söndag 16 januari 2011

In search of light

Jag letar efter ljuset... I ett desperat försök att tillgång till mer ljus åkte de mörka gardinerna ner i köket. Upp med ljusa i stället..... Hrmm... en aningens bättre blev det... Men inte tillräckligt. Efter julens demontering, försvann också massor av 'ljus' såklart... Stjärnor och slingor gör sitt till för att lysa upp i decembermörkret, men behövs egentligen fortfarande.... Tycker inte jag känner av att vi går mot ljusare tider, skillnaden mot i december är minimal.... (får man säga så!? ;-)) Även om det ÄR positivt att vi rör oss i rätt riktning så att säga.....  Så vad gör man, förutom att byta gardiner i köket? Vilka ljus-skapande aktiviteter kan man företa sig egentligen? Har ni några tips?

Längtar efter det skarpa vårljuset

Ljusbrickornas antal har inte minskat sedan hösten och julen, och det eldas i kaminen varje dag i stort sett, jag går igenom förra årets bilder för att leva mig in en ljusare tid, fröbeställningar gör att man glömmer tid och rum, och finfina vår- och sommarglimtar från trädgårdsbloggar hjälper stort till....  


... i övrigt gör jag mitt bästa för att sträcka mig mot ljuset likt en trånande luktärt.


...samtidigt som jag längtar efter att få ta på mig arbetsbyxorna.... eller att få se resultatet av alla lökar som grävdes ner i höstas.
Hur har ni det?


Önskar er alla goa vänner en vecka fylld med  ljus och energi av alla de slag med massor av stärkande vårvibbar: utomhus, inomhus, inombords, på nätet, i tidningar och böcker.... Och förstås sol........ :-)

Alla medel är tillåtna nu! 

Många kramar till er,

31 kommentarer:

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Ja, idag gick nog inte solen upp alls här, kändes det som. Det har varit småregnigt och trist. Jag har också haft tända ljus i massor, och bakat bullar, mest för att bulldeg är det bästa jag vet:-) Bullväder, kallade min mamma dessa dagar. Så sant så!

Kram H.

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Mysigt och fint inlägg! :) Ja, vad gör man för att hitta ljuset en dag som denna?! Har också slängt ut den sista julen idag och samtidigt passat på att köra skräp till återvinningen. Det kändes faktiskt lite ljusare o lättare när det var gjort. I morgon ska jag måla en blomsterbänk vit och sen ska mitt citronträd få flytta in. När det börjar blomma kommer det att kännas mycket ljusare och vårigare. :) Pelargonen som du frågade om tidigare har tydligen små, klarröda blommor, enligt svärmor. Ska bli kul att se hur den ser ut när den blommar. Och japp, vi har lyckan att ha sådär djupa fönsternischer i alla våra fönster. Hjälper tyvärr inte till att släppa in ljuset något vidare men annars gillar jag dem skarpt... :)
Kramar i massor!

Unknown sa...

*sendingyousomesunlightfromtheheart*;)

Love
Lynda

LindaLunda sa...

Här har varit pissväder idag...
Regnigt och blåsigt...blää.
Linda

Ester sa...

Längtar också efter mera ljus! Jag fortsätter att missbruka värmeljus och stearinljus. Och kaffe med choklad till. Det håller modet uppe någorlunda..!
Må så Gott!
Ester

M/S Design sa...

Skulle behöva köpa en trädgårdsalmenacka för jag kommer inte i håg var jag satte lökarna i höstas, det blir suprice.
Mariana

Monica fra Koseleg sa...

Tror du finner lyset jeg- Jeg fant det her inne hos deg i dag- et flott blogginnlegg! Ellers hjelper det alltid å ta en tur ut, sette grener til driving inne, legge planer for neste hagesesong...
Ønsker deg en fortsatt fin søndag!
Mvh Monica!

Frøken Solhat sa...

Ja alle midler....et par timer i haven/drivhuset og en dejlig gå tur er det blevet til selv om lyset ikke er det bedste denne week-end - regn og dis gemmer de skønne stråler for havemennesket :0(

Katarinas trädgård sa...

I dag är det inga problem för här är det flera plusgrader så snön smälter för fullt! Såg några små snödroppar och vintergäck sticka upp, hurra! Är det bara plusgrader så snön försvinner är jag nöjd, men det sägs att det ska bli minusgrader igen i veckan, suck! Jag sitter mycket i vinterträdgården, där är det lite ljusare i alla fall. Och så tänker jag att nu har vi ju faktiskt klarat av halva januari redan. Men jag håller med, vissa dagar är det segt...
Kram
Katarina

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

After some grey and rainy days we had a sunny day and a blue sky today. I think we can only wait for spring for more light, until then we have the candlesand I hope a lot of sunshine inside :-)

Wish you a happy week!! Warm regards from here, Ingrid

Mona sa...

Jag har ännu kvar alla mina ljusslingor, för det behövs nog ännu en massa extraljus! På lördagen när vi hade fint solsken ute så kändes det nog lite fånigt med alla ljus, men när det är mulet och på kvällarna när man kommer hem från jobbet och det är mörkt ute så behövs de nog ännu.

Jag hade totalt glömt bort alla mina lökar jag planterade i höstas, men nu när jag såg dina bilder kom jag ihåg att jag också planterade en hel del... Och nu hoppas jag tiden går fort så jag får se vad som kommer upp!
Ha en skön söndagskväll!

Lotta sa...

Idag har jag varit ute i trädgården och klippt ris till vaserna, sen stod jag i garaget en stund och klippte döende olivträd. Efter det fick jag krypa in under värmefilten med Sarenströms bok Trädgårdsmagi varpå jag blev så inspirerad att jag fyllde några sidor i min idébok och jag såg ljuset ett tag. Sen kröp jag ut och började på tvätthögen - mörker igen!
Kramar

AnnCharlotte sa...

Slingorna ute har vi kvar och i fönstrerna finns det inga gardiner alls för att få största möljiga ljusflöde ;))

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Charlotte!
Bilderna från Great Dixter var underbara. Ett av mina favoritställen!
Mitt tips är färg, färg och mera färg!! Inspiration från bloggar, tidskrifter, frökataloger och böcker hjälper också.
Ha det så bra.
Kram Ingrid

Joyforhome sa...

åhh ja ge mig ljus och lite glimtar av en kommande vår så mår man nog bättre

Kram Malin

♥Min Eden♥ sa...

Hej, Här snöar det så det står härliga till...tror inte att det hinner smälta innan nästa vinter...ok, det gör det säkert men...kan det inte sluta nu?

Här ser vi redan resultatet av att vi går mot ljusare tider. Kvällarna ÄR ljusare!

Ha det bäst!

Annika Christensen sa...

Hej!
Härliga du...
Jo jag har det bra idag har jag varit med om det största vårtecknet hittlls.
Jag har kört rullebör....
Snart är det mässa och sen är det sommar fort som attan brukar det gå så håll ut..........................................................

Kram
annika

lottens vita och gröna sa...

hej där!
såååååå underbar inlägg värmer en frusen, jag tar verkligen till heeeeeela artelleriet nu, apelsiner
lunchpromenader i ljuset och så unnar jag mig nåt gott med, blink!
må väl, varmkram lotten

Sophia Callmer sa...

Här har vi inga gardiner alls, mkt ljus..och en liten lampa som lyser borta i stallet som små stjärnor på kvällen..men det är drygt just nu. Fast här nere i söder har dagen blivit märkbart längre och jag såg att dagen ökar med 17 minuter i kommande veckan här, det gör skillnad!
kram och lite ljus! /Sophia

Landliggeren sa...

Januar har været meget mørk, men det har hjulpet at drive mirabellegrene frem og fylde stuen med forårsblomster. At begynde planlægningen af den nye havesæson hjælper også. Og, så meget frisk luft som overhovedet muligt. Også selvom det ikke bliver meget lysere af at komme udenfor, så hjælper det alligevel lidt.

Bedste havehilsner
Birgitte

Helena, The Swenglish Home sa...

Vilket underbart inlägg! Den sista bilden gillar jag skarpt, liksom foten på grepen(?) och luktärtstrånandet... Men nog är det svårt att försöka hitta energi när ljuset inte vill infinna sig. Här har grå-molnen legat över himlen som en våt filt i flera dagar, och jag kan liksom inte riktigt vakna. Istället för att göra klokt som Lotten, gå på lunchpromenader, kurar jag inne istället. Men det är mysigt att få en ursäkt att mysa inne med pojkarna också, även om vi alla börjar se lite glåmiga ut och trängtar ljus och frisk luft!

Inga toppentips härifrån alltså, vad gäller ljuset, men ljusa och varma hälsningar kommer här i massor, och SNART är våren här!!!

Kram, Helena

Helena, The Swenglish Home sa...

Hej igen du, min tossiga snösyster,

har ingen talat om för dig att det är "natta" och alldeles rysligt mörkt ute, till synes för mörkt för projekt? Hm, där bet jag nog mig själv i rumpan, för om det är någon som vet vad en idé som måste omsättas omedelbums, oavsett banaliteter som tidpunkt,tyngdlag och annat larv, så är det ju jag... fniss. Nyfiken på vad du nu har hittat på!

Vårt glasrum är tämligen sparsamt möblerat då det också är pojkarnas lekrum. På golvet står fem korgar med leksaker, så att man kan rafsa ner det mesta när man behöver lite lugn i sinnet. Men första vintern här, också den längsta jag kan minnas, då jag var höggravid och urtrött, då var detta rum en gudagåva. Jag, den "strandade valen", halvlåg i en fåtölj, medan äldsta sonen, då 2,5 lekte på golvet, samtidigt som vi båda fick oss lite ljus till livs...

Natti, natti, när du nu "snöat" färdigt! ;-)

Kram!
Helena

Inger sa...

Jag gläds åt att eftermiddagarna har blivit längre, ser en tydlig skillnad för varje vecka. Försöker att gå ut på lunchen, oftast hinner jag tyvärr inte. Tänker också på vilken härlig tid vi har framför oss och jag vet hur himla fort tiden går, även den här tråkiga, tycker nog mars-april är jobbigast.
Ha det gott och misströsta inte!

Puumuli sa...

Hej och hälsningar från Finland!

Besöker för första gången din blogg och ser att du har underbara trädgårdsfoton här! Ska absolut bli följare för jag älskar allt vad trädgård heter. Ännu är det långt till våren men man kan ju bläddra lite i trädgårdsböcker och -tidningar medan man väntar...

Ha en trevlig vecka!

Kram
Sari från Puumuli

Willy sa...

It's grey and cold weather over here in Holland. Spring seems far away, but the first snowdrops were seen here. Your nice posts on the blog bring light.
Have a nice week, Willy

Stina sa...

Låter som om du skapar vår inne alldeles utmärkt! Jag byter ibland lite tavlor för att markera att våren är på väg. Så mcket vårblommor man bara kan komma över är ju ett måste också.... Nu ska jag och dottern så kattgräs! Då känns det vårigt...

Kram,
Stina

Laila sa...

Även här är längtan svår! Funderar på att kolla om det där fiket med ljusterapirum på Söder finns kvar...
Ha det gott!/Laila

Almbacken sa...

Seeeegt är vad det är just nu.....

Jag tror jag ska stunta i att det är mörkt och försöka rensa lite inomhus istället för det brukar ge mig energi. När jag sen är klar kanske det blivit lite ljusare.....Tyvärr är det segt att starta upp.....men i morgon kanske....

Annars gäller det att unna sig frasiga tuplaner och fortsätta tända massor av ljus.

Kram Maria

Lisa sa...

Ja, man kan ju titta in hos dig så blir det genast lite ljusare !
Annars är det rätt gott att behålla någon ljusslinga kvar. Min svägerska hade stoppat en i en hög glasvas, jättesnyggt och mysljusigt. Jag gläder mig åt tö här, idag såg jag lite av gruset, hurra ! Ha en go vecka !
Lisa/Lisas trädgård

Helens trädgård sa...

Hej Charlotte!
Ja, inte märkts det speciellt mycket ännu här i Piteå att dagen har blivit ljusare. Har gjort som du, bytt till ljusare gardiner, eldar värmeljus och tänder brasan. Snön vräker ner så man kan ju alltid vara ute och skotta :=) bländas av allt det vita som ligger i stora högar.
Nej, då är det roligare att vara inne i 'övervintringsrummet' för växter. Där hänger lysrören i taket, fullt påslagna, man ser blommande Pelargoner och Rumsmalvor. Ljusterapi är helt OK!

Blogger sa...

There's shocking news in the sports betting industry.

It's been said that any bettor needs to see this,

Watch this now or stop betting on sports...

Sports Cash System - Advanced Sports Betting Software.