måndag 31 januari 2011

Lite besvär är det värt

Härliga måndag! I morgon är det redan februari.... :-))))

Tänk den som ändå hade en uppsättning vackra och praktiska glasklockor... Har inte en enda! Något jag i stället har flera av är stora glascylindrar. I ett desperat försök att få snön att blomma kom jag på att cylindrarna faktiskt kunde användas för ett liiitet extra skydd mot förrädiska vårvindar och som ett slags substitut för de där eftertraktade glasklockorna jag inte har (varför är de så himlans dyra?!). Det milda vädret just nu gör ju att man kan leka loss lite stundvis och låta det blomma utomhus, även om det egentligen så klart (suck...) är alldeles för tidigt för det... 

'Jisses människa - det ligger ju för sjutton massooor av snö på marken och det ÄR vinter'

... för att få det att kännas liiite grann i alla fall som att det ÄR på gång. Även om det innebär att blommorna får flytta in efteråt och när det är alldeles för kallt. Men några timmar på eftermiddagen, eller en hel dag i härligt solsken i mild temperatur, piggar blomstren upp en såpass att det överstiger med råge det lilla besvär proceduren kräver.

Nästa vecka kan det vara -20° och vargavinter igen... så det gäller att passa på...
Lite svinn får man kanske räkna med ändå om temperaturväxlingarna skulle bli för mycket för de små liven, även om vårlökar förstås normalt sett är tåliga. Var lite orolig för primulan, men hittills mår den toppen, och ja vårlökarna också, - trots flyttande in och ut under ett gäng dagar. Det bästa vore förstås om man hade en 'kall-farstu' att ha krukorna i när de inte är ute, för den mildaste hanteringen. 
Ska säga till maken att jag vill ha en sådan..... ;-))))

Vit vårfägring i vitt vinterlandskap
Ännu har det inte snöat något att tala om (yes!!) sedan jag släpade ut bord och stolar och grävde fram en snösoffa... ja förutom de vackra isflingorna då ....


Den med tränat 'IKEA-öga' ser att det är deras billigaste papperskorg jag planterat i. Skönt med en lätt kruka när den ska tas in (och ut...) ;-)

För att 'snygga till' papperskorgen så att den inte skulle kännas för plastig 
är insidan klädd med juteväv där en bit hänger ner utanför. 
I botten ligger en plastpåse full med knölat tidningspapper för att inte behöva använda så mycket jord - 
eftersom att det verkligen inte behövs. Sedan jord överst, placerat i en plastpåse det också, 
för att skydda juteväven.

Flera som donar med blommor ute just nu är Helena: 'The Swenglish Home' och Annelie: 
'Nature as I see it'... Två goa, goa vänner..... Kika över dit om ni inte varit där så får ni se några ultraläckra skapelser!!!!

Sol i dag och kring 0°. Känns ganska bra faktiskt så här den 31 januari...

Tack alla goa, rara, snälla, fina, fantastiska ni som kommer hit och 'hänger' en stund hos mig i norrland  ;-) Jag blir sååå glad för det!! 

Önskar er alla en vecka fylld med ljus och sol!!

lördag 29 januari 2011

Spring inside

Ja se det töar, ja se det töar... det var ju roligt HURRA... nu blir det vår snart, nu blir det vår snart..... tra la la la la la la...


I dag har vårvindarna friskat i och plusgraderna slagit rekord för i år. Jag gör tummen upp för det :-) Har till och med skymtat en urna som tinat fram i en rabatt... otroligt..... men kanske inte så revolutionerande för er som är 'söderbor'.... :-) I dag har jag grejat med vårblommor både ute och inne. Precis som tulpaner, tycker jag att vårlökar och annan vårfägring är svåra att motstå när de står där i affären och liksom sänder ut de starkaste vårvibbarna man kan tänka sig. Så nu står det vårvibbar lite var som stans i hemma hos mig.


En doft som gör mig nästan knäsvag är doften av fuktig jord och terrakottakrukor... ni vet den där magiska växthusdoften.... Precis så underbart vårligt luktade det i går hos stormarknaden när jag var och köpte vårblommorna... mmm......


Det blir en liten runtur i vardagsrummet nu, som består av två rum egentligen med en stor öppning emellan. De tre översta bilderna kommer från så kallade 'tv-rummet' där husets enda kakelugn finns, och resten är från det rum där man kan hänga och läsa tidningar och böcker - ett riktigt favoritrum. 

Tidningarna som skymtas i hyllan är endast en liiiten bråkdel av mitt omåttligt hamstrande ;-) 

Den stora mattan har jag ropat in på auktion och sedan handtvättat utomhus. Den är en aningens sliten, har patina (vilket jag gillar...) och är stoooor och fin och var nästan gratis... Jag älskar den! 


Hann ju med att greja med vårblommor ute också i dag hihi... kommer i nästa inlägg ;-)

Hoppas att helgen har börjat bra för er - ha det gott!

Kramar,

onsdag 26 januari 2011

Inte vilka tulpaner som helst

Nej då ...  för dom är home-made  tra la la :-) Den 11 oktober satte jag tio lökar av sorten 'Blue Diamond' i en kruka och ställde i källaren. Inspirerad till det hela var jag av Ruben, som i ett inlägg dagarna innan beskrivit hur man går till väga för att driva tulpaner till jul. Allt enligt instruktioner från boken 'Vårblommande lök - och knölväxter' av Sven Gréen. 


Av dom tio lökarna är det sju kvar. Tre stycken har källarens möss knaprat i sig.... Lite svinn får man kanske räkna med ändå ;-) Vår källare kan man bara komma till från utsidan och i den förvaras trädgårdsmöbler och annat... samt att där uppenbarligen förekommer ett och annat mus-spring...

Ursprungligen stod tulpanerna i en annan kruka, men när jag flyttade på dom blev det hela blev lite rangligt.... 
Björkkvistarna är stöd helt enkelt. Men snyggt också... älskar björkris - passar till allt!

Så väldigt blå (eller blå-lila), vet jag inte om tulpanerna är... men jag kan inte påstå att jag klagar på den verkliga färgen..... Känner mig ganska nöjd minsann med att ha lyckats få tulpanerna att blomma, även om det är en aningen efter det planerade tidsschemat. Var inställd på att misslyckas. Jag måste säga att jag faktiskt glömde bort dom helt och hållet, och följde säkert inte instruktionerna fullt ut. I andra hälften av december började det se grönt ut i krukan och för några dagar sedan tog jag upp den till köket. I källaren finns det klassiska små källarfönster och för tillfället är det ganska varmt där också, eftersom att vi har en stoooor avfuktare som går dygnet runt sedan vattenskadan vi upptäckte på nyårsdagen. 

Det här kommer jag definitivt göra om igen - så kul, och lätt faktiskt, åtminstone med den sorten jag provade. Och jag är inte ett dugg besviken över att de inte blommade till jul, mycket roligare med blomning nu...

Gladaste tulpanhälsningar!

måndag 24 januari 2011

Fröer

Har varit sen med mina beställningar av fröer i år. Men nu så, börjar dom droppa in i brevlådan. De flesta fröpåsar är ju bildlösa. Men några få hade faktiskt en bild på framsidan. Här är några av dessa. I bland undrar jag över vilken taktik jag egentligen har vid beställningar av fröer :-) Med bestämdhet kan jag i alla fall konstatera att någon logik inte är inblandad i besluten. Utan mer känslor som: 'Åhh....vill ha....men gu' vad snygg.....' och liknande..... Hur är det för er?


Sen gällande var allt ska planteras någonstans är min filosofi: 'det löser sig!'.... Så vid beställningstillfället har jag oftast ingen konkret vision om var allt slutligen ska få växa... Ja, kanske en del vet jag, men det flesta inte... En aningens kaosartat kanske - men det har fungerat hittills.... :-) Jag litar på maggropskänslan, som så ofta!!

Längtar
Det här längtar jag efter.... att få väcka liv i växthuset. Men än dröjer det två månader till.


I dag är det plusgrader ... så good bye islyktor.... men ett steg närmare våren förhoppningsvis!

Kramar,


söndag 23 januari 2011

Blommor gör oss lena i sinnet

Glad söndag allesammans!  I dag gör jag ett gästinlägg hos Emelie och Svenska Blomsterbloggar


Välkomna dit!

Svenska Blomsterbloggar är en nystartad samlingsblogg, tänkt att vara ett nav med inspiration för professionella florister, privatpersoner och hobbyflorister. 

*

Sol i dag och -6°. Dags att åka i väg nu på sonens basketmatch. Gillar bortamatcher (om dom inte är för långt borta) då man bara behöver vara publik och inte är det lag som 'arrangerar'... Eller vad säger ni som är idrottsföräldrar :-) ??

fredag 21 januari 2011

I dag har det


 ...snöat något så vackert. Liksom isflingor, tunna som flarn. 
Inte så där klumpiga och stora, eller massiva och tunga... Utan fina, skira och kristalliga...


Och lyssnade man noga, noga


.....lät det som ett försynt klockspel, kling, kling.... kling, kling.


Den höga luftfuktigheten lämnade dessutom en vacker glittrande rimfrost på alla grenar.

Namnlös prydnadsapel - en av de första växterna jag köpte till trädgården. 

- Det får vara hur det vill med den där starka och pockande längtan efter vår och sommar....Det är sagolikt vackert ute NU! 

Härlig helg på er! 

torsdag 20 januari 2011

Pressglas och twitter-dagbok

Pärlhyacinter på rad i små pressglas blev det i stället för den kruka jag egentligen hade tänkt använda. Lite pilligt att få bort jorden från rötterna är det förstås, men ändå lättare än hyacinters rötter. De upplever jag som mycket känsligare.


Har alltid tyckt att färre än tio tulpaner i en vas ser lite 'ödsligt' ut.... om man nu inte har enstaka tulpaner i vaser.... för DET är mycket vackert. Men ett 7-pack fyllde upp den stora cylindervasen ganska bra tycker jag, så nu har jag raskt ändrat mig ;-)

Glaset till höger är inte ett pressglas som synes. Jag saknade ett enda, 
så då fick det bli det här söta vattenglaset med ristat mönster på istället.

Twitter-dagbok
Nyårslöften har jag aldrig gett, annat än när jag var liten och lovade att inte äta godis under ett helt år mot en rejäl belöning... Men i år har jag på nåt sätt ändå lovat att göra en sak. Har skaffat en kombinerad väderlogg och dagbok. En sida för varje dag där det är lite förtryckt gällande vädret, men sen finns det ändå rader att skriva något på. Tanken är att använda den till kortfattade anteckningar utifrån det som händer i trädgården (sånt som inte skrivs om på bloggen, eller noteras på samma sätt), men så klart ryms lite annat också om man så vill. Jag hoppas verkligen att jag håller ut hela året och fyller boken med intressanta notiser. När jag visade den för min svärmor sa hon: 'jaha, du har skaffat en twitter-dagbok'..... fniss... det tyckte jag var ett ganska passande namn på den... ;-) Är ni duktiga på att föra väderdagbok, trädgårdsdagbok eller annan dagbok annat än genom en blogg?

Är totalt förtjust i Marimekkos pressglas-skålar. Helt fantastiska är dom och går att använda till ALLT.
 Hos mig finns det en Ittala-outlet..... behöver jag säga något mer... ?


Sol i dag och - 4° 

Bäst att jag skriver upp det direkt i min manuella tvittersamling.... ;-)

tisdag 18 januari 2011

Soffhörna ute á la vinter

Töväder i går...... Hurra!!!! Kan inte säga att det märks att snömängden minskat dock... Men i alla fall..... Skön temperatur var det och luft som andades vår....  Har grävt ut en soffa i snövallen närmast entrédörren. Släpat fram stolar och ett litet bord och gjort mig en soffhörna ute á la vinter. 

Veden ligger där på hyllan bara för att det är så himla snyggt! Älskar travad ved..... 
Men, lite praktiskt ändå att ha den nära till hands för eldkorgen när det blir dags att tända den.
I går dock, var det så pass milt att jag faktiskt inte kände för det...

Ni må tro att jag fick ett kreativt ryck när idén ploppade upp... och plötsligt, från någonstans, öppnades en oväntad energidepå hos mig. Från att ha haft en urtråkig snöhög vid sidan om ytterdörren, som skymde sikten så där allmänt, är där nu en riktigt mysig uteplats. I går eftermiddag släpades kuddar och doningar fram och tillbaka och kändes in. Det går ju göra hur som helst här... 

Ni lär få se olika tappningar av min lilla hörna så länge snön ligger kvar.... och det lär den göra ett bra tag till tyvärr.
Det bilderna visar är det lilla, lilla jag lämnade kvar när jag hade lekt färdigt.... ja, förutom fårskinnen då.... dom åkte med in. 
Hoppas nu att det inte tänker snöa något de närmaste dagarna....

Om vädret är milt om några timmar blir det förmiddagskaffe i soffan kan jag lova. Kanske några kuddar får följa med, och möjligtvis en filt. Tar nog även med mig fröpåsarna som kom med posten i går, så att man kan fladdra bort i tankarna en stund..... mmmm..... Det känns redan bättre... och ljusare...... Och konkret tydligen hela 21 minuter ljusare denna vecka där jag bor... oh, la, la..... 


Tack alla snälla för tips och hejarop i förra inlägget - vad goa ni är!


Det ryktas om vårtecken när jag tittar i blogglistan.... Måste undersökas omedelbart ;-)


Ha en fin dag!