onsdag 5 oktober 2011

Basplantering i kruka

Visst är det toppen att ha basväxter i krukorna! Så att man bara behöver byta lite grann i säsongväxlingarna. Den här krukan har sedan i våras haft murgröna och plättar i luften som bas. Variationen/komplementet har varit: ett knippe pinnar, en stor svart petunia, och nu Hebe och Bronsstarr. Plantan med Plättar i luften är fortfarande fin och enorm i omfånget. Såpass att den täckte hela krukan på slutet. Men den har precis planterats ut i rabatten. Lyckades övervintra en planta förra vintern. Peppad av det åker alla som varit krukplanterade ner i rabatterna nu. Bronsstarret har flyttats runt sedan i våras likt ett kringresande teatersällskap och förgyllt grupper med krukarrangemang eller spelat enmanshower på diverse ställen, allt efter min lust och mitt behov av att få variera.



Bronsstarr måste vara en av de mest fantastiska samplanteringsväxterna som finns. 
Har liksom upptäckt det i år. Håller hela trädgårdssäsongen och är lika vacker vår, sommar som höst. Är väl egentligen en perenn, men knappast härdig hos mig i alla fall. Någon som lyckats övervintra en Bronsstarr?

°°°°°
Formklippta enar
Redan nu börjar man kunna köpa enar av olika slag. Lite julvibbar får man allt :-) Skojade till det lite och 'formklippte' två små exemplar. Blev genast lite roligare och ganska söta i de små krukorna.

'Baksidan' av krukan är helt täckt av murgrönan

°°°
Vad har ni för basfavoriter? 

Mina är:
1. Murgröna
2. Plättar i luften
3. Taklök
4. Gräs
5. Grön njurvinda

Sen är mossa, kottar, kvistar och diverse grönsaker  a l l t i d  favoriter, året om. Det är skönt på nå't sätt att gå in i en lugnare, inte så blommig period nu. Med gröna planteringar klarar man sig länge. Mera grönt!


Kram,

31 kommentarer:

Home and Lifestyle sa...

Your garden decorations are lovely...just like the pumpkin!! I also have pumpkins in my garden, I don't want to miss them in our garden during autumn!

Have a nice evening!! Warm regards, Ingrid

Anna Vattenkanna sa...

Så fint du fixat. Kul idé med att frisera de små enarna!

Bronsstarren finns lite överallt hos mig...den frösår sig villigt där det är lite torrt och soligt så jag betraktar den nästan som ett ogräs... Den är absolut vackrast i kruka tycker jag - där kommer den till sin rätt. jättefin i ditt arr.

Mina basväxter? Buxbom i zinkspannar som piffas och pyntas efter säsong, murgröna, olika sedumarter och nu på hösten gillar jag olika små docksöta hebe.

kram Anna Vattenkanna

Anonym sa...

Mina favoriter är murgröna och plättar i luften. Det låter helt otroligt att du lyckats övervintra den senare, den verkar ju så skör. Ska genast testa! :) Kram Hanna

Spirande grönt - sa...

Vilket vackert omkringresande pynt:) Heben är söt!

Kika in till mig om du är sugen på tulpantävling:)

Ha det fint,
Rebecca

M/S Design sa...

Plättar och murgröna är mina favoriter.
Låter lovande att du kunnat få plättarna att överleva vintern, har tagit in nästan alla mina till vinterträdgården i dag.
Fint höst arr.
Mariana

Frøken Solhat sa...

......jeg er ikke så god til det der med krukkker......men buksbom og husløg går man aldrig fejl af ;0)

Knus Dorthe

AnnCharlotte sa...

Vad gulliga enarna är....
Jag kör med kopparstarr istället....
Ha det bra :)

Anna Berg sa...

Taklök alla gånger! Men jag vill helst att de ska stå själv. // Anna

Anonym sa...

Hej Charlotte!

Jag har faktiskt övervintrat min bronsstarr i flera år och jag bor i Matfors, så det går!!! Lycka till!! Den står efter en södervägg och ganska skyddat. Grattis till en väldigt fin blogg!

Hälsningar Eva

Merja sa...

Kul med klippta enar i krukor!! Starren gillade jag med:)
Mossa och murgröna som bas brukar jag köra med...dags att prova annat.
Tack för dina tips!

Helens trädgård sa...

Snygga krukplanteringar!
Jag gillar Murgröna, Ormbunkar, kopparstarr/bronsstarr.Sen tillkommer kottar, grenar, spansk mossa och andra mossor plockade i skogen.

Ha det gott!

martinealison sa...

De bien belles compositions...
Je suis dans le pays de la châtaigne et j'apprécie de voir son utilisation sur vos photos. (en crème, ceci dit c'est aussi délicieux!!!)
gros bisous

Cosmos sa...

Absolut murgröna och plättar i luften! De är underbara!

Ha en skön helg!

Mariette sa...

Vad snyggt!!! Gillar dina arrangemang jättemycket!

Jag har inte lyckats övervintra bronsstarr, fast jag har en som stått kvar i en urna i ett par år och man ser ändå inte att den är död på nåt vis, brun och fin och håller formen...(!!)

Som bas är absolut murgröna super, och muhlenbeckia är också en favorit,- som vuxit sig stor över sommaren, och är fin till allt det nya höstiga...

KRAM Mariette

Unknown sa...

Som vanligt gör du det så himla snyggt. Formklippa de där enarna, varför har jag inte tänkt på det, undrar jag, fast det ska väl vara du som kommer på sådant...:)

Har nog samma bassortiment, fast gräs har jag inte fastnat riktigt för än, ........men det kommer nog.
Ha det toppen!
Camilla

Ruben sa...

Oj, vad jag blev lurad! Trodde de små kloten på första bilden var riktigt stora!!! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

OF SPRING AND SUMMER sa...

Hej Charlotte!
Det är alltid ett nöje att titta in på din blogg.
Vackert, snyggt, stilrent och inspirerande. Och så fint fotograferat.
Tack för ditt besök på min blogg. Hoppas du hittar den fina boken.
Höstkramar från London.
Ingrid xx

Kristina Bonander sa...

Som vanligt smakfullt Charlotte!
Mina basfavoriter är små barrväxter (som får flytta ut i trädgården efter några säsonger) och buxbom. Starren har jag aldrig försökt övervintra men har däremot haft en död (!) planta i en kruka en längre tid. Den är dekorativ även i torkat skick!
Hälsningar
Kristina

Hanna sa...

O vad fint du gör! Jag har inte gjort några höstplanteringar alls, än iallafall. T om alla murgrönor har åkt ner till källaren på vintervila.
Övervintra muehlenbeckia ute, här i zon 4... det lät mycket spännande!! Måste prova nån gång :)

Ha d gott!
Kram Hanna

Lotta sa...

Har ingen aning om jag har lyckats övervintra mina bronsstarrar eftersom de alltid ser likadana ut där de står. Jag misstänker likstelhet men efter två år borde väl de skrumpnat....så de lever nog! Hurra!! Mina favoriter är murgröna och helichrysum.
Dina planteringar är underbara som vanligt. Än så länge har jag inte känt någon lust att höstplanta krukor men nu blev jag lite inspirerad.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Ja, det måste väl vara myrten som är min basfavorit? Men så fina arrangemang som du gör får ju de stackarna aldrig uppleva...
Men kanske kunde jag slänga på några kastanjer i krukorna för att hösta till dem, hmmm...
Ha det jättebäst!
Kram
Katarina

Lisa sa...

Va ! Plättar i luften övervintrad, måste testas ! Basfavoriter, murgröna absolut, gräs, mossamossamossa, kottar, sten, snygga pinnar med lavar på, sen gillar jag att skoja till det med lite upphittade rådjurshorn och diverse djurkranium ;-) familjen tycker väl - crazy morsa ! Fin helg hoppas jag du får !
Lisa/Lisas trädgård

Anna-Maria sa...

Jätesnygga krukor! Jag har ett bronsstarr som ska testas i vinter, det står i en plantering så vi får se...Västerbottenskustland.

desperat hemmafru sa...

Men oj så fina bilder och så vacker trädgård du har!!! Inte utan att jag lir lite sådär hälsosamt avundsjuk både på din hobby och på resultatet. Själv känner jag mig "hobbylös", vilket borde vara förbudet att vara.

Trevlig helg!

Johanna Stålros sa...

Så söta enar;) Jättefint arrangemang du gjort. Önskar dig en jättefin helg. Kram Johanna

Annika Christensen sa...

Fin fina krukor du har planterat.
Jag har plättar i luften och gillar den som tål frost bäst.
Hebe, murgröna och gräs.
Jag är ovanligt förtjust i ljung i år för det finns en del riktigt fina.
Ha en skön helg
Annika

yanmaneee sa...

lebron james shoes
coach outlet sale
yeezy
curry 4
hermes
calvin klein outlet
cheap nfl jerseys
fitflop
golden goose sneakers
coach factory outlet

yanmaneee sa...

yeezy boost 350 v2
kyrie 5 spongebob
ultra boost
supreme clothing
supreme shirt
moncler outlet
canada goose
jordan shoes
supreme clothing
yeezy shoes

teighez sa...

replica bags in london replica hermes bag d3m32c4o48 best replica bags online 2018 go to this site c3a04j1k19 replica louis vuitton replica bags reddit t4x70e8z03 replica bags australia replica gucci t6a99c4o48 7a replica bags

Unknown sa...

zeal replica bags replica gucci bag j3s61o2i33 replica bags turkey replica bags in dubai Visit Your URL r3p21o1u69 replica bags dubai look at more info j9b25m2r34 replica bags china replica bags from china

dateceth sa...

e8r53q0n61 y6t07s8g78 c0j65u2d70 d8r19q6h44 w5y07n5s33 h3x50r0i83