tisdag 16 augusti 2011

Gråväder

Tänk om man kunde säga: 'Äntligen' om regnet. Istället vill man basunera ut: 'Nu räcker det' . Suck. Men vad gör man? Gillar läget och väntar :-) På sol och torrväder. 

 Äppeltiderna är här. Nästan skönt att det inte är ett riktigt äppelår i år. 
Det blir tillräckligt ändå. Förutom mos och annat gott hamnar många äpplen som dekoration här. 

 *
Söt liten kombo
Vivan är en av flera jag lekte loss med ute i januari när det var töväder. Plättarna i luften har övervintrat ute. Kul överraskning. I år ska jag plantera ut alla plättar i luften som är i sommarkrukorna. En av de bättre samplanteringsväxter som finns tycker jag. Annars är murgröna en stor favorit. 

Vilka samplanteringsväxter i krukor gillar ni bäst?


 *
Asch.... räfsade ihop de första löven igår. Liiite tidigt. 
Grävde upp 16 buxbomklot också. Det blir troligtvis 6-8 st till som ryker innan det är 'klart'.
Nu är det många ställen som gapar tomma. 

Den regnfyllda ljuskoppen blev ett perfekt blombad för nedfallen klockrankeblomma. 

 * * *
Har börjat snegla på höstblommor. Eller faktiskt lite mer än så om jag ska erkänna..... Har inhandlat en del redan. Jag vet.... det är tiiiidigt..... Tycker det är svårare än svårast att motstå alla mustiga ljung, prydnadskål, bollkryss, alunrot, revsuga, gräs, hebe och alla snygga höstblommande perenner som passar så bra i krukorna. Smyger därför lite försiktigt i gång med höstblommeriet. Njuter fortfarande allra mest av allt som hör sommaren till. Å kommer att göra det ett bra tag till hade jag tänkt. Väntar bara på sol och torrväder..... så att sommarfeelingen kan återvända.

Take care.
Tack för alla rara hejarop angående sjukan.

29 kommentarer:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Det känns verkligen som det regnar i hela sverige. Skåne har fått så mycket regn denna sommaren att jag inte kan minnas att det varit så här mycket och tråkigt.
Jag har också börjat titta på höst blommorna och visst är man sugen, men håller med det är tidigt.

Ser dina toma skålar efter buxbumen och tyvärr är det lika här.

Kram Anna

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Å vilka fina bilder du har i din blogg *njuter*!

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Halloj! Ja men visst är det svårt att hejda sig vad gäller höstblommor.. Jag har redan börjat.. inte visat på bloggen dock... ;) Och är precis påväg till favorithandelsträdgården här i gävle - hedvigs - för att öka ut lite.. ;) Sen ska jag hem o sortera bilder från din trädgård.. inlägg kommer i morgon.. ;)
Kramar!

Johanna Stålros sa...

Underbara bilder, verkligen njutbart....kram Johanna

Sabelhagens Olivlund sa...

Så fina vackra färger! Jag har redan höstpyntat lite på trappan, och det känns så ombonat och mysigt. För hösten kan vara väldigt mysig, även om jag vill ha mycket mera av sommaren!
Kram Maria

MITT VITA HUS sa...

Hittade hit via Helen "på vår udde", vilken härlig inspirerande blogg du har, själv har jag bara en liten täppa under uppbyggnad så all inspiration är välkommen:))

Fin dag önskar jag dig!

Kram Mia

Home and Lifestyle sa...

Autumn is not my favorite season Charlotte, I hope the summer has a long finish! Tomorrow I am going to the beach with my youngest daughter, she is 13 years! We stay in a hotel and of course we go for shopping...I hope we have a wonderful time!

I'll send you a lot of sunshine...I try :-)!

Many hugs! Ingrid

Sandra sa...

Jag har också börjat snegla lite väl mycket på höstblomstren och några är redan inköpta. och snart är det tid att börja köpa och plantera lökar för vårens blommning! ;)
Annars hade jag tänkt lite försiktigt nämna att Måbär (Ribes alpinum) skulle ju kunna vara ett substitut till buxbom. Den är ju lätt att formklippa och får inga svåra sjukdomar + vinterhärdigheten.. ett tips iaf.

Kram Sandra

Anonym sa...

Wow, kan man övervintra plättar i luften ute? Det ska testas! Dina bilder är så fina, ja, den översta i detta inlägg är fantastisk! Kram & ha en fin tisdagskväll!

Puumuli sa...

Så tråkigt väder ni verkar ha haft där i Sverige i evigheter! Det är mulet hos oss i dag men +24 och luften känns lite kvav - det är sådant väder vi alltid får från Ryssland och tyvärr räcker det inte till er där i väst... :-)

Jag har också köpt ett par krysantemier men borde så småningom ersätta de fula petuniorna med något trevligt. Vi har massor med äpplen i år så kanske får skogens rådjur smaska i sig en del de också.

ha en fin tisdag!

Kram
Sari från Puumuli

Frøken Solhat sa...

ja pludselig er æblerne her.....det er ikke til at forstå at det er ved at være den tid allerede - men en skøn tid er det nu også især hvis varmen kunne komme lidt tilbage i sensommeren :0)

Dejligt indlæg her under Charlotte.......fantastisk så positivt du formår at se på det hele trods det ærgelige i at være ramt af sygdommen.

Det mangler sørme bare at forhandleren giver dig penge tilbage for alle de sygdomsramte planter.......og i grunden er det utroligt at ingen kender til sygdommen, når den nu har været kendt rundt om i europa i fler år.

Knus Dorthe

Unknown sa...

Vem har inte börjat snegla på höstblommor :)...och även här har det inhandlats.....
Tycker också att lagom äppelskörd är bäst, blir alltid så det räcker till och blir över, och det gör så ont att behöva kasta på komposten.

Inte visste jag att plättar i luften kan övervintra ute, undra om det går här nere. Vi har ju ofta VÄLDIGT sträng barfrost...men man kan ju alltid pröva några stycken. Gillar att samplantera den, eller gammal hederlig murgruna, funkar fortfarande jättebra.

Tråkigt med allt regnande, här har varit fint väder ....men höstkallt..
Ha det toppen!
Camilla

Inger sa...

Inga nya blommor för mig på hösten, njuter av det som redan finns i trädgården och fuchsiorna t ex börjar nu att blomma som bäst.
Kram

AnnCharlotte sa...

Växterna i mina sommarkrukor har typ regnat sönder när vi var borta så det är helt klart för lite höstväxter här också...och varför vänta, de är ju vackra oavsett årstidoch kan väl samsasmed den sommar som finns kvar.
ha det bra ;)

Isas Trädgård sa...

Hej Charlotte !
Vad tråkigt med buxbomssjukan ... förstår att du sörjer allt du måste gräva upp nu .... hoppas det blir bra ändå i slutänden på något vis.

Stålkanterna som får rosta i förra inlägget var superläckra !! Dom tillför jättemycket !

Kul att du haft en fotograf i trädgården ... skall bli så kul att se nästa reportage från din fina trädgård ! Har också haft besök i sommar, så det kanske dyker upp något från min trädgård också någonstans.

Din header är jättefin, blir överraskad varje gång jag är in för det är ofta nya fina bilder !

Kul med bloggbesök i trädgården, förstår att ni hade trevligt du och Anna Karin !

Ha det så gott Charlotte ! I fortsättningen kommer jag att titta in oftare ... du vet hur det är på sommaren .. man har inte så mycket tid att blogga runt då.
Kram/Isa

Katarinas trädgård sa...

Hej Charlotte!
Skönt att höra att du håller humöret uppe trots buxbomseländet, usch så många plantor du har tagit bort, supertrist! Jag sörjer inte de plantor jag har slängt, bara jag får behålla de äldsta, men det verkar ju tyvärr vara högst osäkert. Jag tror (och hoppas) man kan vinna en del genom att vara "hygienisk" och klippa bort angrepp så fort man ser dem. Jag läser och läser på nätet om hur de gjort i England, det är så olika historier, en del har slängt all buxbom medan andra har klippt ner helt och gödslat med vallört eller sjögräs, och fått dem att överleva, osv, osv.

Som ersättning funderar jag också mycket på idegran, men eftersom den är känslig för att stå för blött så kanske det inte är bra här i leran, om det framöver blir allt blötare somrar. Men de jag har verkar ju må prima, peppar, peppar...
Även en del av ligustrarna har fått svamp suck, det tar förhoppningsvis inte död på dem, men snyggt är det inte...
Usch nu ska jag sluta gnälla, ha det bra!
Kram
Katarina

STENLYCKA sa...

Underbara bilder, underbar trädgård att inspireras av. Njuter att besöka dig!
Kram Raina

Rose Garden Malevik sa...

Hej Gulliga Charlotte :)
ja det REGNAR
och har så gjort i snart två månader....inte kul längre,,,,,,
den ljusblå e den danska buskrosen Bering Renaicansse.....fin doft
kramkram HåkanBråkan

Anna Vattenkanna sa...

Idag har vi haft SOLSKEN hela dagen! Inte en droppe regn och när det hände senast - alltså en regnfri dag - har jag ingen aning om. Men inte var det sommar...nej, hög klar härlig septemberkänsla...

Det låter spännande med din godisrabatt av vårlökar som du har på G. Själv funderar jag ännu på Maroon - har inte bestämt mig ännu om jag ska köpa.

Kram Anna Vattenkanna

mammaxtre sa...

Jag sucktar också efter höstblommor. Bollkryss är så trevligt att ha i kruka.

Här hemma hos mig på min gata har vi sol och torrväder. Riktigt skönt.

Ha det gott

Malin på ön sa...

Jag lider med dig och buxbomsplantorna! Men vilken vacker bild på klockrankan du hade, jag införskaffade en vit som växte fantastiskt men bara en klocka, visserligen urtjusig men en enda! Jag är också lite småsugen på höstväxterna, men sommarväder här idag så jag håller mig ett tag till.
kram
Malin

Ann-Therese sa...

Förlåt en okunnig...men buxbomsjukan...smittar den till andra växter eller ger den sig bara på just Buxbom? Vad händer med växten? Dör den ut eller tappar den alla sina blad av sjukan?

Katarinas trädgård sa...

Hej igen Charlotte!
Jag måste fråga en sak som jag har tänkt på flera gånger men inte kommit ihåg att fråga om: skrev inte du tidigare att det är zon 5 där du bor, men nu skriver du zon 4? Eller minns jag helt fel?
Kram
Katarina

Mattias, Westgarden sa...

Hej Charlotte

Det heter inte regn utan "liquid sunshine" :). Detta fick jag lära mig av Alitex montörer i samband med sista växthusets montering.

Spirande grönt - sa...

Så fint "äppelupplägg":)

Här brakade halva det vackraste äppelträdet ner häromdagen. Mycket sorgligt:(

Ha det gott,
Rebecca

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Ann-Therese!

Buxbomsjukan smittar inte alls till andra växter. Den håller sig enbart till buxbom. Ja, alla blad faller så småningom av. Som jag uppfattat det så torkar liksom buxbomen liksom ut till slut.

Ullevidsdal sa...

Så vackert!
Har precis dekorerat mitt dörrhjärta med rönnbär.

Så jag är beredd på hösten ;-)

Kram Helene

Annamari Larsson sa...

Hej Charlotte, hittade ditt blogg precis innan du åkte på semester. Underbaaaart! Du inspirerar mig, tack

Ann-Therese sa...

Tack för svaret...vad trist om busken torkar ut. Sorgligt om man lagt ut tid och möda på att få sin trädgård fin och sen drabbas av det hela. Beklagar smittan i din trädgård.