fredag 29 juli 2011

Purple passion

Lila är en färg jag har svårt att vara utan. Framförallt mörk lila, som i plommon, aubergine och svarta vinbär. Eller som i rödlök och hallonsylt.... som kanske inte riktigt är lila utan mer mörkröd. Många gånger glider dessa färger ihop dock tycker jag i nån slags lilaröd tonsymfoni - å det är nog den färgen jag gillar allra mest. Lilamörkröd haha..... Svart som trädgårdsfärg dessutom är ju oftast, eller nästan alltid, mörklila. Så man kan säga att 'svart' ingår i min lilakategori också. Det blev komplicerat det här känner jag :-)) Det är ju lite olika det där med favoritfärger. Vissa gäller för kläder, andra för växter i trädgården, inredning eller helt andra saker. Lila, eller lilamörkröd, i alla fall är en sån där trädgårdsfärg för mig. Å lite i inredning. Å pytte i kläder. Så klart tillsammans med ljusa krusbärstoner och vaniljglass-stänk. Men naturligtvis vääldans snygg med apelsinmarmelad-nyanser också hihi... Fast jag måste säga att jag gillar alla färger egentligen. På lite olika sätt bara. Å på lite olika ställen. Men vissa sticker ut extra förstås. Så är det bara.


 Bänken i köksträdgården har fått nya lila dynor, fyndade på Plantagen. 
Visst blir man glad av färg!!

*
'Romantica'
Mina beställda klematisrötter 'Romantica' från Estland (som man kan se bild på HÄRblommar nu. 
Gillar... färgen....  

Vad fina buskiga luktärter är. Och så behändiga. Bildar nästan en liten boll i krukan.
Suverän färg också hihi....


*
I dag blev det en nödvändig jobbdag mitt i semestern. Så kan det bli ibland. Men i morgon återställs ordningen. Ser fram emot söndag. Då ska jag och barnen på sommarens första auktion. Älskar auktioner. Man vet aldrig vilka fynd man ramlar över. Senaste åren har jag mestadels ropat in 'äkta mattor' med snygg patina. Dessa tvättar jag sedan för hand på verandan. Torkar så lätt mitt i sommaren. Är just nu på jakt efter en matta till vardagsrummet. 

Vad ska ni göra i helgen?

Kram på er,

27 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Härliga färger! De olika lila och violetta nyanserna är så vackra... Jag har nog en liten crush för magenta/cerise, hihi. Och orange/brons/rost. Alltså i trädgården nu. Förutom då grönt som jag älskar i alla nyanser.

Kram Anna Vattenkanna

Hélena sa...

Försöka få bukt på trädgården! Snygga bilder och härliga kombinationer. Lycka till på auktionen, är själv galen i auktioner.
Ha det bäst!
Hélena

It's me sa...

Enjoy a happy weekend....love Ria.....xxx...

Anonym sa...

Härliga färger, och så vackra bilder. Jättefint med de lila dynorna! Kram Hanna

Lotta sa...

Kan bara hålla med dig i färgbeskrivningarna. Efter att ha sett dina bilder blev lila och mörkt rött i alla nyanser en favorit. Däremot studsade jag till över att din Romantika blommar. Min, som jag för en gång skull planterat efter alla experters anvisningar är 15 cm hög...kanske var rothalsens planteringsdjup på 30 cm lite i överkant (?!!). Det tog två månader innan den kom upp till markytan!!
Kram

Stina sa...

Hej!

Ja absolut - lila-mörkrött-svart är ett ljuvligt färgspann.... Hoppas att du hittar något kul/fint på auktionen!

Kram!
Stina

M/S Design sa...

Det är en snygg färg komb.det finns många fina växter i dom tonerna,gillar dom men drar lite mot det rosa också.
När det gäller färg på inredning och kläder är det vitt/natur inne och svart på kläder.
Mariana

Spirande grönt - sa...

Tjusigt! Håller med, lila är ett måste. Nästan allt i min trädgård (än så länge) befinner sig på den lila färgskalan:)

Ha en finfin auktionshelg,
Rebecca
(som ska på husesyn och inflyttningsfest hos kompisar med nytt hus.)

Fiffiga Systrar sa...

så fint det är med lila!!! håller med dig det är nästan något magiskt över den färgen i trädgården! kram och ha en fantastisk helg!

Inger sa...

Violett är absolut en favvo hos mig också men jag gillar den blålila bäst, tror jag, beror ju på, vilka växter osv. I helgen blir det till att kurera sig, har legat däckad två dagar i en dunderförkylning, inte kul i värmen...
Kram

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

hihi... lila, violett, aubergine. det är verkligen din färg och dina nyanser. jättejättefina bilder. o så snyggt det blev med den knalligt lila dynan. kramar!!!

Unknown sa...

Bara så snyggt, Charlotte :)
Är ju själv ganska svag för nämnda färg....
Ha en helt underbar helg!
Camilla

Ingela på fröst sa...

Vilken färg blir årets "nya svarta" tro..? Tänk, färgen ser underbar ut på dina bilden. Men det är konstigt... jag skulle aldrig komma på tanken att köpa något lila! Är galen i lime! Jag var till o med så knasig och stoppade ner några lila petunier bland de vita i årets fönster-korgar. Dom klippte jag bort! Förlåt mig :)

Själv ska jag skriva hela helgen, men var var det auktion? Om andan faller på. Har ingen tidning tyvärr.

gittan sa...

Färgmässigt har vi ungefär samma smak även om jag är en aning "feg" när det gäller att lägga ut en såpass lila dyna - men den gör sig förbaskat bra där hos dig =)

M och Bulan sa...

Nejmen så lustigt. Ditt inlägg är ju nästan identiskt med mitt nästsenaste :-) fast hade jag haft mer tid skulle jag säkert lagt ut texten precis som du -mitt i prick! Jag håller med om vartenda ord -och bild! FINT!

Katta sa...

Här har du en till som gillar alla färger men framför allt lila. Tycker du gjort det riktigt vackert med lila dynor på bänken och det gör sig så fint mot träet och de grå stenarna och de gröna växterna, underbart! Kram Katta

Puumuli sa...

Olika nyanser av lila samt rosa är jag också svag för. Gult och orange har jag däremot lite svårare med.

Jag ska också på auktion i morgon; jag och min man brukar ganska ofta gå på dem (året runt faktiskt) - det är ju spännande att göra fynd! Hoppas att du hittar en fin matta eller något annat kul!

Ha en skön helg!

Kram
Sari från Puumuli

Lotta 8`) sa...

Fniss... gillar din hyllning till lila :) Jag håller med, blev lite kär i lila när jag såg min vallmo blomma, glatt överraskad blev jag men inte fortsatte tanken till ta upp färger i textilier, kanske skall jag fynda på sommarrean jag med :)

Alltid härligt med resor semestertid men det är allt gott att komma hem en sväng, upplever liksom trädgården mer när man är borta en vecka eller så. Fick värsta rycket idag - en "hem-å-vända-dag" och allt var riktigt roligt igen, rensa och så där, men blev glad när liljan fortfarande blommar och doftar underbart om kvällen!

Ha en fortsatt skön sommar ♥

Kristina Bonander sa...

Jätteläckert!
Ibland är det så att man måste "lära" sig tycka om vissa färger, framför allt färgkombinationer. Dina lila toner med orange; gillade man det för 5 - 10 år sen? För mig har det behövts en invänjningsperiod, men nu tycker jag att det är en fantastisk färgkombination.
Kramar
Kristina

Ingela på fröst sa...

Hej, är på auktionen :) så jag sitter bland möblerna. Vore kul att hälsa! Om du är här vill säga :)

AnnaHelena sa...

Det finns väl ingen färg som gör sig så fint till det trädgårdsgröna som just lila! När jag valde färgerna "plommon" och "viol" på mitt Mateus-porslin, så var det just med tanke på att jag skulle duka lila i trädgården. Så fint!
Och lila är fint till rosa och blått också. Kanonfin trädgårdsfärg!
Fina foton, som vanligt!!!

Kram // AH

Christina sa...

En färg precis i min smak! Har alltid varit tokig i alla nyanser av lila!!/Christina

Helena, The Swenglish Home sa...

Lilamörkrödviolett...typ... :-) Kärt barn har många namn och KÄR är den, den färgskalan! Superfint med dynorna och alla lilamörkröda nyanser mot de olika gröna nyanserna... Kanske är detta en lila sommar, för visst är vi både en och två som tycks gått igång lite extra mycket på den färgen i år...?

Ljuvlig "hörna" hos dig och en dag, en dag skall jag provsitta de nya dynorna, minsann, och bara njuta en lilarödviolett symfoni.

Kramar från
Helena

Katarinas trädgård sa...

Snyggt, snyggt, snyggt! Jag har en aubergine ute på mitt trädgårdsbord, den blanka, mörkvioletta färgen är oemotståndlig!
Kram
Katarina

bloggernefa sa...

Hej Charlotte
Hvor godt at du er back - og bloggar. Den lilla er ren luxury. Kun en enda sak at säga: GILLAR STOOOORT!
Knus
från
Eva

Marie Lithén sa...

sedan jag var live i din trädgård drömmer jag dygnet runt om ett fint köksland som ditt och om växthus... så makalöst fint du har det!

Staudefeen sa...

Hvor ser det dejligt ud :-) Jeg kan heller ikke undvære lilla i haven.

Er Calendula'en 'Flashback'?

Kh. Marlene