måndag 27 september 2010

Rabatterna färdiggrävna

I'm alive.... det vittnar varenda muskel i kroppen om ;-) YES!!! Rabatterna är färdiggrävna och väntar nu bara på att få bli fullproppade med massor av lökar och annat.... 


Förra veckan märkte jag ut formen efter den vision jag såg i huvudet.... 
...inspirerad av Alvar Aaltos Savoy-vas.


Känner mig ganska nöjd ändå nu när det är klart. 
Har väl tänkt ha någon slags kant runtom, men det får vänta till nästa år...

Kunde inte låta bli att TILLFÄLLIGT leka med en bänk och insynsskydds-del. Vill någon gång ha en bänk hör precis mellan de nya rabatterna mot tomtgränsen, gärna med skyddande tak och väggar, likt en busskur, om ni förstår vad jag menar.... Ville känna mig för lite...

Ganska tomt
Just nu är det ganska så tomt i rabatterna, men några få växter planterades ändå. Och det är sån'a jag redan hade, som antingen stått i kruka eller helt enkelt fick flytta på sig. Bland annat två små eukalyptusvide-träd (lär inte överleva dock) några buxbomklot, spetsmössa, en vitbrokig japansk lönn 'Butterfly', julrosor, en klematis 'Miss Bateman' och några vita digitalis-bladrosetter. Tanken är att det ska endast vara vita eller ljusa växter här blandat med lite formklippt, i ganska låg höjd, för att harmoniera med äppelträden. Framförallt blir det fokus på vår och försommar-blommande växter innan äppelträden skuggar för mycket.

Japansk lönn 'Butterfly'
Återbruk
Rötterna, som oundvikligen var tvunget att tas bort, blev det en ansenlig hög av... Några fina och några grövre... Dumt att slänga så bra material. Tre kransar fick jag till av dom längsta underjordiska lianerna. 

Alla rötter som högst är 1 cm i diameter går ypperligt att böja och forma till en krans (eller kanske något annat...) enligt min erfarenhet. 
En mix av olika storlekar dock, är både lättast att använda och blir snyggast.

 Nu väntar jag bara på att få mina beställda lökar..... är liksom redo! 

PS. Kring noll-strecket de två sista nätterna..... Näe..... Har inte hunnit plockat undan något ännu.... Allt har klarat sig hittills.... men nu är det bara att gilla läget och börja flytta in.

24 kommentarer:

Anonym sa...

beautiful work, I lake it!
Kisses and nice week.

Ingmarie We sa...

Det ser jättefint ut. Det skall bli spännande att se alla lökarna i blom! Den svarta bänken passar perfekt in.....

Lotta sa...

Ha ha!! Du är helt oefterhärmlig, Charlotte!! Jag som gräver upp rötter hela tiden har aldrig, aldrig kommit på tanken att binda kransar av dem. Underbart!! Och dina nya rabatter blir jättefina. Vackert med det ljusa tillsammans med äppelblommorna. Gillar 'busskuren' ocskå. Är det frukten du ska sitta och vänta in därinne? Ha en fin vecka. Kram

NataljaOblonskaja sa...

Har grävt upp otaligt med rötter, men inte har tanken slagit mig att man kan binda vackra kransar av dem:) Har väl istället varit så irriterad på dem att jag slängt dem på komposten för att slippa se eländet mer, MEN hädanefter ska de sparas.
Önskar jag hade din energi, skulle också gärna gräva lite nya rabatter, för det är det bästa jag vet,.....när de är klara alltså och man får sätta tänderna i det roliga....att plantera:)
//Camilla
P.S Här är det tio grader och jag tycker DET är för kallt, hua, hur kallt har inte du det då?

Mimi sa...

Kan bara säga wow, du har så otroligt fina idéer! SÅÅÅÅ snyggt! /Mimi

Frøken Solhat sa...

Det ser fantastisk ud og bliver endnu mere fantastisk til foråret.

Jeg må endnu en gang tage hatten af for din opfindsomhed......det var dog en smuk ide. Hvor får du det dog fra *SMILER*

Dorthe

AnnCharlotte sa...

Fina kransar...har aldrig tänkt på att använda rötterna till något....mer än till kompost ;)))
Alldeles nygrävda kanter är så snyggt....synd att de inte är nygrävda så ofta..hos mig alltså ;)))

Madame C sa...

Kära nån, vad du har jobbat. Är djupt imponerad av de vackra formerna på rabatterna! Det kommer att bli så vackert! Tänk vilket roligt arbete du har framför dig nu, med alla nya lökbeställningar:)
Ha det gott,
Charlotta

Emmas utsikt sa...

Nu kanske det blir dubbelt här för jag fick felmeddelande vid första försök...

Men snyggt! Jag får satsa på något sånt när barnen blir större och inte så tidskrävande.

Ha en fin vecka,
Emma

Lone sa...

Kære Charlotte.
Super idé med kranse-rødder ... den snupper jeg :-)
Kh Lone

Ester sa...

Det blir kanonfint! Ser fram emot resultatet.
Må så Gott!
Ester

Lena/isis sa...

Ååå vilka härliga former på rabatterna. Vilken fantasi du har ....Den japanska lönnen blev jag förtjust i , googlade på den , bara upp till zon 2 . Synd ..Kram

Charlotte sa...

Hej Lena!

Själv bor jag i zon 4. Men jag upplever att många gånger fungerar växter som inte ska gå här ändå. Har lärt mig var i trädgården det är extra gynnsamt för lite känsligare växter. Har flera japanska lönnar sedan tidgare som frodas och har övervintrat i säkert 8- 10 år. Men, denna lilla lönn är ett nyinköp för i år. Så ännu vet jag inte om den kommer klara sig. Men jag har stora förhoppningar.

Katarina sa...

Vad du är duktig!!! Såå snyggt med Alto-formen på rabatten! Och så ner med lite klot så blir det snyggt med en gång! Jag känner mig väldigt hemma i de rundade formerna... Lönnen var ju kanonsnygg, den har jag inte sett tidigare, undrar om jag inte har något litet hål någonstans som behöver fyllas... Bra att du testar zongränserna, man måste chansa lite!
Kram
Katarina

Almbacken sa...

Ursnyggt!!!! Fina formar och härligt generösa. Några kompisklot till träden och det är redan hur fint som helst.

Kransar av rötter - hur tusan kom du på det? Läckert! :o)

Kram Maria

Scilla sa...

Wow - vilket jobb! Jättesnygga former och med några klot och så så ster det ju riktigt bra ut redan.... Förstår att du är planteringssugen med lökar nu! Supersnygga kransar också - vilken bra ide!

Kram,
Stina

Tusenfröjd sa...

Så kul att jag hittade hit. Jättefin och inspirerande blogg. Det där med rötterna var ju en himlans kul idé!
Det kommer att bli vackert med de nya rabatterna.
Ha det bäst!
Liv

Mona sa...

Oj vad du har varit duktig. Det ser jättefint ut. Jag har också funderat att gräva upp runt äppelträden, men jag har varit rädd för att skada äppelträdets rötter...? Hur djup kan man gräva runt trädet?

Kransarna är så fina! Den stilen gillar jag.

Kram, Mona

Sophia Callmer sa...

Vackra rabatter det blir och oj vad du har jobbat! Jag satte faktiskt i gång i helgen tack vare plantskoleinköpen, men det kommer ta tid, det är anläggande av en ny uteplats och i ordningställande av en nivåskillnad och nya rabatter av gamla so ska tömmas för att ge plats för uteplatsen och ska en massa flyttas..
Rotkransar du är helt underbar, jag gör som de flesta som skrivit huttar dem på komposten, vackra kransar det blir! kram

Kraxpelax sa...

Ordgaller

prästgårdseva sa...

Åh, så snyggt med de ovanliga formerna på de nya rabatterna! Annars brukar det ju alltid vara helt runda eller fyrkantiga former på sådana ursparingar. Helt nytt för mig och urläckert!
Fiffigt med rötterna förstås!
Och din provisoriska skärm gav mersmak. Har några 'busskurer' i mitt 'framtida projektarkiv'. Både med plats att sitta i och att hänga/ställa upp redskap i ute i trädgården. Som det är nu ställer jag ifrån mig grepar och räfsor och glömmer sedan var. Ibland faller de omkull och syns inte vid första anblicken, varpå irriterande mycket tid och lika många steg går åt för att hitta dem.

Snabba kramar men jag återkommer
Eva

Carina Bergius sa...

Såååååå himla fint du har det. Oj, vad du inspirerar mig. Om du kan gräva den 27 september, så kan jag gräva den 29 september. I morgon är det jag och spaden.
Hälsningar Carina

Marie Lithén sa...

Himmelskt fint det blev med de formerna på rabatterna, med lökar där i blir det wow!

Jens Svensson Skogstorpet Trädgårdsservice sa...

Underbara former på rabatterna! Den idéen kommer jag att norpa till väl vald designskiss! Det kommer bli hur snyggt som helst med lökar där till våren. Underbart tips med rötterna. När skall du livnära dig på ditt trädgårdsintresse!? Du har alla möjligheter att göra något inom området och klara dig väl du har otrolig talang och känsla!