tisdag 23 augusti 2011

Just nu och drömmar

... är det regnigt eller konstant fuktigt ute. Även fast solen kommer fram emellanåt blir det liksom aldrig torrt väder på nåt sätt. Det är blött i gräset hela dagen lång. I dag är det dock soligt å det allra bestämdaste.... och varmt..... och så där fint augustligt. Det märks att man börjat jobba igen. Den där dagliga tiden i trädgården finns inte riktigt nu... om man säger som så. Ändå jobbar jag hemifrån, så jag kan faktiskt vara flexibel för att kunna vara i trädgården fina dagar. Men ibland går inte det heller. I helgen hoppas jag på behövlig trädgårdstid. Behövd av både trädgården och mig :-)) 

'Lady Coral Lavender'. 
Den egentliga färgen är dock mycket mer ljust dämpad ljunglila. Ur fröpåsen uppenbarade det sig inte mindre än tre färgtoner. 
Alla fina dock! (Plants of Distinction)

*
Färgkick och drömmar
Fina färger. Jag bliva muuuket glad.

Men taniga morötter :-)) Den cerisa saken är en rättika. Inte så god kanske... Men snyyyyygg färg.... Mmm. Vet inte om jag vågar yppa att jag odlat den bara för att få se färgen 'live'..... Den skarpa cerisea... Ohhh, den var precis som jag hade hoppats. Men jag erkänner.... både det..... och att jag är en trädgårdstoka.

Att odla grönsaker behöver inte bara vara till 'nytto' att äta. Odla handlar om så mycket mer än så. Energi, inspiration, lust, kraft, drömmar och färgtankning inför vinterns färglösa månader. En person jag jobbar med som är återförsäljare av de vackra engelska växthusen från Alitex, brukar säga:
 'I växthus odlas inte minst många DRÖMMAR'. 

Så är det verkligen. Odla handlar mycket om drömmar. Eller mest egentligen kanske.

***
Salladsräddning
Tog upp de sista halvt ruttnande salladsplantorna från en av odlingslådorna för någon vecka sedan. Satte dessa i krukor i stället, tänkte att de skulle få en chans att bli huvuden. Framförallt att räddas från den fuktiga ihopklämda plocksallads-placeringen. Har haft krukorna i växthuset sen dess, men passade på att nyttja den naturliga bevattningen från ovan i stället för att pytsa dit H2O med vattenkannan. 

Ganska fint att ha salladsplantorna i en låda så här... om jag får säga det själv haha..  
När jag ställde lådan på altanbordet för att 'vattna'  kände jag direkt att den platsade mycket bättre än den blomma jag hade där tidigare. Så det kan bli. Så nu får salladen stå där tills vidare och bara vara vacker.

*
Gafflar, gafflar, gafflar 
En del har dem i besticklådan. Jag har dom i landet :-))) 
Men även knivar passar bra till att märka ut sådder och namn på plantor.

 Köpte en hel 'besticklåda' på auktion i somras. Nästan gratis faktiskt.Det var bara jag som ropade. 
Konstigt. Så mycket kul man kan använda en hel låda med udda bestick till :-))

*
5 kg märkpinnar
Fast nu har även jag skaffat mig 5 kg (!!) märkpinnar i trä. Ja, egentligen är det tändved tror jag. Men de är helt suveräna att använda som märkpinnar. Billiga är de också. 59 kr hos Biltema. Tipset om detta fick jag hos flera bloggar i våras. Men vår butik har inte haft dessa hemma förrän nu. Vill tipsa om detta igen, även fast flera redan gjort det. I fall någon missat kapet. Det är så himla kul att använda saker till något helt annat än de är tänkta för. Sånt kan jag gå igång på.

 'Princess Eva' 

Blommar nu
Såg en fantastisk ros i ett reportage från en dansk trädgård för ett tag sedan. En lila ros med vita strimmor, eller en vit ros med lila strimmor.... hur man nu ser på det.  Skulle så gärna vilja ha en sån. Denna ros påminner i lite om den, fast den är rosa. Nyinköp för i år. 

 'Ferdinand Pichard'

Trädgårdsdygd
Gillar mina vildvins-lianer. Det tog några år innan de blev så 'lianiga' jag hade sett framför mig. Men nu så... är vi där. Tålamod är sannerligen en dygd. Något som testas särskilt hos oss trädgårdsälskare tror jag.

*
Nu sätter jag mig på flyget för att åka till jobbet på västkusten. Tjoho. Ska få se ännu ett drömväxthus live. Det är mååånga drömmar som snirklar sig in mellan morötterna och dahliorna.

Vad vore livet utan drömmar?
...lite tråkigare kanske. En konstant dröm jag har är ett större växthus. Annars drömmer jag mer realistiskt just nu om mycket njuta-tid och en lång varm höst. Hur har ni det på drömfronten?


29 kommentarer:

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hihi.. så du blev med tändpinnar till slut.. ;) Bra köp! :)
Ja, åh så jag håller med om man odlar ätbart även för själen! En hel del av det som jag drar upp blir stående mest för att det är snyggt.. Och för själva lyckan att odla förstås.. ;)
Ha det så himla bra nu nere på västkusten!
Kramar en masse

Annelie sa...

Oj, vad länge du fick vänta med dina tändpinnar. Men du fick dem tillslut.
SUPERsnygg färg på rättikan. Tycker inte alls det är tokigt att odla den för andra avsikter än att äta den. Och vad vore livet utan drömmar? Ganska avskalat på färg, skulle jag tro.

Hoppas du hittar den fina rosen och att du får trädgårdsväder i helgen.

Kram

Marie Lithén sa...

i bland är grönsaker till och med vackrare än blommor tycker jag, så odla på!!! utan att äta allt:)

själv drömmer jag bara bara om att få flytta in....

Ha så kul på jobbet! men Charlotte vad jobbar du som?

Furulunden sa...

Nå har jeg kost meg med dine bilder. Jeg likte godt tennveden du har kjøpt, for en finfin idé:) Du får bli med på facebooksiden min idag for å oppmuntre noen der ute:)

Tant Otteskrufv sa...

Tändpinnar, javisstja! Det tipsade snickaren om i våras...JAg gillar när vildvinet hänger ner så där som en gardin.Och visst, det är mer än växter som odlas i växthuset:)

It's me sa...

Nice to see that wooden box from Holland.....enjoy your post darling...nice !! love from me...xxx.

Johanna Stålros sa...

Så fina bilder! fiffigt att skriva på knivar....Kram Johanna

Inger Marie sa...

Hei:)
Så flotte bilder og gode ideer du gir:) Bruke kniver til navneskilt var smart og lekre dekorasjoner:)

susanne sa...

vilket jättebra tips om pinnar från biltema, skall genast höra mig för om de hör till sortimentet här i finland åxå!
för mig har en hel del drömmar slagit in i sommar, senast idag fick jag ett brev på posten som bekräftade a dream of mine =)
kram
susanne

Trädgården på Höjden... sa...

Jag drömmer om mer tid hemma med familjen och ute i trädgården. Nu har jobbet kommit igång ordentligt och jag är nere i en total tröttsvacka. Orkar inte ens ut i trädgården på kvällen...*suck* Balans i livet är inte det lättaste.

Kul i alla fall att få några bra trädgårdstips som de där märkpinnarna. Ska komma ihåg att kika efter dem när jag kommer in till storstan nästa gång. Gillar även dina lianiga lianer!!! Tjusigt.

Ha det bra på västkusten...

Hälsar Åsa

Maria i Göteborg sa...

Vilken fin låda till din sallad! Vad bra att du påminner om märkpinnarna från Biltema, de måste jag köpa.
Fina bilder.
Maria

NataljaOblonskaja sa...

Bara älskar bilden på Astern i den lilla krukan. Så enkelt och smakfullt.
Ha det bra på Västkusten.
Camilla

Home and Lifestyle sa...

What a lovely Dutch box Charlotte! Apeldoorn and Vaassen are two villages not so far away from here!! So nice to see it in your garden!

Wish you a happy evening!! Many hugs, Ingrid

EVA sa...

Hvilke fina morötter..... Dom MÅSTE vara goda at sätta i tänderna.

Tak for din hälsning. Pappa er fortfarande på sjukhus. Det går framot, men tråkigt langsamt. Vi får se, og hoppas på bedring.

Knus til dig, din blog ger mig styrke og livskraft - skal du veta! Ville inte vara foruten dina fina indlæg.

hej från
Eva
evigglade.blogspot.com

IET sa...

Jag och min man pratade om just det i helgen; att det aldrig torkar upp på dagarna. Daggen ligger kvar dygnet runt. Minns inte att det brukar vara så i augusti. Vi har nog haft lite småkonstigt väder hela året... när man tänker efter... ?
Läcker rättika. :-)
/i.

godastunder-tokigaidéer Anna sa...

Absolut finns det drömmar och många sådana...
Gillar skarpt ditt sätt att anv gamla gafflar, måste låna det. Bra tips om biltema och tändveden, helt klart jag ska märka ut växter i rabatten till nästa vår.

Kram Anna

Fiffiga Systrar sa...

vi drömmer på för fullt! Pysselrum, växthus, mer fritid, you name it! ;) vackra bilder! kram

AnnCharlotte sa...

Tanken slog mig när jag såg de där pinnarna på biltema men det blev inte mer än än tanke....
Rättika är väl gott....och din har ju defenitivt läckraste färgen.
Ha det bra :)

Willy sa...

Hej Charlotte Wonderful new photo in the header. Lovely vildvins-lianer and the wooden box from Apeldoorn. I live near Apeldoorn.
Kram

Lisa sa...

Åh du är underbar Charlotte, man får så mycket inspiration när man tittar in hos dig :-) Gafflar och knivar, hihi, javisst var det snyggt ! Och visst kan man odla grönsaker bara för att de är snygga, absolut. Trästickorna hittade jag fjol, de är helt suveräna. Har laserat några svarta också.
Ha en fin dag !
Lisa/Lisas trädgård

studeravidare.se sa...

Hej Charlotte. Idag drar vi igång en tävling på studeravidare.se. Vill du också vara med och tävla? Du behöver bara nämna oss i ett blogginlägg och har då chansen att vinna Nya MacBook Air. Infomation om tävlingen finns under www.studeravidare.se/bloggtavling.
MVH Studeravidare gänget

Anja sa...

I vilket härligt sällskap jag har hamnat i - det finns alltså dom som e' nästan ännu tokigare än jag;))))!
Vet du att jag kan också tänka mig att odla något ätbart bara för utseendets skull...så här - oss emellan! Hohhojajjaa!/Anja

mammaxtre sa...

Jag har faktiskt funderat på om du jobbar eller om du sköter din trädgård på heltid. Har nog trott att du jobbar med din trädgård jämt då den är något så enastående. Det tar tid att skapa och sedan att hålla efter.

Ha det toppenbra

Inger sa...

Min dröm är ju precis förverkligad, men det finns alltid nya drömmar,
t ex att sluta jobba och kunna ägna mer tid åt sig själv och sin trädgård:)
Kram

Anna sa...

Tack så hjärtligt för att du tog dig tid att svara på mina frågor om kantplåtarna! Det blir nog såna nästa år.
Allt gott!
/Anna

Pilgrim sa...

Växthus/orangeri står också högt på min lista. Annars drömmer jag, fortfarande, om vårens rabatter och tittar på lökar :-)
Ha det bäst!
Hélena

prästgårdseva sa...

Ja du, Charlotte, så surt har vi haft det hela sommaren. Det känns som om trädgården håller på att förvandlas till ett träsk. Jag minns inte ens när det var någorlunda torrt senast. En eller i bästa fall några regnfria dagar har inte gjort någon större skillnad. Blött eller möjligen lite mindre blött...
Min egen trädgårdslust är också tämligen naggad i kanten men absolut inte färdig för soptunnan.

Som vanligt är det upplyftande att ta del av dina idéer. Härligt respektlöst med de gamla silverbesticken men tyvärr inget för mig, som är uppväxt med att ha fått ett bestick av desamma i födelsedagspresent och en ny del i julklapp.... Tror, gamla mormor skulle vända sig i sin grav om hon visste. Men för er andra: Härligt!
Däremot ska jag inhandla träpinnarna från Biltema! Tack för det tipset!
Och också jag drömmer (sedan decennier) om ett växthus/orangeri och har beundrat de engelska i aluminium ett bra tag. Vi åkte faktiskt 'dit' för att kolla in dem, bara för att upptäcka, att de då ännu inte fanns på plats. Bara en byggarbetsplats. Vi blev liiite sura och besvikna över att ha åkt 40 mil enkel resa. Men visst är de sanslöst vackra. Tyärr kan man ju inte säga detsamma om priset. Men drömmar är drömmar. Och de slås inte i kras i första taget. Kanske i nästa liv...?

Kramar
Eva

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Eva!!

Jamen det var ju attans att ni hann komma hit innan de första växthusen hann resas. Ja, det stämmer att det byggs och grävs för fullt nu. Allt detta påbörjades i våras. Nu finns det tre växthus uppbyggda. Ett cottage-hus som kommer innehålla butik och servering byggs för tillfället. Mycket har hänt bara på några månader. De två stora växthusen som är uppbyggda nu är drömlika :-)

Helene sa...

Drömmar finns det gott om :-)
Och det kommer nya hela tiden.

För trädgården dröms det om damm, växthus, orangeri, syrénberså, pool, majsfält, odlingar i massor och pricken över i:et en labyrint av ex. pil.

Andra drömmar är en lite gårdsbutik och självförsörjande på odling och keramikverkstad :-)

Kram Helene