att satsa på det innan växthus. Då finns det iaf ett bra ställe att övervintra växterna.
:)
Kramar till dig!

Stina sa...

Underbara växthus!!! Drömmer om att någon gång bygga ett med tegelgrund, spröjsade fönster och gamla dubbeldörrar.... Ska kanske bygga färdigt köket först...

Kram!
Stina

AnnCharlotte sa...

De är hur vackra som helst...allihop.
Och så ingår det väl ett gammalt matchande stenhus i engelsk stil till varje....eller....;))
Ärligt talat skulle jag vara glad för ett ordinärt, litet och förmodligen grönt växthus...

Helena sa...

PRECIS ett sånt vill jag ha det på första bilden!O jag hade nästan lyckats förträngt det suck...
Kram från mig!

Margot sa...

Åh, suck, vilka härliga växthus! Det är väl skönt att man får drömma lite ;o)) Måste nog säga att ditt växthus är riktigt fint och mysigt, ett riktigt "vill ha" växthus!!
Ha det gott!
Kram Margot

Spirande grönt - sa...

Helt ljuvliga bilder du har samlat på dig! Sitter ju här och kokar över av både inspiration och habegär:) Kommer garanterat sno några bilder till min växthusmapp!

Ha en fin kväll,
Rebecca

Annika Christensen sa...

Man blir ju alldeles galen....
Varför är det vinter?
För att de som åker skidor skall kunna göra det???
Där har man lite kvar innan man får till det så.
Jag har planer för mitt till våren kan du tro. Måla köket vitt.
Mura planterings bäddar och skuggningen måste bara lösas nästa år.
Ha det gott
Annika

Lotta sa...

Herregud ja! Nog skulle jag kunna tänka mig ett sådant hus. Problemet här är ju att det skulle bli mycket, och jag menar verkligen mycket, vackrare än boningshuset, och hur skulle det se ut! Folk skulle ju tro vi bodde i den tillhörande ladan!
Hoppas dina drömmar går i uppfyllelse!
Kram

Marie Lithén sa...

lite orättvist kan man tycka, att du som redan har ett så himla fint, drömmer om ett annat:) Lite som otrohet hahaha. Nåja de var ju fantastisk fina de andra med. Jag har ju drömt om ett växthus jag med, länge länge. Men har lärt mig att tids nog.)

Nu vill jag se dina isprojekt, ut med dem vet ja:)

IET sa...

En av mina favoritlåtar med Prince.

Jag brukar också förlora mig i drömmar över de där maffiga engelska växthusen, men jag vill egentligen inte ha ett själv. Har inte analyserat varför, men jag antar att storleken spelar in. De ser på något vis lite för "tunga" ut i storlekar under 30 kvadrat. Och över 30 kvadrat...? Nja, det får ju inte plats i min trädgård. ;-)
MEN jag håller med om att den där dammigt grågröna kulören är riktigt, riktigt läcker.

Hur har du det med snö nu? Tyckte mig höra på radio igår att det var värst i Sundsvall...

M/S Design sa...

Mycket härlig växthusinpiration!
Fick ide om en planterings bord när jag såg dina bilder tack för det.

gittan sa...

Ååååhhhhhh......... vilka underbara växthus! Dina drömmar ter sig helt normala för varje trädgårdsentusiast tror jag =) Jag drömmer också om ett större, mitt är "bara" 11kvm men jag vill behålla den röda färgen den gillar jag skarpt! Vi har dock funderingar på att göra en liten förändring med vårt växthus. Vi flyttade ju det för ett par år sedan,sen grävde vi ut för att lägga plattor och nu funderar vi skrpt på om vi inte skulle göra det högre med hjälp av en havl meter murad grund - om det går vill säga, dörren måste ju gå att få i den höjden isf. Vi har även haft funderingar på om det skulle gå att bygga till växthuset i vinkel... Vi fortsätter drömma Charlotte "ler"
Kram gittan

gittan sa...

Hej igen =)
jag glömde ju säga att jag köpt Höganäsmuggarna på ÖoB för ynka 29 el. 39 kr Köpte även skålar till samma pris. Om ifall du skulle slå till på muggar menar jag "ler"
Kram gittan

Iga sa...

Chciałabym, żeby u na było cieplutko i kwitły takie piękne kwiaty :) pozdrawiam serdecznie

Unknown sa...

Verkligen tur att jag inte kan ha ett växthus, just nu(har ju sommarstuga så vattningen skulle bli lite problematisk), för hur i herrans namn skulle man kunna välja mellan de där.
Kan väl säga så här; Att skulle någon, få för sig att ge mig ett av de där så skulle jag inte bry mig ett skvatt om vilken färg det blir, näe, "ställ det där" skulle jag säga och peka.....ja, drömma går ju bra, som sagt..:))

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Psst!
Jag har en utmaning till dig..! ;)
Kram!

Monica sa...

Underbara växthus! Jag gjorde det klassiska misstaget att välja för litet, när vi byggde ...bara 8 kvadrat. Skulle nog vilka ha ett större för att kunna inreda mer för mys stunder i nån skön fåtölj :) Det kanske är idé att fundera på en utbyggnad ...Ditt befintliga ser jättefint ut :)

Tjingleing