onsdag 27 april 2011

Naturens haverier

I dag har jag mest känt mig trött och lite ledsen. Jag vet att det finns de som har drabbats betydligt hårdare än jag av 'naturen ger och naturen tar'. I mitt fall är det ett av mina tre gamla och vackra äppelträd, som säkert är över 100 år, som nästan helt havererade under snömassorna i vintras och knäcktes. I dag var det dags att ta bort de knäckta stammarna. 


Och vips bara....... fick den delen av trädgården en helt annan karaktär. De tre äppelträden bildade nämligen en slags äppel-sal med sitt lövverk. Salen ett nu minne blott.

Nu vill jag bara få bort eländet från gräsmattan.Flera haverier
En mycket stor och gammal björk längs nere i trädgården, havererade redan i höstas. Även den togs om hand i dag (eller började tas om hand...). Passade på att klippa loss massor av kvistar, som hade börjat grönska även fast grenarna legat på marken sedan i höstas, och gjorde en krans. Känns alltid bra att kunna återanvända det material trädgården ombesörjer att leverera till en på olika finurliga sätt :-)

Min lilla entréplantering just nu. Alpviden slår snart ut.

***
Vackert
Annars är det vackert ute nu förstås med allt som spirar och grönskar. Flera nya tulpaner är på gång att slå ut när som helst. Såg första gullvivan idag och auruklierna är nära, nära att blomma... Ja allt händer rasande fort! Gissar att det så för oss alla oberoende var vi bor i vårt avlånga land.


*
Här ser ni en del av eländet 
En snabbväxande klätterros kommer att inhandlas för att klä in den stamdel som står kvar mitt i den nygrävda rabatten... Attans.... Den blir förstås inte alls lika bra nu med den havererade stammen mitt i. Men, det är bara att tänka nytt... som i nya möjligheter :-) Nu blir läget mycket soligare exempelvis... blir bra med en ros eller två där i stället.


***
Lisebergs trädgårdsdagar
Nu är det mycket jobb som gäller, tur att det är ett väldigt roligt jobb :-) Nästa vecka bär det av till Göteborg och Lisebergs trädgårdsdagar där kommer jag jobba i en monter -  ska bli jättekul! Kom gärna förbi och säg hej om ni ska dit. Montern ligger vid ingången till Café Taube och företaget heter Westgarden. Berättar mera i ett inlägg längre fram.


Må så gott alla trädgårdare! 

23 kommentarer:

It's me sa...

O no !! that poor tree!! so sad !!...beautiful garden pictures darling....happy week....love Ria...xxx...

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

I understand you are sad because a few trees did not survive the winter. Here in our garden a medlar tree died, the winter has been probably too cold.

We discovered it this week because there were still no leaves on the tree. Now we think of a solution.

Many hugs, Ingrid

AnnCharlotte sa...

Synd med träden. Det blir stora tomrum efter ett träd som är borta...
men också såklart nya möjligheter ;)
Och det är ju alltid kul.
Ha det bra ;)

Helena sa...

Så sorgligt!Det förstår jag mycke väl :-( men som du säger nya möjligheter!O det brukar kännas mycke bättre när man fått undan allt...
KRAM från en trädkramare :-)

Il calesse sa...

Che stupende immagini!
Lucia

Berit sa...

Det är trist då saker händer i trädgården som man själv inte rår över.Men det öppnar samtidigt dörren för nya möjligheter.
Ha en underbar dag!!

Puumuli sa...

Så tråkigt att du har misst gamla vackra träd! Vi har en stor, stor björk på torpgården som jag vet att måste fällas en dag men än så länge får stackaren stå kvar...

Ha en fin dag!

Kram
Sari från Puumuli

Ester sa...

Åh så trist! Träden ger så mycket karaktär så jag förstår om du är ledsen. Vår enorma ek blev angripen av något och tappade jättemycket blad mitt i sommaren förra året. Nu håller jag tummarna för att den ska vara pigg i år. Vågar inte ens tänka på hur trädgården skulle bli utan eken.
Trädkramar från Ester

Ruben sa...

Vad tråkigt med äppelträden! Det kommer säkert att ta lite tid att vänja sig vid det nya "landskapet". Vi har ett eländigt gammalt prydnadskörsbärsträd på ett strategiskt ställe, och det är mossigt, barken flagnar, ja det är helt enkelt för gammalt (det har ändå överlevt sin utmätta tid med råge). Det har vi bestämt oss för att ta bort efter blomningen i år. Men vi vet, att det kommer att bli tomt utan trädet, men nu kan det inte stå kvar längre.

Ha det gott och njut av blommorna!
/Ruben

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Fy vad trist med träden. Känns extra ledsamt när just träd dör. De ska liksom alltid bara finnas där. Säger som Ruben. Du får njuta så gott av alla blommor istället. Det ser minsann ut som du ligger ett par veckor innan mig. Fast så brukar det vara. Havet kyler så här på våren.
Va kul med Liseberg då! Jag funderade i det längsta om jag skulle åka. Syster bor där och allt. Men jag bestämde mig för att stanna hemma. Det blir resor nästan varje helg under maj iaf.
Massa kramar!

Anna Vattenkanna sa...

Inget ont som inte har något gott med sig. Ja, det ÄR en klysscha men den stämmer tycker jag...

Men gamla träd i en trädgård blir ju ens vänner - jo, jag anser att man kan ha vänskapsrelationer med växter - så jag förstår att du är sorgsen...

Fint det blommar hos dig och din entréplantering - WOW! lycka till i Götet!

Kram Anna Vattenkanna

Malin sa...

Såå tråkigt med träden, förstår precis finns ju inget vackrare än knotiga gamla träd. Vad vackert du har hos dig och vilket fint arrangemang vid entre'n!
Malin

gittan sa...

Så trist med träden... Stora träd gör ju att hela trädgården förändras när de försvinner. Vintern här har "bara" skördat två av mina Japanska lönnar (och en del perenner) men det känns minsann ändå.

Marie//Tekla Maräng sa...

Förstår att du tycker att det är tråkigt det som hänt särskilt äppelträden.
Men som du skriver det gäller att tänka nytt och se möjligheterna.
Ja det går undan det gäller att försöka att hinna njuta av allt det vackra och förunderliga man får se.
Kramar:)

Gunilla sa...

Så himla trist men det kommer att bli kanonbra med klätterrosor och kanske clematis som klär in den avbrutna delen.

Här har det jobbats i trädgården men vi har faktiskt snö kvar i skuggiga lägen men nu hoppas jag att det kommer lite varmt regn som tar det sista.

Jag är lite otålig när det gäller växterna som är planterade jag går och kikar om de inte kommit upp fast jag vet att det är så kallt i jorden så det dröjer ett tag till.
Pionerna har börjat visa sig och en del vivor blommar nu så det är riktigt roligt att städa i rabatterna.

Ha det gott
Gunilla

Mona sa...

Ja det är inte roligt att förlora gamla äppeldamer, det går ju liksom inte att få nya 'gamla' träd. Det som senast blåste omkull här hos oss i en storm för ett par år sedan ligger ännu kvar i trädgården (det brast inte helt av). Det fick bli ett liggande äppelträd, eftersom det är vid liv och ger äppel varje år.
Vacker entréplantering du har gjort!

Blomsterverkstad sa...

Åh så mycket fint det finns här!!!! Men ack så hemskt med trädet. Gamla träd är det finaste som finns...beklagar verkligen sorgen :( Tur att du har så mycket annat fint att glädjas åt runt om dig! Så vackert med alla skott som du fotat, du är duktig!!! Kram, Minna :)

Inger sa...

Förstår den sorg du känner över dina äppelträd, tar så lång tid innan ett träd blir stort.
Kram

prästgårdseva sa...

Det gör mig ont att läsa om dina fallna äppelträd. Även om vår kastanj var större och därmed också det område som drabbades, verkar det som om förlusten av dina gamla fruktträd är mer framträdande. Och även om jag är övertygad om att du kan hitta en fin lösning blir det aldrig detsamma. Gamla träd kan man aldrig ersätta.
Kram
Eva

Lotta sa...

Det är så trist när man måste ge upp gamla vackra träd. Jag måste bara ta bort vårt äppelträd som levt på yttersta nåder väldigt länge...men jag skjuter upp det år efter år. Men när det dyker upp ett rikitgt läckert prydnadsträd som jag inte kan leva utan så ryker det utan pardon.
Kram

Of Spring and Summer sa...

Hej Charlotte!
Du har alltid så fina inlägg med massor av inspiration och vackra bilder. Man märker att din trädgård är älskad! Tråkigt med det gamla trädet. Ha det så trevligt på Liseberg. Du kommer säkert hem med massor av inspiration.
Önskar en trevlig helg!
Kram Ingrid

Louise sa...

Visst är det tråkigt med haverier men det ger också möjligheter! Du har så mycket fint i din trädgård!

kram louise

Spirande grönt - sa...

Så tråkigt med äppelträdshaveriet:(

Den lilla entréplanteringen var väldigt läcker!

Go´kväll,
Rebecca