onsdag 29 juni 2011

Den lilla svarta och Månadens blogg


Det är strykande åtgång just nu på Den lilla svarta hos mig. Har drabbats av målarmani tror jag.

Den lilla svarta, som är den lilla, lilla flaskan med svart krukfärg, kan man numera få tag på i min egen 'stada'. 
Behöver inte bege mig till stora huvudstaden för det längre. Toppen säger jag bara.

*
Svart av bara farten
Jag insåg att det är lätt att drabbas av ett starkt målarberoende.... Akta er ni som inte provat hihi... Stoppade mig själv i sista sekunden. För man kan ju måla lite av varje så klart haha.... En av mina kära trädgårdstomtar pimpades och diverse andra betongpryttlar likaså. Ja, då förutom alla krukor som av bara farten blev svarta. Ursprungligen skulle jag baara måla några krukor till min japanskt-inspirerade hörna. Men det blev lite mer än så. Snyggt blev det i varje fall och nöjd är jag.


Månadens blogg
Tack alla rara, snälla som uppmärksammat att min blogg är månadens blogg i tidningen Lantliv. Jag får nästan nypa mig i armen... Givetvis är jag både sprudlande GLAD och allra ödmjukast STOLT för det.


*
Va' sköööönt det är med värme..... Äntligen. Även om det är nästan r varmt. 26° i dag hos mig. Näeee... Klaga går inte inte för sig. Nejdå.... Nu är det solskydd på och vattenflaskan nära till hands. Precis som man vill ha det ju :-)

Take care i sommarvärmen.

måndag 27 juni 2011

Förbjuden?

Hörde på radion i morse att det det finns en stark önskan för ett förbud mot nyplantering av vresrosor och jättebaslsaminer. Och det skulle även gälla i privatträdgårdar. Nämns gör också lupiner. 'Problemet med de här arterna är att de helt enkelt växer för bra. De bildar täta bestånd, tränger ut andra arter, och minskar den biologiska mångfalden' *. När det gäller vresrosen är det framförallt kring stränder som den riskerar att breda ut sig. Låter väl som ett sunt förslag tycker jag. För visst vill vi behålla den biologiska mångfalden så klart. Men jag känner mig alldeles för dåligt insatt för att ha en riktigt bra uppfattning. Lupinernas framfart märks mest där jag bor. Men jag har också sett hur det kan se ut längre söderut med fält av vresrosor kring stränder. Så nog förstår man, utan att ha läst någon avhandling, att dessa växter kan vara problematiska. Men också såå fina!!
* Mora Aronsson, på Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och sakkunnig åt Naturvårdssverket och Eu-kommissionen, vill att nyplanteringen av vresrosor och några andra spridningsbenägna trädgårdsväxter ska stoppas.
*
Tack, tack Anna (Anna Vattenkanna) för informationen om att vresrosorna ursprungligen utplanterades för att binda sanddyner.... Det visste jag inte. Det sätter liksom frågan i en annan dager. 
*
För två veckor sedan inhandlade jag just en vresros.... Hrmm..... en uppstammad dubbel Hansaros. Oh.... vad nöjd jag var när jag hittade den..... Den har precis slagit ut nu... Den påminner mig om min barndoms somrar. Älskar doften. Nyponen är vackra. Hrmm.... Ja, nu står den där den står. Förbjuden eller ej. Har en vit Hansaros också. Den står också där den står. Men jag lovar.... Ska inte köpa några fler... no no... Promise... :-))***
Gillar skogen
Midsommarhelgen har mestadels gått i regnskurarnas och myggens tecken. Men också i skogens. Det blir alldeles för sällan några utflykter till den stora vida skogen tycker jag. Så det gäller att passa på när man är nära och tid liksom ges för det. Varje dag har det därför blivit en tur till tystnaden och vackerheten som skogen erbjuder. En dag metade vi aborrar också i en stor bäck. Mycket gott till en liten förrätt ugnsbakade med dill, citron och smör.

Midsommarblomster som blommar i exakt rätt tid. Otroligt....
*
Jungfru Marie Nycklar
Överallt där vi vandrade fanns det Jungfru Marie Nycklar. En söt liten orkidé som tydligen är den vanligaste vilt förekommande i Sverige och fridlyst som alla våra vilda orkidéer.


    ***
Kallkälla med plåtmugg som säkerligen hängt där på pinnen i över 20 år. Skojigt..... 


***
Hoppas att helgen varit skön!

Nu vankas det hetta.... säger dom som vet. Både jag och trädgården är redo. Känns som att den bara väntar på att få sätta fart, att den liksom senaste veckorna stått och stampat och inväntat bättre tider hihi.... 

Ha' de gardenlovers!

fredag 24 juni 2011

Glad midsommar!

I går eftermiddag smög jag omkring i lätt duggregn och tittade till allt i trädgården innan vi skulle åka iväg på midsommar-firande. Tände upp några ljus i växthuset och pysslade om lite växter. DET är mys på hög nivå. Känner att det är skönt att det nästan är tomt därinne nu. Bara lite grönsaker och några blommor, inte så mycket att passa. Inte så mycket som för 1,5 månader sen då trängseln var stooor... I år har jag inte ens drivit upp några tomater. Kanske köper en planta. Vi får se. Två sorters gurka och lite annat smått och gott bara. Man behöver inte odla allt, bara för att man har ett växthus :-) ***

*
Längst nere i bladverket av en stor rugge Stjärnflocka jag har i Mormorsrabatten tittar de här dansande damerna fram. Snyggt. Inte visste jag att ni bodde där :-)


Blir så glad varje gång jag går förbi mina trädgårdsiris som blommar för första gången. Fortfarande är det flera stänglar där inte första blomman slagit ut ännu.


Vädret verkar bli sådär i helgen. Åtminstone där jag befinner mig. 
Bäst att inte fokusera så mycket på det.

I stora krukan är det röbetsblad på gång.

***
Önskar er alla en god, glad
och avkopplande midsommar! 
...med  kanske en och en annan femkamp. Stövelkastning är min bästa gren hihi...
*
Tack snälla, rara, goa för era generösa hälsningar i förra inlägget. De värmer gott hos en trädgårdsbrutta som hoppas att långkalsongerna är förpassade till kommande vinter nu.... Men jag erkänner... Jag är nog lite extra frusen av mig också :-))

onsdag 22 juni 2011

White border

Här projekteras för fullt.... I förra inlägget nämnde jag att jag håller på att fylla på växter i en ny rabatt. Hur det såg ut innan jag började gräva och vilka tankar jag hade med rabatten kan du läsa om HÄR. Rabatten kallar jag för 'Vita rabatten'..... och då är det lätt att lista ut vilken den tongivande färgen är :-)

Denna del är precis utgrävd och som synes inte alls planterad ännu.

*
Vitt, nära vitt och ett stänk av aubergine
Här kan man se den del som nästan helt är klar. Köksträdgården ligger till höger om den. Givetvis är många växter fortfarande små, rent pyttepyttesmå :-)) Har placerat ut ganska många frösådda plantor.


Växtlista 
So far..... Allt inte riktigt klart ännu... Jag brukar sällan eller aldrig sammanställa växter i rabatter på detta sättet. Men ganska bra för min egen del faktiskt, att ha skrivit upp allt så här, i stället för att behöva rota i någon låda till arkiv jag har med alla etiketter när man vill få fram ett namn....

Vita växter
Randgräs
Vitbrokig kornell Cornus alba 'Ivory Halo'
Syrenhortensia 'Kyushu'
Rosen 'Karen Blixen' (tehybrid)
Digitalis 'Alba'
Trädgårdsriddarsporre 'Galahad'
Kungsljus ' Flush of white' och 'Snow Maiden'
Jättevallmo 'Royal wedding' (auberginestänk i blomman)
Marktäckande ros 'White cover'
Silverax
Blodnäva ' Album'
Näva 'Renardii'
Stjärnflocka (ljusrosa/vit)
Japansk akleja 'Cameo White'
Trädgårdsiris 'White Night'
Finlands vita ros som står längs hela rabattens bakkant nedanför muren, men som sticker upp i lagom höjd.

Gröna växter
Buxbomklot
Bollformad järnek 'Heckenstar'
Klotkörsbär  'Umbraculifera' (vita blommor)
Salix 'Kilmaruck'
Daggkåpa 'Mollis basic'
Rödskaftad daggkåpa ' Erythropoda'
Koreansk plymspirea (vita blomstänglar)
Två sorters alunrot med gröna blad (en med vita långa blomstänglar, har glömt vad de heter)
Blåsvingel
Liten Thuja 'Smaragd'

Cremefärgade växter
Crocus Rose Emanuel (Austin)
Trädgårdssmörboll 'Alabaster'
Digitalis Lutea
Nordisk stormhatt 'Ivorine'
Slottsrosen 'Stockholm'

Aubergine/lila/mörk-färgade växter
Klematis 'Romantica'
Rosen 'Cardinal de Richelieu' (Gallica)
Lilja 'Landini'
Daglilja 'Court Magician'
Röd snokört (Echium Russicum)
Diverse allium
Kärleksört (ljuslila blommor)
Akleja 'Clementine Dark Purple' 
Aster 'Adustus Nanus' (ljuslila blommor)


*
Finlands vita ros bildar fond 
Bakom hela rabatten (både den som är nästan helt uppfylld och klar och den nygrävda delen) löper en ringlande smal gång som går längs muren. Små planteringsytor är inskjutna mellan gången och muren också. Finlands vita ros sticker upp i bakkanten och bildar en slags fond. Den växer på nedersidan av muren som man ser på bilden.


***
Pinnar
Vita rabatten ligger mellan nya köksträdgården och mitt namnlösa gröna 'grusområde'. Häromdagen grävde jag till sista biten, så att vita rabatten bildar en sammanhängande lång rabatt som i ena änden sitter ihop med 'grusområdet'. Och det är det man ser på bilderna. I andra änden ansluter den nästan med köksträdgården. Min vana trogen använde jag små pinnar för att märka ut rabatten. Eftersom jag gillar runda och oregelbundna former är det ett jättebra sätt att kreera fram de linjer man vill ha. När pinnarna är nedstuckna går jag och tittar från alla håll och kanter och känner in så att det blir 'rätt'. Sen är det bara att köra ner kantskäraren och börja skära till härligheten.

Pinnarna är vanliga grillpinnar av trä man kan köpa i multipack för en billig peng.

*
Häxbrygd för att patinera stenar
Mot grusgången ligger det stenar som avgränsning mot planteringsytorna. Tanken är de inte ska synas särskilt mycket sen när rabatten växt till sig. Just nu gör de det... men Rom byggdes inte på en dag..... haha. Stenarna från tomten räckte inte riktigt till så det fick bli en vända till grusgropen. Men OJ, vad vita de stenarna var. Har man mossiga stenar som högsta ideal blev kontrasten alldeles för stor att klara av. Raskt blandade jag ihop en häxbrygd med snabb effekt och smetade in stenarna för att tona ner det ljusa (bilderna nedan). Jag måste säga att jag blev riktigt nöjd. Inspirerad av allt från Trädgårdsfredags egenhändigt gjorda 'lasyr' till trädäcket och alla möjliga sorters 'mossbrygder' kokade jag ihop en egen variant enligt metoden Kajsa Varg.... 


Mossa (ca en halv hink)
I liter filmjölk
Jord (kanske 2-3 liter)
Kaffesump 
Sot
Och så till sist den mest magiska ingrediensen:
Ca 1-2 dl olja med brunt pigment i (oljan jag använt till alla odlingslådor i köksträdgården)


Denna sörja gojsade jag runt på stenarna. För er som undrar om de ser 'oljiga' ut, är svaret nej. Stenarna är matta, men absolut nedtonande i färgen och ser i högsta grad naturligt patinerade ut. Om det dessutom blir mosstillväxt så småningom ser jag det som en bonus. Men jag är tillräckligt nöjd med den mer diskreta naturfärgen stenarna fick av behandlingen.

Stenarna på bilden till höger har patinerats med min häxbrygd.
I den här deln blir det troligtvis pioner.... bland annat.

Favorit
Stjärnflocka är svår att vara utan... å finns absolut med i vita rabatten, även om min drar mot ljusrosa. Har en stor rugge i min Mormorsrabatt som jag tar nya plantor ifrån med jämna mellanrum.


*
Tiden nu när man minglar runt i trädgården och bara njuter av alla intryck är den allra bästa.
Å njuter gör jag i stora mått. 
Hoppas ni gör det också.

Sommarkramar,


I kväll blir det till att projektera vidare. Har fler områden som får sig en duvning just nu. Är någon med mig på ansökan om att utöka dygnets timmar?! Hihi....... 

lördag 18 juni 2011

Spridda skurar

I den nya vita/nära vit- och med stänk av lila/aubergine-rabatten, passar den näpna cremvita trädgårdssmörbollen. Just nu håller jag på att fylla på med växter allt eftersom jag hittar. En hel del nyinköp förstås, men också flyttade, delade och frösådda plantor, samt fådda. Det är sååå kul att se den växa fram. Ska ta några bilder sen och visa hur den ser ut 'so far'... 


*
Kära aklejor
Denna har jag i alla fall koll på att jag sådde förra året :-) 
Klematisakleja 'Clementine Dark Purple' med fina fyllda uppåtriktade blommor.


***
Gillar inte... fast ändå!
Har fått för mig att jag egentligen inte gillar petunior. Men DET är ganska lustigt.... För varje år skaffar jag såna ändå. Alltid. Jag liksom står där och låter mig förföras av de blomvilliga plantorna. Bäst gillar jag de med mindre blommor som inte är lika regnkänsliga. I år har det blivit lite av varje på petuniafronten. Ett antal mulitpack från mataffären i ljuslila färg med stänk av mörkare lila och med ljuvlig doft, hypersöta fyllda lila- och cerisefärgade och några millionbells i mörklila. Jag gissar att det blir småblommiga vita också innan jag är klar. 

Vad har ni för 'förhållande' till petunior hihi.....?

Trädgårdsirisen har slagit ut. Färgen är helt ok faktiskt... 
En slags blå-lila. Fast egentligen skulle dom ha varit brunaktiga. Så det kan bli.

*
Mottistone
Blir man inte glad över de små bladen... En spräcklig sorts huvudsallad.
Ser med spänning fram emot skördedags. 


***
Allium christophii
Stäpplök
Stäpplök är en ny bekanskap för mig och en trevlig överraskning. Någon som haft den tidigare som vet om den lätt kommer åter? Känner att jag inte vill vara utan den nästa år... I bakgrunden spetsmössa.*
I dag är det kallt och blött med spridda skurar. Not so funny. Suck, långkalsongerna är framtagna igen. Jag verkar aldrig bli av med dom.

Trevlig helg gardenlovers!
Hopps ni har det varmare än vad jag har.

torsdag 16 juni 2011

Komposten nästa

Har grävt upp de sista penséerna. För första gången känns det lite motigt faktiskt. Jag brukar med iver varje år byta ut penséer mot sommarblommor i början av juni. Men i år..... har säkert hälften av alla fått stå kvar... för att de varit så fina. Nu finns det ingen återvändo dock. De sista sommarblommorna måste bara få komma i sina rätta krukor. Så... rafs, rafs... upp kom allesammans. Men..... 


...några har återvunnits och fått nya platser, om än på rangliga ben.


 Å den här krukan får helt enkelt stå kvar ett tag till.


En skottkärra full blev det till sist ändå. Komposten nästa!


*
Utblommad, nyutslagen, knopp och på väg att bli utblommad. Alla stadier är fina. 
Snart är tulpanerna ett minne blott. Men de har hängt med lääänge i år.


 *
I dag har solen återvänt. Känns hoppingivande. Vet inte om jag törs berätta att jag haft långkalsonger på mig de senaste kvällarna när jag varit ute i trädgården.... :-) Gör ett nytt försök nu att lägga bort dom bland vinterkläderna. Nu e' de sommar!

Tack alla goa för era fina hälsningar!

Take care.