onsdag 21 september 2011

Trädgårdsbibliotek och blommiga ljus

Go' 'mitt i veckan' !! Och go' är precis vad man känner sig när solen lyser. Fast det börjar bli allt kallare här. I helgen blev det till att klä på sig långkalsonger... men i dag brände solen på ryggen. Skönt. Blir så sugen att läsa böcker när mörkret lägrar sig på kvällarna. I trädgårdsbok-kategorin är favoriterna de berättande, gärna i någon slags dagboks- eller trädgårdsårs-form. Eller livet med trädgård. När vi var i London i somras stod ett besök hos den stora bokaffären Foyles överst på tonårsdotterns önskelista. Hon är en bokslukare av stora mått. Med henne parkerad vid sektionen 'Teen noir' tog jag trapporna upp några våningar till trädgårdsavdelningen. 


Och där blev jag fast. Hur i hela friden skulle jag kunna välja bland alla intressanta titlar? Två av de böcker som tillslut inhandlades, läser jag nu. Båda trädgårdsdagböcker, fast på lite olika sätt. I stället för att läsa från början i böckerna, har jag hoppat fram till september för att följa författarnas trädgårdsliv parallellt med mitt eget. 

Har ni några favoriter bland trädgårdsböcker?


*
Hösten doftar
Just nu gillar jag den riktigt höstliga doften av fuktig jord som gifter sig så fint med all sköns äppelparfym i trädgården. För att inte tala den allra sötaste lukten av alla. Den som luktärtorna sprider i skira puffar. Puff, puff....  Mina nya kära rosor ska heller inte glömmas. Men dessa damer får man allt böja sig ner på knä för att få ta del av deras vällustigheter. Det är det dock värt. Och att bli blöt om knäna. Om man nu glömt knäskydden eller knädynan vill säga.

 Höst i mitt 'vilda' område nedanför köksträdgården. 

***
Blommiga ljus
Ett enkelt ljusarrangemanget jag ofta gör är att lägga blommor i en vid och hög vas eller skål med vatten och ställa ett stort blockljus i mitten.


Här har jag krånglat till det haha... och använt oasis. Lätt det också förvisso, men tar liite längre tid än om man bara rufsar ner lite blommor i ett vattenbad :-)) 


*
Varde höstljus!

32 kommentarer:

It's me sa...

Great autumn post...like the flowers and your garden...love from me...xxx...

martinealison sa...

Un bel hommage à Dame Automne...
Un très joli blog que je découvre...
Je vous félicite... Vous êtes une gagnante!
Gros bisous et à bientôt

Ullevidsdal sa...

Äger bara en Japanese garden av Peter Chan, så det är väl min favorit just nu ;-)

Kram Helene

Trädgården på Höjden... sa...

Så höstvackert det är hemma hos dig. Gillar din "stegbokhylla". Översta bilden skulle kunna vara ett bokomslag. Charlottes bok om Trädgårdsflow???

Hälsar Åsa

AnnCharlotte sa...

Finns rätt mycket böcker i min hylla, den jag återkommer till oftast är Perenner av Björn och Marie Hansson. En riktig stöttepelare.
Så fin höst du har hos dig....gillar din bokhylla :))
Ha det bra :)

Sanna sa...

"A book is like a garden carried in your pocket." :)

Visst är London book stores fabolous. Släppat kilovis med böcker av alla de slag. :)I våras när vi var där upptäckte vi något nytt på det jättelika Waterstones vid Oxford Circus. Vi gör liksom ni, fastnar på varsin våning. :) Den här gången hade jag "tappat" bort min pappa, the non-cell-generation, hittade honom högst upp i vinbaren. :) Sitta och bläddra i böcker med ett glas vin är verkligen min melodi.

" Books are uniquely portable magic." Som dina fantastiska
arrangemang, trädgård och bilder. De ryms också i min
ficka. :)

Ha en skön dag.

Ruben sa...

Vilken fantastisk skaparglädje du besitter!! Du tar verkligen vara på hösten! Hoppas vi får en bokrecension så småningom.

Ha det gott!
/Ruben

Eva-Lotta Persson sa...

Underbara bilder... jag känner dofterna av äpple och höstvåta blad ♥ Längtans blommor - om gammaldags trädgårdsväxter - av, Karin Berglund, är en fin bok. Bonniers Stora Trädgårdsbok från 1983, och Prismas Trädgårdsbok från 2000 är mina "biblar"! Visst är det mysigt att nu på hösten tända ljus och planera för nästa säsong ♥ Må så gott, hälsar Lotta

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Oh så vackert! Jaa.. flytblommor gillar vi! ;) Men det här var ännu mycket vackrare. Härliga du och din härliga blogg! :)
En av mina absoluta favoritböcker är Tre mästare - tre trädgårdar av Lotte Möller. Kan verkligen rekommenderas.
Kramar!

Frøken Solhat sa...

Jeg bliver simpelthen så betaget hver gang jeg kigger ind Charlotte......der er så smukt i din have :0)

Af bøger er der mange....lige nu er det Helena Attlees skildring af "Englands smukkeste haver" der ligger fremme ;0)

Anna-Maria sa...

Vad läckert du har gjort!

Maria Hägg sa...

Hej!
Det är så fint i din trädgård! Hur stor är din trädgård, det känns som att du har mysiga små oaser överallt!

Vänliga hälsningar från skåne
Maria Hägg

Home and Lifestyle sa...

What a nice library in your garden Charlotte! The garden books you've bought in London look beautiful! Maybe we will visit London in October (for the first time) and then I hope to remember this address.

The autumn piece looks wonderful with beautiful flowers. Anyhow it is always a joy to be in your garden! Here we feel the autumn too. The next day we finally get a few late-summer days, there should also be worked in the garden.

Thanks for your kind comment to my last post, I notice that you always translate the text...I appreciate that so much!

Wish you a happy day!! Many hugs, Ingrid

Godastunder-tokigaidéer sa...

Helt underbart...härliga höst dekoratione och bilder. Men oj långkalingar när så kallt vill vi inte ha än i skåne. Du är helt fantastiskt duktig på dina arrangemang du gör, super fina.
Det är svårt att välja en bok för det finns såååå många underbara böker men jag gillar "trädgårdens rum" med Christel Kvant. HAr just hittat en bok jag skulle vilja ha som heter Sjarmerend uterom, en dansk bok.

Kram Anna

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Maria!!

Trädgården är knappt 2 000 kvm.

Unknown sa...

Lika underbart som vanligt. Och vilken härlig idé med ett trädgårdbibliotek!!
Stor Kram!!

Anjas Hill sa...

Vilket läckert inlägg. Underbara bilder och "vällustig" ;)))! text!
Jag gillar bloggers nya sätt att visa bilder på. Få se när vi har en knapp för bildspel vilket verkar vara nästa steg - tror jag!
Tack för UNDERBARA bilder.
Av trädgårdsböcker märker jag att boken Rhododendron av Niels Skjödberg är den som jag ofta återkommer till när det gäller 'godisböcker'/Anja

mammaxtre sa...

Så mycket fint du bjuder oss på.

Ha det gott

Birgitte sa...

Hej. Sikke herlige billeder og fint trægårdsbibliotek. Jeg kan rekommendere Isabella Schmidts "Havefryd". Det er en årsbog, der beskriver gøremål hver måned i haven hele året rundt. Meget inspirerende at læse.

Louise sa...

Beundrar din pysselenergi! Alltid lika vackra saker du visar, fantastiskt fina bilder!

kram louise

Anonym sa...

Oh det finns så många, jag fastnar mest för dem som ger lite mer än bara fakta, favoriterna är nog, den lilla trädgården och trädgårdens rum av Christel Kvant och Heide. Gabbriellas trädgård gillar jag också. Senaste inköpet är vit trädgård, den är egentligen alldelles för romanstisk för mig men gud vad jag blir sugen på tulpaner när jag läser den. Är ständigt på jakt på de böcker och tidningar som ger mig mest, de som bygger på den gröna trädgården med formklippning, murgröna och stenläggningar...mumma
/Isabelle

Bea sa...

Hej!
Läslusten tilltar alltefter att höstmörkret sänker sig och naturligtvis blir de ten och annan trädgårdslektyr.
Fint illustrerat i vanlig ordning.
Ha en fin helg! /bea

Malin sa...

Damn, you're good. Fantastiska bilder och härliga miljöer och arrangemang!

Ha en fin helg!

Unknown sa...

Hej du underbara!
VILKEN vacker header du gjort!!! Jag är alldeles hänförd (fast det blir jag ju alltid när jag besöker dig) :)

Jag har fängslats av dina vackra headers länge. Säg mig, vilket redigeringsprogram använder du för att få till dem? Själv använder jag Picasa och det funkar bra, men det finns inte alls lika många valmöjligheter där..

Ha nu en riktigt mysig hösthelg,
Charlotta

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Charlotta: eftersom att jag inte har photohop (eller jag har precis skaffat det....), gör jag headern i det vanliga 'ordbehandlings'-programmet (pages som det heter på mac:en) och sparar sen filen som en bild (i jpg-format) och gör om den i lämplig bredd. Men nu så..... ska jag lära mig photoshop. Lär ta några år gissar jag haha.....

Annelie sa...

Älskar bokaffärer.
Här är de så bra att man kan ta med sig några böcker och sätta sig ner if fika avdelningen och bläddra, och sen ställa tillbaka börckerna.
Kändes himla konstigt i början, men vande mig snabbt.
Förstår att du hade svårt att välja, det finns ju så många fantastiska böcker med fina bilder.
Ser på dina bilder att löven börjat falla och läser att det börjat bli kallare. Tycker det är så kul att läsa om dina långkalsonger på och av.
Din katt är så himla fotogenisk. Ser du vilken blick hon ger dig. Go verkar den också, antar att det är mest fluff, eller hur, inte är den tjock?
Ditt blommiga ljus inspirerar.
Så gillar jag mina doftljus, med äkta doft.

Kram och trevlig helg!

Annelie

Annika Christensen sa...

Ljuvligt Charlotta helt underbart.
Jag älskar hösten bar det kunde sluta regna och blåsa så jag kan vara ute.
Ha det gott
Annika

Lisa Schröder sa...

Hej!

Jag har aldrig lämnat någon kommentar, men smyger ofta runt i din blogg för inspiration. Jag har ingen trädgård... Än. Så länge läser jag trädgårdsböcker, och då jag läser dem mest för längtans skull föredrar jag foton framför fakta. :)

Några favoriter är:

Om grönska av Gabriella Dahlman
Trädgårdens form av Margareta Diedrichs
Vinterträdgård av Sanna Töringe

och så vill jag nämna Jane Newdick's I krukor och flaskor, som med ett fantastiskt designspråk tipsar om vad de olika säsongerna ger för råvaror till bakning och syltning och inläggning och jag vet icke allt. Gränsfallsträdgårdsbok. Användbar om man har trädgård? :)

Tusen tack för en underbart vacker blogg.

/Lisa

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Bara att instämma i alla andras lovord :-) Vackra och inspirerande bilder, jag blir genast sugen på att fixa ett ljusarrangemang (fast det är lite mörkt för att gå ut och plocka blommor nu ;-)

Själv är jag helt inne poå fakta-böcker om växter och trädgårdsdesign. Senast köpta bok är Gräs och Bambu av Marie och Björn Hansson - har inte hunnit läsa så mycket, men den verkar riktigt bra!

Ha en fortsatt trevlig helg!
/Annika

Puumuli sa...

Underbara höstljus du har tagit fram! ja, jag tycker nog om att bläddra bl a i boken som berättar om konstnären Claude Monet´s trädgård - jag gillar hans frodiga stil.

Ha en fin söndag med de vackra höstljusen!

Kram
Sari från Puumuli

HA sa...

Härliga bilder igen!

För att nämna några bokfavoriter

The American Woodland Garden - Rick Darke
Making More Plants - Ken Druse

allt av Beth Chatto
mycket av Noël Kingsbury

Ullevidsdal sa...

Jag missuppfattade frågan ser jag, oops! Trodde du menade bland engelska trädgårdsböcker.
Bland svenska blir det svårt att välja har ju en hel drös, men får väl ta en då. :-)

Gabriellas trädgård.

Äsch jag klämmer in Peter Englanders Medelhavsträdgård på svenska också ;-)

Kram Helene