fredag 1 juli 2011

Klipp, klipp

 ...rensa, rensa... Bind upp och ta bort överblommat. Det blir en del när värmen gjort sitt och satt fart på växtligheten. Djungelkänslan är påtaglig på vissa ställen. Ganska härligt, men det kan bli lite för mycket av det allra frodigaste. Stora ruggar av strandiris och daglilja riskerar att liksom svämma över i cirkelrabatten om de inte tämjs med mängder av tillbakahållande stöd. Och så river jag av det som blir för mycket. Har små gångar man vill komma fram på som lätt växer igen. Gillar små gångar hihi.... 

Är jättenöjd med min 'trimnings-sax' från engelska BULLDOG, men jag ska faktiskt skaffa en elektrisk också.
Lederna tar lite väl mycket stryk av de många 'klippen' de blir. Även om jag tycker jag inte har så mycket formklippt (inte så mycket som jag skulle vilja ha....), blir det ändå en hel del att klippa emellanåt. Å det känns i handen efteråt....

Kan tipsa om lövkorgen. Finns hos JULA för 99 kr. Rena rama fyndet - eller hur!

*
Brudspirea
Min fina brudspirea fanns i trädgården när vi flyttade hit. DÅ var den helt oformlig och alldeles förvuxen. NU är den en av mina käraste växter. Två klot blev det av den gamla busken. Spirea måste vara en av de mest tacksamma växter att formklippa av det som går att ha i min zon (zon 4). Om jag minns rätt började jag formklippa den för kanske 10 år sedan. Under sommaren klipper jag på den varje vecka, ibland flera gånger.

Nyklippt

I bakgrunden en stooor plymspirea som har en omkrets på ca 10 meter. Har precis klippt bort de överblommade plymerna. Med de borttagna blir plymspirean som en stor grön boll.

I tunnorna finns diverse hemodlat som inte riktigt kommit igång och blomma ännu.

***
I mormorsrabatten har digitalisen slagit ut.

En liten ros likaså. Å massor av knopp på gång. Lycka.


Trädgårdskvällar
Att det är fantastiskt med soliga trädgårdskvällar!! Man minglar runt och filosoferar. Jaaa, det vill säga..... om man nu inte ligger på alla fyra och gräver något 'projekt' haha.... Men det är avkopplande på sitt sätt också. Och så har man ju målet framför sig. Slutresultatet. En engergipåfyllnad som heter duga. 

Ena hörnet av mormorsrabatten.

I kväll är det sista mysiga Trädgårdsfredag innan uppehållet. Tur att man kan se det på play. 
För........ 21.30 är det ju bästa trädgårdfredags-kvällen........ IRL.

*
Regn i dag. 
Behövligt.
Absolut. 
Men välkommen tillbaka solen :-)

Ha en superdupertoppen helg! 
Nu ska jag ut i regnet för att gräva ner några rabattkanter jag beställt hos ett plåtslageri. KUL.......... (de första i trädgården).


Tack, alla rara för era goa hälsningar om Månadens blogg i Lantliv. De värmer i hjärtat.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig inspiration man hittar här!

Helena, The Swenglish Home sa...

WOW... Nu är det minsann flow för Garden flow! Supermegamassajättemycket grattis till den fina utnämningen som Månadens blogg i en av mina favvotidningar! Det är dig SÅ väl unt och ett ypperligt val om du frågar mig! :-)

Jag gillar din djungel, dina gångar, dina megamaffiga "bollar" och det är bara SÅÅÅÅ fint allting! Jag kan dock inte ens föreställa mig hur mycket arbete och tid du måste lägga ned för att underhålla detta trädgårdsparadis. Att hålla efter bollarna ibland flera gånger i veckan under sommaren... ojojoj, bara det måste ju ta jättemycket tid!

Hoppas du hinner koppla av lite mellan varven, landa på en av dina mysiga bänkar med lite läskeblask och bara njuta av det du ser, utan att det rycker i ena handen att knipsa och gräva lite till...

Kram, kram och grattiskram!
Helena

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Så ursnyggt du har det! Och det är något med hur dina bilder är lite korniga (kan vara min dator) som är så himla snyggt ihop:-)

Kärafrun, jag behöver din hjälp nu igen med länkning...
Gå in på min blogg och följ instruktioner om att bilda pampiga listor på trädgårdsbloggar indelat per odlingszon! Det blir jättebra om många länkar, så att iustorna blir fylliga och så kompletta som möjligt!
Ha det gott, kramkram Hillevi

Frøken Solhat sa...

....ren fredags nydelse at kigge ind i dit paradis Charlotte, jungle eller ej :o)

Form klippede spirea....den var ny for mig.....men hold op hvor er de smukke :o)

Kæmpe fredags knus Dorthe

AnnCharlotte sa...

Hmm...undrar var närmsta jula finns...
Spireakloten är toppenfina, men klipper du dem verkligen var vecka. Vilket jobb. Klart du måste ha en elektrisk....
Ha det bra :)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tänk att spireor kan bli så fina...jaaa, allt du visar är ju bara sååå snyggt. Det är verkligen en vitamininjektion att besöka din blogg.
Ha den finaste av fredagskvällar,
Lydia

Landbohaven sa...

Smuk.
Tak for kigget.

KATE ♥ sa...

O`lykke på jord.

Home and Lifestyle sa...

Wonderful pictures Charlotte...and I love the colors in your garden!

Ohhh...I think I am going upstairs...last night my youngest daughter had a 'sleep' party here in our house....they went to sleep at 06.00 in the morning....

Wish you a fantastic weekend!! Many hugs, Ingrid

It's me sa...

Beautiful your garden darling....enjoy a happy weekend....love Ria....xxx...

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej SuperCharlotte :)
Så himla fint ni har det.....
Hoppas allt e bra
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Sophia Callmer sa...

Fint med formklippt spirea! Och GRATTIS till bloggutnämnelsen! ha en skön helg i trädgården/Sophia

Lisa sa...

Vad fint med den klippta brudspirean, nu blev jag inspirerad !
Har en klippt rad av klot vid en gång av den lite mindre rosenspirean, de gillar jag jättemycket. Fast nu blommar de i mängd och får göra det, sen klipper jag till igen. Ha det gott
Lisa/Lisas trädgård

Njut i din trädgård sa...

Jag blev så inspirerad av dig och dina sporda LOT förraåret så jag leker med mina buskar nu. Varit lite för feg bara så det går onödigt långsamt.

Trevlig helg!

Njut i din trädgård sa...

Oj vad det blev konstiga ord
Jag menade av dina "spirea-klot" ;)

Laila sa...

MMM, så fina bilder! Gillar särskilt mormorsrabatten!
Korgen ser ovanligt stabil och rejäl ut! Blir nog en tur till Jula, de har väl AC i butiken?
Ha det gott!/Laila

Glädjekällan sa...

Nog växer det alltid. Rensade bort 4 sopsäckar innan vi åkte till landet. Jag gillar djungelkänslan men någonstans finns en gräns.
Vackra inspirationsbilder!
Ha det gott
Birgitta

Sarah sa...

Hej! Tack för en vansinnigt inspirerande blogg! Jag bor också i Sundsvall och blir väldigt nyfiken på rabattkanterna du beställt från ett plåtslageri - vi är också på jakt efter sådana men har ännu inte lyckats hitta några. Var!? Var!? :) Hälsningar Sarah

Ruben sa...

Har också nyligen klippt mina buxbomklot, och jag tror jag nästan fick dem lika runda som dina! Spirean klippte jag strax efter blomningen. Ska följa din taktik och klippa litet oftare denna sommar!

Ha det gott!
/Ruben

Katarinas trädgård sa...

Bra jobbat, dina klot ser mycket jämna och fina ut! Men klippa flera gånger i veckan, hjälp! Då kan man nog inte ha 88 st, fniss... Men buxbom behöver man ju inte klippa så ofta, men ligusterkloten borde jag klippa minst en gång/vecka, hmmmm.... Men jag klipper alla mina för hand, de mindre helst med en vanlig hushållssax. Jag kan inte använda den speciella buxbomssaxen (ungefär som din) som vi har, den är alldeles för tungjobbad, då får jag jätteont i handen, men med sax (från IKEA, fniss!) går det bra.
Jag gillade verkligen topiary-trädgården i GI, de hade 342 st! Och en trädgårdsmästare!!!
Åska och välbehövligt ösregn här idag, jag måste nog ut på snigeljakt!
Ha det bra!
Kram
Katarina

Mimi sa...

Vilka superfina klot! Härlig korg. /Mimi

Lotta sa...

Vilka underbara spireaklot du har, och vilket tålamod med klippningen. Stort grattis till bloggutnämningen. Väl värt!
Kram

Malin på ön sa...

Supertack för tips om spireaklot, det hade jag missat : ) Det är ju så snyggt med dessa klot och vad fint du fått till det med plymspirean baktill i kombination.
Malin

Christina sa...

Fina klot! Tack för tipset med den billiga korgen! Korgar kan ju vara så fruktansvärt dyra!

Puumuli sa...

Oj, jag visste inte att spirean blir så fin när man klipper den! Jag märkte till min förvåning att jag också har sått digitalis i rabatten, de första rosa blommorna har slagit upp - en trevlig överraskning!

Ha en skön söndagkväll och grattis till benämningen!

Kramar
Sari från Puumuli

Anonym sa...

Hej! Allt du gör blir superfint. En fröjd att se! Undrar också var i Sundsvall du köper den svarta krukfärgen? Blev inspirerad- såg fint ut.
mvh Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Anna!

Färgen har jag köpt på nya fina inspirerande affären L & Co på Storgatan.

Annelie sa...

VA? Formklippa spirea? Det har jag aldrig tänkt på. Hmmm..... börjar genast tänka på de yviga spireor som växer i trädgården. Önskar för första gången att jag bodde i ditt klimat där mitt trädgårdsintresse kunde stanna vaket under juli och augusti. Här är det alldeles för varmt, klibbigt fuktigt och buggit. Blev straffad på en gång häromdagen när jag försökte mig till lite städning i trädgården och blev biten på fingret av okänd stingare. Ouch. Jag gav svettigt och villigt upp genast.
Guuuuuuud så mycket mysigt jag missat på din blogg på senaste. Önskar att alla dina blogginlägg var i tidningsformat så jag kunde läsa dem i hängmattan. Datan har tagits över av mina två söner på morgnarna nu när det är sommarlov, vilket normalt är min bloggartid.
Tack för din rara midsommarhälsning och så gulligt at du kommer ihåg lilla mig. Jag firade midsommar lite tidigare med ett gäng svenska tjejer här i Boston, så jag fick minsann lite sill, västerbottenpaj och snaps jag med.

Många kramar till dig, Charlotte, Sveriges Mäster-trädgårds-bloggare.

You are the best, don't go changing.

Annelie

Annelie sa...

Jamen.... Grattis också förstås!!!
Undrara om Lantliv fortfarande kommer att finnas på hyllorna när jag kommer hem nästa vecka.
Kul, du förtjänar det (och mer).

Kristina Bonander sa...

Hej Charlotte,
Vad mysigt att läsa om dina förehavanden i trädgården. Verkligen fina klot av spirea. Ett bra alternativ om man tröttnat på de ibland ganska risiga buskarna.
Må väl och var försiktig om "lederna".
Hälsningar
Kristina

Annette sa...

Hej Charlotte
Hvor er det længe siden jeg har været forbi din blog og hvor er din have smuk, jeg er især vild med din køkkenhave og din smukke stier, det er vildt inspirende.
Annette