lördag 18 juni 2011

Spridda skurar

I den nya vita/nära vit- och med stänk av lila/aubergine-rabatten, passar den näpna cremvita trädgårdssmörbollen. Just nu håller jag på att fylla på med växter allt eftersom jag hittar. En hel del nyinköp förstås, men också flyttade, delade och frösådda plantor, samt fådda. Det är sååå kul att se den växa fram. Ska ta några bilder sen och visa hur den ser ut 'so far'... 


*
Kära aklejor
Denna har jag i alla fall koll på att jag sådde förra året :-) 
Klematisakleja 'Clementine Dark Purple' med fina fyllda uppåtriktade blommor.


***
Gillar inte... fast ändå!
Har fått för mig att jag egentligen inte gillar petunior. Men DET är ganska lustigt.... För varje år skaffar jag såna ändå. Alltid. Jag liksom står där och låter mig förföras av de blomvilliga plantorna. Bäst gillar jag de med mindre blommor som inte är lika regnkänsliga. I år har det blivit lite av varje på petuniafronten. Ett antal mulitpack från mataffären i ljuslila färg med stänk av mörkare lila och med ljuvlig doft, hypersöta fyllda lila- och cerisefärgade och några millionbells i mörklila. Jag gissar att det blir småblommiga vita också innan jag är klar. 

Vad har ni för 'förhållande' till petunior hihi.....?

Trädgårdsirisen har slagit ut. Färgen är helt ok faktiskt... 
En slags blå-lila. Fast egentligen skulle dom ha varit brunaktiga. Så det kan bli.

*
Mottistone
Blir man inte glad över de små bladen... En spräcklig sorts huvudsallad.
Ser med spänning fram emot skördedags. 


***
Allium christophii
Stäpplök
Stäpplök är en ny bekanskap för mig och en trevlig överraskning. Någon som haft den tidigare som vet om den lätt kommer åter? Känner att jag inte vill vara utan den nästa år... I bakgrunden spetsmössa.



*
I dag är det kallt och blött med spridda skurar. Not so funny. Suck, långkalsongerna är framtagna igen. Jag verkar aldrig bli av med dom.

Trevlig helg gardenlovers!
Hopps ni har det varmare än vad jag har.

27 kommentarer:

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh, så läcker smörboll...varför har inte mina en sån mild o fin färg?
Allium christophii är verkligen den finaste löken, tycker jag...den har en sån fin metallicfärg och så sitter stjärnorna så långt ute på skaften, himla fin.
Här är också spridda skurar, kul...då får man lite bonus-blogg-tid! ;o)
Kram Lydia

Rose Garden Malevik sa...

ej Supertrevliga Charlotte :)
En fördel med att bo däruppe e väl att ni kan odla sallad å sånt,,,,,menar ni har väl inga mördarsniglar??
Hoppas allt e väl
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y


S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Frøken Solhat sa...

virkelig smuk akeleje Charlotte - her venter jeg på at de hvide allium springer ud.......de er åbenbart noget senere end de smukke lilla :0)

Knus Dorthe

Home and Lifestyle sa...

You have wonderful flowers in your garden...even the petunia's. I love this flower in purple, purple is one of my favorite colors in my garden!

Wish you a nice weekend my friend, here it's also rainy and grey!

Many hugs, Ingrid

Åsa sa...

vilken härlig smörboll..det var en ny bekantskap för mig, jag gillade färgen :)
kram Åsa

Spirande grönt - sa...

Gillar också A. christphii mycket, den är helläcker! Satte två lökar för två år sedan, förra sommaren blommade båda och i år kommer en av dem tillbaka. Lite för få för att kunna dra några statistiskt riktiga slutsatser:)

Ha en finfin helg, även om den får spenderas i långkalsonger:)
Rebecca

AnnCharlotte sa...

Petunior har jag ibland....förmodligen för att det finns randiga som tilltalar mig. Men jag gillar inte klibbet när man nyper av de överblommade....
I år har jag bara en dyr svartgul...som är mer mörklila än gul.
Hoppas det blir shortsväder snart igen :))
Ha det bra :)

It's me sa...

Beautiful !!..happy garden weekend...love Ria...xxx...

gittan sa...

Mmm... njuter av dina bilder... Här är det också spridda skurar idag och jag som ville plantera mina nyförvärv =( Tre "buskar" och två perenner fick vi med oss hem maken och jag "ler stort"
Jag hoppas innerligt att du snart kan gömma långkallingarna för gott. Må väl / Kram gittan

Johanna Stålros sa...

Vilka underbara blommor, smörbollarna är ju ljuvliga Kram Johanna

Helena sa...

Nä hä petunior gillar jag inte!!!De är för mycke o passar då rakt inte hos mig!Meeen jag råkade ;-)köpa 5 st.!!!!svarta på mässan :-)
Jag visste inte hur fort jag skulle kunna bli av med dom..svärmor blev jätteglad o tog 3 så jag har 2 kvar...men näe de är fina men...jag gillar dom inte kan inte hjälpas att de är svarta :-)
KRAM från mig!

chokladblomma sa...

Trädgårdssmörbollen var en riktig liten goding! Skulle passa perfekt i min nya rabatt!
Kram

Ninnis sa...

Både smörbollen och din akleja ökar mitt "habegär".
Jag gillar blomman petunia men inte det att den är kladdig och luktar konstigt vid överblommning...=)

Kram Ninni

Unknown sa...

Ack ja, dessa förhatliga petunior. Försökte motstå ända in i det längsta i år, men så tyckte jag plötsligt att det var fööör liite färg hemma och så vips, inhandlades några lila petunior och den rätta sommarkänslan infann sig, så visst både hatar och älskar man dem :)
You can´t live whit them but not whitout them either......

Gillar den ljusgula smörbollen, vilken färg...
Ha det bra!
Camilla

Malin sa...

Trist med långkalsonger ; ) Men vad vacker smörboll, var kan jag stoppa in en sån! Och petunior är svåra, känns som att dom kräver en strukturerad o stilig trädgård för att inte bli tivolikänsla, mao fint hos dig och om tio år hos mig! Vilka vackra bilder du tagit på din bänk och barrväxterna, sagolikt,
Malin

Kristina Bonander sa...

Hej Charlotte. Kul att vara inne på din blogg igen. Var ett tag sen sist.
Ja Stockholmsvädret är inte varmare, inte idag söndag i alla fall. Regn hela dagen. Men regnet är ändå välkommet. Man blev tvingad att göra lite nyttigt inne också.
Delar din tvehågsenhet inför petunior men har faktiskt goda erfarenheter av Million Bell.
Hälsningar
Kristina

Lotta sa...

Alliumen är underbar men hos mig kommer den bara en gång tyvärr. Jag gav bort min svarta petunia förra veckan. Klarar bara inte av dem fast jag kan inte förklara varför! De kan ju vara hur fina som helst på rätt ställe.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Jag har haft A. christophii i säkert 15 år och den kommer snällt tillbaka och frösår sig också, så nu har jag den i flera rabatter, en favorit! Petunia är inte lika populär...
Usch vilket skruttigt väder du verkar ha, här är det perfekt trädgårdsväder; runt 20 grader och regnskurar lite då och då, jag har varit igång hela helgen, hjälp vad jag är trött!
Ha det bra!
Kram
Katarina

Sophia Callmer sa...

Här är det också skurväder. Petunoir är jag inte heller någon fan av, men i år köpte jag några på trädgårdsmässan och jag vet fortfarande inte om jag tycker om dem..fast nu blommar de mörkt chokladfärgade. Dina var faktiskt rätt fina.. kram Sophia

Inger sa...

Inga petunior för mig, här har regnat en hel del senaste tiden, det behövdes.
Kram

Lisa sa...

Har sått smörbollen Alabaster och har ett helt gäng som väntar på utplantering i rabatt, den är så snygg ! Din sallad var jätteläcker.
Stäpplök får jag nog skaffa i höst, fin den !
Ha en skön (varm) vecka !
Lisa/Lisas trädgård

Marie Lithén sa...

tyvärr samma skräpväder här ute på ön i lördags:( men finns ju inga dåliga väder sägs det ahahhaha så idag är det ju bara att klä sig rätt:)

Söt söt söt smörboll, i like när de inte är så ilsket gula!

Anonym sa...

Hej!

Läser din underbara blogg ofta!! Har en fråga om du har tid... Hur gör du med dina fina tulpaner?? Kommer de igen år från år eller köper du nya? Gräver du upp de när de blommat klart? vad planterar du där istället? många frågor... Jag har tulpaner för första gången i år, grävde inte bort dem utan planterade sommarblommor runtom... kanske var dumt.

Tack för din finblogg! Kram/Anna

Laila sa...

Ser verkligen fram emot din presentation av den där rabatten! Gillar färgskalan och vill gärna ha uppslag.
Petunior nej tack...
Ha det gott!/Laila

Helena, The Swenglish Home sa...

Clementine Dark Purple... I'm in löööve! Och smörgåsbollen, jag menar trädgårdsmörbollen är så söt!

Jag förstår precis din känsla om petunior. Jag är inget fan heller, men varje år när jag ser mina föräldrars hängpetunior drälla ned i ett vattenfall av lila blommor tänker jag att det ju är ganska fint i alla fall... hm, är det så med vissa blommor, att de liksom inte känns attraktiva? Är det psykologiskt, att vissa känns lite "tantvarning", som Sankt Paula tex? Eller är det något annat...

Hur som helst önskar jag dig vackra, kalsongfria dagar (hm, hoppas det där inte misstolkas nu... :-) , sol ute och sol i sinne...!

Kram, Helena

Unknown sa...

Hej Charlotte,
Fniss, här kom trädgårdbyxorna på ÖVER mysbyxorna, för att jag skulle våga mig ut idag. Hualigen!

Petunior har jag aldrig begripit vitsen med. Inte förrän i år, då jag insåg att många sorter doftar något förföriskt. Då föll jag pladask! Bekvämt också med blommor som bara blommar och blommar utan att kräva något tillbaka:)

Kram, kram!

Anjas Hill sa...

Den där prickiga salladen vbäckte mitt habegär. Det är nog första gången i mitt Liv som jag har förförts av en sallad....;)))!/Anja