onsdag 2 mars 2011

Kan man bli kär i en tulpan?

Jag tror att jag är det i alla fall. Och kärleken är tyvärr 'obesvarad'...... på så sätt att tulpanen för mig är namnlös och därigenom ofåbar. Troligtvis är det en riktigt gammal sort som kanske inte ens går att få tag på nuförtiden. Den stod där och flirtade kraftigt med mig utanför en B & B in the middle of England. Jag hyser ingen större förhoppning att få veta tulpanens namn... men jag frågar för säkerhets skull: Är det någon som vet vad denna otroligt vackra tulpan heter? Jag funderar över om det är en slags Rembrandt-tulpan.... ni vet dom där virus-strimmiga. I en ganska övergiven rabatt hade den sällskap av mörkt, mörkt aubergine-färgade aklejor... Någon gång, när rabatten anlades fanns det någon som hade koll på en vacker färgkombination.


Ser fram emot mina rembrandt-tulpaner
Rembrandt-tulpaner kan ju vara riktiga rariteter och kanske inte några man köper ett storpack av alla gånger. I höstas slog jag till på en investering om hela tre stycken av två sorter vardera: 'Absalon', en rödbrun strimmig läckerhet från 1780 och 'Colombine', en nyare sort från 1929 med ljust lavendelfärgade kalkblad och mörka purpurflammor. Är ni intresserade av bilder på dessa hittar ni det hos Botanicus. Undrar om viruset kommer smitta några andra tulpaner? Inte mig emot om det skulle bli så :-) Har förstått att det är löss som sprider det.

Apricot Parrot
Namn på denna rysligt, pysligt fina tulpan har jag dock... (gillar namnskyltar!!). Den finns med på min lista för höstens inköp. Och jag vet precis i vilken rabatt den ska få stå. Är man inte lite knasig som redan nu funderar över nästa års tulpaner !?


En aningens sur över mig själv blir jag när jag hittar denna bild i arkivet, utan namnskylt...... (det fanns en så klart, eftersom att bilden är tagen på stora trädgårdsmässan i det stora trädgårdslandet, och jag brukar alltid ta med namnskylten när det finns en). Jamen, titta så vacker rosen är med sina fladdrande tyll-kjolar.... Vill man bara inte ha den !!! Jag får trösta mig med att den säkert inte skulle gå i min zon.....


I takt med töväder och sol triggas förväntningarna upp nu tycker jag.... Förväntningarna på vad som ska dyka upp i vårrabatterna lite längre fram. Måste erkänna att jag var tvungen att igenom mitt arkiv (en fiffig låda där alla etiketter och listor ligger) för att friska upp minnet. Menmen, först måste bara 1 meter snö bort... Det gäller att vara både framtidsinriktad och optimist :-))

32 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful flower and shots!
Kisses and nice day.

Spirande grönt - sa...

Klart att man kan bli kär i en sådan vacker tulpan! Så synd att han är namnlös, din handsome stranger:)

Ha en fin onsdagkväll,
Rebecca

Home and Lifestyle sa...

Wow....the first tulip...I have never seen this before! What a wonderful colors!!!

Wish you a nice evening Charlotte!! Many hugs from here!!!

Ingrid

Frøken Solhat sa...

.....får helt kuldegys - hvor er den bare SMUK SMUK SMUK.......jeg forstår dit tabte hjerte...

Desværre har jeg ingen ide om hvad den kan hedder....den er heller ikke med i min tulipanbog af Liz Dobbs som jeg lige for en sikkerheds skyld bladrede igennem :0)

Knus Dorthe

Åsa sa...

förstår att det är lätt att bli kär i en tulpan när den är så där underbart vacker..för mig räckte det med att se bilden ;)

Kristina Bonander sa...

Visst kan man bli kär i en tulpan. Den lila är precis du, tycker jag. Själv önskar jag mig den gamla Zomerschoon, men har aldrig kommit till skott vad gäller letandet!
Få se om det kan bli i höst till slut.
Hälsningar
Kristina

Katarinas trädgård sa...

Nää, tänkte jag först när jag såg din rubrik. Men jag gjorde en helomvändning när jag såg bilden, den är ju helt otrolig! Tänk att det finns sådan snyggingar, du måste berätta om du får reda på namnet och om de går att köpa! Jag känner att jag skulle kunna drabbas av tulpanomani!
Kram
Katarina

Anonym sa...

MAGNIFIK säger jag bara ;-)
Men tyvärr kan jag inte bidra med namnet......

Hälsn.Åsa

Solhatten - Isas Trädgård sa...

Vilken skönhet .. förstår att du blev förälskad !
Kram/Isa

Kristina Bonander sa...

Jo, Charlotte. Det var roligt att du kopplade till vin i din kommentar till mitt inlägg om terroirister. Alain Passard tänker sig just att trädgårdar och odlingsplatser ska få någon form av cru-betäckning som en klassificering. Så din koppling till vin var helt på sin plats.
Hälsningar
Kristina

Lotta 8`) sa...

Du - den tulpanen blir man lätt kär i!! Är nog det vackraste jag sett :) Hoppas du får något napp, skriv det i så fall för då har du en till som vill ha :)
Jag provar i år att ha tulpaner i en rabatt som jag kan skydda med hönsnät för annars kommer rådjuren, hoppas så att få någon blomstring :)

Härliga vårbilder hos dig, inspirerande till att fixa till lite vårfint, har handlat lite blomster och skall göra lite fint i lilla växthuset :)

Snödroppsutställningen är inte stor, men sevärd för den har så härlig känsla :) Glöm inte att ta en tur till palmhuset och titta på Kameliorna, en fika i rosenkaffet :)
Hoppas du får en härlig tur till min stad :) Kram ♥

Anna Vattenkanna sa...

Ja den var läcker - blåbär och mjölk - och inte vet jag vad den heter.
För ett par år sedan hade jag helt bedårande Rembrandt-tulpaner i krukor. De åkte ner i rabatten men ville inte blomma igen...man får väl betrakta dem som 1-åriga skönheter...

Helena sa...

Men du det var det finaste jag sett i tulpan väg!!!Du måste berätta om du får nått namn:-)Jag älskar såna där ''målartulpaner''som jag kallar dom oj oj nu fick jag nått att drömma om!
O Cameliahuset läser jag i en kommentar ja du förstår säkert vad jag skulle tycka om det :-)
Ha det bra!

ps.jag länka till dig i mitt inlägg om groddning i dag!Ett lite tack för att du svarade på min fråga om ärtorna :-)

NataljaOblonskaja sa...

Måste erkänna att du ligger ett steg före mig, som tänker på tulpanrabatten....till NÄSTA år:)
Men det är klart, hade man tillgång till de där skönheterna som du visar, då vete sjutton om inte jag också hade börjat planera redan nu.
Ha en härlig kväll!
Camilla

Inger sa...

Svar Ja, man kan bli kär i en tulpan åtminstone den violettstrimmiga.
Rosen ser verkligen ömtålig ut, finns så många fina härdiga:)
Kram

Marie//Tekla Maräng sa...

Klart man kan bli kär i en tulpan.
Härligt att läsa att du är optimist och tänker framåt.
Kramar:)

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Det där är nog den vackraste tulpan jag har sett, tror jag! Den kan man absolut bli kär i... :) Kolla med Botanicus - de kanske vet..? Vet att de har flera olika rembrants. Nu blir det Landscape Man! :) Lycka! ;)
Ses vi nästa helg eller är ni i stugan?
Kram, vännen!

AnnCharlotte sa...

Det är helt klart att man kan bli kär i en tulpan....inget konstigt alls...
Hoppas din snö töar bort snabbt ;)
ha det bra ;)

Willy sa...

Hej Charlotte, it feels like spring. Lovely tulips,especialy the purple ones.
Kram Willy

It's me sa...

Wowwwwww....i think it can !! they are so beautiful !! lovely !!..i never see those!! have a nice day tomorow !! love Ria.......xxx

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Jag är ingen tulpanälskare direkt men jag måste säga att den sorten var banne mig riktigt grann! Underbara färger! Hoppas någon vet vad den heter och kan tipsa om den...

Stein sa...

Wow! Nydelig tulipan! Forstår godt du blir kjær i den. Det nærmeste jeg kan finne er en samling tulipaner kalt:
Tulipa "purple passion blend":

http://www.google.no/images?hl=no&q=Tulipa%20'Purple%20Passion%20Blend'&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1400&bih=935
Jeg er også veldig interressert i å vite navnet på de du viser oss her om du finner det :-)

Ruben sa...

Den tulpanen var en vacker och har en ovanlig färg. Det är säkert en riktigt gammal sort! Du kan börja här och botanisera:
http://www.oldhousegardens.com/display.aspx?prod=TU32

(Absalon är ju inte fy skam heller)

och kanske gå vidare till Hortus Bulborum, det är väl de som specialiserat sig på gamla tulpaner.
Lycka till!
/Ruben

M/S Design sa...

Vilken läcker lila tulpan den skulle passa bra hos mej,man får hålla ögonen öppna i höst.

Lotta sa...

MEN vilken tulpan! Jag var tvungen att leta fram en lista från -99 då jag besökte en tulpanutställning på Österlen där de visade upp de riktigt gamla tulpanerna, men ingen sådan fanns med där, tyvärr. Hoppas du hittar namnet.
Kram

Anonym sa...

Titta har:
http://www.flickr.com/photos/magdaataustin/3488586800/

Tror rosen er
Abraham Darby eller William Morris.

Bästa hälsningar
från Eva
om du vil titta in og se nogle af mine havebilleder är du velkommen.

http://www.flickr.com/photos/evigglade/collections/

Puumuli sa...

Oj, sådana tulpanbilder borde vara förbjudna! Jag kan inte alls ha tulpaner i vår trädgård på landet då det alltid är några små krabater som äter upp alla lökar... Det är endast narcisser som man kan plantera, de är vackra men ändå...

Ha en skön helg!

Kram
Sari från Puumuli

AnnaHelena sa...

Vackert, vackert. Och jag gillar även den aprikosa tulpanen! Kanske något att lägga på minnet till hösten, även om jag är sparsam med tulpaner pga alla rådjur här. Fina tips man får här på din blogg!

Kram // AH

Lisa sa...

Men hjälp...nu är jag kär oxå !!!
Läckraste sort jag sett.
Ha en fin helg
Lisa/Lisas trädgård

Helena, The Swenglish Home sa...

Åh ja, jag håller med Lisa, TOKLÄCKER tulpanmadam! Den naturens konstnär som höll i penseln när han/hon drog de fina penseldragen i mitten här... ja, han eller hon borde få löneförhöjning på studs!

VÄLDIGT förtjust i din upptinade lykta är jag också..right up my street!

Hoppas du fick ett härligt snödroppsstopp!

Stor kram,
Helena

Evigglade sa...

Hej Charlotte og I andre tulipan lovers. I think it looks like Insulinde, but look here at the bottom of this is a very atrractive lookalike:

http://www.florianabulbose.eu/amobulbi/schede/htm/tec_la_variegatura_nelle_geofite.htm

best regards
Evigglade

Svenska Blomsterbloggar sa...

Man kan absolut bil kär i tulpaner! Ahh, dom där rembranten .... suck ...

Hoppas dom tittar fram snart!
Kram
Emelie