tisdag 11 oktober 2011

Oops... I did it again

Oops, är det ord som yppas ur min mun varje morgon nu.  Oops.... frost i natt igen... Och Oops..... kvar i rabatter och krukor står dahlior och gladiolus som fryser om fossingarna. Med andra ord: Oops..... i did NOT do it again.  Men snart. Förhoppningsvis. Ska jag rädda knöligheterna från herr Frost.


Fortfarande blommar många. En del har precis kommit igång. 
Hallå..... tror ni att det är sommar eller??

°°°
Dahlior är bara bäst. Har alltid varit en av mina favoriter. Blommar när man bäst behöver det. En riktig långkörare. Å behöver inte vara sen i starten egentligen om man fördriver dem. I år var platsbristen skriande. Fick ha de flesta under fiberduk på verandan närmast väggen. Är så glad att denna tidigare omoderna tant-blomma kommit i ropet igen. Heja fru Dahlia!

&
Vill man inte plocka upp dahliorna för vinterförvaring kan man faktiskt lämna kvar dem i rabatterna. Så det så. Då blir det som vilken sommarblomma som helst. Fungerar det också. Inget dåligt samvete här inte.

Men jag VILL spara mina :-))
Lean on me...

°°°
Oktoberlycka
Fast sommar kan man faktiskt nästan tro att det är när jag tittar på mina kära Austinrosor. Claire Austin och Crocus Rose 'Emanuel'. Den med gulare blommor är Emanuel och den med ljusrosa ton är Claire. Är det inte trädgårdslyx så säg. Att i höstligaste snålblåsten få insupa ljuv rosendoft. Som raskt förflyttar en tillbaka några månader i tiden. Å i samma stund vara så rysligt glad över att denna upplevelse sker just nu. I oktober. När allt är på väg att somna in.

Rosenlycka av stora mått hittar man alltid hos Håkan och hans sprittande inspirerande blogg
 Maleviks rosenträdgård

°°°
En hel del annat blommar också fortfarande härligt nog. 
Än är det inte över haha.....


Snart har alla äpplen ramlat ner. Skönt. Bara prassliga löv kvar. Gillar. 
Att klafsa i nedfallna äpplen har jag gjort färdigt för den här säsongen. Japp.
Virvlar heller omkring med löv kring benen än äppelmos under sulorna.


Svampeländet
Jäklar.... (svär nästan aldrig). Men nu börjar det förhatliga buxbomsvampen ge sig till känna på min 'gamla' cirkelhäck. Tydligt. Eländet får vara kvar till våren. Har liksom inte så mycket kvar som kan bli smittat. Och det som redan är det, är redan det. Om ni förstår vad jag menar. Orangea partier på flera ställen talar sitt tydliga språk. Orkar inte undersöka blad och så. Jag vet ändå. Känner mig som en expert på att känna igen tecken. En expertis jag helst skulle avstå ifrån. Men trädgårdslivet går vidare. Så är det bara. Har nu bestämt mig för att det blir en kompakt låg idegran istället för buxbomen i cirkeln och troligtvis också vid växthuset. I övrigt vet jag inte. Det får bli ett vårprojekt helt enkelt.


°°°
Siten odla.nu har startat något man kallar BLOGGKOLL. Varje vecka tipsar de om en trädgårdsblogg. Denna vecka är Trädgårdsflow veckans tips. Skojsiskoj. Landet Krokus och Cesars Trädgård var de föregående veckornas bloggtips. 


Oops på er alla! 

20 kommentarer:

Hélena sa...

Grattis till bloggkollen! Visst är det lyx med underbara rosor i oktober. Jag har också några Austinrosor som blommar och det är verkligen härligt att få njuta av dem nu. Blir nog snyggt med idegran! Förstår din frustration, måste vara skitjobbigt att se planta efter planta som inte klarar sig. Tröttsamt!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Louise sa...

Vad fina de vita blommorna i fatet är! Och grattis till uppmärksamheten av din blogg, den är superfin så du förtjänar all uppmärksamhet!

kram louise

staudecafeen sa...

super flotte billeder:) Anne Gine

Tant Otteskrufv sa...

Oops, jag behöver visst också plocka in en del innan kylan kommer "på riktigt".Tack för påminnelse med fina bilder. Gillade särskilt veden med dahlia.

Rose Garden Malevik sa...

Hej Superfantastiska Charlotte
Helt underbart inlägg som vanligt....och TACK för länkningen :) nu kanske jag oxå får lite besökare :)
ta du å plantera lite Queen,,,,,,,,de tål vilken kyla som helst.....
kramkramkramkram HåkanBråkan

Godastunder-tokigaidéer sa...

Grattis till utnämningen som veckans blogg. Så många fina blommor du har som fortfarande blommar,här är det mest höstannemoner och dom är så fina att jag inte näns plocka dom. Fast till helgen kan ske det får bli några....

Ha de
Kram Anna

Malin på ön sa...

Så vansinnigt vackert med rosorna och blommorna på fatet, fick till och med min man att titta, han instämmer så jublande ovationer härifrån! Jag är jätteförtjust i dahlior men förra året så åt tvestjärtarna upp massor?! Är det vanligt? Eller har du tips på tåliga dahlior?
kram
Malin

Sabelhagens Olivlund sa...

Så fina Austin du har i blom! Mina har inte gillat allt regnande, men några knoppar har de.
Jag har varit lite skeptisk mot fru dahlia förut, men jag tror jag kommer drabbas av Dahliafrossa till våren, så mycket fina bilder det visas på många bloggar.
Det är så fin höst på dina bilder. Ser så mysigt ut. Grattis till Bloggkoll. Det var en nyhet för mig.
Kram Maria

AnnCharlotte sa...

Trist med buxbomen men som turär så finns det ändå en hel del att ersätta med.....Idegran är fint....
Ha det bra :)

Kristina Bonander sa...

Ja, visst är dahliorna kanon och roligt att de får lite uppmärksamhet. Har alltid gillat dem, inte minst därför att de är så blomvilliga sent på säsongen.
Underbart vackert fat med dina pastelliga rosor.
Må så gott och halka inte på äppellöven!
Kristina
PS Tråkigt på dina buxbom.
DS

Anna Vattenkanna sa...

Grattis till att du är veckans bloggkoll!

Fint med alla blommor på fatet...det är ju ändå i mitten på oktober nu,fantastiska växter vi har!

Kul det där med dahlian men som allt annat går ju även trädgårdsväxternas popularitet i cykler. Jag tror helt realistiskt att olika begonior, alltså inte bara bladbegonior, kommer stort framöver.

Tråkigt med buxbom. Än värre tycker jag det är att när man pratar med folk så säger vissa -Äsch, det är överdrivet det där med buxbomssvampen etc. Men det är det då rakt inte. Detta MÅSTE alla inse vidden av - problemet.

Ha det bra i dina lövhögar!

Kram Anna Vattenkanna

Trädgården på Höjden... sa...

Jag instämmer i Hurra-kören för dahliorna! Har ju tjatat en hel del om dem på min blogg ;-)

Visst är det vackert med alla löven som dalar. Jag kan komma på mig själv att stirra nedåt på marken när jag går bara för att ha koll så jag inte missar någon härlig lövhög som jag kan sprätta runt i sådär lite grann i förbifarten!!!

Grattis till uppmärksamheten på Bloggkoll! Din blogg är ju värd allt extra ljus. Alltid lika underbart och inspirerande att kika in!

Hälsar Åsa

Johanna Stålros sa...

Så harmoniska och fina bilder! Kram Johanna

Home and Lifestyle sa...

It's autumn but your roses are still wonderful! The garden have to make a choice between summer and autum now, but I think that's too difficult at this moment :-)!

Enjoy your days in the garden!! With love, Ingrid

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Hallojsan där!

Du har verkligen fått in lite av både himmel o helvete i samma inlägg..
Himmel så snyggt du har fixat det hemma hos dig blommor och blader, älskar dina bilder tjejen!
Och helveteeeee så tråkigt med buxbomen, jag går och kikar på min fina buxbomklotrabatt som ännu inte visar några tecken alls. Och hoppas hoppas på ett under. Men blir inte förvånad om det kommer...

Stort Grattis till bloggkollen, hade inte sett att de börjat med sånt. Superfin trio de börjat med, mina favoriter allihop:-)

Ha det gott, och taaack för att du länkar boken. Lycka till där!

Varmkram H.

Unknown sa...

Vad kul att just du är veckans tips hos BLOGGKOLL, men är inte ett dugg förvånad ;)

Du, har fått orangea partier lite överallt på min buxbomshäck och på kloten, har inte orkat kolla närmare på dem.....vill inte veta....

Oh my gud, vad rosorna blommar hos dig.
Njuter nästan mer av de här tuffa eftersläntrarna, även om de är liter rufsigare än under sommaren. Men de är så tappra och så när det blir lite mindre av allt så SER man blommorna på ett helt annat vis.

Fick skrapa bilen i morse så idag MÅSTE jag gräva upp Dahliorna.
Ha det toppen!
Camilla

Helena sa...

Mina buxbom har klarat sig än så länge ser väldigt fina ut...men det är väl bara en tidsfråga förståss...Grattis du är väl värd att kollas in ;-)
KRAM från mig!

Sanna sa...

Härligt Charlotte! Jättegrattis till dig. Tillbringa en massa virtuell tid i din trädgård är inga som helst problem. ;) Alltid så finstämt och själsfyllt. En själafröjd.

"I sit in my (your ;) garden gazing upon beauty that cannot gaze upon itself. And I find sufficient purpose of my day"

Ditt blomsterfat är helt ljuvligt. Som en liten ljuvlig sötsak, man vill liksom dofta och smaka.

Är också en stor fan av Austinrosor. Måste verkligen finna en plats runt vårt mushus för några. När man besöker Håkans rosor på Malevik vill man bara ha å ha å ha!

Ha en njutningsfull onsdag.

Jag blir så glad när du hälsar på och ropar hej här e ja :)

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej bästa Charlotte! Blir lika härligt inspirerad av dina fina, underbara inlägg som vanligt. :) Knyckte mig en liten bloggläsarkvart innan det är dags att åka hem. Himmel vad det är mycket just nu... Och det känns verkligen att man saknar bloggandet. Vilket ljuvligt fat du har fått till. Och den pimpade bänken bakom växthuset var ju bara så du! :) Jättefint alltihopa. Men visst är det lite skönt med frosten..? Jag känner faktiskt så. Att man liksom är färdig för i år. Nu vill man börja skissa på nästa år och rita upp vackra drömmar. :)
Ha det toppen, vännen, så ses vi snart i blogglandia igen!
Kramar!
PS. Grattis till bloggkollen! :)

Staudefeen sa...

Smukke, smukke billeder - man kan ikke undgå at blive inspireret, når man læser din blog :-)

Kh. Marlene