onsdag 9 februari 2011

Planteringstankar - Planting thoughts

Lite plantänk nu :-) Förra året lyckades jag gräva ur fyra nya rabatter. De är inte på långa vägar klara. Men, det gäller att vara nöjd med det man faktiskt hinner med, i stället för att vara missnöjd med det man inte hinner med, och nöjd ÄR jag... Inte så lätt alla gånger när ambitionerna överstiger de realistiska förutsättningarna....

Finlands vita ros

Två rabatter grävdes ur kring äppelträden, inspirerade av Alvar Aaltos kända vasform. Där har jag plöjt ner massooooor av vårlökar... och planterat lite smått bara, men är en god bit på väg. Det är två lundrabatter kan man säga. Dessa kan du se HÄR. Sedan blev det ytterligare en rabatt utgrävd också, lite längre ner från äppelträden, framför en ljuslila bondsyrén och där Finlands vita ros är förvildad. Även här är formen en aningen inspirerad av Aalto. Men mer än det man kan se på bilderna nedan, hanns inte med i höstas. Inget planterat, inte ens underarbetet är helt klart, MEN jag är på god väg :-)

Nuläget

Hur jag tänkt
Läget är SOLIGT..... så det kommer bland annat att bli ett flertal ROSOR. Syrénen och Finlands vita ros som redan finns, här får sätta tonen på färgvalet. VIT kommer bli den övervägande nyansen, men med inslag av mörkt lila/aubergine och kanske några andra toner av lila också, men huvudsakligen vitt, eller nära vitt. Som det känns nu i alla fall... kanske jag ska säga. Ett stort randgräs har fått flytta hit från växthusrabatten. Här i nya rabatten passar randgräset mycket bättre med sin höjd och sitt omfång.

Framsida (september)

Baksida (juni)

 Baksida maj (syrénen är den som är närmast trappen i muren)

Vanligtvis när jag nyplanterar sker det otroligt impulsivt och kanske nyckfullt, men med en maggropskänsla av vad jag är ute efter när det väl är klart. Jag har oftast en inre bild, och den kan vara ganska diffus, men innehåller färger, former och en känsla. Men, jag ska erkänna att det var lääääänge sen jag nyplanterade mer än någon enstaka växt här och var. Så, denna vår och sommar kommer att bli ofantligt spännande!!! För, förutom dessa tre rabatter jag räknat upp, har jag ytterligare en som blev utgrävd, men som heller inte är planterad eller klar. Den kan du se HÄR.

Hur går dina tankar vid nyplanteringar?

Inspiratonsbilder till rabatten

Rosen på bilderna ovan har jag redan och ska flyttas hit, och några mörklila trädgårdsirisar kommer det definitivt att bli. Ska även fröså en vit riddarsporre som jag tror blir fin i bakkant. Vit digitalis, två soters vita kungsljus, vit vallmo, silvermarton blir det också....  Tydlig form och gröna inslag såklart hade jag tänkt, skulle vilja ha ett litet uppstammat träd, eller två, och ett gäng runda buxbom och gräs. Om min höstfyndade syrénhortensia överlever vintern i pallkragen, kommer den att få flytta hit och placeras i ytterkanten till vänster som inte syns på bild (rabatten är något längre än det man kan se). Har beställt några plantor av en mörkvinröd/lila klematis genom trädgårdsföreningen (Romantica) som jag tänker mig ska klättra på rosenbuskarna i bakkant och kanske även få fäste i syrénen. Thats' it, so far... Mer växter behövs förstås (har en lång önskelista), och innan det är färdigt har säkert massor av ändringar skett. Det finns även mer avancerade tankar gällande inramningen och själva strukturen, som kräver mer än mina egna händers insats... tror jag parkerar dom tankarna i idélådan så länge.... Bättre göra det man vet är genomförbart inom snart framtid, än att stirra sig blind på det där man kanske vet med sig inte kommer att bli av den närmaste tiden. När jag nu läser vad jag precis skrivit känner jag mig helt plötsligt super-planerad.... Så är inte riktigt fallet ;-)

Vill...
Någon gång kanske jag får till en trädgårdsskiss också, DET står på min absoluta topplista av önskningar.... Tills dess....... inspireras och imponeras jag av alla duktiga som får till sådana fina!

Usch.... kallt igen... -15° just nu. Solen på dagarna är hoppfull i alla fall. Håll tummarna nu för mig att kameran går att hämta hos doktorn innan helgen. Saknar den!!

Jag blir så glad om du vill vara med i undersökningen om tulpaner...  man  f å r  välja flera alternativ...
Högst upp till höger!! :-))

29 kommentarer:

Anonym sa...

Beautiful garden and flowers Charlotte! I'm starting in her garden planting flowers, cutting off branches of olive trees ... a lot of work.
Kisses.

Scilla sa...

Visst är det underbart att drömma.... Det låter hur snyggt som helst - och bilderna är ju såå vackra!

Kram,
Stina

Lotta sa...

Det ser ut och låter som om det kommer att bli väldigt bra. Jag känner igen det du skriver att man vet hur känslan ska vara men kanske inte alltid i detalj vilka växter man vill ha. Det kan ju faktiskt vara tur ibland att det finns lite utrymme för de spontana inköpen också. Det ska i alla fall bli spännande att se resultaten...och alla vårlökarna...
Jag håller tummarna för din kamera.
Kram på dig

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hej fina du! Ska bli så kul att se hur rabatterna blir med alla lökar ... mmm.. och alla vackra växter du har valt ut! Gillar verkligen färgtemat! Jag har också gjort som du hittills. Gått på magkänsla och hållt tummrana för att det blir bra.. :) Men nu med lite fler planerade rabatter blir det nog stora omflyttningar till sommaren. Håller på och övertalar mannen att vi ska genomför mitt jätteprojekt - skuggrabatten. Blir största rabatten hittills på en sisådär 30 kvadrat ... ;)
Såg att kylan är påväg igen.. :( *hutter*
Kramar!

Home and Lifestyle sa...

It's always good to think ahead in the garden and to make plans. I intend to plant the lathyrus in our garden, I never had it before but it gives a lot of flowers and should often be picked! That promises a lot of vases, full of flowers!

Here it was 9 degrees and sunny today! The next days will be very rainy!

Many hugs for you!!! Ingrid

Tusenfröjd sa...

Den färgkombinationen gillade jag, krämvit och auberginelila. Vackert! Ser fram emot en fortsättning...
Ha det bäst!
Liv

Helena sa...

Ingen dålig planteringar du visar!Gillar formerna.Snyggt med mjuka linjer :-)Vi har oxå grävt ur kring 3 fruktträd.Har nävor närmast stammarna o myskmadra längst ut.Formen är rund o tanken är att rundeln ska få bli större o större.Myskmadran är ju kanon på det viset bara att klippa med gräsklipparn runt om o gradvis släppa ut den...När den blommade såg det ut som 3 gigantiska gräddtårtor!Det var underbart :-)
Ska bli kul att få dölja dina planteringar o funderingar!
Kramar från mig!

Sophia Callmer sa...

Kommer att bli jättefint. Jag gillar formerna på dina nya rabatter, kul att du ska få köpa nytt och sätta nytt. Jag har ju lagt om trädgården på framsidan, men det har gått tvärtom mot hos dig jag har tagit bort mycket och gett bort och sedan uppformerat det jag hade som rent faktiskt trivs här i den torra sandiga jorden ( även om jag jordförbättrar). Men jag kommer att fortsätta mitt häckprojekt som sträcker sig runt en stora radie och sedan mera buskar och småträd bakom huset åt väster.
Hoppas kameran är ok snart, riktigt snart. kram Sophia

Ruben sa...

Vad duktig du är att planera! Så här ambitiös är inte jag (men så blir det som det blir också). Det måste vara skönt att ha nya rabatter (platsproblemen slipper du då, kanske) för du verkar ha en hel del på växter som väntar på placering redan. Om jag skulle vara du, så skulle jag plantera vit cimisifuga (silverax, tror jag den heter på svenska) i stället för vitt kungsljus, men kungsljus är ju jättefina förstås! Inte lätt, men du verkar ha koll!!!
Ha det gott!
/Ruben

Puumuli sa...

Oj, jag tycker mycket om formen av rabatten (man är ju finne...)! Det verkar bli väldigt fint med de växter du har planerat.

Själv tänker jag gräva upp alla urgamla vinbärsbuskar (=ett tjugotal) och lägga en stoooooor rabatt där i stället. Hade tänkt ha mitt nya växthus i bakgrunden. Jag har bl a sått massor med perenner under de senaste åren för att kunna plantera dem i den nya rabatten. Vi får nu se hur det kommer att gå med planerna. Hoppas att våren är fin!

Kram
Sari från Puumuli

Vardag och flärd sa...

Det kommer att bli så fint och du är på god väg och det är ju arbetet som är roligt (till en viss del).
Nu har jag en fråga - hur gör du på baksidan mot "vildmarken"? Jag har ett par sådana här ställen och det är svårt att avgränsa så det inte kommer in en massa ogräs. Har du någon bra idé?
Kram Eva

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Hej Eva!

Har lagt till ytterligare en bild som visar baksidan från maj ifjol. Du har helt rätt i att jag har 'vildmark' där ;-), men någon utmaning med invandrande ogräs i rabatten kommer det ändå inte att finnas just här p g a murdelen. Annars hade jag nog valt att göra en avgränsning på något sätt.

Gunilla sa...

Vad duktig du är på att planera.
Jag fastnade för bilden på ditt hus.
Fantastiskt vilka fina snickerier på huset jag tycker att det är urtjusigt himlars vad fint.


Vitt är ochså en favoritfärg och jag har en rabatt som jag försöker hålla vit men något felsteg blir det alltid , tur att alla växter går att flytta.
Vi har minus 15 idag ochså. Huvaligen.
Ha det gott
Kramen/Gunilla

gittan sa...

Vad duktig du är som planerar dina planteringar! Jag är mer impulsiv, idéerna kommer gärna plötsligt och då far jag iväg till plantskolan och sen hem och gräver =) Den enda plantering jag noga planerat är den stora upphöjda rabatten och det är faktiskt den sämsta planteringen i min trädgård - lite komiskt! Där lär jag få göra en hel del förändringar i år, inte för att det gör något men jag hade faktiskt trott att jag skulle slippa det. Föra året lät jag den vara helt och hålelr för att se hur den såg ut och fundera på vad som inte var bra och vad som inte får ändras.

Men du... är det ditt hus på bilden? Så himla snyggt!!!!! Ruskigt avundsjuk blir jag som bor ett sk-tfult hus / Kram gittan

Anna Vattenkanna sa...

Det kommer att bli urläckert! Verkligen tjusigt helt enkelt! inspirationen från AA-vaserna är härlig och växtkompositionerna låter helt underbara. Tänkte genast på en växt i denna djupvinröda färg - grekisk vädd, Knautia macedonika, fast denna är säkert allaredan med på din önskelista :). En toppenväxt som jag har så mycket gott att säga om.

Kul att du gillar min färgglädje - kanske, kanske mitt kök får vara med någon gång :-)

Krama Anna Vattenkanna

Helens trädgård sa...

Hej Charlotte!
Ljuvligt att drömma och planera sina kommande projekt.
Visst ska man konsentrera sig på det som är möjligt. Då det är klart kan man börja grubbla hur man ska få det 'omöjliga' gjort.
Din funderingar låter hur hur vackert som helst, bilderna är ljuvliga. Härliga färger och former, planterinagrna kommer att bli superfina.

Madame C sa...

Åh, Charlotte! Jag dånar alltid av dina fina bilder, men varje gång jag får se en skymt av ditt hus - ja, då svimmar jag eller ramlar av stolen! Man kan inte få se liiiite mer? Ibland? ;)
Kram!

Helena, The Swenglish Home sa...

Haha, jag tog just sats för att börja skriva om hur imponerad jag är över dina genomtänkta planer och hur fint det låter, alltihop, och så fick jag syn på Madame C's kommentar ovan och inser att det var just så jag spontant ville skriva. För hur WOW-ad jag ALLTID är av olika vinklar/helhelsbilder/detaljbilder/arrangemang i din trädgård och så, så blir det HAKDROPP när du smyger in små skymtar av ert hus. Det ser verkligen helt magiskt vackert ut, och som om det har en hel del historier att berätta från förr. Kanske med en eller två hustomtar inblandade...?

Nå, dina inspirationsbilder platsar utmärkt i min VILL HA-mapp också, och jag är nästan sugen på att flyga över till dig och SJÄLV gräva bort all snö, frilägga rabatterna, ställa in en vidunderlig värmefläkt och säga 'vassego', se till och sätt igång nu Charlotte, här är spaden, vi vill se hur fint det blir! (No pressure :-)

Stor kram,
Helena (äntligen på benen efter bläääig magsjuka i flera dagar)

Malin på ön sa...

Vilka vackra rabatter, så fin form. Fantastisk idé och så stiligt även med bara jord på plats, kommer bli otroligt fint. Sitter själv o planerar en rabatt, som vi hittade rester av på tomten och nu grävt fram, spännande.
/Malin

Inger sa...

Fina planer du har och härliga färger tillsammans, du vet väl att syrenen slukar vatten. Jag går också mest på känsla, vore toppen att ha så mycket utrymme som du:)
Ha det gott!

Maleviks Rosenträdgård sa...

Hej Charlotte..Du har verkligen en Underbar trädgård och ett Underbart Hus :)
Å mycke bra ideér :)
Lite kallt kanske...bara....
Hoppas Din kväll e bra
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

till helgen......
Välkommen att vara med :)
Ha det gott
Håkan

NataljaOblonskaja sa...

Trädgårdsskiss vad är det:) Här gå´s det enbart på känsla.
Tycker färgkombinationen du planderar är helt underbar, faktiskt riktiga favoriter du nämner också. Tror att det där kan inte annat än att totalhit och ser fram emot resultaet.
Tycker inte du ska känna en press över att de inte hann bli färdiga i höstas, nu har du ju det roliga kvar....att planera färdigt och plantera...

Här är också kallt och det har kommit 15 cm!!! snö idag.

Ha det bra!
Camilla

Katarinas trädgård sa...

Jaaa, vad ska jag kunna tillägga till alla lovorden här ovan?! Jag håller med!!! Ditt hus är ju nästan overkligt! Och vilka rabattprojekt du har på gång! Undrar vad jag ska hitta på... Äh, det får väl bli lite mer buxbom, jag har ju bara 67 stycken... och hundra borde man väl ha???
Kram
Katarina

Joyforhome sa...

Vilken inspirerande header du har gjort. Så fina bilder. Hoppas du blir nöjd med din trädgård


Kram Malin

Lisa sa...

Vilka härliga inspirationsbilder längst ner:-) jag tänker mest i färger när jag planerar nya rabatter, planen brukar vara ganska klar när jag börjar, men sen kommer inspirationen när man håller på och slutresultatet ser ibland helt annorlunda ut än jag tänkt från början.
Lisa/Lisas trädgård

godastunder-tokigaidéer sa...

Så härligt att få plantera nya rabatter, önskar att jag hade mer plats men har endast en liten ny rabatt som inteheller blev helt klar innan höst och vinter. Längtar till våren och få lantera växter, idag över regnet ner och jag är för till fället glad att det inte är mer snö för här är det bara lite kvar av samlingshögarna.

Kram anna

M/S Design sa...

Det lårte som det kommer att bli jätte vackra rabatter.
Fina färger.
Du har en hel del att göra i sommar,själv ska jag nog mest komplettera.

Sigrid sa...

Hei. Så fin blogg!
Det Altobedet ser ut til å bli vakkert. Jeg har en pasjon for lilla tulipaner. Se mitt blogginlegg her:
http://hadelandshagen.blogspot.com/2011/02/hangup-pa-lilla-tulipaner.html

Marie//Tekla Maräng sa...

Vilka härliga drömmar och många projekt du har på gång.
Snyggt och mysigt.
Ha det gott:)