måndag 27 juni 2011

Förbjuden?

Hörde på radion i morse att det det finns en stark önskan för ett förbud mot nyplantering av vresrosor och jättebaslsaminer. Och det skulle även gälla i privatträdgårdar. Nämns gör också lupiner. 'Problemet med de här arterna är att de helt enkelt växer för bra. De bildar täta bestånd, tränger ut andra arter, och minskar den biologiska mångfalden' *. När det gäller vresrosen är det framförallt kring stränder som den riskerar att breda ut sig. Låter väl som ett sunt förslag tycker jag. För visst vill vi behålla den biologiska mångfalden så klart. Men jag känner mig alldeles för dåligt insatt för att ha en riktigt bra uppfattning. Lupinernas framfart märks mest där jag bor. Men jag har också sett hur det kan se ut längre söderut med fält av vresrosor kring stränder. Så nog förstår man, utan att ha läst någon avhandling, att dessa växter kan vara problematiska. Men också såå fina!!
* Mora Aronsson, på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och sakkunnig åt Naturvårdssverket och Eu-kommissionen, vill att nyplanteringen av vresrosor och några andra spridningsbenägna trädgårdsväxter ska stoppas.
*
Tack, tack Anna (Anna Vattenkanna) för informationen om att vresrosorna ursprungligen utplanterades för att binda sanddyner.... Det visste jag inte. Det sätter liksom frågan i en annan dager. 
*
För två veckor sedan inhandlade jag just en vresros.... Hrmm..... en uppstammad dubbel Hansaros. Oh.... vad nöjd jag var när jag hittade den..... Den har precis slagit ut nu... Den påminner mig om min barndoms somrar. Älskar doften. Nyponen är vackra. Hrmm.... Ja, nu står den där den står. Förbjuden eller ej. Har en vit Hansaros också. Den står också där den står. Men jag lovar.... Ska inte köpa några fler... no no... Promise... :-))***
Gillar skogen
Midsommarhelgen har mestadels gått i regnskurarnas och myggens tecken. Men också i skogens. Det blir alldeles för sällan några utflykter till den stora vida skogen tycker jag. Så det gäller att passa på när man är nära och tid liksom ges för det. Varje dag har det därför blivit en tur till tystnaden och vackerheten som skogen erbjuder. En dag metade vi aborrar också i en stor bäck. Mycket gott till en liten förrätt ugnsbakade med dill, citron och smör.

Midsommarblomster som blommar i exakt rätt tid. Otroligt....
*
Jungfru Marie Nycklar
Överallt där vi vandrade fanns det Jungfru Marie Nycklar. En söt liten orkidé som tydligen är den vanligaste vilt förekommande i Sverige och fridlyst som alla våra vilda orkidéer.


    ***
Kallkälla med plåtmugg som säkerligen hängt där på pinnen i över 20 år. Skojigt..... 


***
Hoppas att helgen varit skön!

Nu vankas det hetta.... säger dom som vet. Både jag och trädgården är redo. Känns som att den bara väntar på att få sätta fart, att den liksom senaste veckorna stått och stampat och inväntat bättre tider hihi.... 

Ha' de gardenlovers!

24 kommentarer:

gittan sa...

Så mysigt att gå i skogen! Minns barndomens skidturer i era skogar... härliga minnen =) Minns dessvärre även myggen i Hackås om somrarna och de minnena är inte lika härliga "skrattar" Hett var det här redan idag, såpass att jag helt enkelt inte orkade fortsätta med mina utgrävningar. Ha det gott / kram

Bea sa...

Hej!
Ibland blir man inte riktigt klok på alla förbud, men Lupinernas framfart är väl ett mindre gissel som strösslar av sig frön på hösten och det gror hundra-tals nya plantor längs alla vägar :(

Fin Ros på stam!!

Trevligt med källan och muggen :)

Ha det gott!

Kram /Bea

AnnCharlotte sa...

Jag tycker nog att samhällets resurser ska användas till viktigare saker än att förhindra rosor och lupiner att föröka sig....men jag är som du inte alls insatt, men när jag hörde det på radion blev jag mest arg...typ :)
Ha det bra ;)

Ullevidsdal sa...

Har också läst om dessa förslag på förbud. Kan förstå det men tycker också att de är så fina att jag gärna vill ha dem i min trädgård.
Lupiner har jag redan satt så det gäller väl att se till att de inte tar över :-)

Källan verkar spännande!

Skulle vilja hitta en jag också ;-)

Kram Helene

Anna Vattenkanna sa...

Tja, detta med vresrosorna är ju "vårt" eget fel eftersom de planterades för att binda sanddynorna en gång i tiden.

Sedan kan ju frågan dras på sin spets - växter är ju inflyttare, alla, efter den senaste istiden...Växter som därefter kommit med hitresande munkar, med båtlaster, med järnvägsvagnar, med fågelspillning och på många andra sätt. Vad är en inhemsk växt??? Vem bestämmer det? Detta kan man ju fundera på en mörk vinterkväll...

Kram Anna Vattenkanna

Johanna Stålros sa...

Underbar skog med en kallkälla och allt! Vad härligt att plåtmuggen har fått hänga där ifred i så många år. Fina bilder. Kram Johanna

Home and Lifestyle sa...

Dear Charlotte,

I hope you had a wonderful Mid Summer Party without rain!

I love the flowers in your garden, also the new one, forbidden or not ;-)!

Today we had a tropical summer day...just like tomorrow!!

With love, Ingrid

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Låter som du har haft det riktigt bra! :) Roligt med muggen vid källan. En omtänksam själ som har lämnat den där. Ja, men visst känns det bra med lite värme igen nu?! :) Men den stackars kålen som jag planterade i krukor på altanen igår nästan storknade i värmen idag. Lagom är ändå bäst.. ;)
Kramar!

Tant Otteskrufv sa...

Äsch! Mora får för sig saker ibland. Jag ska prata lite "allvar" med honom vid tillfälle.Det vore skillnad om det handlade om växter som inte hörde till vår flora sedan så många år tillbaka. "Täta bestånd" nja...En kille som hette Darwin bekräftade för länge sedan tesen om livets variation och den starkares övertag till dess att förutsättningarna ändras, ofta pga av just övertaget.Why worry?

Ninnis sa...

Å alla dessa förbud...vet ej vad jag ska tycka men...=/

Däremot så gillade jag starkt muggen vid kallkällan.

Kram Ninni

Laila sa...

Hörde också det där programmet och blev lite konfunderad. Innan vi skaffade Fagerdala bodde vi varje sommar under 30 år varje sommar på en fyrgård på en ö i Danmark. Den fyrgården hade försvunnit i dynerna för länge sedan om man inte på 1800-talet när den byggdes hade planterat vresrosor för att binda sanden. Och inte hade rosorna tagit över heller, det fanns massor av andra växter i den omgivande Örkenen, kanske tack vare att rosorna hejdat sandflykten?
Brukade göra urläcker marmelad på blombladen eftersom vi ofta var där i juni.
Ha det gott!/Laila

It's me sa...

Beautiful flowers beautiful summer...enjoy......love Ria...xxx....

Helena, The Swenglish Home sa...

Nej men kära nå'n, nu börjar tanten bli gammal. Ja, inte du, utan jag, som hela tiden tror att jag har lämnat en hälsning efter dina inlägg - som jag läser glupskt så fort jag ser dem - men som tydligen inte kommer till skott så ofta som jag tror...

Jag bara älskar din irisrondel i förra inlägget, och URVACKRA blombilder i detta inlägg. Jag hade ingen aning om att det fanns sådana restriktioner om lupiner och annat, och trots att jag väl kanske kan förstå tanken så skriker en annan del av mig HALLÅ, jag gillar ju dessa vackra blommor, helst i massor, vilda! Asch, jag som inte ens bor i Sverige längre kanske inte skall ge mig in i debatten...

Och så söta de är, Jungfru Marie nycklar... bara namnet känns trolskt och spännande!

Hoppas nu att värmen får komma och svepa sig runt er och bjuda sommar på riktigt!

Stor kram från ett lite kvalmigt England,
Helena

Anonym sa...

Kan man bli kär i en tulpan? Fan så underbart att formulera en sådan mening!! Du är bara så fantastisk och jag hoppas VERKLIGEN att Du har sett filmen 'Vällkommen mr Chance, med Peter Sellers. OM INTE..... då är det en mild order från Din skånska kattsläkting att se den. Den innehåller all sensuell blomsterprosa som tänkas kan.

Det är en fröjd för ögat att 'slurpa i sig' Din fantastiska feeling för sinnliga & 'öronbedövande' vackra miljöer. Det är också en fröjd att veta att 'fisförnäma Milda & introverta Mats' får leva i denna ubersköna miljö.

Jag har inte glömt la familia's stående inbjudan att få besöka Sundsvalls klorofyllparadis.... jag kommer jag kommer, vad tiden lider.

Annars, livet lever eller säger man kanske 'att jag lever i livet' för fulla muggar. Jag har hyrt ut mitt älskade Bullerbyhus till en underbart fin & go tjej, som klickade direkt med både mig och mitt hjärtegryn till hus.

Finaste C, tack för att Du finns, för att Du berikar mitt liv på olika sätt. Hälsa vackra barnen & sköna mannen!!

KÄRLEK

Agneta

Unknown sa...

så himmelens vackert det är där i skogen och vilken rolig sak att muggen fått hänga där år ut och år in!
ha en bra tisdag
susanne

Mimi sa...

Vresros har nog jag också i trädgården. Nog sprider den ju sig förstås, men inte tror jag att den här hos mig skulle ta överhand. Dock har jag sagt till mina barn att ifall jag skulle dö och trädgården blir stående oskött så ska de försöka riva upp den. Kanske lite överdriven försiktighet, tror det finns värre saker de får ta hand om ifall jag dör ;)

Stein sa...

Takk for et veldig fint innlegg! I I Norge begynte vegvärket å så lupiner langs veiene fordi de tåler salt mye bedre enn stedegne arter. jeg regner med det er samme grunn til mengden lupiner langsmed svenske veier. Det som ikke opplyses er at vegvärket- i alle fall i Norge bruker mer salt på veiene etter forbud mot piggdekk. Nesten alt annet enn lupiner dør, men det er jo lettere å skylde på en "ugressplante" for denne utviklingen ;-)
Jeg giller lupiner i min trädgård og håper vi fortsatt kan ha dem der uten å bli sett på som "kriminelle".
Ha en riktig fin sommerdag!

Puumuli sa...

Ojdå, jag har fått ganska många Hansarosor av min kollega och har även planterat lupiner i trädgården... De är vackra men måtta med allt.

Härliga skogsbilder!

Kram
Sari från Puumuli

Gunilla sa...

Vilken fin ros. Jag har hansarosen ochså dubbel . Jag tycker mycket om doften och den kan ju vara lite besvärlig om den trivs för det dyker upp nya skott här och där runt busken så det gäller att ha koll på den. Men jag vill inte vara utan.

Midsommaraftonen gick i regnets tecken men vi hade faktiskt sol i ätvå timmar på eftermiddagen och sedan blev det dimma.
Kallkälla det skulle man ha på tomten ,vilken lycka och att ha en mugg hängandes för alla törstiga det är ju toppen.

Ha det gott
Gunilla

Inger sa...

Hörde också om förbudet att plantera rugosor, blir nog svårt att genomföra, men handlade det inte om offentliga planteringar, jättebra härdiga rosor tycker jag.
Kram

Njut i din trädgård sa...

Halloj!
Hoppas allt är bra! Jag är på banan igen! ;)

Fint inlägg! Inte alltid lätt att ta ställning till rekommendationer, råd och rön, men jag håller med dig! Här finns ljusgula lupiner som jag inte kommer att ta bort men jag ska nog inte införskaffa fler.

Trevlig kväll!
cz

Lotta sa...

Oj vilken tur jag han köpa en hansa-ros jag med! Det verkar ju vettigt att förbjuda vresrosorna för att bevara den biologiska mångfalden. Då behöver jag inte bekymra mig för den när jag kör över den skånska slätten på väg till jobbet...vetefält, rapsfält, majsfält, rapsfält, betfält.....
Härlig skog ni varit i.
Kram

Lisa sa...

Jag tänker då inte ta bort mina vresrosor i alla fall, de håller sig så snällt på plats tycker jag så här har det inte varit några problem. Är det även de förädlade sorterna de pratar om? Tänkte att den enkla vilda kanske är mer spridningsbenägen ? Däremot med lupinerna ser jag att den ängens flora har förändrats helt sedan de planterades in, och man får hålla efter fröställningarna så det inte blir för mycket. Ha det gott !
Lisa/Lisas trädgård

yanmaneee sa...

curry shoes
vans outlet
hermes bags
air max 2018
retro jordans
curry 5
off white
lebron shoes
curry 5 shoes
valentino shoes